покрай тази синя зона и аз се вкарах в голям филм с прехвърлянето на колата... и малко овапцах последователността на нещата май, та имам нужда от съвет.
Имам ЛК на адрес извън синята зона. По нея прехвърлих колата на мое име пред нотариус и платих 2% такса към общината (т.е. нотаруиса я плати, аз имам бележка). Сега следва да я регистрирам в КАТ и тук идва питането:
вариант 1: сменям си личната карта заради адреса и регистрирам колата в КАТ директно на новия адрес. И сега следва интересното в договора съм с други данни от старата ЛК. Проблеми ще имам ли в КАТ? След това при регистрацията в новото данъчно ще имам ли проблеми заради платения към другата/старата община 2% данък? Ще ми го признаят ли тук ?
вариант 2: не си сменям ЛК и регистрирам колата на стария адрес. Регистрирам се и в старото данъчно. След това си сменям ЛК, като отново сменям документа на колата в КАТ (заради изискването в ЛК и в документите на колата да пише адреса на синята зона) и отново си сменям данъчното (т.е. трябва ли да го сменя, ще искат ли некви такси или само с документите ?) Този вариант е двойно разкарване и със сигурност на пръв поглед малко по-скъп, но пък някак по-сигурен ми изглежда.
Знам, че ни би трябвало да ме таксуват 2 пъти за едно и също нещо, ама и моята схема която реализирах е малко крива, така че моля за съвет, мерси.
ПП.Колата не е нов внос, водеше се на БГ юридическо лице.
Регистриране на автомобил в данъчна служба
- gicho76
- Автомобил: VW Golf VI Variant
- Двигател: 1600 tdi CAYC
Re: Регистриране на автомобил в данъчна служба
Днес ме изненадаха като отидох да регистрирам поредния си автомобил и не ми взеха 2%МДТ - не се дължи данък, когато колата не е регистрирана в БГ, именно:
ЗАКОН ЗА МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИ
Раздел III.
Данък при придобиване на имущества по дарение и по възмезден начин
Чл. 44. (1) Обект на облагане с данък са имуществата, придобити по дарение, както и недвижимите имоти, ограничените вещни права върху тях и моторните превозни средства, придобити по възмезден начин.
(2) Подлежат на облагане с данък в размер на данък дарение и безвъзмездно придобитите по друг начин имущества, както и погасените чрез опрощаване задължения.
(3) (Нова - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Данък при безвъзмездно придобиване на имущества се дължи и при придобиване на недвижими имоти и ограничени вещни права върху тях по давност.
(4) (Нова - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 106 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Алинея 1 не се прилага за моторни превозни средства, които не са регистрирани за движение в страната.
ЗАКОН ЗА МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИ
Раздел III.
Данък при придобиване на имущества по дарение и по възмезден начин
Чл. 44. (1) Обект на облагане с данък са имуществата, придобити по дарение, както и недвижимите имоти, ограничените вещни права върху тях и моторните превозни средства, придобити по възмезден начин.
(2) Подлежат на облагане с данък в размер на данък дарение и безвъзмездно придобитите по друг начин имущества, както и погасените чрез опрощаване задължения.
(3) (Нова - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Данък при безвъзмездно придобиване на имущества се дължи и при придобиване на недвижими имоти и ограничени вещни права върху тях по давност.
(4) (Нова - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 106 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Алинея 1 не се прилага за моторни превозни средства, които не са регистрирани за движение в страната.
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
Колеги имам следния казус/въпрос. Една кола е закупена през 2008г. Но е регистрирана в общината от въпросния човек през 2011г. От 2008г до днес ли се дължи данък или от 2011г насам?
Благодаря!
Благодаря!
- kjm
- Автомобил: audi a3
- Двигател: ALH
дължи данък от 2008 до 2011+лихвите
- pepi_iliev
- Автомобил: Seat Ibiza 1.9 TDI 2000
- Двигател: AGR
Кажете какво се прави, когато откажат да премат, че колата има катализатор и те карат да ходиш на технотест?
Ще ги е*а и в малоумниците...писна ми да се дават само пари на тая мизерна държава.

Ще ги е*а и в малоумниците...писна ми да се дават само пари на тая мизерна държава.
-
- Автомобил: Golf 4 1.6 SR
- Двигател: 1998
Аз сега какво да правя, да ходя ли да я регистрирам или да изчакам до декември (тази година),когато колата става на 2 години и както вече няколко пъти прочетох глобата отпада. Колата съм а купил декември 2011 г. от автокъща във Варна, ама с такъв договор, че все едно аз съм си я купил от Италианеца, демек няма да плащам тези 2 %.
Дайте съвет ,че не ми се ходи да чакам и да ме нервят..
Дайте съвет ,че не ми се ходи да чакам и да ме нервят..

- dlug
- Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
- Двигател: AVB
За да минеш на преглед обикновено се изисква бележка за платед данък, което може да е лек проблем. Аз лично изчаках да минат 2 години и 2 месеца и тогава отидох (с други думи ако чакаш е хубаво да отидеш януари 2014). Ти можеш да направиш каквото сметнеш за добре
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
dlug написа:За да минеш на преглед обикновено се изисква бележка за платед данък, което може да е лек проблем. Аз лично изчаках да минат 2 години и 2 месеца и тогава отидох (с други думи ако чакаш е хубаво да отидеш януари 2014). Ти можеш да направиш каквото сметнеш за добре
Дори не поискаха данък като минах ГТП миналата седмица

-
- Автомобил: Golf 4 1.6 SR
- Двигател: 1998
Минах вече преглед, никаква бележка не са ми искали.,значи ще си чакам до януари 2014-та..

- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
Пазете си бележките за платен данък 100г назад, че тия в общините са още в 19 век.
-
- Автомобил: Ford Galaxy
- Двигател: 1.9 AFN
Здравеите колеги!Имам следният въпрос към вас предстои ми регистрация на автомобил нов внос във Варна.Когато отида да подам декларация в данъчното за автомобила задължително ли трябва да платя и целият данък за 2013година на автомобила който съм регистрирал?Благодаря ви предварително за информацията!
-
- Автомобил: VW TOUAREG V6 3.0 TDI
- Двигател:
Здравейте!
Имам следният въпрос, някой от вас регистрирал ли е автомобил след 1 януари 2015 година и ако отговора е: ДА, как се процедира с регистрацията в данъчната служба?
До края на миналата 2014 година в двумесечен срок, трябваше да отидем до данъчната служба с копие на документите за собственост, оригинала на голям талон, платен пътен данък или ЕкоТакса и попълнена Декларация по чл. 54 от ЗМДТ. От 01.01.2015 година информацията за новорегистрираните МПС-та се подава автоматично от КАТ към Министерство на финансите (и съответно към данъчните служби). Декларация по чл. 54 от ЗМДТ - отпада ли сега? Как се процедира, директно на каса и плащане на дължимата сума или се попълват документи? Мога ли да платя данъка в деня на регистрация или трябва да се изчака някакъв срок (доколкото четох в мрежата, информацията за нови регистрации се подава вечер и не е уточнено кога в данъчното разполагат с нея)? Попълват ли се декларации за отписване на МПС (как от данъчното разбират, че автомобила вече не е наш, ако новия собственик не е минал през КАТ - имаме само нотариален договор)... Благодаря предварително за отговорите!
Имам следният въпрос, някой от вас регистрирал ли е автомобил след 1 януари 2015 година и ако отговора е: ДА, как се процедира с регистрацията в данъчната служба?
До края на миналата 2014 година в двумесечен срок, трябваше да отидем до данъчната служба с копие на документите за собственост, оригинала на голям талон, платен пътен данък или ЕкоТакса и попълнена Декларация по чл. 54 от ЗМДТ. От 01.01.2015 година информацията за новорегистрираните МПС-та се подава автоматично от КАТ към Министерство на финансите (и съответно към данъчните служби). Декларация по чл. 54 от ЗМДТ - отпада ли сега? Как се процедира, директно на каса и плащане на дължимата сума или се попълват документи? Мога ли да платя данъка в деня на регистрация или трябва да се изчака някакъв срок (доколкото четох в мрежата, информацията за нови регистрации се подава вечер и не е уточнено кога в данъчното разполагат с нея)? Попълват ли се декларации за отписване на МПС (как от данъчното разбират, че автомобила вече не е наш, ако новия собственик не е минал през КАТ - имаме само нотариален договор)... Благодаря предварително за отговорите!
Върни се в “Избор и покупка на автомобил”