Закупуване и внос на автомобил от Германия

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
bulr1dr
Автомобил: Mk1 Cab 1987 + MkV R32 2008
Двигател: от 1600 до 3200

Re: Закупуване и внос на автомобил от Германия

Мнениеот bulr1dr » Вто 15 дек 2015 16:53

malcho_m написа:
bulr1dr написа: ако в догора ти удостоверят, че колата е Unfallfrei (без удари) и впоследтвие откриеш такъв и докажеш, че е преди продажбата можеш да ги осъдиш солено.

Ако е просто някаква автокъща, трябва да прочетеш внимателно условията на гаранцията. Отстъпка не вярвам да направят, все пак просто удостоверяват, че колата е ОК. Но всичко може да се договори.

някаква автокъща е. И шанса гаранцията да важи в БГ е 0. В последствие ако открия някаква нередност - 'здравец', къде ще ги търся от БГ през 2 000км разстояние.

Аз просто ти казвам как седят нещата. Ако в договора те излъжат, можеш да ги осъдиш. Как ще го направиш от 2000 км растояние си е твоя работа, никой не те кара да купуваш кола оттам :) Иначе тия гаранции на обикновенните автокъщи са така или иначе само маркетинг. Ако се зачетеш ще откриеш че гаранцията, след всичките клаузи, важи само за левия маркуч на радиатора за период от две седмици :mhihi

malcho_m
Автомобил: Passat B8 TDI
Двигател: DFG 2018

Мнениеот malcho_m » Вто 15 дек 2015 17:18

и това го има :mhihi

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Вто 15 дек 2015 20:06

bulr1dr написа:1. Зависи от продавача. Не е задължен да се съгласи на проверка в друг сервиз. Дали е връщан километража можеш да разбереш трудно само с подходящ софтуер. Не съм сигурен дали ADAC го могат. Принципно ако колата има сравнително скорощен TÜV е като цяло изправна (трябва да е от TÜV Süd/Nord или Dekra). По принцип ако в догора ти удостоверят, че колата е Unfallfrei (без удари) и впоследтвие откриеш такъв и докажеш, че е преди продажбата можеш да ги осъдиш солено. Повечето пъти обаче винаги си признават и казват, че е имала лека драскотина и затова са боядисали цялата предница :). Unfallfrei е само когато нищо не е пипано по колата, така че кола дори с един пребоядисан елемент вече не е такава.
2. Зависи от Гаранцията. Преди година купихме BMW на старо от BMW München и Гаранцията си важеше при положение, че колата се прави във BMW България. Ако е просто някаква автокъща, трябва да прочетеш внимателно условията на гаранцията. Отстъпка не вярвам да направят, все пак просто удостоверяват, че колата е ОК. Но всичко може да се договори.
3. Номерата се издават само поименно защото са вързани с временна застраховка. Номерата могат и те да ти ги направят, повечето пъти обаче е по-скъпо, трябва да ги удостовериш и да си направиш копие на документите. Жълти номера не стават за износ, само червени! Предватително бих ги направил само ако съм сигурен, че ще купя кола до определеното време иначе можеш да си ги направиш по всяко време (данните на колата се нанасят в последствие).

В този пост няма (почти) нищо вярно.
Само няколко страници по-назад съм обяснил доста подробно как става закупуването от търговец в Германия.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 15 дек 2015 20:35

bulr1dr написа:... Жълти номера не стават за износ, само червени! Предватително бих ги направил само ако съм сигурен, че ще купя кола до определеното време иначе можеш да си ги направиш по всяко време (данните на колата се нанасят в последствие).

Беше вярно до миналaта пролет, сега вече се попълват в цуласунгщелето. Тази промяна и задължителното изискване за технически преглед вследствие на злоупотребите от страна на нЕкои несъзнателни елементи :twisted .

Потребителски аватар
bulr1dr

Мнениеот bulr1dr » Вто 15 дек 2015 20:36

chef_ss написа:
bulr1dr написа:1. Зависи от продавача. Не е задължен да се съгласи на проверка в друг сервиз. Дали е връщан километража можеш да разбереш трудно само с подходящ софтуер. Не съм сигурен дали ADAC го могат. Принципно ако колата има сравнително скорощен TÜV е като цяло изправна (трябва да е от TÜV Süd/Nord или Dekra). По принцип ако в догора ти удостоверят, че колата е Unfallfrei (без удари) и впоследтвие откриеш такъв и докажеш, че е преди продажбата можеш да ги осъдиш солено. Повечето пъти обаче винаги си признават и казват, че е имала лека драскотина и затова са боядисали цялата предница :). Unfallfrei е само когато нищо не е пипано по колата, така че кола дори с един пребоядисан елемент вече не е такава.
2. Зависи от Гаранцията. Преди година купихме BMW на старо от BMW München и Гаранцията си важеше при положение, че колата се прави във BMW България. Ако е просто някаква автокъща, трябва да прочетеш внимателно условията на гаранцията. Отстъпка не вярвам да направят, все пак просто удостоверяват, че колата е ОК. Но всичко може да се договори.
3. Номерата се издават само поименно защото са вързани с временна застраховка. Номерата могат и те да ти ги направят, повечето пъти обаче е по-скъпо, трябва да ги удостовериш и да си направиш копие на документите. Жълти номера не стават за износ, само червени! Предватително бих ги направил само ако съм сигурен, че ще купя кола до определеното време иначе можеш да си ги направиш по всяко време (данните на колата се нанасят в последствие).

В този пост няма (почти) нищо вярно.
Само няколко страници по-назад съм обяснил доста подробно как става закупуването от търговец в Германия.

Кое по-точно имаш в предвид (може да имам стара информация)? Като цяло не съм му обяснявал как се купува кола от Германия (затова е първата страница от темата) а съм отговорил на въпросите му.

icoico написа:
bulr1dr написа:... Жълти номера не стават за износ, само червени! Предватително бих ги направил само ако съм сигурен, че ще купя кола до определеното време иначе можеш да си ги направиш по всяко време (данните на колата се нанасят в последствие).

Беше вярно до миналaта пролет, сега вече се попълват в цуласунгщелето. Тази промяна и задължителното изискване за технически преглед вследствие на злоупотребите от страна на нЕкои несъзнателни елементи :twisted .

последно го правих март месец 2015 и още важеше с нанасянето в последствие (беше обаче покупка от Германия с цел регистрация в Германия), но явно вече е променено.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Вто 15 дек 2015 21:31

bulr1dr написа:1. Зависи от продавача. Не е задължен да се съгласи на проверка в друг сервиз. Дали е връщан километража можеш да разбереш трудно само с подходящ софтуер. Не съм сигурен дали ADAC го могат. Принципно ако колата има сравнително скорощен TÜV е като цяло изправна (трябва да е от TÜV Süd/Nord или Dekra може и от GTÜ или KÜS). По принцип ако в догора ти удостоверят, че колата е Unfallfrei (без удари) и впоследтвие откриеш такъв и докажеш, че е преди продажбата можеш да ги осъдиш солено. Повечето пъти обаче винаги си признават и казват, че е имала лека драскотина и затова са боядисали цялата предница :). Unfallfrei е само когато нищо не е пипано по колата, така че кола дори с един пребоядисан елемент вече не е такава. Подчертаното не е вярно. Драскотините по пластмасовите брони при катастрофа се класифицират като "Bagatellschaden". Тогава се боядисва бронята (и калниците и капака, ако е необходимо) и колата се обявява като Unfallfrei.
2. Зависи от Гаранцията. Преди година купихме BMW на старо от BMW München и Гаранцията си важеше при положение, че колата се прави във BMW България. Ако е просто някаква автокъща, трябва да прочетеш внимателно условията на гаранцията. Отстъпка не вярвам да направят, все пак просто удостоверяват, че колата е ОК. Но всичко може да се договори. Гаранцията важи в целия ЕС, като си има и Директива 1999/44/ЕО. Ако искаш - може да се откажеш от гаранцията, като това се вписва в договора. Намалението на цената е, както се договориш (обикновено 500-1000€).
3. Номерата се издават само поименно защото са вързани с временна застраховка. Номерата могат и те да ти ги направят, повечето пъти обаче е по-скъпо, трябва да ги удостовериш и да си направиш копие на документите. Жълти номера не стават за износ, само червени! Предватително бих ги направил само ако съм сигурен, че ще купя кола до определеното време иначе можеш да си ги направиш по всяко време (данните на колата се нанасят в последствие).От 01.04.2015 не може да регистрираш кола/вземеш номера без TÜV и двата талона на автомобила.

Пояснения на неверни/непълни данни

viewtopic.php?p=4389785#p4389785

Потребителски аватар
bulr1dr

Мнениеот bulr1dr » Вто 15 дек 2015 21:40

:th_up виж тези неща не ги знаех. Само при TÜV-a имах в предвид, че е добре да е от горе посочените, на другите им нямам вяра. Както и да е, важното е че колегата вече има цялата информация която му трябва.

xristov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xristov » Вто 15 дек 2015 22:20

Здравейте . Да не отварям нова тема искам да ви попитам някои има ли си на представа от това :
Днес си купих кола с немски номера от бг. Собственика сащо е българин и в 2-та талона (които са немски ) и зелената карта са на негово име , а номерата са валидни до 2017 г. Може ли след като минем през нотариос тук в бг. Да карам с тези номера до 2017 г. или трябва да я рег. веднага ?

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Вто 15 дек 2015 23:12

Снимай номерата и постни снимка тук.
Няма как номерата да са валидни до 2017г. Това е нещо друго. Може би стикера за TÜV?!?

Няма нужда да ходите и да плащате на нотариус. Напишете си договор сами.

Какво пише на зелената карта? До кога е валидна застраховката? Предполагам ще е до 31.12.2015.
Кой ще плаща застраховка и данъци в Германия за 2016 и 2017, ако ти искаш да караш колата с немска регистрация до 2017?

xristov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xristov » Сря 16 дек 2015 2:48

На предния прозорец забравих да снимам стикера . Даже не се сещам какав е и за какво е .
Прикачени файлове
20151216_024258.png
20151216_023639.png
20151216_022758.png

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Сря 16 дек 2015 7:34

Това ти е стикера за ТЮФ със цифрите, другия ти е за района. На предния прозорец ти е зелен стикер най-вероятно. Той е за екологията и показва коя EURO норма на вредни емисии покрива. Примерно Euro 4

xristov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xristov » Сря 16 дек 2015 9:54

А на зелената карта датите са тези на снимката . Та мисалта ми е в този случай ще мога ли да я карам с тизи номера до 2017 г. ?
Прикачени файлове
20151216_022758.png
Зелена карта

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Сря 16 дек 2015 10:23

Ако старият собственик продължи да плаща данък и застраховка в Германия дотогава... с някои уговорки ...почти ...можеш. Но не мисля, че случаят е такъв.

П.С. Немската ГО си има някои особености. Не се връзвай на датата в зелената карта, в моята например пише валидна до 2020 година, а съм адски уверен, че не е баш така :mhihi

xristov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xristov » Сря 16 дек 2015 10:40

А след ката имам лепенка на рег. Номер на която пише че е до 2017г. ?

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Сря 16 дек 2015 10:42

Това е стикер за технически преглед на автомобила, валиден до октомври 2017. На задния номер го лепят. Самите номера нямат срок на валидност. Най- добре си преговорете със стария собственик какво точно смята, че ти е продал.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”