Замяна на Passat B5.5 1.8T с по-висок и по-нов автомобил
- tonkogtd
- Автомобил: Golf GTD Polo GTI
- Двигател: JR-1991 BJX-2006
Re: Замяна на Passat B5.5 1.8T с по-висок и по-нов автомобил
Ауди с V6 мотор за 15k лева макс бюджет,недей.Както каза колега по-напред в темата,изчакай.Сега пазара е объркан.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Гледах преди 2 часа Шкода Скаут на един приятел, но старият модел от 2010-та, с максимален размер гуми го докарва до 17-17.5 см клирънс(пасата в момента е 13-13.5). Аз мисля, че това е моята кола. Същата е като пасата на размери, тоест жената ще може да я кара без проблем. Багажника е голям колкото на пасата. Хареса ми от пръв поглед, мисля че реших -шкода скаут. Въпроса е какъв двигател да търся за модел за 3-та генерация шкода? Мисля, че мога да отделя до към 20к за закупуване и още 5 за регистрация и сервизиране, но това е максимума. Не знам дали за толкова ще мога да се вместя? Да съгласен съм, че може би е по-добре да изчакам, но живота върви и не спира. Жена, дете, бременост...не чакат. Кой мотор да гледам според вас и коя скоростна кутия? Ще се кара горе долу 50/50 градско/извънградско.
- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
За Октавия 3 scout бих казал че 25к с регистрация и обслужване са долна граница това са най-евтините в немското мобиле
https://link.mobile.de/qoV7x7gbbjPAsn2b8
https://link.mobile.de/WGyve67CskNAsik67
https://link.mobile.de/HnxzL6jXM3cm7wDx8
Имаш транспорт еко такса регистрация застраховка евентуално каско това са над 3к лв отделно 2к за обслужване евентуално 1000 за гуми итн
Ако се спреш на стария модел ще влезеш
https://link.mobile.de/opzLo6Smpjg2mAtx7
Имаш транспорт еко такса регистрация застраховка евентуално каско това са над 3к лв отделно 2к за обслужване евентуално 1000 за гуми итн
- Sonny_89
- Автомобил: VW Passat B7 + Opel Astra H
- Двигател: CFFB + Z19DTH
https://www.cars.bg/offer/674555b56c8de686610163d5
Колегата не конкретизирал дали става въпрос за Октавия и Супърб.
Обявата е примерна.
Колегата не конкретизирал дали става въпрос за Октавия и Супърб.
Обявата е примерна.
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
Колегата търси Октавиа Скаут, Супърб Скаут 2-ро поколение е като бяла лястовица.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Пасат има голям багажник. Броят се на пръсти ваг-овете с равен на него или по-голям.
Значи чета сега , че бюджета е променен от 10-15 на 20 + 5 още евентуално за поддръжка.
Щом се търси голям багажник, не мисля, че и октавията ще промени нещо. Всъщност тя ще промени, ще качи поддръжката минимум 100% отгоре . Щом е така ( и вече качения бюджет) , аз лично не бих гледал нещо под категорията на един шаран , въобще миниван някакъв, пък бил и различна от фв марка. Само такъв клас се вписва в идеалния вариант .
Успех и да се похвалиш :)
Значи чета сега , че бюджета е променен от 10-15 на 20 + 5 още евентуално за поддръжка.
Щом се търси голям багажник, не мисля, че и октавията ще промени нещо. Всъщност тя ще промени, ще качи поддръжката минимум 100% отгоре . Щом е така ( и вече качения бюджет) , аз лично не бих гледал нещо под категорията на един шаран , въобще миниван някакъв, пък бил и различна от фв марка. Само такъв клас се вписва в идеалния вариант .
-
- Автомобил:
- Двигател:
tdi fen написа:За Октавия 3 scout бих казал че 25к с регистрация и обслужване са долна граница това са най-евтините в немското мобиле
samo_pechka написа:Пасат има голям багажник. Броят се на пръсти ваг-овете с равен на него или по-голям.
За съжаление си прав ще трябва да гледам старият модел като този тук даден за пример-https://link.mobile.de/opzLo6Smpjg2mAtx7
Само не знам защо да е дизел, гледам имат един 1.8i или този двигател не е добър?
Дизела ще има свещи подгревни, турбина, EGR,съединител-маховик и т.н. Общо взето ако трябва и половината неща да правя заради нашата нафта и пътища по дизела тези 5к няма да ми стигнат. Може би това има предвид колегата, че подръжката ще скочи минимум на 100% спрямо сегашният пасатор 1.8Т? Алхамбрата/Шарана за мен е най-добрият избор, но жената няма да може да го кара. Смисъл детска/училище болници трудно се паркира. Другият вариант е 2 коли ама аз някак си искам ако може да имаме само една. Имали сме 2, пак всичко на мен чака като подръжка/застраховки/гуми/ремонти и т.н.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Ще може да го кара, ще може...
Високите коли се карат по-лесно и паркират често пак по-лесно от ниски такива с влошена видимост. Единствено габарити ( дължина най-вече ) малко скофтят избор при паркиране, но и там има решение, парксензори , камера за отзад и т.н.
И моята не беше карала форд транзит никога , но един път се наложи да теглим една кола . И седна, и ме задърпа с него :) . На въпроса ми после : как е , трудно ли беше? Отговор: Ми...чак трудно не
.Т.е. винаги има един пръв път , и докато не се седне , покара, не се знае, знае ли се ...
П.п. не съм много сигурен , но я виж колко са външните размери на един шаран , спрямо скаута който мислеше да вземеш? Да не се окаже минимална разликата в дължина , то широчината -ясно.
Високите коли се карат по-лесно и паркират често пак по-лесно от ниски такива с влошена видимост. Единствено габарити ( дължина най-вече ) малко скофтят избор при паркиране, но и там има решение, парксензори , камера за отзад и т.н.
И моята не беше карала форд транзит никога , но един път се наложи да теглим една кола . И седна, и ме задърпа с него :) . На въпроса ми после : как е , трудно ли беше? Отговор: Ми...чак трудно не

П.п. не съм много сигурен , но я виж колко са външните размери на един шаран , спрямо скаута който мислеше да вземеш? Да не се окаже минимална разликата в дължина , то широчината -ясно.
- tdi fen
Не съм сигурен но май не си проучил 1.8TSI този мотор няма нищо общо с стария 1.8T той е с директно впръскване съответно газовата е скъпа и гори и бензин, докато е на газ освен това и той има скъпи дюзи и горивна помпа основният проблем при него е нагар по клапаните и харч на масло което се оправя с едни 5-6к лв
-
- Автомобил:
- Двигател:
tdi fen написа:Не съм сигурен но май не си проучил 1.8TSI този мотор няма нищо общо с стария 1.8T той е с директно впръскване съответно газовата е скъпа и гори и бензин, докато е на газ освен това и той има скъпи дюзи и горивна помпа основният проблем при него е нагар по клапаните и харч на масло което се оправя с едни 5-6к лв
Значи 2.0 TDI(140 коня) е мотора за октавия скаут 2011-2012?
Ако да какво да очаквам там като ремонти?
samo_pechka написа:Ще може да го кара, ще може...
И моята не беше карала форд транзит никога , но един път се наложи да теглим една кола . И седна, и ме задърпа с него :) . На въпроса ми после : как е , трудно ли беше? Отговор: Ми...чак трудно не.Т.е. винаги има един пръв път , и докато не се седне , покара, не се знае, знае ли се ...
Ще отида при моя познат с автокъщата има една Алхамбра от 2012-та, каза че ще ни я даде да я покараме с временните номера до Банкя и обратно и ще видя дали ще успея да убедя жената. Ако успея значи тя е колата ако не...Търся октавия скаут, но там нещо с подръжката не знам дали ще мога да отделям време и пари да вися по сервизи...
Другият вариант е колкото и лошо да звучи Dacia Logan MCV Stepway 1.5 DCi, тя гледам има същите размери като октавията, само на предно e и има 175мм просвет. Ясно е че вътре е ужасна, но за около 20к ще мога да взема модел 2018-2019 година. Както чета този мотор на реното им е сполучлив.
- fur1ous
- Автомобил:
- Двигател: CFMA
След 1.8Т 20V, следващия ставащ бензин при VAG е след 2018г.
Успех!
От Passat B5.5 да се качиш на Dacia Logan MCV Stepway 1.5 DCi, е все едно от кола на каруца.
Единственото по хубаво ще е,че годината на производство на каруцата ще е по нова

Успех!
От Passat B5.5 да се качиш на Dacia Logan MCV Stepway 1.5 DCi, е все едно от кола на каруца.

Единственото по хубаво ще е,че годината на производство на каруцата ще е по нова

- tdi fen
Ако питаш мен Октавия скаут,като размери е по-удобна и функционална особено за градско София ,Алхамбра е хубав ван,но е да стой в някои подземен паркинг и да се изкарва само за пътувания тост като втори автомобил ,което си скъпо начинание
2.0 TDI в Октавия 2 смея да твърдя,че това е един от най-читавите мотори ,дори е малко по-читав и евтин за подръжка оттези които са в новата генерация
2.0 TDI в Октавия 2 смея да твърдя,че това е един от най-читавите мотори ,дори е малко по-читав и евтин за подръжка оттези които са в новата генерация
-
- Автомобил:
- Двигател:
fur1ous написа:След 1.8Т 20V, следващия ставащ бензин при VAG е след 2018г.![]()
Успех!
Така е но то и нашите пътища не са пътища а по-скоро коларски пътеки.
Иначе да пастора вози добре, но е нисък. От друга страна дачията като размери е супер, но като изпълнение и като двигател е компромис.
Не знам с тези 90 коня като се натоварим целият катун в нея дали няма да издъхне по родопските баири...
tdi fen написа:Ако питаш мен Октавия скаут,като размери е по-удобна и функционална особено за градско София ,Алхамбра е хубав ван,но е да стой в някои подземен паркинг и да се изкарва само за пътувания тост като втори автомобил ,което си скъпо начинание
Аз съм сигурен какво ще ми каже жената, 1 година я молих да изкара книжка, после и купих сеат ибиза и я молих 1 година да го кара, след това още една година я молих да почне да кара пасата. Вика ми ако трябва да карам всеки ден в София пасата по-добре да родя още един път. Та не знам колко ще имам успех с Шарана/Алхамбрата, но ще пробвам. Май от всичко до тук октавията остава най-добрият вариант. Тоет търся 2.0 TDI 2011-та или 2012-та, автоматик или ръчка? Имат ли проблеми автоматиците? Тук чета моята дилема https://www.skoda-bg.com/forum/viewtopic.php?t=1471 , но не мога да разбера проблемен ли е автомата?
Последна промяна от iron4o10 на Сря 19 мар 2025 15:00, променено общо 2 пъти.
- fur1ous
- Автомобил:
- Двигател: CFMA
Пасата ти вози добре защото е с multi-link окачване отпред.
Всички коли които гледаш до тук са с Макферсон отпед и ще возят различно.
Но вече ако и това искаш като екстра отиваш на Audi A4, защото при Passat отдавна сложиха макферсон.
Макферсона е по евтин за поддръжка, но вози по зле което е очакван ефект.
Всички коли които гледаш до тук са с Макферсон отпед и ще возят различно.
Но вече ако и това искаш като екстра отиваш на Audi A4, защото при Passat отдавна сложиха макферсон.
Макферсона е по евтин за поддръжка, но вози по зле което е очакван ефект.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
iron4o10 написа:
Така е но то и нашите пътища не са пътища а по-скоро коларски пътеки.
Иначе да пастора вози добре, но е нисък. От друга страна дачията като размери е супер, но като изпълнение и като двигател е компромис.
Не знам с тези 90 коня като се натоварим целият катун в нея дали няма да издъхне по родопските баири...
1.5dCi е доста сполучлив дизелов двигател. Изобщо няма да издъхне (или поне повече от този, който караш в момента). Но всичко друго си е... Дачия... Откъм поддръжка е доста евтин автомобил, като цяло. Да не кажа голяма дума - ама май се доказа с времето като най-добрият френски дизелов мотор.
Върни се в “Избор и покупка на автомобил”