Мнение за Шкода Октавия 1.6 бензин

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Re: Мнение за Шкода Октавия 1.6 бензин

Мнениеот Zdravko Zankov » Чет 19 мар 2020 22:10

Въпросната Вектра се движи със 120 на 2500 оборота,на пета.
Въпросният 1.6 не най-страхотния двигател. Но е най-практичният. За тия години бензинов двигател.

Потребителски аватар
richko25
Автомобил: VAG
Двигател:

Мнениеот richko25 » Чет 19 мар 2020 22:49

Не се хаби да им го пишеш колега. Все знаят хора на които комшията преди 5 г. синът преди 10 г. дядото преди 30г.Ти им пишеш, че е прост 8 клапанов мотор, ставащ на ГАЗ който иска това, евтин за обслужване спрямо всеки друг бензинов двигател от VAG тези години. Те пишат не върви. Ти им пишеш 120 си карам без зор по магистралата, те харчи масло. Ти не пишеш че върви страшно, но на теб ти е достатъчен, гори много. О. К всичколози, дайте бензинов, здрав, вървящ много, да гори малко, сравнително достъпен за поддръжка, ставащ за ГАЗ - VAG двигател. Няма? Или викаш дизел да си вземе, че е много евтино горивото, евтина поддръжка и безпроблемен.Пак комплексарщината избива отгоре....
Едно обективно сравнение.
https://m.youtube.com/watch?v=72vp7puRiHo

Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Мнениеот Каспър » Чет 19 мар 2020 23:51

Какво значи най-практичния? Ако за някой е най-практичния, на мен не би ми вършил никаква работа. Всеки има различни нужди и оттам и най-подходящия за него мотор в съответното купе. Темата се разтяга безсмислено, а автора така и не сподели какви точно са неговите нужди и с това да се приключи темата. Какво се търси? Бърз автомобил ли, здрав автомобил ли, евтин за поддръжка ли, лесен за газифициране ли, добре оборудван ли, за градско ли, за извънградско ли?
За този мотор е ясно. Плюсове:
- Той е елементарен на фона на останалите мотори които се вграждат в това купе. Няма турбо, няма демпферен маховик, няма директно впръскване и множество системи за екология.
- Той е сравнително евтин за поддръжка, дросела е слабо място и е малко по-скъп, ламбдата и един два датчика.
- Той е сравнително лесен за газифициране с газов инжекцион, но не се ли монтира и настрой от кадърен газаджия, ще вкара собственика си в лудницата поради гаснене, прекъсване и игра на обороти.
- той харчи прилично, но само при много спокойно градско или извънградско шофиране, натискаш ли го харчи колко доста по-мощни мотори, но не върви и наполовина колкото по-мощните мотори.
Минуси:
- Спрял мотор за много спокоини шофьори. С над 12 секудни 0-100, със 100 коня при 5600 оборота и 150 нм при 3800 обората на купе 1300 кг., трябва или непрекъснато да натискаш колата за да си адекватен на съвременното движение или да си супер спокоен шофьор и да си джиткаш лежерно докато от всички страни те задминават като спрял.
- Старо поколение осем клапанов атмосферен мотор, на фона на останалите по-модерни (но и по-чупливи) мотори вграждани в това поколение на Октавия.
- Излизаш извънграда, караш си по магистралата със 140, оборотите са високи, шума е висок, харча е висок, комфорта е нисък, тръгваш да изпреварваш, до 160 добре и после умира, дано е завършило изпреварването. Стигаш крайната точка и се хвалиш как спокойно тази Октавия 1.6 си поддържа 140 по магистралата и си изпреварва дори премиум марки без проблем :mhihi
- Варианта да намериш читаво оборудвано купе с този мотор е никакъв. Забравяш за кожа, ел. седалки, подгрев и т.н.
Така че, да си прецени автора какви са му точно приоритетите за кола и да избира според тях. За мен е важно като я натисна да върви и да е комфортно вътре, не да е вечно в червеното за да изпреварвам нормално и отзад да навивам прозорците с ръчки. За автора може да е важно единствено евтината поддръжка и малкия харч, знам ли.
Като няма читав бензин монтиран в дадено купе, не е грешка да се погледне и някоя печка. Хич не е задължително като вземеш печка веднага да имаш ядове с турбина, дюзи, помпи, маховик и т.н. Но пък ще имаш висок въртящ момент при ниски обороти, доволно нисък харч и една еластичност и доускорение при ниски обороти, която никой стар атмосферен тромав осемклапанов (или още по-зле 16 клапанов) бензинов мотор не може да ти даде.

Потребителски аватар
quattro^^
Автомобил: audi a6 c5
Двигател: AJL

Мнениеот quattro^^ » Пет 20 мар 2020 0:32

Съгласен съм с мнението ти донякъде, аз не бих си го взел, но ако човек търси главно прост мотор без много разходи за поддръжка и не му е проблем че е спрял по-добър мотор няма от тея години.Приятел от неземното тди аху в пасат мина на такава Шкода и се видя у кола, вече и врътна 70к за 2 години и си я изби само от гориво сравнено ако ползва пасата[emoji16]. Който търси кожи и стъпване няма да пусне такава тема. Дизела изобщо няма място за сравнение.Харчи 3-4 кила масло за 20к тъй че не такава масларка за ваговските стандарти.

rld
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rld » Пет 20 мар 2020 17:24

Ами нуждите са ми съвсем обикновени – придвижване от точка А до точка Б, да може да се газифицира, надежден, без заводски дефекти, нормална поддръжка. И сегашния ми форд вдига 140, но няма условия за такива скорости по нашите магистрали – или някой по-бърз ще те застигне, или в дясната лента ще намаляш до 90. Затова 1,6 в момента ми е перфектен. Колата ще се ползва повече извънградско, но не на големи разстояния. От изчетеното до момента разбирам, че двигателя е по-надежден от еквивалентния на форд, просто не ми се пише колко неща смених по тая кола и почва да ми омръзва.
Разход на масло няма как да се хване сигурно на диагностика, така че там винаги се рискува.
След толкова изписано, как мислите – колко е шанса да попадна на читав 1,6 на ВАГ в България за около 5-6 хиляди лева

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 20 мар 2020 17:32

10-20 процента.

Потребителски аватар
jordan17772
Автомобил: Golf IV 105ps + Passat B6 200ps
Двигател: BCB + CAWB

Мнениеот jordan17772 » Пет 20 мар 2020 18:33

Трябва много търсене. Аз за моята 1.6 2003 година имам фактури по обслужвания на стойност 5-6 хиляди лева за 7 години и пак не всичко слагам оем. За оригинални воден радиатор и термостат ми искаха 600 лева във Фолксваген. Е дадох 200 лв за френски Валео със щампа за Volkswagen. Рециклирах кормилна рейка. Ъпгрейдвах спирачки, нови джанти и гуми. Редовно смяна на флуидите спирачно масло, двигателно, на серво и антифриз. Обслужване климатроник. Бензинова помпа сменях. Тампоните по окачване с кормилни накрайници. Оригинален стъклоповдигач на шоф врата. Нови колонки сложих, че старите пукаха. Обслужвах стартер. Пребоядисване на повечето детайли от щети на паркинг. Два пъти ангренажи. Парите си вървят. Гори ми 9 в града и между 6 и 6.5 на дълго. Зимно време на минус 15 загрява за 3-4км градско. Имам комшия с 1.9tdi и зимно време в града не може да загрее. Двигателя 1.8 ще гори едно 2 литра повече и на дълго и на градско. Според мен от към динамика най-доброто от тия години ще е 1.8т, но и той има слаби страни и е на годинки.

rld
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rld » Пет 20 мар 2020 22:35

Благодаря, че сподели какво може да се очаква. Много полезно мнение, което потвърждава, че при колите парите наистина си вървят

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 21 мар 2020 6:30

Колега, ти да не си мислиш, че ще купиш кола - без значение уморен кошник за 2 бона или по-стегната за 4-5, че няма да кихнеш нито стотинка по поддръжката?

rld
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rld » Съб 21 мар 2020 9:54

Мне, то е ясно, че разходи ще има. Просто искам поддръжката да е нормална, каквато явно е на 1.6

Потребителски аватар
quattro^^
Автомобил: audi a6 c5
Двигател: AJL

Мнениеот quattro^^ » Нед 22 мар 2020 0:56

На това купе 1.8т няма вс други бензини освен коментирания ся кенеф.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”