Aprilia написа:Къде тръгнахте да сравнявате 3 литровия в6 бмв мотор с наще миксери изобщо не ви знам

330бензин върви по-малко от 330д новия мотор (204коня) да не говорим ако на дизела се сложи и чип, става на коне повече от бензина а нютоните отиват на почти двойно. Карал съм много пъти 204 коня купе с чип, нищо че е автомат като и се подаде цялата газ всеедно отзад те удря влака стрела

Трактористите пак се превъзбудиха. Нито в реалността, нито по каталожни данни, 330д върви повече от 330и. Ако говориш за СУБЕКТИВНО чувство вътре в купето, породено от големите нютони на дизела, може. Но на чертата сток 330и размазва сток 330д във всяко отношение. Просто 330и е по-слаб в ниските и хората оттам се заблуждават, но мине ли 4000 оборота си показва зъбите много свирепо и отнася дизела. Усещането от големите нютони също го няма, но бързината я има. Точно в тази връзка, УСЕЩАНЕТО вътре в колата при 1.9 ТДИ 110 коня и друга кола, примерно 200 коня бензин, също е еднакво, но е еднакво само на усещане и субективно чувство, а не и на реална бързина на платното. Много хора се качват в дизела, опъва ги здраво още от ниските /макар че на 4000 умира/ и вече мислят че много върви, пък чертата на платното и километража не ги интересуват. Ако прочетете и технически статии по въпроса ще видите че при зверска стъпка и истинска гонка нямат толкова значение нютоните, колкото оборотите и времето, в което моторът ще задържи въртящия момент. Дизелът има много нютони, но в диапазон от 1000 оборота. Достигат своя пик и после падат стремглаво като от ЕВЕРЕСТ. Прави пик, държи 500 оборота и хайде надолу.
Ето някои конкретни факти, поради които 330и е по-бързо от 330д
1. 330и е с почти 30 коня по-силно от 330д /231 срещу 204 коня/
2. 330и е с над 100 килограма по-леко от 330д
3. 330и ускорява от 0 до 100 за 6.5 секунди, а 330д за 7.2
4. Там където свършва 330д, там започва 330и /над 4000 оборота/
5. Ако говорим за чип на 330д, защо не говорим и за генерация, колектори, чип и филтър на 330и, с които пак отнася 330д?
Единственото, което е реално, че в "нормалния живот" 330д е по-приятно за каране, защото е по-еластично и върви в ниските. Но за истинска бързина, просто нямат много общо. Гледал съм такива гонки, карал съм и 330д и 330и - дизелът има лек шанс само в старта, но над 100 си изостава много доволно.
И двата мотора не са лоши, просто имат различен характер и се карат по различен начин за да извадят максимума от себе си. Ако караш 330и само до 2500 оборота, нормално да ти се стори мъртвец. Или ако му забодеш пета на 70-80 и искаш да изпревариш бързо.