dushanov написа:Установих до тук, (по моите критерии), че Passat 5-5,5 Variant e "моя избор".
AZM при Пасата "добър" ли е? Харчи ли масло и т.н...
ГАДНИЧКО ми е, че при Пасата ще трябва на ново да хвърля пари за нови микроключета, течащи врати в купето и т.н., но ако това ще е следващия сериозен ВАГ в компанията ми... дано да си заслужи класата "Пасат".
Това на практика е същия двигател като AQY на Bora , Голф 4. Много е странно, но като че ли всички пипват повече масло от нормалното. Тук съм чел на доста мераклии , които отварят мотора, сменят гумички, никаква промяна, имаше един колега беше направил пълна ревизия на мотора , сегменти, шлайф и каза, че просто е понамалил, разхода. Според мен заводски си е направен така, защото има теми от 2003 в които се споменава за разхода на масло, гаранциоони обслужвания и т.н. на нови автомобили. Аз пробвах 7 смени с различни масла, накрая за себе си стигнах до извода, че с Total 10w40 положението е най-добре. До 5 хил.км 1 литър ми стига, след това разхода се позасилва.Ако карам градско рядко доливам и мога да се вместя до 2-3 л/10хил.км , но при каране 140-160 разхода се увеличава. Стига до 5л/10хил.км. Винаги си имаш един литър за доливане в багажника. Това му е кусура.
Карам само на газ и мога да кажа, че при добри настройки колата на газ е по-приятна за каране от на бензин, но това си е мое мнение и не ангажирам никой. Разход на газ извънградко ако караш със 100км/ч разхода ти се върти около 8/100км , при 140-160км/ч с климатроник 9-11л/100км.
Микроключетата се лекуват лесно, има си цяла тема, аз имах една проблемна брава и реших проблема с бутон на колонката, за 10минути, не исках да сменям бравата, въпреки, че има качествени чешки по 50лв.
Врати не са ми текли, но и този проблем се лекува лесно , подмазват се тавите на вратите в долния край с силикон и броблема не се появява повече.
Комбито има огромен багажник, мотора е еластичен и приятен за каране, не е за надбягване, но все пак говорим за семейна кола, данък 113лв София, гражданска 155лв, каско 240лв преглед 36лв, всички части са на цени на пасат Б4, понеже поддържам и един такъв. Народна кола. Няма да е по-различна от толедото. Стига да не се метнеш на някой дизел, че там е малко по-различно , но не искам да превръщаме темата в дизел или бензин, за мен си се насочил правилно.