Нов съм за VAG, много моля за помощ за избор на бензинова Jetta/Passat/Octavia

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
deianr
Автомобил:
Двигател:

Нов съм за VAG, много моля за помощ за избор на бензинова Jetta/Passat/Octavia

Мнениеот deianr » Сря 19 юни 2019 12:31

Здравейте,

досега не съм притежавал автомобил от марките на VAG, но тъй като след гледане и чудене се насочвам към такъв, моля за всякакъв вид съвети и помощ. Не познавам слабите и силните страни на двигателите и въпросните каросерии.
Това, което искам, е:
- най-вече седан, но като гледам малкото предлагане, може и комби - трябва ми семеен автомобил, но повече ми харесва визията на седаните и съм карал седан;
- задължително бензин с ръчни скорости;
- здрав, издръжлив двигател, прилично икономичен, но и незадъхващ се на магистрално каране с постоянни 140 км/ч - по-важна ми е стабилността пред бързото ускорение. Колата ще се ползва на 90% за извънградски пътувания;

Спрял съм се на:
1) Jetta 5 1.6 i (102 Hp) - само с този двигател намирам обяви в mobilе.
2) VW Passat B6 - тук има много варианти, от чистия 1.6i през 1.6 FSI, 1.4 TSI, 1.8 TSI, , 2.0 FSI.... вие ги знаете по-добре. Май ми идва малко голям, търся по-скоро т.нар. компактен седан.
3) VW Golf Variant комби - това удачен автомобил ли е? Има най-добрата цена от изброените.
4) Scoda Octavia MK2 - 1.4, 1.6, 1.8. 2.0 с турбо и без, с 4х4 и без - Шкодичката ми допата, има и повече избор, особено комбита. Много са с 4х4 - да не би да има проблем с тази система? На мен по принцип не ми е нужна. Да я избягвам ли?

От въпросите сигурно си личи, че съм доста объркан, а и нямам много време, защото предишната кола приключи и търся бързичко заместител...

Също така, моделите, между които избирах и при този избор се насочвам към горепосочените, бяха: Opel Astra J, Honda Accord, Ford Mondeo mk 4, Citroen C5, Peugeot 508, Renault Fluence. Ако смятате, че някой от въпросните е по-подходящ (с огледа на форума - едва ли :D ), моля да ми кажете :eek

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Re: Нов съм за VAG, много моля за помощ за избор на бензинова Jetta/Passat/Octavia

Мнениеот forski » Сря 19 юни 2019 13:54

VW от тези години, а и не само, бензинов мотор нямат!
От всичко което си изброил като варианти, има само един бензинов двигател който си заслужава и това е V-Tec a на Хонда, от гледна точка на надеждност, безпроблемност и ресурс, всичко останало е компромис!
Форд, Пежо, Опел без коментар.
Винаги съм се чудел как може VW от толкова голяма гама бензинови двигатели да нямат нито един надежден такъв, все нещо им има, все за нещо трябва да се гледа, от десет бензинови двигателя няма какво да избереш.
Хонда с един двигател изкараха 20 години, монтираха го във всичките си купета, и няма никакви грижи.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Re: Нов съм за VAG, много моля за помощ за избор на бензинова Jetta/Passat/Octavia

Мнениеот tdi fen » Сря 19 юни 2019 15:19

какъв е максималния бюджет за покупка ?

deianr
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот deianr » Сря 19 юни 2019 16:12

Изначално тръгнах с идеята до към 10 к лв.
Сега като гледам какво е положението, мааааксимум 12-13 к лв.

Какво ще кажете все пак за Octavia с 1.4TSI 122 к.с.?
Хубавите Honda Accord отиват към 15 000 лв, което ми идва в повечко за 10-12 годишна кола. Това ли е най-доброто възможно за бензинов двигател в момента?

Потребителски аватар
tdi fen

Мнениеот tdi fen » Сря 19 юни 2019 16:33

от vag трудно да се избере нещо читаво може би 1.4 tsi,но и той не съвсем безпроблемен трябва да е със сервизна история и добре поддържан

deianr
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот deianr » Сря 19 юни 2019 16:36

А от кое има читаво?

Потребителски аватар
tdi fen

Мнениеот tdi fen » Сря 19 юни 2019 17:05

ето няколко интересни предложения аз съм пристрастен към vag мнението ми е,че всяка кола си има кусури смея да твърдя,че при ваг въпреки проблемите с двигателите са по-малко сравнение с други марки и модели
https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?a ... ink=bbtiqd
https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?a ... ink=bbtjme
https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?a ... ink=bbtk3x
https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?a ... ink=bbtk3x

Последна промяна от tdi fen на Сря 19 юни 2019 18:03, променено общо 3 пъти.

Потребителски аватар
Ivaile
Автомобил: Touran
Двигател: BSE 2008

Мнениеот Ivaile » Сря 19 юни 2019 17:12

Skoda 2.0, 115 к. с е здрав, надежден и с приличен багажник. Семеен автомобил.
Като човек, карал и седан, и комби, препоръчвам комбито - особено за извънградско пътуване.
Успех,!

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Сря 19 юни 2019 17:41

Посоченият двигател не се монтира на Октавиа 2/Голф 5.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 19 юни 2019 19:52

deianr написа:А от кое има читаво?

Колегата ти го каза по горе. Хонда Акорд с бензинов мотор. За 12-13 к може да се намери и автомат с 2.5 мисля беше мотора, но и ръчка с 2 литровия мотор е супер.
Бих ти препоръчал да огледаш и нещо с фордов бензинов двигател. Мазда 6 или Мондео примерно

VidolNikolov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VidolNikolov » Пет 21 юни 2019 5:42

Тия колички с моторчета по 100коня непзнам как си представяш да не се задъхват със по 140 на магистралата. Нито ще имат еластичност, нито нищо. Да не говорим за устойчивост. Голф или Джета и устойчивост. За семейна кола и магистрала(извънградско) и 140 изобщо няма какво да ги гледаш тези градски автомобили.
Минимум Пасат, при все че гледаш комби и търсиш и комфорт на пътуване що годе.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 21 юни 2019 6:17

Видоле, Голф и Джета са в средния клас автомобили, нищо, са по-долу в този сегмент. Пасат е по-голям наистина, но все пак... И с първите два може да си пердашиш по магистралата със 140км/ч. Но аз също не бих избрал тези 1.6 литрови мотори с по около 100к.с. Колегите предложиха 1.4ТСИ, има една дълга тема за тях във форума (не съм я чел цялата, понеже не ми е интерес), колегата може да метне едно око там. Купето вече - сам да си го избере - Джета, Пасат, Октавия, Супърб и т.н.

deianr
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот deianr » Пет 21 юни 2019 8:31

Нещата май отиват към Акорд или Astra J. Бензиновите астри се оказва също, че са доста надеждни.
ПП: Мазда 6 бензин с двигател на Форд ли е? Карал съм служебен Фокус седан... малко съм предубеден към качеството на Форд. Мондео може би е една идея по-добро все пак.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пет 21 юни 2019 8:47

Мазда 6 бензин е с двигател на Форд, и това и е най големия минус, освен това и ръждясва, и като се има в предвид какви коли се вкарват в БГ общо взето не е много добра оферта!
Второто поколение уж не е толкова податливо към корозия но все пак, трябва да се внимава.

Потребителски аватар
inspektora
Автомобил: Honda CR-V
Двигател: i_ctdi N22A2 2008

Мнениеот inspektora » Пет 21 юни 2019 10:11

От това, което си описал като изисквания, най приляга дизел, но ти си знаеш най-добре. Може би ще слагаш газово или се плашиш от митовете за дизела. От бензиновите, Хондата е най-подходящия избор, стига да ти влезе в бюджета.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”