Здравейте,
един българин, живеещ в Дания иска да закупи едната ми Джета. Човекът ми се обади по вайбър и говорихме основно относно колата. Но бих искал да зная, кой е най-читавият начин да му продам автомобила, така, че хем да ми бъде отчислен, хем и той да може да си го регистрира в Дания. Звънях в КАТ-Стара Загора - служителят ми каза, че може да се отчисли автомобила като се бракува или се попълни декларация за износ. Дефакто се връщат номерата на колата, дупчи се талонът, надписва се и се връща на собственика. Само че имам опасения, че той с дупчен талон няма как да я регистрира в Дания после.
Има ли някакъв начин да минем през нотариус и така той да получи пълния набор от документи, с които после да може да си регистрира колата там?
Моля за съвети, как е най-добре и за двете страни да се постъпи - искам да бъда максимално коректен (като се надявам да получа същата коректност от другата страна).
Мерси предварително.
Продажба на автомобил на датчанин
Re: Продажба на автомобил на датчанин
https://motorst.dk/en-us/individuals/importing-vehicles
Ето тук са описани какви опции има "датчанина".
Казва се, че трябва да се предоставят двата талона, но реално дали ще е проблем, ако е продупчен май божа работа.
Другата опция е да се продаде колата с номерата и евентуално след това да ти ги прати, но доколко за теб ще е удобно е друг въпрос.
Въпросният човек, ще идва ли до България или иска да действате дистанционно ?
Най-добре е той също да си пита локално как би му било удачно, защото в тези бели държави 30 годишни коли не са много желани.
За да може да си я регистрира с облекчение, колата трябва да е на 35 години май.
Ето тук са описани какви опции има "датчанина".
Казва се, че трябва да се предоставят двата талона, но реално дали ще е проблем, ако е продупчен май божа работа.
Другата опция е да се продаде колата с номерата и евентуално след това да ти ги прати, но доколко за теб ще е удобно е друг въпрос.
Въпросният човек, ще идва ли до България или иска да действате дистанционно ?
Най-добре е той също да си пита локално как би му било удачно, защото в тези бели държави 30 годишни коли не са много желани.
За да може да си я регистрира с облекчение, колата трябва да е на 35 години май.
- Vlad777
- King of the Road

- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
https://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?p=4893528#p4893528
Vlad777 написа:След консултация с нотариус:
Продажбата на автомобил на чужденец се осъществява по следния начин:
1. Ако има адресна карта за пребиваване в България - продажбата е като на български гражданин при нотариус.
2. Ако не е пребиваващ в България - колата се дерегистрира в КАТ със съответното основание и след това се минава нотариус. След това чужденецът може да си извади транзитни номера и да си я закара в Германия на самоход или да си я транспортира по друг начин.
Ако колата е с редовна българска регистрация, то тя не може да бъде прехвърлена на чужд гражданин без регистрация и адрес в България в системата на КАТ и това изисква да се дерегистрира, за да не се налага прехвърляне на собствеността в КАТ.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Човекът ми каза, че няма българско гражданство (предполагам, че го е сменил с датско).
Дали ще идва до България - май по-скоро не, имал съпруга, която била в Пловдив и негов приятел от Пловдив (който трябва да дойде да огледа колата все пак). За да му я продам с номерата трябва да минем нотариус, а Влад по-долу казва, че няма как да стане, защото човекът не е с българско гражданство. Въпросният автомобил е 1987г., което прави 38г. Той каза, че ще си проучи нещата, но аз държа да знам и тук, как да действам.
Някъде из нета срещнах информация, че при нотариус можело, но ако договорът е двуезичен. Дали е вярно - идея нямам...
Малко ми е странно на дерегистрирана кола, дали може и защо е нужно да се минава нотариус, тогава автомобилът няма същия статут като такъв в движение.
Дали ще идва до България - май по-скоро не, имал съпруга, която била в Пловдив и негов приятел от Пловдив (който трябва да дойде да огледа колата все пак). За да му я продам с номерата трябва да минем нотариус, а Влад по-долу казва, че няма как да стане, защото човекът не е с българско гражданство. Въпросният автомобил е 1987г., което прави 38г. Той каза, че ще си проучи нещата, но аз държа да знам и тук, как да действам.
Някъде из нета срещнах информация, че при нотариус можело, но ако договорът е двуезичен. Дали е вярно - идея нямам...
Малко ми е странно на дерегистрирана кола, дали може и защо е нужно да се минава нотариус, тогава автомобилът няма същия статут като такъв в движение.
- fur1ous
- Автомобил:
- Двигател: CFMA
Продавай я на съпругата му и не го мисли 

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Майтапа настрана - мисля за същото !!!
Или на колегата му и приятел, който ще идва да я гледа.
Или на колегата му и приятел, който ще идва да я гледа.
Върни се в “Избор и покупка на автомобил”