Покупка на Пасат b5/b5.5/a6 TDI

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
BeckoTDI
Автомобил: VW Touareg-Audi Coupe-VW Golf 3
Двигател: BPE-ABK-AAZ

Покупка на Пасат b5/b5.5/a6 TDI

Мнениеот BeckoTDI » Сря 26 май 2010 23:24

Наканил съм се за Пасат и искам да събера повече информация.

Разликите между б5 и б5.5 освен визуални и гамата мотори, други по съществени има ли ?

За мотор от четенето по темите, съм стигал до извода, че трябва да е 1.9TDI. 2.5 го отписваме от играта.

До сега карах 1.9TDI 90к.с. и в никакъв случай не мисля да карам този мотор на Пасат. 110 не ми е на сърце.

Мисля си за 115 и 131 помпа-дюза моторите, разликите в турбини и електроника ли е само. Естествено ми се иска 131, но заслужава ли си да търся точно него? Подръжката е х2 спрямо 1.9тди 90к.с., ролки+ремъци предполагам идват 600 лв :roll:

За окачването има толкова носачи, че не мога да ги преброя :talk: ясно, че ще е по-скъпа подръжката, но няма как плаща си човек за возия, но биалетки, кормилни накрайници, тампони не вярвам да са много по-скъпи от на голф :roll:

Най-добре ще е някой притежател на такъв автомобил да сподели цифричките за Г.О. , автокаско, обслужване :да:

Днес обиколих Горубляне, да се запозная по от близко с Пасатите... б5 около 7000лв средна цена, б.5.5 около 11000лв, имаше и за 9000лв което ми се вижда по реално, при положение че в mobile ги гледам около 3000-3500 евро. Според вас за каква сума може да се вземе б5.5?

Интересно ми стана още едно нещо. Голф 4 115кс, 131кс до сега всички които съм видял са със 6 скорости, защо пасат б5,5 131к.с. е с 5 скорости, днес всички които видях бяха такива :? Има ли със 6 скорости? Кои пасати са със 6 степенна скоростна кутия?

А за 8000лв. какви BMW 5-та серия, с кожите, с екстрите, човек направо да се замисля има ли смисъл да дава повече пари за пасат б5.5 :roll: Тук не очаквам спор кой модел е по-хубав, всеки си има вкус :idea: На мен БМВ-то ми харесва и се интересувам как е подръжката му спрямо Пасат , много по-скъпа ли е или равностойна, а знам че тук има хора карали VW и минали на BMW от които мога да получа точен и безпристрастен отговор :да:

Последна промяна от BeckoTDI на Пон 21 юни 2010 10:45, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
masiven
Автомобил: Passat B6+Passat CC+Seat+Yaris
Двигател:

Re: Покупка на Пасат b5/b5.5 TDI

Мнениеот masiven » Чет 27 май 2010 0:44

Първо тея БМВ-та дето си ги гледал за около 8к сигурно са тдс мотор, които си е почти като 2.5тди на VW, ма малко по добри, ако са били common rail, за тая цена даже няма да ги гледам.

После обслужване- кабинен филтър за пасат от Порше Изток- 49.90, за BMW-то(525тдс) кабинен филтър от Камор- 85лв парчето, обаче са два, демек- 170лв (лично ги купувах преди 1 месец). Ти сам прецени кое е по скъпо за поддръжка.

За скоростите има Б5.5 и с 6 скорости (моя е с 5), единствената разлика е че с 6 скорости има малко по голям въртящ момент и набира една идея по бързо. Като разход и max speed аз разлика не видях.

Окачването си е бая натруфено и не е много евтино за подръжка, но пък не се чупи често.
Пасат 131кс. върви повече от 525тдс 143кс.- Тествано много пъти :)
Единствения плюс за BMw-то е че има по добра возия от Пасата
М/у Б5 и Б5.5 освен визията, вътре в купето има бая дребни подобрения от към ергономията за чофера- подлакатника, поставките за чаши и тн. Технически нз какви разлики има, някои по компетентен ще каже :)

Имам преки впечатления и от 3-те коли и личното ми мнение е че Б5.5 е най-удачен в този ценови диапазон

Потребителски аватар
Alek
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Alek » Чет 27 май 2010 10:56

131к.с с код на мотора AWX е с 5 скорости (285NM въртящ момент от 1750 до 2500 оборота), а с код AVF е с 6 скорости (310NM въртящ момент при 1900 оборота). Разликата между двата мотора е само софтуерна - намален е пика на въртящия момент, тъй като AWX е с 228мм съединител, а AVF е с 240мм. Ако ще чипваш, търси задължително AVF. При Голф/Бора мотора е ASZ (310NM при 1900 оборота) - аз лично с 5 скорости не съм виждал. За Пасат по отношение на ускорение и максимална скорост между двата мотора няма никаква разлика. Извънградско AVF би трябвало да е по-икономичен.

Georgi.Enchev

Мнениеот Georgi.Enchev » Чет 27 май 2010 13:06

Баща ми има Passat B5.5 1.9 - 131 к.с. ПД със 6 степенна скоростна кутия. Поддръжката му спрямо моя голф е долу горе двойна. Ще дам пример с ремъци ролки и водна помпа. Последно ги купувахме заедно. Неговите струваха 180 евро, а мойте 110. Става дума за пълен комплект с ролки и ремъци. Водната помпа беше с около 10-тина евро по-скъпа. Поддръжката на този двигател НЕ МОЖЕ да се сравни с тази на 2.5 в никакъв случай. За вървеж какво бих могъл да кажа ... набира си доста добре и е най-икономична при 160 км/ч на 6-та скорост. Дава раздод около 5/100 ( 4.7 по борд ) :Mr Green Fun Доста по-стабилна от голфчето. Като цяло друг клас кола. Бих те посъветвал да си търсиш нещо с по-голяма гама екстри, но са и по-трудни за намиране, защото highline ( пълен пакет с голямата навигация ) ги правят главно за 2.5 двигателите.

Друг съвет. Погледни mobile.de /autoscout.de Кола от България недей да си търсиш. Тук всеки гледа да огъне парите, а не да ти обърне внимание. :да:

Потребителски аватар
joro^
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joro^ » Чет 27 май 2010 21:09

Я кажи колко си готов да дадеш и ми погледни гаража :D

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Чет 27 май 2010 21:31

За БМВ 5-а серия си приготви дълбок джоб ;) Особено за дизелите, към които имаш интерес :!:
2.5 ТДС е морално остарял и вероятността да попаднеш на "безпроблемна" кола клони към 0%.
За Комън рейл - под 10-12 000 лв. няма да намериш запазена кола ;)
Частите са поне двойно по-скъпи от тези на Голф 3, обслужването е сравнително евтино, защото нямаш ангренаж, а верига. Но, рано или късно ще се наложи да извадиш по-сериозна сума за "умна" дюза, помпа, АБС блок, някой глупав датчик и т.н.

Потребителски аватар
BeckoTDI

Мнениеот BeckoTDI » Пет 28 май 2010 2:06

Alek мерси, тази информация ми беше нужна :да: Ускорение и максимална скорост не ме вълнуват чак толкова, защото това е кола за возене поне според мен, не за състезаване :) Но все пак по-добре 115, 131 за да не се "мъчи" по-слабия мотор на по-тежкото купе :roll:

Georgi.Enchev цените които си дал не ме плашат. И понеже ти спомена за 2.5 мотора, че е с доста по-скъпа поддръжка да подхвана темата. Загледах се и в ауди а6, които за съжаление най-често се срещат с в6 2.5тди 150к.с. Колко по-скъпа да е подръжката? Ремъци, ролки... и 2 свещи повече :D :oops: :roll: И все пак като е такъв голям мотор, не е ли по-здрав?
За гамата есктри и аз предпочитам да е по-висок клас, но около ценовия диапазон който гледам срещам б5 highline и б5.5 trendline и тук става дилемата :D
А за съвета да не си търся кола от България какво да кажа... ходих до Горубляне ей така , просто да разгледам. Не бих си взел кола от там. Предпочитам нов внос, но пък като знам аз колко съм си гледал колата, а и на повечето съфорумци са такива, бих взел и "клубна" кола :roll:

joro^ благодаря ти за предложението, но съм още далеч от покупката. Първо трябва да продам моя голф :wink: Също така, предпочитам новата кола да е комби.

masiven
& Smeagol пиша и на двамата направо, понеже сте засегнали БМВ-то, което споменах между другото, иначе мерси за отговора. Частите ясно, че не са като на голф 3 :D но возията е уникална, няколко месеца се повозвах в едно такова - супер е, пък и доста хубава сглобка ми се вижда, няма да скръцне да тропне, както и да е :) 520д 525д 530д звучат добре, но цената за покупка е по-висока. За по-малко пари сигурно ще са били ТДС тези които съм ги гледал. Не знаех, че е с верига този мотор. Какво като е морално остарял, защо да не е за предпочитане? То е ясно , че по-новите дизели вървят повече и горят по-малко, но пък ако е надежден и здрав... и тук пак се връщаме до аудито, че ако почна да гледам 2.5, може да заглеждам и аудита :roll:

Потребителски аватар
mladvampirTDI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladvampirTDI » Пет 28 май 2010 7:29

@BeckoTDI - споменаваш все по-често Ауди/VW 2.5... Моя съвет, Бягай мнооого, ама много от този мотор. Не е въпроса за поддръжката, друг му е проблема, независимо от модификациите. Прочети малко Ауди форума, да видиш за какво става дума.

Georgi.Enchev

Мнениеот Georgi.Enchev » Пет 28 май 2010 8:22

mladvampirTDI написа:@BeckoTDI - споменаваш все по-често Ауди/VW 2.5... Моя съвет, Бягай мнооого, ама много от този мотор. Не е въпроса за поддръжката, друг му е проблема, независимо от модификациите. Прочети малко Ауди форума, да видиш за какво става дума.

Точно. Колегата има право. Доколкото съм чувал, това е един от най-трошащите се двигатели на ВАГ. До колко е вярно не знам, но не съм чувал положителни коментари за тях :да:

Да се върнем на темата закупуване. За мен най-добре би било да си вземеш колата от Германия в суров вид и долу горе да и знаеш миналото. Алтернатива е както ти сам каза - кола от форума. Честно да ти кажа, баща ми ако се замисли да си купува нова не бих му позволил да продаде тази. Карал съм я доста и знам за какво става въпрос :lol: На фона на 110 коньовото тди е стрела mhihi А и е highline с голямата навигация, кожения салон и всичко останало.

Успех в търсенето, че намирането на читава кола е малко или много късмет!

П.П. Няма лоша кола! Има лоша цена :да:

Потребителски аватар
6669
Автомобил: VW Golf IV GTI TDI Exclusive
Двигател: AHF 1999

Мнениеот 6669 » Пет 28 май 2010 8:28

BeckoTDI написа:Alek Georgi.Enchev цените които си дал не ме плашат. И понеже ти спомена за 2.5 мотора, че е с доста по-скъпа поддръжка да подхвана темата. Загледах се и в ауди а6, които за съжаление най-често се срещат с в6 2.5тди 150к.с. Колко по-скъпа да е подръжката? Ремъци, ролки... и 2 свещи повече :D :oops: :roll: И все пак като е такъв голям мотор, не е ли по-здрав?

MuTa4eTo написа:Помисли добре преди да сложиш 2.5 ТДИ от Ауди.Найстина моторите са като лейка, тази седмица за 2ри път ми се случва да свалям всичко отпред заради теч от маслената помпа. Отделно на 150 000 километра, на този мотор се сменят разпределителните валове заедно с чашките на клапаните, не знам как и защо но ги износва !

:kissy:

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Пет 28 май 2010 8:50

BeckoTDI написа:...но возията е уникална, няколко месеца се повозвах в едно такова - супер е, пък и доста хубава сглобка ми се вижда, няма да скръцне да тропне, както и да е :) 520д 525д 530д звучат добре, но цената за покупка е по-висока. За по-малко пари сигурно ще са били ТДС тези които съм ги гледал. Не знаех, че е с верига този мотор. Какво като е морално остарял, защо да не е за предпочитане? То е ясно , че по-новите дизели вървят повече и горят по-малко, но пък ако е надежден и здрав...

Отваряш БМВ форума, на подфорум Е39 (http://bmwpower-bg.net/forums/viewforum.php?f=35) и започваш да четеш за детските болести при тази модификация. 80% от проблемите, които се обсъждат са свързани с 2.5ТДС... Тези коли са на по над 300 000 км. Е, в БГ идват със сервизна история и на "реални" 150 000 км.
Ако имаш финансовата възможност - 530Д е мноооого добър избор. За справка можеш да разгледаш обявите в немското мобиле ;)
За сглобка, качество на материалите, шумоизолация, поведение на пътя и визия - много пред Пасатите от същите години.

Потребителски аватар
BeckoTDI

Мнениеот BeckoTDI » Пет 28 май 2010 16:07

Ще видим как ще се развият нещата, ако има финанси може и в БМВ-тата да се оглеждам, но за сега остават на заден план.

Ровя си из мобиле-тата и гледам, че около цената на пасата се намира ауди а6 1998-2001година. Какво ще ми кажете за тях, окачване и мотори като на пасат ли са? Така като гледам кофти е, че 90% от дизелите са 2.5. Много рядко се среща 1.9тди 110к.с., а за 1.9тди 131к.с. трябва значително по-нов(по-скъп) автомобил.

Потребителски аватар
shpeki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shpeki » Пет 28 май 2010 16:22

BeckoTDI написа:
Georgi.Enchev цените които си дал не ме плашат. И понеже ти спомена за 2.5 мотора, че е с доста по-скъпа поддръжка да подхвана темата. Загледах се и в ауди а6, които за съжаление най-често се срещат с в6 2.5тди 150к.с. Колко по-скъпа да е подръжката? Ремъци, ролки... и 2 свещи повече :D :oops: :roll: И все пак като е такъв голям мотор, не е ли по-здрав?

Не е до двете свещи, той е V-образен и оттам е по скъпата поддръжка. Ако беше до двете свещи ехеее.
Понеже е напълно нов (предишния 2.5тди е 5 цилиндров) си има конструктивни ядове. Например недобро смазване на разпределителните валове и оттам износването им - обикновенно преди 200 000км ама те повличат за смяна повдигачи и бла бла. Един нов вал е 600 лева, по моргите е по евтно сигурно. А бе много е изписано за тоя двигател, просто ни потърси из форума.

Потребителски аватар
shpeki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shpeki » Пет 28 май 2010 16:26

BeckoTDI написа:Ровя си из мобиле-тата и гледам, че около цената на пасата се намира ауди а6 1998-2001година. Какво ще ми кажете за тях, окачване и мотори като на пасат ли са? Така като гледам кофти е, че 90% от дизелите са 2.5. Много рядко се среща 1.9тди 110к.с., а за 1.9тди 131к.с. трябва значително по-нов(по-скъп) автомобил.

Щом държиш на дизела забрави за а6ц5 преди фейса, там се слага само АФН 110кс. След фейса се слага 116кс и 131 и те вече са оферта. За 2.5тди е ясно.
Ама може и АФН да ти хареса, пробвай го.
Малките мотори ги има и в пасат. Окачването е със същите алуминиеви носачи като пасат. 4х4 е същото като на пасат 5 с торсен, няма никаква разлика. Но също така няма прилика в интериора и возията въпреки еднаквите носачи. Най добре отиди на горубляне и пробвай някоя а6-ца, има доста.

Потребителски аватар
BeckoTDI

Мнениеот BeckoTDI » Пет 28 май 2010 17:28

Коя година е фейслифта 2001 ли? Понеже гледам автомобилите от този сайт :arrow: http://catalog.auto.ru/catalog/cars/audi/a6/ и не мога точно да се ориентирам. Май има и пропуски в сайта, защото не видях 1.9тди 115 к.с. на A6. Мен това ме интересуваше дали като окачване са еднакви с пасата, за моторите ясно. В крайна сметка ще търся и Пасат и А6, пък каквото по гледано намеря.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”