Здравейте,
Тези дни ми мина през главата, да си прехвърля колата на роднина, който е с намалена работоспособност 73%.
Понеже разбрах, че се освобождават от данък и в началото на годината получават безплатна винетка.
Искам Ви попитам това възможно ли е, някой правил ли го е.
Да си прехвърля колата на инвалид ?
- batmilko
- Автомобил: Opel Zafira
- Двигател: 1900 CDTI
- Контакти:
Re: Да си прехвърля колата на инвалид ?
абе то, че е възможно е възможно, ама не е морално и законно 

- my heart iS iCe
- Автомобил:
- Двигател:
До колкото знам, забраниха прехвърлянето на коли на инвалид, но колкото е вярно незнам!
Шот по статистика над 20 хиляди коли има дето се водят на инвалид!
В смисъл, трябва колата да е пригодена за инвалид, за да я регистрираш като такава!
Но това е непотвърдена информация, защото в БГ, всичко е възможно!
Шот по статистика над 20 хиляди коли има дето се водят на инвалид!
В смисъл, трябва колата да е пригодена за инвалид, за да я регистрираш като такава!
Но това е непотвърдена информация, защото в БГ, всичко е възможно!
- Pokerstars
- Автомобил: Audi A4 B7
- Двигател: 2006
batmilko написа:абе то, че е възможно е възможно, ама не е морално и законно
Прав си,но донякъде,защото не е морално и законно да караме по тези "гробници" наречени "пътища" в България.
По темата:най-добре ходи в общината(или кат) и питай,от там ще ти кажат на 100%

- CESC
- Автомобил: B8 Variant
- Двигател: TDI
- Контакти:
От ЗМДТ
Знам, че не е хубаво. Ама според мен също не е хубаво да ми взимат 198лв данък за 11годиншна кола+67лв за винетка за хубавите ни пътища.
Чл. 58. (1) Освобождават се от данък превозните средства на:
......
4. (изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) лекият автомобил - собственост на лице с намалена работоспособност от 50 до 100 на сто, с обем на двигателя до 2000 куб. см и с мощност до 117,64 kW.
Знам, че не е хубаво. Ама според мен също не е хубаво да ми взимат 198лв данък за 11годиншна кола+67лв за винетка за хубавите ни пътища.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Е, сигурно и тези с новите коли не им е хубаво да плащат два пъти по-голям от твоя данък ама... Така са го измилили нашите управници 

- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
CESC написа:Ама според мен също не е хубаво да ми взимат 198лв данък за 11годиншна кола+67лв за винетка за хубавите ни пътища.
И на нас взимат също, не си само ти платец на данъци. Ако всеки шмекерува, няма да останат данъкоплатци.

То добре си го намислил, но колко ще ти струва самото прехвърляне?
По добре провери какви са нотариални такси и др. подобни за да не излезе, че всъщност си на минус
По добре провери какви са нотариални такси и др. подобни за да не излезе, че всъщност си на минус
- k_garchev
- Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
- Двигател: AGZ
- Контакти:
За да я прехвърли ще му трябват между 40 и 80лв!Зависи къде е нотариусът!Всяка година ще спестява около 250лв!Дали няма да е на далавера?!?Прехвърляй смело и не се притеснявай!
До 1800 куб.см- работен обем и до 100 к.с. мощност. Колега, ако сега ти е 200 лв. данъкът, по всяка вероятност колата е над 100 коня. Няма да стане. Тези ограничения ги приеха точно, защото мощни коли се пишеха на баби инвалиди. Аз лично не одобрявам такива писаници за спестяване, но все пак дебелоочието е субективна особеност на човека.
Смисълът да се освобождава такъв човек от някои такси и налози е че той не е трудоспособен и евентуално няма как да ги покрива ежегодно. Другите, които са здрави физически, могат да работят и вместо да правят челни стойки за 100 лева, да си покрият разходите.
Всички други теории за пътища, държава, свят, газ, нафта и междузвездни войни ми звучат като извинение пред собствената съвест.
П.П. Спомням си как се карах с един тарикат, които спира винаги на инвалидни места ... "Айде бе, то тука е най-удобно" ... дано на никого не се налага да ползва такова място по предписание.
Смисълът да се освобождава такъв човек от някои такси и налози е че той не е трудоспособен и евентуално няма как да ги покрива ежегодно. Другите, които са здрави физически, могат да работят и вместо да правят челни стойки за 100 лева, да си покрият разходите.
Всички други теории за пътища, държава, свят, газ, нафта и междузвездни войни ми звучат като извинение пред собствената съвест.
П.П. Спомням си как се карах с един тарикат, които спира винаги на инвалидни места ... "Айде бе, то тука е най-удобно" ... дано на никого не се налага да ползва такова място по предписание.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Само имай предвид, че получаването на инвалидната винетка е адски тегаво и отнема поне 3 дни висене в социалните през целия работен ден. Даже някой познати инвалиди се оплакаха, че тази година винетката са им я дали чак в средата на Март и то след 6 работни дни висене в социалните и срещи с куп чиновници.
За данъка вече си е далавера.
За данъка вече си е далавера.
- avgeorgiev
- Автомобил:
- Двигател:
sam_boha написа:До 1800 куб.см- работен обем и до 100 к.с. мощност. Колега, ако сега ти е 200 лв. данъкът, по всяка вероятност колата е над 100 коня. Няма да стане..
4. (изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) лекият автомобил - собственост на лице с намалена работоспособност от 50 до 100 на сто, с обем на двигателя до 2000 куб. см и с мощност до 117,64 kW
- calm
- Автомобил: VW PASSAT B5
- Двигател: 1.8T
- Контакти:
Аз няма да те разубеждавам. Не е невъзможно, но ако го направиш, има една категория "цървул" към която ше се приобщиш. Що трябва при ПТП, не дай боже, и човека да пати дето ти е направил услуга за да спестиш. Дребнаво е, а и супер безотговорно. Ама се чудя и на такива хора (инвалидите) що се занимават с глупости.
Абе, колега, ти що не ми свършиш една работа дето да ми спести кинти, ама ако стане нещо ти го ядеш?
Абе, колега, ти що не ми свършиш една работа дето да ми спести кинти, ама ако стане нещо ти го ядеш?
- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
calm написа: Ама се чудя и на такива хора (инвалидите) що се занимават с глупости.
Защото им дават 200лв. за такава "услуга", а това са доста пари за тях.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”