Имам впечатления от Фокус комби произведен около 2000г. Като оставим настрана оценката на външния вид, таблото и т.н. естетични детайли, мога да кажа следното:
Фокусът е от класа на Голф, а не на Пасат - добре е да се има пред вид когато се сравнява.
Много приятно окачване - стегнато, без да друса.
Много приятен мотор за своите 1.8л и 90кс - определено много по-добър като представяне от 1.9ТДИ/90кс, който разбира се е доста по-стар, но с друг с такава мощност на ФВ не мога да сравня. По-тих от всички ФВ дизели от това време.
Много удобни предни седалки. От задните не съм очарован, но същото мога да кажа и за задните седалки на Пасат и Голф от тези години. Отстъпва ма Пасат Б3/Б4, но за тях по-късно.

Управлението - волан, педали, разположение на уредите е много удобно и лесно.
Комбито има огромен багажник.
Една екстра, която не съм виждал при ФВ от тези години - подгрев на предното стъкло - много полезна глезотийка.
За здравината - колата все още е собственост на човек, който ходи на сервиз не когато нещо се развали, а когато колата спре. Определено много здрава кола.
Тази конкретно имаше проблем в ск. кутия - беше ремонтирана неколкократно, включително още като гаранционна и вечно проблеми със синхронизацията на трета предавка, но допускам, че е конкретната бройка. Кутията така и не беше сменена и се кара така.
След като трябва да се вместиш в определен бюджет, разгледай добре Пасат Б4 1.9ТДИ/110кс - много добра, удобна и здрава кола. Може също да видиш и А6/2.5ТДИ - от всички изброени до тук за мен това е най-удобната, здрава и красива кола. Има предимството куатро и недостатъкът малко по-висок разход на гориво, заради тези 2.5л. Но пък моторът се държи съвсем различно от 1.8 дизела на Форд и 1.9ТДИ на ФВ.
Отдели време и разледай внимателно и покарай по няколко различни бройки от всеки модел за да добиеш сравнително коректни впечатления. Аз преди години исках да си купя Ауди100/Ц4, но попадах все на грохнали бараки и си купих Пасат Б3. Сега вече имам Ц4(А6) и съм МНОГО доволен. Изобщо не може да се сравнява с който и да е Фокус.
И накрая - случва се нови еднакви коли от магазина да не са съвсем еднакви. А при 10-15 годишните е даже трудно да намериш прилика понякога между две уж еднакви. Между състоянието на две отделни бройки се случва да има огромни разлики и не бива да съдиш по 1-2 видяни. А и при редовно пътуване на дълги разстояния е добре да избереш кофортна кола, която не те уморява. Ако след всеки 6-7-8 часов преход си с "огромна" глава и неудобство в гърба и раменете ... това компенсира ли се от ниския разход на гориво? През седмицата карам един дебел Голф - Октавия 1.9ТДИ от 2008-ма, а през уикендите карам А6(Ц4) от 1995-а - освен разхода на гориво и безопасността няма НИЩО друго, по което новата кола да превъзхожда старата. Разходите по обслужване и консумативи са доста близки, което е отново в минус на по-новата кола, защото А6-цата е с малко екзотичен двигател с много скъпо обслужване в сравнение с другите мотори за модела.
От къде тръгнах, а къде стигнах ...