От пасат Б3 на форд фокус 1,8 tdi

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
momcho_bg
Автомобил: Volkswagen Passat B5.5
Двигател: 2.5
Контакти:

От пасат Б3 на форд фокус 1,8 tdi

Мнениеот momcho_bg » Чет 22 сеп 2011 7:47

Здравейте колеги!
От известно време се замислям за подновяване на автомобила. Догодина пасатчето става на 20 и вече започвам да се заслушвам в работата му. Не че има нещо сериозно по поддръжката просто годините си казват своето.
В мобилето има много примамливи оферти за фокуси 2000-01 година дизел за около 4 хил. лв. По технически характеристики дизелите са много икономични - 4/100 на дълго/аз пътувам основно на дълги разстояния/ а и четох много хубави мнения за тях в http://www.carsurvey.org/.
Доволен съм от марката VW но цените на 10 годишните пасати и голфове са доста над тези на фокуса. За прословутата ходова част на пасата и като цяло цените на резервни части още се носят митове и легенди. За подобни пари /около 4 хил.лв/ мога да взема единствено голф 1,4 - 75 коня, което не звучи добре като съотношение мощност/тегло.
Предполагам, че и някои от вас колеги се е замислял по този въпрос. Интересува ме най-вече мнението ви за вътрешния обем на купето /висок съм 1,98/, разходите за поддръжката и надеждността на модела - фокус 1,8 tdi - 90 коня. Нека ми пишат колеги, които имат преки впечатления от модела. Отговори "Най-добрия форд е продадения форд" няма да са ми от полза. :)
Ето и един модел /цвета ме привлече/ на който мисля да се спра - http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... f1=details

Потребителски аватар
plamen000000
Автомобил:
Двигател:

Re: От пасат Б3 на форд фокус 1,8 tdi

Мнениеот plamen000000 » Чет 22 сеп 2011 11:51

Колега в твоя случай цената на дадения автомобил не е определяща защото парите за покупката на дадения автомобил се дават веднъж, и оттука нататъка се започва с наливането на пари за регистрация обслужване, данъци такси и т.н.Определено с ръка на сърцето мога да кажа че точно този модел на форд не са лощи, като здравина/вървеж, преди да си взема б3-ката седан от гаража, се бях наумил точно на фокус, с такъв двигател.Но в моя случай се уплаших от парите който трябваше да се дават за смяна на ролки и ангренажен ремък, но пък те се компенсират от малкия разход на дизела и не е за страх.Като цяло колега гледай състоянието на двигателя,защото ламарина се прави ама ако уцелиш калпав двигател става лошо.Нека дадения автомобил който си си харесал мине и диагностика,най-добре си води няколко човека с теб при огледа, един майстор който да го види по механичната част и другите все пак да гледат за странични козметични забележки,все пак продавача, може да ти смъкне нещо от цената.Пиша защото съм се качил поне на 30-такива форда и действително въпреки предубеждението ми към марката, ми е харесала возията и държанието на пътя, на тази кола.Колега успех с евентуалната покупка и милиони безавариини с фордчето.

Потребителски аватар
sam_boha
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sam_boha » Чет 22 сеп 2011 12:11

Колега, ще говоря от името си на бивш (май за съжаление) фордаджия. Фокусът, особено фейслифтът, е много прилична кола и като здравина, и като качество.
Фейслифтът, мисля, е с ново поколение окачване отзад. Моторите - ТДЦИ, мисля, са съвместна разработка с ПСА (или поне 1.4 ТДЦИ е такъв). Казват, че са капризни на нафта, но всички по-нови мотори са така (не могат да се карат с мазут, да речем).
Иначе аз съм имал Ескорт - излезе голямо куче, сума каране (над 100 000 км.) и дребни ремонти - по ходова част(шарнири накрайници лагери, но не всеки месец, а по ведъж), по мотора - нищо(беше бензин с АГУ). Предвид, че го карахме над 3-ма души, всеки "бързащ" и каращ през дупки, земни пътища и т.н.
Така, че иди и го виж, естествено диагностика, ако е ТДЦИ.
Само едно - цвета и това, че е комби, ме навеждат, че може да е бил служебен. Просто бъди внимателен, може да няма нищо такова, просто самият цвят е ... някак служебен, знам ли.
Успех, няма да сбъркаш с Форд. Аз за себе си съм решил, че просто следващата ще е пак Форд (цените им наистина са ниски и смятам - реални).

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Чет 22 сеп 2011 20:00

Колега не съм имал,но съм карал около 1000км същия форд,което е достатъчно за някакви впечатления.Това ,което мога да кажа е двигателя е напълно достатъчен за нормално каране без някакви геройства,наистина харчи малко,шимоизолацията е нормална,не е нещо велико,но конфорта е нормален.Возията е нормална не е нито твърда,нито супер мека.
Сега вече за подръжка не мога да кажа нищо,но смятам че не би трябвало да е по-зле от който и да е vw произведен в последните 10 години,дори да е по-чуплива частите ще са по-евтини.
Тези,които ще ти кажат vw държи цена..еми държи цена защото има сектанти в България,които си вярват че е велика кола и джамбазите се възползват от птичия мозък на много хора и ги жулят.Така че,ако КОНКРЕТНАТА бройка форд е ЧИТАВА мятай се смело.Ще си навлека много псуивни,но смея да твърдя че почти няма vw произведено в последните години,което да си заслужава парите ,които му искат джамбазите.

Потребителски аватар
Ivaile
Автомобил: Touran
Двигател: BSE 2008

Мнениеот Ivaile » Чет 22 сеп 2011 20:13

Това е просто една кола. Предмет.
Най-добра консултация ще получиш във Форума на Форд - влез там, почети....
Късмет!

Потребителски аватар
kirqka79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kirqka79 » Пет 23 сеп 2011 1:00

колега и аз смених 20+ годишния пасат с Форд,само че с ескорт И НЕ СЪЖАЛЯВАМ :beer отивай виж го и се мятай,не му мисли много,много :applause:

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пет 23 сеп 2011 5:44

Имам впечатления от Фокус комби произведен около 2000г. Като оставим настрана оценката на външния вид, таблото и т.н. естетични детайли, мога да кажа следното:
Фокусът е от класа на Голф, а не на Пасат - добре е да се има пред вид когато се сравнява.
Много приятно окачване - стегнато, без да друса.
Много приятен мотор за своите 1.8л и 90кс - определено много по-добър като представяне от 1.9ТДИ/90кс, който разбира се е доста по-стар, но с друг с такава мощност на ФВ не мога да сравня. По-тих от всички ФВ дизели от това време.
Много удобни предни седалки. От задните не съм очарован, но същото мога да кажа и за задните седалки на Пасат и Голф от тези години. Отстъпва ма Пасат Б3/Б4, но за тях по-късно. :)
Управлението - волан, педали, разположение на уредите е много удобно и лесно.
Комбито има огромен багажник.
Една екстра, която не съм виждал при ФВ от тези години - подгрев на предното стъкло - много полезна глезотийка.
За здравината - колата все още е собственост на човек, който ходи на сервиз не когато нещо се развали, а когато колата спре. Определено много здрава кола.
Тази конкретно имаше проблем в ск. кутия - беше ремонтирана неколкократно, включително още като гаранционна и вечно проблеми със синхронизацията на трета предавка, но допускам, че е конкретната бройка. Кутията така и не беше сменена и се кара така.

След като трябва да се вместиш в определен бюджет, разгледай добре Пасат Б4 1.9ТДИ/110кс - много добра, удобна и здрава кола. Може също да видиш и А6/2.5ТДИ - от всички изброени до тук за мен това е най-удобната, здрава и красива кола. Има предимството куатро и недостатъкът малко по-висок разход на гориво, заради тези 2.5л. Но пък моторът се държи съвсем различно от 1.8 дизела на Форд и 1.9ТДИ на ФВ.

Отдели време и разледай внимателно и покарай по няколко различни бройки от всеки модел за да добиеш сравнително коректни впечатления. Аз преди години исках да си купя Ауди100/Ц4, но попадах все на грохнали бараки и си купих Пасат Б3. Сега вече имам Ц4(А6) и съм МНОГО доволен. Изобщо не може да се сравнява с който и да е Фокус.
И накрая - случва се нови еднакви коли от магазина да не са съвсем еднакви. А при 10-15 годишните е даже трудно да намериш прилика понякога между две уж еднакви. Между състоянието на две отделни бройки се случва да има огромни разлики и не бива да съдиш по 1-2 видяни. А и при редовно пътуване на дълги разстояния е добре да избереш кофортна кола, която не те уморява. Ако след всеки 6-7-8 часов преход си с "огромна" глава и неудобство в гърба и раменете ... това компенсира ли се от ниския разход на гориво? През седмицата карам един дебел Голф - Октавия 1.9ТДИ от 2008-ма, а през уикендите карам А6(Ц4) от 1995-а - освен разхода на гориво и безопасността няма НИЩО друго, по което новата кола да превъзхожда старата. Разходите по обслужване и консумативи са доста близки, което е отново в минус на по-новата кола, защото А6-цата е с малко екзотичен двигател с много скъпо обслужване в сравнение с другите мотори за модела.
От къде тръгнах, а къде стигнах ... :mrgreen:

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пет 23 сеп 2011 10:26

За 4000лв няма да намериш по-нова и по-здрава кола от Фокуса. Евентуално разгледай и Астра Г, на едно ниво са като качество и надеждност :да:

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Пет 23 сеп 2011 16:47

незнам дали за тези пари няма да се намери Авенсис от първите дори и с бензинов мотор да е е чук.Фокус аима по-добро пътно поведение от Голфа според мен, минус е, че с еобезценява по-бързо и после при препродажба е направо на 30% от цената на Голф , че и повече.Карал съм за кратко Фокус само че второто поколение и съм очарован от вървеж и стойка на пътя-минус:недобре обезшумен,евтина пластмаса, тутбината-на 87к. сдаде багажа двигателя е 1,6 тдци 105 коня, турбото е френско и оттам недостатъците .Рециклирането му беше 700 лева.Ивъпреки това имах лична кола Ауди Б4-колкото и смешно да звучи след като се качех в нея след дълги пробези с Форда и имах чувството че съм в друг свят (оставяме настрани факта че беше с 14 години по-стара от Фокуса).По мнението на по-горе изказалия се колега - това А6 е супер автомобил за дълъг път, но според мен не и с този двигател, предполагам знаеш прозвището му в Ауди форума?Той е 5 нива над въпросния Фокус невероятна лимузина е особено пък ако има и куатро.Но иначе каквото и да си говориме Фордовете дръпнаха доста с качеството.

Потребителски аватар
momcho_bg
Автомобил: Volkswagen Passat B5.5
Двигател: 2.5
Контакти:

Мнениеот momcho_bg » Пет 23 сеп 2011 20:00

Цена на ГНП с монтаж на форда - над 1000 лв :banghead:
Та аз за пасатката за 5 години не съм дал толкова за поддръжката.

Потребителски аватар
enigma79
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Пет 23 сеп 2011 20:15

Аз не съм имал форд,но съм карал и почти всеки ден карам по един форд до последното му лобно място mhihi Работата ми свързана с това,а именно да разкоствам стари-нови коли.От моите впечатления ще кажа едно,форд и опел си оспорват 1ти места за най много бракувани коли :063: Изводите са ясни,отделно като се замисля колко изненади съм открил след махане на изолацията,цяла кола на пръв поглед а изгнила на скътани места scare Иначе добро впечатление ми остави мондео комби и предните седалки,прибори но уви и той замина :bishop За съжаление колите от ваг групата се броят на пръсти,да не кажа че няма хич :bowdown Защо ли е така mhihi

Пс-Защо на форд предния прозорец е голям? mhihi

Bioside
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bioside » Пет 23 сеп 2011 21:11

Най добрия Форд колеги е Продадения :D Не е случайно че обявават за дилър на годината всеки който успее да ви продаде Форд Мондео-ПД втора ръка :063: :drunk

Потребителски аватар
sam_boha
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sam_boha » Пет 23 сеп 2011 21:30

Сега е моментът някой да каже и супер лафа за френските коли и любовта и ще се бетонираме като секта груп. Досега няколко души от пишещите са имали или дори само карали Форд, другите пък са слушали и са попивали много от авто титаните...
Дали ако разгледаме внимателно австрийска Голф 3-ка няма да открием ръжди и по волана?
Не се заяждам - Форд са по-назад от ВАГ, но предвид почти 3 пъти по-ниската цена, не са 3 пъти по-калпави. :да:
Всяка марка си има косури, Форд също и не са болка за умиране. Тд моторите им (старите), например, са корави кучета, дето нямат свършване.

vw101
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw101 » Пет 23 сеп 2011 21:49

Със сигурност тези Фордове са се доказали като здрави и надеждни машини/моля не ме нападайте/ :beat_butt2
Ще посъветвам колегата ако има възможност да "скочи" на TDCI по-икономичен и по-пъргав според фордаджии.
Преди две години и аз бях залитнал да взимам 1.8 TDCI. Личното ми мнение без да съм VW сектант е,че няма такъв Форд,който да ми харесва повече от VW.

Bioside
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bioside » Пет 23 сеп 2011 22:07

И аз не съм роб на немската марка,но си харесвам колата и имам преки наблюдения върху това което съм написал.Две поредни години по 1000 лв ремонти и кандардисване че нафтата била калпава и т. н. глупости колкото щеш.Отделно влаченето с колесар до мотопфое нарочно го пиша така те и друго не заслужават.Та така.На колегата препоръчвам да бяга като дявол от тамян от тези дрънгели.Старите им мотори може и да са били хубави но тези са точно за 5 години.Нищо че са ефтини,като ти се досвидее да я хвърлиш като мен опапва един пасат секонд хенд на прилични години.Поздрави :beer

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”