Имам известни разсъждения напоследък. Предстои ми избор на кола. Карам Голф 3 АФН но остава за баща ми и сега се колебая между 2 коли. Адски много информация прочетох за форд фокус мк1. Откъм екстри, безопасност и пътно поведение печели много звезди от наши и чуждестранни формати и наистина показва добри характеристики. Другата кола, за която разсъждавам е голф 4. Идвете са 1.6 бенинови мотори и вървят между 2.900 и 4.500 лева по интернет обявите и пазара. Въпроса ми е, абстрахирайки се от пристрастието си към VW и пейкаджийските лафове за форд да изскажете някое мнение по темата, относно дилемата ми, или ако имате предложения да споделите. САМО ЩЕ ПОМОЛЯ - Колеги, нека тези, които са карали моделите да пишат, за да не се получи лафене от чул-недочул... да не разпространяваме информация, която не е от 1во лице ед. число !
Благодаря ви предварително !
Kолеги, може ли малко акъл? Голф 4 vs Фокус мк1
- kenykirilov
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Kолеги, може ли малко акъл? Голф 4 vs Фокус мк1
И на двете марки са им калпави двигателите.Ще трябва да избереш,коя ти е по удобна за каране. 

-
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
Тия звезди така ще ти светнат че няма да ти се вярва
Голфа е колата

- apa6o
- Автомобил: Skoda Octavia 1Z
- Двигател: BKD
Хубаво задно окачване, бензинови мотори, които не търпят газифициране, или поне не и без проблеми. Грозноват интериор според моя вкус. Приятел кара такава ежедневно в София от около година и няма особени проблеми, но не считам това за особено представителна извадка 

- Mr. S. King
- Автомобил: Passat
- Двигател: TDI 1995-1999
Имам впечатлние от тъста ми, който 3 години кара Фокус 1,6 и от най-добрият ми приятел, който кара 1,8тдци комби. На тъста е 1999, а другата е 2002г. Бензина харчи доста според мен 10-11 градско и 7-9 извън според начина на каране. Дизела е по-иконоичен, с малко по-скъпи части и поддръжка. За 1,9 тди няма какво да кажем, дето да не е вече казано. Според мен ако искаш добър хечбек бензин, то избора ти е Хонда Сивик или Тойота Корола от 1996 до където ти стигнат тези 4-5 бона.
- smirkb0y
- Автомобил: Seat Leon FR
- Двигател: ARL+
Колега, аз притежавам фокус 1 2004 tdci. В сравнение със голф4 вози по-твърдо, седалките са по-неудобни, в завой е по-стабилен от голф 4ка, но частите му са изключително скъпи. Особенно отпред, я някой фар нещо направо ти свалят кожата.. За двигател 1.6 имам наблюдения, че е много муден, тромав, често дава грешки на компютъра, за изпреварване е направо самоубийство. За мен по-добрия избор за форд е 1.8 tdci 101 коня. Малък данък, има мощност по-всяко време и не харчи много. Успех
- kenykirilov
- Автомобил:
- Двигател:
До тук бая изненади.. разход.. скъпи части.. не бях останал с такова впечатление. Колеги, единствената причина поради която искам бензинова кола, е за да й сложа газ. Парите ме затрудняват да изхранвам нормален бензин, а дизелов двигател карам и някак цените на частите супер много си компенсират разхода от 3.8 на 100 извънградско. А голфа и фокуса на вид дори най ми харесват от избора ми на пазара в момента. Имам и една алтернатива- нисан алмера фейслифта дето е.. по-готината.. май е 99 или 2000. Също ми харесва и е на добра цена. Но имайки в предвид японските цени малко ми е резервен вариант. Не съм изключил и Опел Астра като вариант, но вече слизам надолу по стълбичката с желания. Знаете, че в момента най- ни се иска да караме запазена и добре изглеждаща, комфортна кола, която се управлява сравнително леко, не е скъпа за поддръжка и не харчи една заплата на месец. ( дали не търсим под вола теле
)
п.П : а и в интерес на истината ми се искаше да си остана в ред колегията на
;) Обикалям доста форуми и общувам с доста народ, но тука сте много адекватни и готини, пък и има толкова много теми за преправяния и тунинговане че с кеф си чета по цяла нощ какво да правя по AFN-a :P 

п.П : а и в интерес на истината ми се искаше да си остана в ред колегията на

- kenykirilov
- Автомобил:
- Двигател:
smirkb0y написа:Колега, аз притежавам фокус 1 2004 tdci. В сравнение със голф4 вози по-твърдо, седалките са по-неудобни, в завой е по-стабилен от голф 4ка, но частите му са изключително скъпи. Особенно отпред, я някой фар нещо направо ти свалят кожата.. За двигател 1.6 имам наблюдения, че е много муден, тромав, често дава грешки на компютъра, за изпреварване е направо самоубийство. За мен по-добрия избор за форд е 1.8 tdci 101 коня. Малък данък, има мощност по-всяко време и не харчи много. Успех
Колега, колата ти е около 3-4 години по нова, от тази, която мисля аз да търся. Мислиш ли че няма да има някаква .. знам ли.. разлика в цените ( пък и за някои неща не говорим за цени на нови части а на стари)
Аз по принцип съм най-навит на голфа. Изглежда ми по широк като кола и малко по уютен. Било то 1.4... 1.6.. 1.8.. 1.8Т .. (ако има такъв голф) все ми е тая.. просто купето ми е мерака.. няма да се състезавам по пътищата.
- Mr. S. King
Колега, баща ми кара само Нисан през последните 12 години. Имал е два, а сега ще купува трети. Той винаги е карал Примера и то дизел, за тази Алмера сигурно е добра, понеже е преди намесата на Рено през 2001г. Но пак ти казвам, за мен Голфа и Фокуса леко отстъпват на Сивик. Астрата от тези години си гние и има проблем с дисплейте по таблото и ел. инсталацията.
П.П: Най-вероятно японските двигатели ще са и по-подходящи за газ от немските и френските от точно този интервал от време 1998-2002г.
П.П: Най-вероятно японските двигатели ще са и по-подходящи за газ от немските и френските от точно този интервал от време 1998-2002г.
- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
Само да вметна че това със скъпите японски части беше актуална информация до към края на 90-те години, вече сме 2013 и има всичко на всякакви цени!
Казвам ти го от личен опит, вервай ми
Ако искаш кола със здрав бензинов двигател и аз бих ти препоръчал японска такава!
Казвам ти го от личен опит, вервай ми

Ако искаш кола със здрав бензинов двигател и аз бих ти препоръчал японска такава!
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Потърси из форума има доста писано. Форд Фокус МК1 бягай надалеч!
Според мен не е случайно, че голф 4 е на всеки светофар, а форд фокус почти не се среща - те всичките вече са претопени - това, което е останало от тях...
Според мен не е случайно, че голф 4 е на всеки светофар, а форд фокус почти не се среща - те всичките вече са претопени - това, което е останало от тях...
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
Mr. S. King написа:Колега, баща ми кара само Нисан през последните 12 години. Имал е два, а сега ще купува трети. Той винаги е карал Примера и то дизел, за тази Алмера сигурно е добра, понеже е преди намесата на Рено през 2001г. Но пак ти казвам, за мен Голфа и Фокуса леко отстъпват на Сивик. Астрата от тези години си гние и има проблем с дисплейте по таблото и ел. инсталацията.
Хмммм карал съм Сивик 7ма ген и честно казано г4 изостава само по предлагано място на втория ред... а и ми е много интересно какъв сивик ще купиш за 4-5К

- zografski
- Автомобил: Golf IV V6 4Motion
- Двигател: AUE 2001
hooligan_sk написа:Mr. S. King написа:Колега, баща ми кара само Нисан през последните 12 години. Имал е два, а сега ще купува трети. Той винаги е карал Примера и то дизел, за тази Алмера сигурно е добра, понеже е преди намесата на Рено през 2001г. Но пак ти казвам, за мен Голфа и Фокуса леко отстъпват на Сивик. Астрата от тези години си гние и има проблем с дисплейте по таблото и ел. инсталацията.
Хмммм карал съм Сивик 7ма ген и честно казано г4 изостава само по предлагано място на втория ред... а и ми е много интересно какъв сивик ще купиш за 4-5К
Със сигурност няма да е читав

Аз съм с 2 ръце за голфууу, нищо лично към форд, но мисля че 4ките в БГ са се доказали достатъчно. Резервни части има на кило 2ра ръка, така че ако аз трябваше да избирам определено щях да си взема голфче. Аз лично съм привърженик на бензиновите двигатели, но имам познати и с TDI-та 4ки които са много доволни. Още един + на 4ките е, че са по широки и съответно имат по голям комфорт за по едрите колеги

П.П. На изложението се качих в Голф 7 и да ви кажа стори ми се по тесен и по некомфортен от 4ката което малко ме разочарова, иначе много ми допадна как от 1.4 двигател изкарват 142 к.с. с 3.8л/100км смесен разход.
VW секта

- Mr. S. King
Аз смятам, че ще намери за около 5 хиляди читав сивик хечбек 2000-2002г. с 1,4/1,6 мотори. И стига вече с това, че видиш ли голф 4 бил навсякъде. Идете по Европа да видите, че там си има и Фокус, и Сивик, и Корола, и Астра, та дори и Киа и Хюндай- в БГ сме пазар на боклуците(защото всяка 10+ годишна кола за мен си е една финансова яма). Аз видях в Холандия Сивик 2001г. 1,6 за 2300 евро с всички прегледи, сервизна книжка и в перфектно състояние.
П.П: За мен не е приятно всяка втора кола да е като моята(Голф 3/4, Рено Сеник и т.н). И още нещо, само обърнете внимание в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, където има добър пазар и на нови автомобили кои преобладават- Голф или Аурис, Сийд, И30, Астра? И друго, че приоритетите на европейците са други- те искат нова кола, на добра цена. След 3-4 години я сменят. Още един аспект специално в България е, че за парите на един чисто нов голф(или малко повече) може да се купи кола от по-висок клас(примерно Тойота Авенсис, Форд Мондео, Опел Инсигния, Шкода Октавия, Шевролет Малибу, Митсубиши Лансър и др., не по-лоши от "Голфу" алтернативи).
П.П: За мен не е приятно всяка втора кола да е като моята(Голф 3/4, Рено Сеник и т.н). И още нещо, само обърнете внимание в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, където има добър пазар и на нови автомобили кои преобладават- Голф или Аурис, Сийд, И30, Астра? И друго, че приоритетите на европейците са други- те искат нова кола, на добра цена. След 3-4 години я сменят. Още един аспект специално в България е, че за парите на един чисто нов голф(или малко повече) може да се купи кола от по-висок клас(примерно Тойота Авенсис, Форд Мондео, Опел Инсигния, Шкода Октавия, Шевролет Малибу, Митсубиши Лансър и др., не по-лоши от "Голфу" алтернативи).
- zografski
- Автомобил: Golf IV V6 4Motion
- Двигател: AUE 2001
Зависи какво търсиш и какво искаш да си купиш
Може да искам да искам да си купя нов голф 7, но да нямам 50К, а всъшност той струва толкова чистак бърсак. Не ни сравнявай с хората по Европа, защото там взимат и други заплати! Щом човека търси мнение за Голф 4 и Гокус значи има интерес към тези коли, а не към Опел астра или др. модел и марка.... Също така че си видял в Холандия такъв сивик не означава, че тук ще намериш такъв за тези пари! Това че там струва 2300 ЕУРО не означава, че тук ще струва 2300ЕУ*2=4600лв. все пак за да я докараш до тук и да я регистрираш и такси ииииииии т.н. си има разходи, мисля че схващаш на къде бия
Да не говорим, че след закупуване на автомобил 2ра ръка трябва да имаш отделени поне още 1000лв. за непредвидени ремонти също така обслужване (масла, филтри, ремъци и ролки) регистрация, каско, данъци и т.н.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”