MAZDA 323 BJ - мнения за покупка?

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
polo88
Автомобил:
Двигател:

MAZDA 323 BJ - мнения за покупка?

Мнениеот polo88 » Пон 25 юни 2012 19:52

Брат ми иска да си купува Мазда 323F /BJ, фейслифт/ от 2001-2003 като тази:
Изображение

Какви са мненията ви? Аз се опитвам да го навия за Поло 9N3 като това, което ще си купя аз, понеже е по-ново (и той като мен предпочита Поло пред Голф като външен вид, за да не се чудите защо не му препоръчам по-ниския клас, а не голфара :wink:), обаче той смята, че Маздите били по-качествени от европейските автомобили, че дори и от немските. Само че не знам как са с частите и дали не са чупливи?

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Re: MAZDA 323 BJ - мнения за покупка?

Мнениеот samo_pechka » Пон 25 юни 2012 20:01

Мазда е производител от класа . На тях проблемите има са най-вече ламарините- тънки са и лесно кородират -така съм чел за тях. Но като цяло са чудесни.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пон 25 юни 2012 20:07

Ако колата НЕ Е внос от Германия, Австрия, Швейцария, да я взима, ако е читава разбирасе! Иначе лично нямам опит с този модел кола, но съм се возил в много японски коли и са доста по висок клас от Поло и Голф 3 и 4-ри! А относно частите, само по поръчка, в Морги да не се надява да намери! Общо взето всичко е до късмет!

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 25 юни 2012 20:29

Колега, как пък така ти хрумна, че е по-висок клас от Голф 4? Точно един клас са си. Виждал ли си такава на живо?
Не мога да помогна особено за тази кола, но и аз знам за кофти ламарините на Мазда. Виждал съм сравнително не много стари екземпляри с ръждица :roll:

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пон 25 юни 2012 21:06

Колега, брат ти се е ориентирал много правилно към избора си на нов/стар автомобил, направи му услуга и не го разубеждавай :)
Части има всякакви, нови, стари, скъпи и евтини, митът за скъпите японски части вече не е на мода, колата е здрава и качествено направена!
Единствения и пословичен проблем с ръждата наистина е на лице, но това не е Опел, ако колата е гледана и най вече ако вие гледате какво купувате всичко ще бъде О.К.
Ръжда се появява най често по-веждите на калниците(задните) и това е, все пак тенекиджии и бояджии дал Господ, а и не мисля че това ще му е първата и последната кола в живота!
Ако все пак избягате от "клишето" Поло или Голф, мисля че мнението ви за японските автомобили и в частност Мазда ще се промени коренно и то в положителна насока!
Успех :да:

polo88
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот polo88 » Вто 26 юни 2012 1:58

Да, само че Маздата е 2001, 2002, макс. 2003 година (той не харесва Мазда3), а Полото (9n3), макар и в по-ниския клас е 2005-та, та чак до 2008-ма. Та маздичката е вече на 9-11 години. По-новото не е ли винаги по-хубаво?
А и не ме разбра - не казвам, че не харесвам японките, напротив - и на мен и на брат ми този модел Мазда много ни харесва. Фенове сме на японските И немските автомобили (за мен лично други автомобилни производители няма! :да: ). А относно частите - за съжаление частите на мазда съм чувал, че са доста по-скъпи от тези на VW. Но не това е важното - коя от двете коли би изкарала повече години юркане и с по-малко ремонти според вас?

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 26 юни 2012 6:43

polo88 написа:Но не това е важното - коя от двете коли би изкарала повече години юркане и с по-малко ремонти според вас?

Това е все едно да ти кажем русата или черната ще ти изневери mhihi

Потребителски аватар
kusho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kusho » Вто 26 юни 2012 22:06

От една година карам Мазда Примаси, която е със същото шаси и двг-та като тази 323. Основен минус е ръждата (ако има такава).
Дизела 2.0 DiTD си трака и харчи средно 1-1,5л > от 1Z на Вентото ми. Според мен е нормално, купето не е малко. Ако си мислите за дизел с разход 5/100....ще си останите само с мислите.

Потребителски аватар
dj_tuhla
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_tuhla » Вто 26 юни 2012 22:12

Добре се е насочил брат ти и е прав. Баща ми има 323C BA '97 1.8 мотора. За 4 години само течности сме сменяли и едни апаратчета на задните спирачки. Това за което питаш е фейслифт на същия модел. Ако намерите читав екземпляр, ще сте много доволни! Адски здраво окачване, непретенциозен и дуракоустойчив мотор (само сипвайте масло каквото пише в книжката!) .. Самите западняри не си ги продават до 300к и повече км, това тр. да говори много за колата.
Препоръчвам пред всякакви Голфове и евробангии, и дума не може да става за сравнение от към безпроблемност..

П.С. Нашата е от Швейцария. Части има и не са по-скъпи от аналозите. Немското пък ако е еталон за качество и здравина :screwy

polo88
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот polo88 » Сря 27 юни 2012 0:25

Е щом проблемът е само в ламарините да разбирам ли че една такава мазда години 2001-2003 може да е по-читава от голф 4, че и 5? Все пак съм чувал за японските да се носят доста легенди как изкарват по 20-30 години, а и при нас има няколко дърти японки (сега се сещам за Honda Quintet и Toyota Tercel 1980-ти набор), които все още си се търкалят, докато нещо не виждам много европейки на тази възраст. :wink:

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Сря 27 юни 2012 6:37

polo88 написа:Е щом проблемът е само в ламарините да разбирам ли че една такава мазда години 2001-2003 може да е по-читава от голф 4, че и 5? Все пак съм чувал за японските да се носят доста легенди как изкарват по 20-30 години, а и при нас има няколко дърти японки (сега се сещам за Honda Quintet и Toyota Tercel 1980-ти набор), които все още си се търкалят, докато нещо не виждам много европейки на тази възраст. :wink:

Да колега, точно това разбирай, Полото въобще не го коментираме mhihi
То ако става на въпрос има и Жигули и Москвичи на половин век които още се движат :D

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Сря 27 юни 2012 10:51

polo88, определено вече няма японски автомобили толкова надеждни колкото цитираните от теб тойота терсел и Хондата, няма и европейски аналози на Мерц 123 и 124, както и е34.Но определено са в челните места по надеждност.Ако не ти пречи слабото уплътнение на вратите и проникващия ужасен шум след 80 километра, както и ако няма ръжда (изключително важно условие), защото двигател се прави но тенекия не- Маздата е твоята кола бих ти препоръчал и корола.Огледай за хубаво замаскирани китове и нанесена допълнително боя (ако не си разбирач викни некой майстор с тебе). Компромис с маслото не трябва да се прави каквото пише по спецификация това наливаш задължително.Има и изключения -приятел си кара Съни-то ту с Плама Плевен М10Д, като самото масло е стояло в мазана му повече от 10 години, ту с некъв измислен Шел 5на 40, после с ДИОНА(незнам дали и те съществуват още) и няма събаряне тоя мотор-говорим за 1,6 пълна инжекция.Но по-скоро на него не му пука за колата, аз ако съм не бих я карал докато не и налея точното масло а тя е за 10 на 40.Така че при покупка си отваряй на 4 очите че после да не съжаляваш.

polo88
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот polo88 » Сря 27 юни 2012 16:43

А не може ли да се намери употребявана от официалния представител (по-скъпо, но май по-сигурно)?

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Сря 27 юни 2012 22:22

polo88 написа:А не може ли да се намери употребявана от официалния представител (по-скъпо, но май по-сигурно)?

323 ме съмнява ,
но все пак провери може и да има.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”