Нотариус, данъчно, КАТ - няколко въпроса при покупка.

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
viko_90
Автомобил:
Двигател:

Нотариус, данъчно, КАТ - няколко въпроса при покупка.

Мнениеот viko_90 » Сря 24 окт 2012 21:37

Здравейте колеги. До дни живот и здраве се надявам да съм горд собственик на Голф 4 - 1.8
Колата е капарирана от моя страна вече, но ми възникват няколко въпроса след и по време на покупката на автомобила, главно въпросите са ми свързани с финансова гледна точка. Колата я купувам от човек, видяна на обява. Не е от автокъща не е внесена и от друга държава. Надявам се на въпросите да отговорят компетентни хора който са минали през това и знаят кое как седи.
Първо се прави договор за покупко - продажба на колата при нотариус, какви пари излиза това грубо.
Колата се минава и регистрира в данъчното. Как се определя тази регистрация (по двигател, по кубатура, по конски сили ? ) Какви пари остават в данъчното ? Данъците са и платени от предишния собственик.
Също трябва да се мине в КАТ за промяна на данните на талоните и прехвърляне от името на предишния собственик на мое име, колко трябва да оставя и там грубо. Това за сега са ми въпросите. Задавам ги заради ограничените финанси :) Благодаря предварително !

Потребителски аватар
Vladimirov26
Автомобил:
Двигател:

Re: Няколко въпроса при покупка на кола.

Мнениеот Vladimirov26 » Чет 25 окт 2012 1:31

Колега , да не те излъжа , но мисля че 100тина лева ще ти стигнат,щом данъка е платен, ти ще го плащаш от догодина живот и здраве.

Относно данъка се определя от киловатите ( конските сили ) пише ги в талона на автомобила, за съжаление ти си по горната група над 74 киловата, ако не се лъжа си 120 или 122 к.с.

Потребителски аватар
maksi
Автомобил: VW Touran
Двигател: AZV
Контакти:

Мнениеот maksi » Чет 25 окт 2012 5:37

Крайната сума зависи много колко пари ще ти вземе нотариуса.За Пернишка област е около 70 лева.Това ти е единия разход и първата стъпка от закупуването на колата.Втората стъпка е КАТ-ако ще сменяваш само талона(ако колата е от същата област)е 20-тина лева,ако сменяваш табелите-грубо 60лв.До тук стъпките трябва да вървят в тази последователност.Следващите две(без значение кое ще свършиш по-напред)са прехвърляне на застраховката "Гражданска отговорност".Там просто ти дават добавък към сегашната застраховка с твойте данни и е безплатно.Последната стъпка е данъчното.Щом данъка е платен за цялата година ти няма да плащаш до края на тази,при условие,че собственика ти даде бележката(задължително е ако си от друга област).Там ще ти вземат само данък придобито имущество,който данък се изчислява въз основа на цената,която сте писали в договора.При мен този данък е 2,5% от цената в договора.
Успех :beer

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 25 окт 2012 5:51

Точно така е както го е написал колегата maksi, действията са по този ред. Само да добавя, че има срокове , ако не се лъжа в КАТ по местоживеене трябва да се мине мисля до 14 дни от договора за покупка - продажба, в данъчната служба до един месец от датата на договора, където само се попълва декларация по образец с данните на декларатора, данните на талона и по тази декларация се определя данъка на автомобила, който за различните общини е различен, примерно тук в Берковица за 79 киловата старичък автомобил данъка е 85лв на година. Местния данък обаче при колегата е 2,5%, при мен е 2% от цената на автомобила записана в договора. Цената там пък обикновено е тази която е написана в застрахователната оценка и колкото е по-ниска, толкова са по- ниски и последващите такси, включително и нотариалната.

Потребителски аватар
viko_90
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот viko_90 » Чет 25 окт 2012 9:25

Благодаря за изчерпателните отговори колеги :drunk

TURBOMASTER
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот TURBOMASTER » Чет 25 окт 2012 9:35

Само да поправя колегата Одаджийски за срока за регистриране в данъчното - 2 месеца от регистриране на колата в КАТ.

Потребителски аватар
Soze13
Автомобил: Passat B5
Двигател: APR

Мнениеот Soze13 » Чет 25 окт 2012 9:53

Потвърждавам за срока в данъчното от 2 месеца и едно уточнение, ако не я регистрираш там, след 3 години не ти търсят и глоба, но ще имаш проблеми ако решиш да го продаваш един ден.

TURBOMASTER
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот TURBOMASTER » Чет 25 окт 2012 10:00

Потвърждавам за давностния срок за глобата, ноооо данъкът си е данък и той просто си седи, така че рано или късно ще трябва да се плати барабар с лихвите. Отделно без него вече много трудно може да се мине ГТП,а и както каза колегата ако тръгнеш да продаваш колата няма как да стане без платен данък.

Потребителски аватар
Soze13

Мнениеот Soze13 » Чет 25 окт 2012 10:05

Данък не ти "виси" в общината ако не регистрираш колата изобщо, но след това ти трябва твой човек за ГТП и една врътка с нотариус и нови номера при продажба, но спестените пари от тази операция не си заслужават нервите ако данъка е около 100 лв. За сега общината и КАТ не са свързани все още, но не се знае до кога ще е така и струва ли си нервите изобщо.

TURBOMASTER
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот TURBOMASTER » Чет 25 окт 2012 10:14

Ако не я регистрираш - да. Но рано или късно трябва да го направиш плащаш като поп и за минали периоди. Това с нотариуса по-добре не го прави :mrgreen: . Не ме питай защо,а освен това даже и да го направиш ще ти излезе по-евтино да си платиш данъка.Освен това отскоро КАТ има връзка с някои общини. Като пример ще ти дам Люлин.Сега как точно се осъществява преноса на информация не знам, но е факт че имаше въпрос: А тая кола защо не е данъчно зачислена? mhihi

batmit
Автомобил: Golf IV
Двигател: AKL 2000

Мнениеот batmit » Чет 25 окт 2012 10:20

Една добавка за данъчното. Трябва да носиш копия на големия талон и копие на договора, а продавача с копие на договора в данъчното за да я отпише. Това се прави независимо дали е платен целия данък за годината или не. Като прехвърляте питай нотариуса дали той ще преведе в данъчното таксата за придобиване и да ти даде документ, че си му дал сумата за тази такса. Някои "забравят" да я преведат и после плащаш пак.
Успех!

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Чет 25 окт 2012 10:29

batmit написа: Някои "забравят" да я преведат и после плащаш пак.

Ето ТОЗИ например, винаги забравя.

Потребителски аватар
Soze13

Мнениеот Soze13 » Чет 25 окт 2012 10:42

TURBOMASTER написа:Ако не я регистрираш - да. Но рано или късно трябва да го направиш плащаш като поп и за минали периоди.
Няма да изпадам в подробности, защото не се знае кой чете, има нещо като нов внос и нови номера от КАТ преди това, но не съм запознат в детайли. Примера ми е съвсем пресен с едно Ауди А8-99г с натрупан данък колкото за едно А4 :screwy Но пак повтарям, тези еквилибристики са за хора, които са се изхвърлили първоначално и не са си сметнали бъдещите разходи, а това, че има начин да се прескачат разни закончета и данъци не е наша вина

vw101
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw101 » Чет 25 окт 2012 11:28

Здравейте колеги.Интересува ме каква е таксата за прехвърляне в КАТ без смяна на регистрационни номера.
В случая при който купувате регистриран автомобил от собствек в същата община.По спомен мисля,че е 12лв,но нека който е правил процедурата да сподели.

TURBOMASTER
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот TURBOMASTER » Чет 25 окт 2012 11:45

Soze13 написа: Няма да изпадам в подробности, защото не се знае кой чете, има нещо като нов внос и нови номера от КАТ преди това, но не съм запознат в детайли. Примера ми е съвсем пресен с едно Ауди А8-99г с натрупан данък колкото за едно А4

И се надявай това гореописано действие под формата на "врътка" да не попадне в полезрението на прокуратурата, че тогава ще ти се е искало да платиш данъка колокото за още една А4. mhihi

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”