Здравейте, отделил съм към 5500 лв за кола втора употреба, като главните изисквания са да е с нисък разход на гориво, сравнително евтина подръжка и да е 70-100 коня.
Засега съм се спрял на следните варианти:
- Audi A3 (99-2000) 1,9 tdi (90Hp)
- Seat Ibiza (2002-2003) 1.9 tdi (101Hp)
- Volkswagen Golf IV (99-2000) 1.9 tdi (90Hp)
Изборът ми пада на тях, тъй като това са най-масовите (следователно най надеждни) коли в този клас. Нещото, което ме притеснява обаче е малкото място, което остава за пътниците на задната седалка.
Естествено нужно е колата да има и доволно количество екстри (Бордови компютър, климатроник (климатик), 5 врати(!) и други подобни).
Бих ви бил много благодарен ако споделите своите наблюдения / опит / съвет за някои от тези коли, както и ако имате други предложения за коли от същия клас.
Кола до 5500 лв - Audi A3, Seat Ibiza, Golf IV
- Bahama man
- Автомобил: VW Polo 1998
- Двигател: AEF
Re: Съвет за покупка на кола
Моят съвет е, да заложиш на Сеата. Качеството е като на VW, но пък цената няма да му е толкоз надута. Голфовете държат цена, заради емблемата. Аудито е с по-скъпа поддръжка, като цена също е висока, но пък няма и компромис с качеството. Най-удачният избор според мен е Сеата. Возил съм се в Ибиза с 5 врати и отзад е нормално, не е нито тясно, нито много широко за човек с моите размери 1.87 висок. ;) Успех с избора!
- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
А според мен, щом мястото отзад е от значение, Ибиса е най-лошият избор от трите, тъй като е най-малко
Отговаря на VW Polo! Алтернативата на Голф е Сеат Леон!
Ако си привърженик на дизеловите автомобили не смятам да подемам дискусия, но ако ти е все едно бих те посъветвал да помислиш отново, особено ако колата ще се кара под 15 000 км годишно. Разходът на 100 далеч не са единствените разходи по една кола и много бързо сметката се обръща като се сложат по-скъпи консумативи, по-скъпо обслужване, ремонти и т.н.
Чисто икономически (абстрахирайки се от преференции), дизел си заслужава единствено при повече километри годишно И дълги отсечки! За предимно градска кола - зимно време ще ти измръзват шушоните докато загрее, а и късите отсечки се отразяват много по-негативно на дизеловите, от колкото на бензиновите двигатели.Това са факти.
Бих те посъветвал да хвърлиш око на Skoda Fabia! Ценово са много добре, а качеството (от личен опит!) е изненадващо! На основа също на Поло са, но вътре са много по-просторни. Ако имаш въпроси относно Фабиа - можеш да ми пишеш на ЛС.

Ако си привърженик на дизеловите автомобили не смятам да подемам дискусия, но ако ти е все едно бих те посъветвал да помислиш отново, особено ако колата ще се кара под 15 000 км годишно. Разходът на 100 далеч не са единствените разходи по една кола и много бързо сметката се обръща като се сложат по-скъпи консумативи, по-скъпо обслужване, ремонти и т.н.
Чисто икономически (абстрахирайки се от преференции), дизел си заслужава единствено при повече километри годишно И дълги отсечки! За предимно градска кола - зимно време ще ти измръзват шушоните докато загрее, а и късите отсечки се отразяват много по-негативно на дизеловите, от колкото на бензиновите двигатели.Това са факти.
Бих те посъветвал да хвърлиш око на Skoda Fabia! Ценово са много добре, а качеството (от личен опит!) е изненадващо! На основа също на Поло са, но вътре са много по-просторни. Ако имаш въпроси относно Фабиа - можеш да ми пишеш на ЛС.
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4
Най-големите разходи по една кола са тези за гориво, така че ако нямаш от къде да вземаш по-евтина нафта е по-добре да си вземеш бензинова кола на газ, където и поддръжката на самия двигател ще ти е по-тънка.
-
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
Вземи си една дизелова Октавия и ги остави малките сапунерки и газовите уредби 

- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
IRRITATING написа:Вземи си една дизелова Октавия и ги остави малките сапунерки и газовите уредби
Добър съвет от колегата. Октавията наистина е една идея по-голяма от аудито и голфа, а реално е същата техника в друго купе.
Ибизата е много малка кола за максимум 2 човека. Ако ще ползваш задните седалки - не е оферта.
- Wrofeel_VR6
- Автомобил: Passat 3B2 1.8T 20V
- Двигател: AEB
Октавия или Толедо, гледам че и искаш да е с малкия данък така че 90 коня си е перфектно.
Не че съм привърженик на дизеловите автомобили, но в случая ми се струва по-изгодно от финансова гледна точка. Ако си взема бензинова кола задължително мисля да и сложа газова уредба, която за по новите модели (2000 година) до колкото знам е около 1000 лв, което означава, че колата трябва да е на стойност до 4500, което пък от своя страна ограничава избора малко или много. Колкото да Шкода Фабиа досега бях гледал само дизеловите двигатели и ми се струваха не изгодни (като съотношение конски сили - разход), а пък бензиновите дават разход около 10 градско, което с една газова уредба може и да излезе евтино, но с газовата уредбба обслужването на колата(смяна на масло, филтри) се прави на 5000 км, което означава на годината минимум по 3-4 обслужвания .
Vlad777 написа:
Ибизата е много малка кола за максимум 2 човека. Ако ще ползваш задните седалки - не е оферта.
Доста крайно... Ибизата си е достатъчно широка да се возят двама души отзад... Предната пасажерска седалка винаги може да се дръпне напред и отзад да остане още повече свободно място... Не твърдя, че при по-големите коли мястото не е повече... Все пак предната ми кола беше Пасат Б3 комби, та знам какво е голямо вътрешно пространство. От както съм взел моята Ибиза, няколко пъти съм карал хора на задните седалки, няколко пъти извънградско и специално съм питал дали е комфортно отзад и не съм получавал оплаквания... Сега, ако си свикнал на голяма кола, много ясно, че отзад ще ти се стори малко, но то важи и за Голфа и Аудито, дори да са с 1 идея по-големи... Тука вече идва въпроса за личните предпочитания и какво ти трябва, аз исках градска кола, че стария кораб ми идваше ненужно голям :D Пък и модела след моята мисля е по-широка вътре... И в кръга на шегата, като дръпнеш предните седалки напред в Ибизата си е достатъчно широко отзад, да ощастливиш някоя свалка :D
IRRITATING написа:Вземи си една дизелова Октавия и ги остави малките сапунерки и газовите уредби
В момента и аз съм пред дилемата за автомобил от този клас Октавия/Авенсис/Акорд, за малко бях преминал тънката граница да си търся дизелов автомобил и като прочетох за кво чудо иде реч само ако попадна на лоша нафта ми се изправиха ...........,Освен това Октавията допреди време я считах за добър автомобил, о дизел на октавия никога не бих си взел.Не целя темата да е превръща бензин/дизел, гледма че колегата се цели в малолитражки до 100к.с. демек и нисък данък.Ако не се правят над 15к. годишно за мен лично покупката на дизелов автомобил е напълно неоправдано и безмислено.Там съединителисте на всичките са с демферни маховици и смяната им смао за съединител с лекота ще надхвърли поне 800 лева.Не че бензина не дава дефекти, но вероятността от лошо гориво да се получат е много по-малка.
- Freakylol
- Автомобил:
- Двигател: asz++
Да дизела се ебава от лошa нафта която се взима по 1.80 на черно където един господ знае колко вода има в нея и откъде е взета и т.н. Ако ще караш дизел сипваш си на бензиностанциите като ЕКО,Ромпетрол,ОМВ и няма да имаш ядове.. вярно не ни е перфектна нафтата, но пък с моята ПД за 6к км вече не съм имал никакви проблеми (само на ШЕЛ един път ми даде зверски разход и естествено прекратих да сипвам при тях)
- escrime
- Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
- Двигател: OM642
rgg1992 написа:....но с газовата уредбба обслужването на колата(смяна на масло, филтри) се прави на 5000 км, което означава на годината минимум по 3-4 обслужвания .
Ъъъ... моля?! :shock:
По отношение на темата... търси запазена кола!
Всичко друго е изключително близко между моделите, за които питаш.
Фрийки, 6К км не, че са малко... ама не са мерило за нищо.
Последна промяна от escrime на Нед 27 яну 2013 13:04, променено общо 1 път.
- Freakylol
- Автомобил:
- Двигател: asz++
Спор няма, но за 4 месеца толкова. Все пак не съм имал никакви проблеми с нафтата до сега това имах впредвид, а карам така известния и капризен и какво ли още не ПД мотор.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Доколкото разбрах имаш изисквания - дизел, големина горе доло колкото Голф 4-ка, място за пътуващите отзад, евтина подръжка, масова кола.
Аз бих предложил Опел Астра хечбек 4 врати (като полицейските) 2.0 дизел, има два варианта 82к.с. и 101к.с., мотора е един разликата е в наличието на интеркулер. Масова кола, евтина подръжка, има достатъчно място на задните седалки. Двигателя е отзевчив, дори 82 коньовия, казват че дава добър разход, с верига е. Като екстри - климетик, ел.стъкла, мулти волан, борд компютър.
Влиза в бюджета ти.
Аз бих предложил Опел Астра хечбек 4 врати (като полицейските) 2.0 дизел, има два варианта 82к.с. и 101к.с., мотора е един разликата е в наличието на интеркулер. Масова кола, евтина подръжка, има достатъчно място на задните седалки. Двигателя е отзевчив, дори 82 коньовия, казват че дава добър разход, с верига е. Като екстри - климетик, ел.стъкла, мулти волан, борд компютър.
Влиза в бюджета ти.
Върни се в “Избор и покупка на автомобил”