Съвет за първа кола?

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
lande
Автомобил:
Двигател:

Съвет за първа кола?

Мнениеот lande » Чет 25 апр 2013 12:51

Здравейте на всички!Искам да си купувам кола/първа/ и понеже нямам кой знае какви познати, които да помогнат, реших да питам вас.Наши семейни приятели внасят коли от Германия и реших от тях да взема, но дойде очакваният въпрос - какво? Те самите ме насочиха към японски автомобили, макар цялото им семейство да кара VW . Иска ми се да е Голф 3, но нямам представа от характеристики на колата /почти никакви/.Препоръчаха ми бензинов двигател / палел на ниски температури веднага за разлика от дизеловия/, но съвременните коли не вярвам да имат кой знае какъв проблем на ниски температури.Лошото е, че ми трябва малка маневрена кола за градско шофиране/но не с 2 врати/, която да има широко купе/ Корсичките примерно са ми мини/ и в същото време пътувам доста често извън градско по магистралите.Тук идва другия ми въпрос-каква разлика има между двигателите и кой колко гори/градско и извън градско/.Сервизното обслужване?Годишни данъци?Другият ми проблем е, че искам при изпреварване да може да "набере" леко колата /за разлика от Корсата, която карам служебно, и която не може да тръгне да изпревари/.Не съм състезателка, но не мога да карам със 100км/ч извънградско.Стори ми се,че Голф 3 вози малко твърдо, но поне не е тромава.Налага ми се да пътувам извънградско по 700км на ден / 3 пъти месечно, което си е доста за тежко возене.Изобщо мислите ли, че Голф 3 е моята кола?Благодаря предварително! :bowdown

Потребителски аватар
Mr. S. King
Автомобил: Passat
Двигател: TDI 1995-1999

Re: Съвет за първа кола?

Мнениеот Mr. S. King » Пет 26 апр 2013 11:20

Дали е твоята кола, това не знам, но пък ти гарантирам, че с 1,9ТДИ 90к.с. колата е пушка. Върви много и харчи най-малко. Поддръжката е напълно нормална и не е скъпа. Колата вози твърдо, но пък окачването си е доста здраво. Евентуални проблеми са ръждата и ел.стъклата. Ти си прецени дали те кефи на външен вид. Като по-нови и по-добре изглеждащи алтернативи на Голф 3 мога да дам Пежо 206, Рено Меган(2000-2002г.), Форд Фокус и Нисан Алмера(2000-2003г.). Аз лично смятам, че за жена колата трябва да не е толкова стара(1992-1997 е времето на Голф 3) и най-доброто в момента е Голф 4 или Пежо 307(тези двете също си имат плюсове и минуси, но пък са много напред спрямо Голф 3 и полицейските Астри. Ако те интересува нещо друго- питай на воля.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 26 апр 2013 11:55

Здравей, колежке. Някои от съфорумците могат само да ти завидят на добре зададения въпрос и описанието, което си дала, с което само можеш да улесниш хората готови да ти дадат съвет. Забравила си да споменеш обаче някои неща:
1. Казваш, че караш служебна Корса. Извънградско явно се затрудняваш с изпреварвания с този автомобил. С какъв двигател е описваната от теб кола? Понеже там има доста разновидности.
2. 700км извънградско за един ден наистина са си доста километри. На фона на тях, предполагам градското ще е нищожна цифра, ако изобщо я има?
3. Не си казала с какъв бюджет разполагаш и на какви "екстри" държиш.

Изхождайки от т.2 и предполагайки, че двигателят е сравнително маломощен на колата от т.1 смея да ти предложа следните варианти:
1. За бензин:
- 2.0 ADY или AGG
2. За дизел:
-90 к.с. ТДИ
-100 к.с. ТДИ

За съжаление е малко трудно да съчетаеш 700км извънградско пътуване с често каране градско, понеже двете неща се взаимоизключват (затова има и класове автомобили), затова ще са нужни компромиси. Голф Мк3 като големина е може би оптимален вариант, за разлика от Поло или Пасат.
Важното е преди да вземеш някакво решение да се качиш да покараш едно и също купе с няколко различни мотора, за да си прецениш кой ти пасва най-добре.

Последна промяна от stefan4o на Пет 26 апр 2013 14:13, променено общо 1 път.

Eunos
Автомобил: Mercedes 200E W124
Двигател: 2.0 16V M111.940

Мнениеот Eunos » Пет 26 апр 2013 12:16

Препоръчвам 1.9тди 90к.с., пък купето ти си го избери, но да знаеш че това е страхотен двигател. Казвам това от впечатления от AGR, който е малко по-нов от 1Z, който се монтира на Голф 3, но едва ли ще има големи разлики. При движение с около 100-110км/ч по междуградски пътища гори около 4,5л/100км, но зависи как и колко изпреварваш, какъв е трафика, така че може да варира +/-0,5л. В купето на Октавия с 4 човека вътре, позволява съвсем нормално изпреварване, без да се притесняваш дали ще има сила да ускори или ще можеш ли да се прибереш в своето платно по-бързо. Кола с този двигател може да я караш лежерно, спокойно, с ниски обороти, като може и да караш по-агресивно, със сваляне на скорости при изпреварване, разхода няма да го вдигне много. Най-приятно за шофиране е обаче в диапазона 1800-2500об/мин, които позволяват съвсем комфортно придвижване, съчетано с малък разход.
Октавия 1 на мен не ми изглежда голяма отвън и не ме затруднява при паркиране или маневри, а вътре има доста място, стига шофьора да не е 2метра, има място и отзад. Багажника на хечбега е огромен, побира всичко. Единствения минус, за който се сещам е леко ниската предница - при големи дупки, или бързо преминаване през легнал полицай е почти сигурно че ще удариш нещо отдолу, а картера е най-застрашен. но и това се лекува, слагат се подложки на амортисьорите или защитна плоча.

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Пет 26 апр 2013 12:40

семейни приятели внасят коли от Германия

Обясни им ,какво искаш и те ще направят правилния избор(марка и модел) :th_up

Потребителски аватар
Buxpo
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABF

Мнениеот Buxpo » Пет 26 апр 2013 13:10

Здравейте колежке
Най удачния вариант в цялата гама от мотори на голф 3 е и винаги ще е 1.8 моно
Този мотор освен че харчи сравнително малко, може да го натискаш съвсем спокойно на магистралата и мога да ти гарантирам че колата за тез коне много добре върви, стига мотора да е в изправност разбира се
Здрав, тих, икономичен, солидна и същевременно проста конструкция без излишни глупости
Комбиниран със ГИ става песен в днешно време, защото получаваш почти идентичен разход на газ но на доста по ниска цена, а вървежа си остава на същото ниво
Според мен това е твоя мотор ако избереш голф 3
:th_up

lande
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lande » Пет 26 апр 2013 13:12

Хах...благодаря на всички за отделеното време.Отговорихте ми на отдавна задавани въпроси.Гостоприемството и разбирането ви са прекрасни!
M.S.King, прочете ми мислите за 1.9TDI 90к.с., вчера стигнах до тоя избор като гледах.За жена не знам какво е добре, " Пежо 206, Рено Меган(2000-2002г.), Форд Фокус и Нисан Алмера(2000-2003г.)" не са лоши предложения, не държа да е по-нова или по-красива, по-женствена и т.н. Аз като тип не съм жена за Пежо 206 /това жените май биха го разбрали само :mhihi /.Гледам по-скоро практичната страна на нещата, не толкова дали ще съм "яка" в нея.
stefan4o, срам, не срам си признавам - нямам представа какво карам, нито какъв двигател има.В общи линии знам как да си сменя гумата/или поне се надявам/, за останалото си имаме колеги, които ги преглеждат преди и след пътуване.Проблемът на Корсата е, че й трябва много време докато изпревари и се наеме изобщо, отделно трудно вдига над 120км/ч / при положение, че съм сама и нямам кой знае какъв багаж.Градско пак имам, но да кажем за 3 седмици навъртам 100км.Относно бюджета, не съм слагала ограничения, отделно цената ще бъде много по-ниска, отколкото ако я купя тук.Процедирам на принципа "ей тази кола, ако искам, колко ще ми струва" и вече решавам дали ме устройва.Гледам да не давам много пари за кола, която ще изстрада много при паркиране :redface Искам да не ме боли сърцето, ако е жулна някъде и да не се налага да и търся гараж, където да спи :) Екстри....да ми е топло, когато искам и да ми е студено, когато искам; да не си навивам стъклата ръчно и да е с централно заключване, така че нямам претенции. Пътувала съм много време с автобуси тия маршрути и сега всичко ми се вижда ЕКСТРА.Следва нов въпрос-при бензин няма ли да гори повече?За пробването си прав и би било най-добре, но докато не я пробвам на поне 100км няма да разбера нищо.
Eunos, повдигна въпрос, за който не се бях сетила-колко ниска е колата !Благодаря за изчерпателния отговор!!!
i.e.i., колкото и да им вярвам за избора, тях ако ги питаш най-добре да взема малка Тойотка с 68к.с., защото съм "жена" и ще ми е икономична.А и малко странно ми звучи "Ето ви пари, идете ми вземете кола, която вие решите".Ти като си купуваш апартамент, ти ли го избираш или се доверяваш напълно на брокера/макар и познат/?За жалост ми липсват основни познания по устройство на автомобила и няма как да напиша характеристика на колата, която искам, пък и "тате" няма да ми купи нещо лъскаво с найлоните от магазина, което той е решил.Може и да си прав да оставя избора на друг, но ще ми се случи за пръв път в живота и съм сигурна, че няма да ми хареса ;)
Вихро, извинявай за въпроса, ГИ/газова инсталация нали/?До колкото разбирам говориш да добавя газ, нали така?Не съм споменала, че изпитвам ужас от газ и метан.Знам, че има огромна разлика като цени при зареждане, но не мога да си го причиня.Страхът си е страх обаче.Предпочитам да си зареждам по-голяма цифра, но да е дизел или бензин, отколкото да и треперя.Не съм гледала 1.8 моно, ако трябва да съм честна.Остави ми 2-3 дни да почета и за това :)

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 26 апр 2013 14:08

Щом имаш страх от газ/метан, то тогава дизеловата кола е правилният избор за теб :th_up
Относно избора дето да го направи друг - понякога може и действително това да е по-добър вариант и да го разбереш с течение на времето. Но не пречи да сондираш мнения за различни автомобили - поддръжка, разход на гориво, технически данни, оборудване заводско и екстри и т.н. По тоя начин можеш да прецениш кое е най-доброто за теб и да насочиш усилия именно в търсенето на такова. След проба на намереното подходящо МПС може и да го закупиш, ако действително се окаже, че е това, което търсиш :beer

Последна промяна от stefan4o на Пет 26 апр 2013 14:27, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Buxpo
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABF

Мнениеот Buxpo » Пет 26 апр 2013 14:19

ГИ означава Газов Инжекцион, според мен специално за пропан-бутана няма кой знае от какво да се страхуваш, освен това че имаш газова бутилка в багажника.
Но ако имаш повече желание да караш дизелова кола, то тогава 1.9 90к.с е удачен вариант,върви на същото ниво като 1.8 моно, с разликата че имаш усещане че дърпа повече зареди по големият въртящ момент.

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Пет 26 апр 2013 14:21

жалост ми липсват основни познания

Доколкото разбрах са ти близки (няма да те лъжат) и със сигурност ще направят правилния избор по твой критерии.

Потребителски аватар
Mr. S. King
Автомобил: Passat
Двигател: TDI 1995-1999

Мнениеот Mr. S. King » Пет 26 апр 2013 15:27

Супер, значи намираш едно запазено Голфче, което да има серво, климатик и централно и си караш най-спокойно. За 1,8ми не се подлъгвай- мотора е идеален за газ, но на бензин харчи с 3/100 повече от 1,9тди, а върви по-малко. И наистина 1,9 позволява както по-агресивно каране, така и по-лежерно и икономично(защото 4,5-5,0/100км. си е супер разход и е напълно постижим дори и с Пасат Б4 и Октавия 1).

Eunos
Автомобил: Mercedes 200E W124
Двигател: 2.0 16V M111.940

Мнениеот Eunos » Пет 26 апр 2013 17:06

колко ниска е колата

Може би излишно го споменах, просто с други автомобили, които съм карал и минавал през точно един определен легнал полицай, не съм имал проблеми, а ми се случи с Октавията при съвсем малко по-бързо преминаване да спукам картера. Възможно е да е имало камък или нещо друго, но просто беше цъфнал картера - все едно да режеш масло с остър нож. Все пак Октавия е добра алтернатива - много по-практична от Голф, немного по-голяма, може би с малко повече място отзад, а 1.9тди 90к.с. й пасва идеално.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Пет 26 апр 2013 17:58

1.8 e моно и не може да му се сложи Г.И. :wink
И ако ще се взима Голф 3 от Германия тенекиите ще са му леш :no
Ако твърдо си се спряла на Голф 3 и те е страх от газ,най-добре е дизел 90 к.с.
И щом хората които внасят коли от Германия са ти познати,помоли ги много добре да огледат колата от долу за ръжди,защото после ще е късно.
А защо не Голф 4 дизел 90 к.с.?

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пет 26 апр 2013 18:08

Bai Sando написа:помоли ги много добре да огледат колата от долу за ръжди,защото после ще е късно.

То и да я погледнат отдоло, и да няма видимо ръжди пак може да е изгнила! Според мен кола от Германия или Австрия, над пет години не си струва да се купува! Дори видимо да няма ръжди, след 1 година колата е леш, ако дойде ред до ремонт, нито един болт не се отвива, без спрей за ръжда! Просто е ад, и то ако се налага жена да се разправа с тези неща! Просто Германка без ръжда, е направо чудо, и то кола над 10 години карана там! Само знам, че в Северна Германия, там нямало зима и нямало толкова ръжда по колите но знам ли :gruebel
Колежката, ако толкова иска икономична кола, която да върви, по-добре да се насочи към Дизел!
И да е над 100 коня! Но Г3 е морално остарял, и няма смисъл. Все пак ще въртиш по 700км, което си е много за такава кола, и то без аварии! Но за Голф 4-ри е малко по сигурна работата, но всичко зависи от дадения автомобил! Дано намериш колата за теб! :c020

Потребителски аватар
aliyatin.com
Автомобил: HONDA CR-V
Двигател: 2008

Мнениеот aliyatin.com » Съб 27 апр 2013 19:47

Тъй като не видях колежката да е споменала за бюджета с който разполага я насочвам към голф-4. 1-причина 12-годишна гаранция против ръжда!С което голф -3 не може да се похвали. 2-има по мощни двигатели 90 101 110 116 136 тди.Като разхода на гориво е сравнително добър 5.5\100 3-по-ново купе и повече екстри;климатроник ASR и др.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”