Ауди А3/Г4 на дизел или газ за евтинo предимно градскo?

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
xploda
Автомобил: Civic
Двигател:

Ауди А3/Г4 на дизел или газ за евтинo предимно градскo?

Мнениеот xploda » Пет 31 май 2013 15:41

Не мога да се реша нещо кое е по-евтиното - 1.9TDI или 1.8 бензин(без турбо) :banghead За газта четох, че ти отиват директно до 10% от мощността, скапва ти се генерацията, трябва да сменяш кабели и свещи често и въобще винаги ще има нещо неработещо добре или счупено и винаги трябва да му оправяш нещо. Дизела му гледам частите - доста по-скъпи от бензиновите. И за него четох пикаещи дюзи, помпи, момпи, всяка година чистене на турбо, па ако се счупи новото една торба пари и т.н. Реално пак има предпоставка много неща да сдадат багажа и постоянно да е в бокса колата.

А реално ми се ще някво копторче, къде да му сменим течности, филтри, ремъци, ролки, накладки и само да го караме после, обаче нещо не мога да се реша кое да е :gruebel

eddyman
Автомобил:
Двигател:

Re: Ауди А3/Г4 на дизел или газза евтин предимно градски пре

Мнениеот eddyman » Пет 31 май 2013 15:56

xploda написа:А реално ми се ще някво копторче, къде да му сменим течности, филтри, ремъци, ролки, накладки и само да го караме после, обаче нещо не мога да се реша кое да е :gruebel

Не знам кой не го иска това :smile Предвид, че вероятно питаш за 10-15г. коли, която е по- запазена, всеки един от вариантите може да е по- евтин, зависи на какво попаднеш. Аз съм с 1.9 ТДИ и за 5 г. не съм имал нито един от проблемите, които си изброил.

Потребителски аватар
xploda
Двигател:

Re: Ауди А3/Г4 на дизел или газза евтин предимно градски пре

Мнениеот xploda » Пет 31 май 2013 15:58

Да де, то няма нечупеща се кола. Може би по-скоро трябваше да питам за относително нечупеща се...в смисъл в с сравнение с други подобни например.

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Re: Ауди А3/Г4 на дизел или газ за евтинo предимно градскo?

Мнениеот IRRITATING » Пет 31 май 2013 16:00

На газ е по евтино

StrEagle
Автомобил: Polo 6C
Двигател: DAJA

Мнениеот StrEagle » Пет 31 май 2013 16:14

Why not both? :mhihi

т.е. дизел с газ? :th_up
Точно обратното на бензина - с газ се дига 20% мощност и постигаш по-добра икономия, понеже се изгаря по-добре дизела!

А и това за бензина не е много вярно - при добра настройка се губят под 10% мощност (когато не гониш и последната стотинка икономия). Генерацията веднъж неръждавейка - и не се сменя повече. Кабели и свещи няма зависимост от дали е на газ или бензин. Свещите все се сменят на няколко десетки хиляди км, а силиконовите кабелите ако не са изветряли се сменят на години..

Само имай в предвид, че в подземни паркинги не би трябвало да влизаш с кола с газова уредба!

Потребителски аватар
H2O
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот H2O » Пет 31 май 2013 16:25

Дизел разбира се!Ако ще е за градско,по добре без турбина(не че е фатално ако я има:))

Потребителски аватар
xploda
Двигател:

Мнениеот xploda » Пет 31 май 2013 17:29

И да се бяхте пообосновали малко от малко цена нямаше да имате :mhihi

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Пет 31 май 2013 18:51

Мислите, които си споделил за газта са доста различни от реалността...
Аз бих избрал каквото падне и е по-запазено. Независимо дизел или бензин.
Ако не случиш на кола се почват едни разправии...
След 8 години дизел, аз избрах безнин с газ, заради цените на горивата. Не съм длъжен да пълня нечий джоб, само защото е монополист в БГ. Газ 1.20 лв. (горе долу), безнин/дизел 2.50 лв. Не мисля че има нужда от коментар нататък...

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 31 май 2013 18:54

xploda написа:И да се бяхте пообосновали малко от малко цена нямаше да имате :mhihi

Виж разходите в дизеловия раздел за тези коли. После виж за подобните в газовия. Мисля, че при коли с идентична мощност и купе по-евтиното като цена на километър би излязло газта. Виж цените на двете горива и си прецени сам, не мисля, че някой трябва да обосновава каквото и да е. icon_idea

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пет 31 май 2013 19:08

Всичко хубаво! Но никой не споменава, че всяко палене с Г.И. е на бензин, съответно колата я караш хем на бензин и на газ, и цената идва доста скъпа!
Според мен на къси разстояния е по-евтино на дизел. Примерно от точка А до точка Б разстоянието е 30 км. и в двете посоки. Докато колата на газ, премине първо ще изгори бензин, ще премине на газ, а дизела си кара на нафта, и икономията отиде на вятъра! Говоря за лятото, когато колите загряват по-бързо!
Единствения плюс на газ-та е когато колата е загряла и се кара постоянно (пример ТАКСИ).
Ако спираш през 3 или 10 км. в града и гасиш, отиде икономията, то бензина ще свърши!
Аз залагам на нафта, макар и високата и цена!
Другия начин, е колата да се кара само на газ, без да се пали на бензин, това икономия ще има!

Потребителски аватар
xploda
Двигател:

Мнениеот xploda » Пет 31 май 2013 19:41

Газова кола гори повече отколкото, ако е на бензин. Дизела гори, като количество нали двойно по-малко. Газовото си иска литър бензин на сто км. и два през зимата за палене на бензин и там докато обърне на газ. Като се вземат в предвид количествата и цените на горивата сметките се изравняват. Днес си играхме с един колега да смятаме по каталожни данни плюс по един литър, после по данни от спритмонитора. Ми специално откъм лв/100км. и двете се изравняват. Разликата е лев-два не повече. Затва съм я пуснал тази тема. Щото не всичко свършва само с горивото. Ремонтите са по-важната и скъпа част от цялата хамалогия.
Относно обосновката. Има се в предвид да се поясни защо дизела или газта са по-евтини. Не само "газта е по-евтина" или "дизела е по-евтин" без никакви пояснения.

Потребителски аватар
vinixxx
Автомобил: Seat Altea
Двигател: BJB

Мнениеот vinixxx » Пет 31 май 2013 20:09

искаш хубави отговори,а не си задал както трябва въпроса.По колко километра караш горе-долу на година,на къси разстояния или???

Потребителски аватар
xploda
Двигател:

Мнениеот xploda » Пет 31 май 2013 20:47

vinixxx написа:искаш хубави отговори,а не си задал както трябва въпроса.По колко километра караш горе-долу на година,на къси разстояния или???

Възнамерявам да карам колата около 6-7км. в едната посока и 7-8 в обратната т.е. около 15км. на ден.

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Пет 31 май 2013 21:09

За толкова кратки разстояния и пробег ДО 10 000 км. годишно - вземи си бензин и не слагай газ :c020
Покупката на 10-15 годишен дизел е свързана с много неизвестни - маховик, турбо, цялостно състояние - никой не си купува дизел, за да го кара малко или да го продаде на безценица на БГ пазара - хубавите коли си държат цената icon_idea
Средният разход на дизел е 6 (примерно), което са 15 лв./ 100 км. На бензин да е 20 лв. /100 км., а на газ около 10-12 лв. Всеки сам си преценява, в зависимост от пробега и парите, които е готов да инвестира/похарчи за колата си. Читав ГИ е 4-цифрена сума...

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Пет 31 май 2013 21:48

1.8 20V в зависимост от града гори от 12 до 15.Моето на купе 1400кг(горе долу с уредбата) с метана гори по 13лв/100км при цена на метана 1.89лв/кг с постоянно включен климатик.Ако е на газ си е амен амен 20лв/100км градско.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”