Здравейте, това ми е първото търсене на автомобил малко съм неориентиран още и реших да попитам за съвет. Спрял съм се на golf 4 или 5 но не мога да реша кой е по удачният избор. Искам да попитам, кой двигател (говорим само за дизели)е по-надежден, евтин за поддръжка и икономичен. Ако ще е golf5 задължително ще е с двигател 1.9TDI 105к.с. Доста прочетох тук, а бях пуснал една друга тема и констатирах, че това е моят мотор на 5-тата серия. Докато гледам обаче така скъпите 5-ци (около +8k) си мисля дали да не търся и golf4. Мотивите за по старият модел са следните. Ще търся последните години 2002-3, което гарантира, че първоначалните проблеми на модела, ще са изчистени, а при 5-цата ще взема кола точно с тези проблеми. Другото, което ме кара да се замисля за 4-ка е сравнително по-евтините цени за 1-2 години разлика (около 6k), което означава, че ще имам 2 хиляди допълнителни за поддръжка и каквото и да и изгърми на колата (всеки знае, че нашите джамбази правят много мушенгии), а с такъв аванс лесно ще сменя почити всичко. Какво бихте ме посъветвали относно тази дилема? Също искам да попитам каква е разликата между двигателите на 5-цата 1.9TDI 105к.с. с кодове BXE,BJB,BLS,BKC? Какъв е този двъгател, на 5-цата 1.9TDI само, че 90к.с.? Какво е VIN? Последният въпрос е свързан с това кои двигател е най-здрав от тези, които се предлагат за golf4 в посочените по-горе години? Всички ли са помпа дюза (защото аз май виждам някакви и от редовата помпа) пък съм чувал, че старите са по-здрави. Та за тези двигатели кой препоръчвате относно икономичност, поддръжка и на последно място динамика (не искам да съм от състезателите сега карам 50к.с. винаги ще ми се струва по-бърза колата). Искам да попитам и за Seat Leon на годините на 4-ката. Вярно ли е, че много гният тези колици (като опел)? Какво ви е мнението като цяло за този модел?
Благодаря предварително.

Какъв дизелов двигател за Голф 4 или 5?
Re: Какъв дизелов двигател?
За двигателите има писано много. За мен разликата между Голф 4 и 5 е много голяма. Вторият е класи над първия като пътно поведение, комфорт, място в купето. Моето мнение е че Голф 4 е много стар и най-вече малък автомобил и към сегашна дата е неоправдано да се купува. Цените на Голф 5 ще паднат така че по-добре изчакай. Ако искаш прилична динамика се ориентирай към 2.0TDI или 2.0FSI. 

-
- Автомобил: VW Golf MK5
- Двигател: 1900 TDI BLS
Задължително дизел. Не искам бегачка както вече написах. 105к.с. са напълно достатъчни.
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Голф 4 1.9 TDI 2002-2003 г. двигателите вече всичките са помпа-дюза - 101, 116, 131, 150 к.с.
1.9 тди 110 к.с. е до 2001 г. - той не е помпа-дюза.
Като цяло това са доста икономични и предпочитани двигатели. Проблемът при тези автомобили е, че обикновено са на много голям пробег - над 300-400 хил. километра и се появяват някои сравнително скъпи ремонти. Казвам сравнително, защото са скъпи, сравнено с цента на колата - например: турбо, маховик и съединител.
Зависи и къде пътуваш. Например 131 к.с. ще харчи повече градско, но магистрално каране може да е по-икономичен от 101 к.с. (Поддържане на скорост над 120 км/ч)
1.9 тди 110 к.с. е до 2001 г. - той не е помпа-дюза.
Като цяло това са доста икономични и предпочитани двигатели. Проблемът при тези автомобили е, че обикновено са на много голям пробег - над 300-400 хил. километра и се появяват някои сравнително скъпи ремонти. Казвам сравнително, защото са скъпи, сравнено с цента на колата - например: турбо, маховик и съединител.
Зависи и къде пътуваш. Например 131 к.с. ще харчи повече градско, но магистрално каране може да е по-икономичен от 101 к.с. (Поддържане на скорост над 120 км/ч)
-
- Автомобил: VW Golf MK5
- Двигател: 1900 TDI BLS
Ако може някой да каже какво е VIN и каква е разликата между тези мотори BXE,BJB,BLS,BKC, които се слагат на 5-цата?
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
VIN е номера на рамата. По него можеш да получиш пълна информация за автомобила, включително и кога е влизал и за какво в официален сервиз на марката.
Относно кодовете на двигателите, ето тук можеш да си отговорих на някои въпроси.
Относно кодовете на двигателите, ето тук можеш да си отговорих на някои въпроси.
-
- Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
- Двигател: AHF 2000
Колега купетата и на Сеатите са поцинковани и им дават същата гаранция - 12 години. Леона и Толедото са на базата на Голф 4, почти идентични са, само дето Толедото е по-голямо и вози по-меко и от Голфа даже. Хубавото е че се правят до 2005 и са със старите двигатели с роторна помпа(всичко което тече го гори :Д ).
Върни се в “Избор и покупка на автомобил”