И още малко помощ за семейните возила

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Leviatan
Автомобил:
Двигател:

И още малко помощ за семейните возила

Мнениеот Leviatan » Пон 24 мар 2014 14:05

Здравейте, колеги!

След доста четене из форумите и главоблъскане реших да потърся актуалните мнения за момента. Май ще бъда многословен, за което се извинявам.
Първо накратко. Golf 3 (първа и единствена, която съм карал) поостаря и грохна, да не говорим за това, че за семейство с две момчета двуврат хечбек с газова бутилка в и без това неголемия багажник е трудна работа... Та сме тръгнали с жената да избираме семейна кола.

Споровете из нета са много - ван / комби, бензин +/- газ / дизел, японка / немкиня... Не разбирам от автомобили, но пак казвам - изчел съм доста от коментарите и може би поради това все повече се обърквам.

Накратко - трябва ми голяма кола, с поносима (да не кажа евтина) поддръжка, сравнително икономична, но и не на последно място - с достатъчно екстри. Склонен съм да дам до 8К, но ще е изхвърляне, така че предпочитам диапазона 5-6 за колата, за да остане и за другото. Бензин / дизел - зависи от марка и модел. Ще се кара доста повече градско, но искам няколко пъти годишно като изляза от Варна да мога да натоваря цялото домочадие с покъщнината.

Доскоро гледахме основно комбита - започнах от Mazda 6, но бензинките във Варна, а и в БГ са малко, пък и ръждата дразни. Та май се отказах.
Audi A4 / Passat - общи болест, доколкото разбрах, остават вариант
Гледам и една Primera - като цяло ги хвалят, а и е купена и карана в БГ, с газово... има си плюсовете
Volvo V40 / V70 - харесаха ми като изпълнение, корави коли, а и излъчват лукс, но доколкото разбрах ако (случайно) нещо се счупи - излизам на магистралата да припечелвам :)
И Astra combi гледах, като вариант също става, макар да не ме привлича толкова

НО! Пообиколихме къщите у Варна и какво стана... жената си хареса френски коли...

Качихме се и в Opel Meriva - ми нищо особено...
Toyota Avensis Verso - хареса ни - просторна, пък и здрава японка
Grand Scenic 1.9 DCI - не крия, че и на мен ми допадна доста на външен вид, а и интериор. Само че съм с предразсъдъци относно французойките... Сносна цена на придобиване, евтина поддръжка (но пък доста честа), не харчат много, но пък доста се оплакват от демпфери, FAP, турбини, дето общо струват повече от колата.
Най-много съпругата обаче хареса Peugeot 807. Щото си има (както и Grand Scenic) доста глезотийки (които да се развалят, ама върви обяснявай). Отделно е като автобус в сравнение с Golf-а. На мен ми се струва, че не си струва - все пак търсим икономия в избора, а това животно не ми се струва икономично нито откъм разход, нито откъм поддръжка.

Та въпросът ми е по-скоро за по-здравичък семеен автомобил с прилична визия и сносна поддръжка. Да ги гледаме ли тези ванове или по-скоро немско комби? Ясно, че 10+ годишна кола ще се ремонтира, но френските май стоят повечко в серизите...

Потребителски аватар
Espero
Автомобил: Passat B4 1.9TDI
Двигател: 1Z

Re: И още малко помощ за семейните возила

Мнениеот Espero » Пон 24 мар 2014 14:24

Ще се изкажа кратко.Шаран,Алхамбра,Галакси е твоя автомобил.

Потребителски аватар
zografski
Автомобил: Golf IV V6 4Motion
Двигател: AUE 2001

Мнениеот zografski » Пон 24 мар 2014 14:32

Не че съм много на ти, но пасат комби бих избрал аз. За мен всички пасати са мега здрави. Според мен това е вечната кола, високички са, имат голям и обемист багажник, а и са доста широкички, според мен това е перфектния семеен автомобил :mhihi

gugun4u
Автомобил: VW Golf 5
Двигател: 1.9 TDI 2007

Мнениеот gugun4u » Пон 24 мар 2014 14:53

Относно тези Сценици. Едни семейни приятели имат. Купиха я на 3-4 години, сега е към 10 годишна. От 2-3 год насам, при все, че я пазят адски много смениха турбина, половината неща по окачването. А от маса време насам се борят с електорниката. Климатроника охлаждаше през зимата, после спря тотално и колата мина в авариен режим, по едно време централното не пожела да ги пусне в колата, имаха проблеми и с ECU - то и какво ли още не. Кажи го случайност ама... :banghead Иначе да, когато върви вози супер и е пълна с екстри. Шарана, вярно малко по - беден като екстри може да ви се стори, но като надежност, освен ако не извадите късата клечка трябва да е ОК. Други варианти от тези години незнам, Всякаквите му комбита Голф, Пасат, Астра, Мондео, Авенсис, А4, но от тези години като визия изключвайки може би пасата и А4, едва ли жената ще ги хареса. А в сравнение с екстрите, в които може би се е влюбила, гледайки френските - нищо общо. Ще е интересно като се включат хора, които имат подобни коли, какво ще кажат :beer

Потребителски аватар
Ivcho
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ivcho » Пон 24 мар 2014 15:14

Здравей колега септември 2013 бях пред същата дилема от Сеат Ибиза избор на по голям автомобил. Ванове не съм гледал и за тях не мога да дам мнение, но гледах авенсис, лагуна, примера, А4, Ц класа, всичките комби разбира се. Взех Пасат 5.5 комби, всички останали са по малки от него като стане въпрос за багаж, има си екстри достатъчни за автомобил. Двигателите бензин 1.8Т и 1.9 ТДИ са доказали се с времето като добри, митовете за паянтово окачване и ненормални цени за ново вече излезнаха от мода. Цената за поддръжката не е като на на Голф 3, но мисля че е поносима. Като цяло добра кола. За парите които си приготвил можеш да намериш читав автомобил макар че много колеги ще кажат че това не е така.

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Пон 24 мар 2014 15:18

Ще кажем, че голф 4/октавия комби си возят много добре даже :icon_lol. Климатроник, борд компютър, лети джанти, ел. пакети всичко имат и идеално се вместват в бюджета на автора и най-важното - окачването им е бетон. По-принцип щях да предложа Шаран/Галакси/Алхамбра за семейство с две деца, но автора е писал, че колата ще се кара предимно градско във Варна, няма смисъл. Пасата също не казвам, че не става, но всичко зависи от това кой и къде ще кара колата.

Вълчан
Автомобил: Mazda 5
Двигател:

Мнениеот Вълчан » Пон 24 мар 2014 16:06

Купуваш си миниван и забравяш за фъстъците по пътя...било то и комбита.Не знам за този модел но изглежда супер добре.Във форума им сигурно пише повечко за автомобила като цяло.....http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11382797411333092&f1=details&slink=619f3o

Потребителски аватар
plamen-roni
Автомобил: SEAT EXEO TDI
Двигател: CAGC-2010

Мнениеот plamen-roni » Пон 24 мар 2014 16:14

Миналата година по това време и аз бях пред тази дилема . Спрях се на Примера P11 2002 год. 1.8 114к.с . И съм доволен . С твоя бюджет можеш спокойно да се огледаш за Примера P12 с бензинов мотор и после ГИ и си свиркаш. Друг вариант ти е Пасат B5.5 (ама не знам в тези пари дали ще е читав, трябва голям късмет). Мой познат си взе наскоро Рено Меган 1.9 DCI 120к.с комби 2007 год. с докарването , облслужване и регистацията му излезе около 8000лв. и да ти кажа не е никак лоша колата.

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonym0us » Пон 24 мар 2014 18:54

Колега, погледни Мазда Примаси 2.0 дитд 101 коня, много приятна кола, със здраво окачване, и горе доло приемлива подръжка! Ако я намери читава ще си много доволен! В този бюджет можеш да намериш след 2004 год. Стига женати да я хареса :a045

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 24 мар 2014 18:58

Шкода Октавия, ФВ Бора, ФВ Голф комби. Аз бих заложил на нещо от трите. Като прескоча 1.4 и 1.6 моторите. :th_up Мисля, че поддръжката на трите е най-поносима. Пасат пет и половина не е лоша кола, но ще трябва да вземеш някой екземпляр, който не е за 5 бона, по-скоро 6-7 хиляди вероятно ще ти стигнат за читав. Но щом е предимно за градско - не виждам смисъл от такъв голям параход, смятам, че и Бора комби ще ти е достатъчно голяма.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пон 24 мар 2014 19:03

anonym0us написа:Колега, погледни Мазда Примаси 2.0 дитд 101 коня, много приятна кола, със здраво окачване, и горе доло приемлива подръжка! Ако я намери читава ще си много доволен! В този бюджет можеш да намериш след 2004 год. Стига женати да я хареса :a045

Ръждаааааааааааа ... :smile
Ако я намери със здраво купе, в което силно се съмнявам то тогава е добър избор, въпреки че има какво да се желае, най вече от към шумоизолация на купето.

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonym0us » Пон 24 мар 2014 19:14

forski написа:
anonym0us написа:Колега, погледни Мазда Примаси 2.0 дитд 101 коня,

Ръждаааааааааааа ... :smile
Ако я намери със здраво купе, в което силно се съмнявам то тогава е добър избор, въпреки че има какво да се желае, най вече от към шумоизолация на купето.

Прав си за ръждата, но има внос от Италия, и ако е със здрав двигател, и купе ще излезе много здрава кола!
Имам приятел със такава кола, внос от Италия, и вече е 10 години в България, няма и точка ръжда!
Карал съм я, и имам чувството, че карам лек автомобил, а всъщност ванчето е доста приятно, и не ми е направило впечетление за шумоизолацията, със 100км/ч не съм чувал мотора! Но всичко зависи от колата де, щот от кола до кола разликата е голяма. Но за мен това е правилният избор!

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Мнениеот lion_heart002 » Пон 24 мар 2014 19:48

С едно такова,само ще си пееш и ще си караш!

http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11355906401148372&f1=details&slink=61c7k8

Абстрахирай се от липсата на особен имидж на марката(за момента) ,това което ще намериш ще те изненада,изключително корав и добре сглобен автомобил,поддръжката също е евтина. Пред очите ми вече трета година колата се кара всеки ден на разпад от петия и поред вече собственик(приятелска компания),като от втория насам маслото така и не е сменено,казах и обясних,но я карат на разпад и вече трима собственици пред мен,все мои приятели все със същото масло сигурно над 100 000км има вече,като се купи от преди няколко години,пак маслото не се смени и тогава,още се движи и няма ядове... И то да е само това,нито се е разхлопала,нито разтропала,нищо... Само дето е цялата изподрана и очукана вече. Отзивите за този автомобил навсякъде са повече от добри.

http://fakti.bg/avto/2197-kia-magentis ето още малко инфо...

Последна промяна от lion_heart002 на Пон 24 мар 2014 19:55, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
miko
Автомобил: VW Bora
Двигател: 2.3 V5 AGZ 1999

Мнениеот miko » Пон 24 мар 2014 19:55

Аз бих заложил на Touran 1.9 TDI приличен разход и все пак е VW, ако потърсиш ще се намери нещо добро. Ето един пример
http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11388847711395956&f1=details&slink=61cfqt
или аз си бях харесал този http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11385141367358281&f1=details&slink=61cit5
но за подръжката не мога да кажа как е

imter
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот imter » Пон 24 мар 2014 21:16

Колега това е колата за теб,
http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11394729447999835&f1=details&slink=61dxts
Евтина поддръжка и дълъг живот,както и добра остатъчна стойност.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”