При покупка на автомобил. Въпрос за плащане
-
- Автомобил:
- Двигател:
При покупка на автомобил. Въпрос за плащане
Здравейте, предварително се извинявам за неопитността ми в тази сфера, но съм живял дълги години в чужбина. Тъй като ще купувам Passat B6 2007-2008 г. и цената на колата е над 10 к, знам че плащането трябва да е по банка. Мисълта ми е, как се процедира чисто технически? Предполагам продавача ще иска първо да му се плати, преди да прехвърлим колата в нотариуса. Разбираемо е, все пак не ме познава, но съгласете се и аз не го познавам. Как да съм сигурен, че в момента на плащането по банка, на него няма да му изскочи някоя спешна работа и да изчезне с парите, без да сме прехвърлили собствеността при нотариуса. Вероятно има начин и двете страни да сме сигурни, че всичко ще бъде наред, но това ми е въпроса как става технически. Благодаря предварително и простете за невежеството ми, но не съм правил подобна сделка до сега, дори и в чужбина.
Re: При покупка на автомобил. Въпрос за плащане
Попринцип винаги първо се ходи при нотариус и след това се дават пари. Преди месец купувах същата кола и в договора бяхме уточнили, че плащането трябва да стане до края на същия ден и докато човека не си види парите в онлайн банкирането държи втория ключ в себе си.
- yoan4o
- магистрален бандит
- Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
- Двигател: Много газ и всичко ток
Здравей колега.
Възхищавам ти се, честно. Личи ти, че си живял в чужбина и то в някоя бяла държава. Очевидно начина ти на мислене изобщо няма общо с нашата тъжна действителност. Евала.
Сега по същество.
Тука няма невъзможни неща. Почти всичко е нереално, фалшиво и недействително.
Процедира се по следния начин в 99.9% от случаите.
Вариант 1. Избираш си кола, ако е от Авто къща - НОВ внос, без регистрация в БГ. Издават ти фактура за някаква стойност, каквато се разберете, т.е. им плащаш на ръка, взимаш си документите, регистрираш си колата и това е, пито-платено.
Вариант 2.Спираш се на кола вече регистрирана. Тук освен ако не е от фирма, при коята колата е актив и е свързана с балансова стойност и т.нататък ти си човека, който определя каква стойност да фигурира в договора за покупко-продажба.
Това става чрез издаването на Удостоверение за застрахователна или Експертна Оценка.
Винаги се издава на недействителна стойност доста по-ниска от реалната. На негова база се събира Местен Данък за придобиване, за София 2,5%, който отива в полза на общината по лична карта на купувача. В 99.9% от случаите сумата от оценката се вписва в договора като продажна цена, т.е. никой не те задължава в твоя случай плащането да мине по банков път. Освен това дори да е по банка в самия договор се упоменават условията за плащане и предаване във владение на МПС. В общи линии е това. Да не се впускам в повече детайли.
В конкретния случай твоята сделка ще е на около 5000лв. документално, а ти ще си платиш продажната цена в кантората на ръка на продавача.
Това е. Ако имаш нужда от някакво съдействие пиши, мога да помогна и с Нотариус ако се наложи, както и с оценка.
Поздрави.
Възхищавам ти се, честно. Личи ти, че си живял в чужбина и то в някоя бяла държава. Очевидно начина ти на мислене изобщо няма общо с нашата тъжна действителност. Евала.

Сега по същество.
Тука няма невъзможни неща. Почти всичко е нереално, фалшиво и недействително.
Процедира се по следния начин в 99.9% от случаите.
Вариант 1. Избираш си кола, ако е от Авто къща - НОВ внос, без регистрация в БГ. Издават ти фактура за някаква стойност, каквато се разберете, т.е. им плащаш на ръка, взимаш си документите, регистрираш си колата и това е, пито-платено.
Вариант 2.Спираш се на кола вече регистрирана. Тук освен ако не е от фирма, при коята колата е актив и е свързана с балансова стойност и т.нататък ти си човека, който определя каква стойност да фигурира в договора за покупко-продажба.
Това става чрез издаването на Удостоверение за застрахователна или Експертна Оценка.
Винаги се издава на недействителна стойност доста по-ниска от реалната. На негова база се събира Местен Данък за придобиване, за София 2,5%, който отива в полза на общината по лична карта на купувача. В 99.9% от случаите сумата от оценката се вписва в договора като продажна цена, т.е. никой не те задължава в твоя случай плащането да мине по банков път. Освен това дори да е по банка в самия договор се упоменават условията за плащане и предаване във владение на МПС. В общи линии е това. Да не се впускам в повече детайли.
В конкретния случай твоята сделка ще е на около 5000лв. документално, а ти ще си платиш продажната цена в кантората на ръка на продавача.
Това е. Ако имаш нужда от някакво съдействие пиши, мога да помогна и с Нотариус ако се наложи, както и с оценка.
Поздрави.
- joro_kem
- VW експерт
- Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
- Двигател: AXR DFFA
почти съм сигурен, че не е проблем да платиш в брой. провери добре източника си.
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Законът за ограничаване на плащанията в брой написа:Чл. 3. (1) Плащанията на територията на страната се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка, когато са:
1. на стойност, равна на или надвишаваща 15 000 лв.;
2. на стойност под 15 000 лв., представляваща част от парична престация по договор, чиято стойност е равна на или надвишава 15 000 лв.
Попълва се и декларация за произхода на парите.
Общо взето става така:
1. Отивате при нотариуса, подписвате договора, като нотариусът не го заверява, а вие отивате да направите превода.
2. Отивате в банката. Вариантите са два.
- Ако сметката на продавача е в същата банка, плащането се отразява веднага, като на него веднага могат да му дадат извлечение, от което е видно, че парите са постъпили. Ако продавачът няма против, дори да няма сметка в твоята банка, можете с негово съгласие да откриете такава и да стане по същия начин.
- Ако сметката на продавача е в друга банка и не желае да си открива нови сметки, можеш да направиш превод с рингс, който струва 10 лева и постъпва до един час, реално до 10-15 минути, но се изпълнява само до 14:00 часа.
3. Връщате се при нотариуса и потвърждавате извършеното плащане, може и по телефона, ако нотариусът и продавачът са съгласни.
Ако случайно продавачът се запъне по някаква причина и реши да прави въртели и да не потвърждава пред нотариуса, че е получил плащането(което е малко вероятно, но не невъзможно), е добре нотариусът да е твой човек. Отиваш при него с платежното нареждане, от което е видно, че: а) имаш достатъчна наличност по сметката; б) превел си парите по сметката на продавача. Тогава нотариусът няма основание да не завери договора и да ти даде твоя екземпляр. Той в интерес на истината и иначе няма основание по закон, но това е друга бира. Добре е в договора да се запише банковата сметка, по която ще бъде извършено плащането, за да е гарантирано, че продавачът се е съгласил да получи плащането по нея. Така с платежното нареждане и договора, продавачът няма да има никакво основание за мърдане.
- sportul
- Автомобил: Passat B5 Peugeot 407 RHR BVM6
- Двигател: RHR Delphi DCM
Всичко е ясно без думата "престация"
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
"Престация" грубо казано означава "изпълнение по договора".
-
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря за изчерпателните отговори. Това просто исках да знам как става и дали няма опасност от разни измамници, все пак живеем в България :)
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
измамниците ще ги видиш, като купуваш кола от автокъща и какви фактури пишат
- siso_k
- Автомобил: 1999 VW Golf
- Двигател: AKL
- Контакти:
Доколкото знам банките предлагат нещо като услуга, при която парите се нареждат към продавача като стоят във висящо положение и докато не се представи документ за изпълнение на сделката, не се превеждат по неговата сметка. Когато сключите договора, продавачът може сам да отиде в банката, да го представи и парите да бъдат "освободени" към него.
-
- Автомобил: Nissan Navara
- Двигател: yd25ddti
siso_k написа:Доколкото знам банките предлагат нещо като услуга, при която парите се нареждат към продавача като стоят във висящо положение и докато не се представи документ за изпълнение на сделката, не се превеждат по неговата сметка. Когато сключите договора, продавачът може сам да отиде в банката, да го представи и парите да бъдат "освободени" към него.
Акредитив ?
- nurv
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: ALF
Това не се ли казва ESCROW сметка?
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Ескроу с/ка е, но си има такса /не малка/ за откриването. По-евтино е по специална с/ка на нотариуса и след прехвърлянето, той да ги преведе на продавача
Върни се в “Избор и покупка на автомобил”