Спешно съвет за Passat B5.5 2.0 130

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
Maste-pro
Автомобил:
Двигател:

Спешно съвет за Passat B5.5 2.0 130

Мнениеот Maste-pro » Нед 29 юни 2014 21:03

Здравейте колеги! Предварително се извинявам ако тук не е мястото на темата. За правописа знам, ползвах превод от латиница на кирилица. 2cyr.php

Днес ходих да гледам Пасат Б5.5 2.0 130 кс с ръчни скорости произведена 2004. Колата е на 77 000 мили (123 500 км) и аз ще сам втория собственик живот и здраве. Мисля да си я карам тук в Англия и до България само на разходка. Та ремъците и съединителя маи са още оригиналните. В сервизната книжка пише че редовно е влизала в при Vw сервиз само за масло и филтри. Отвънка е в добро състояние за 10 годишна кола, но няколко неща ме притесниха. Колата не е била палена поне минимум 1.5-2 седмици и като врътнах ключа се позамисли за няколко секунди. Също така на таблото (на контакт) светеше лампата на двигателя и EDL и след като запалих изгаснаха. Иначе работи си нормално двигателя, но като форсирах от ауспуха праскаше смес от вода и масло + това се чуваше някакъв шум от двигателя и аз не знам какъв, може би наподобяващ на леко стържене. Cлед отпускане на педала всичко е нормално. Въпреки всичко я покарах 1-2км и ми направи впечатление че върви почти колкото пасат 1.9 ТДИ 115 ПД, може би съвсем малко повечко след 4500-5000 оборота. Изредих до 4та, за 5та нямаше пат и всичко изглежда нормално. Спирачките ме впечатлиха че направо коват, а на моя пасат даже и нови дискове с накладки не бяха толкоз твърде. Та въпросите ми са:

1. Нормално ли е тези две лампи да светят на контакт (след изгасване на останалите) и да изгаснат след като запаля?
2. От какво моjе да е шума от двигателя? Моя приятел които беше с мен каза че според него може би е поемането на въздух на колата при натискане на газта?

3. Нормално ли е спирачките да са толкоз здрави?

За 2.0 130кс съм чел че обича да похапва масълце и още като отидох дръпнах щеката, но уви че беше малко по различна и не успях да разбера какво е нивото на маслото. На моя пасат щеката беше като тази на линка http://c1552172.r72.cf0.rackcdn.com/223543_x600.jpg , но явно на бензина са по различни?

Оставил сам малък депозит за колата и утре ще ходя да я купувам. Ако вие колеги бяхте на мое място, бихте ли купили колата и ако не, защо? Къде и какво да гледам преди да почна да броя... До сега съм карал само дизел и нямам понятие от бензинови коли.
Дори и да има депозит мога да се откажа от колата, по-добре да нямам главоболия.

PS. Imam VIN-a

Потребителски аватар
yordanski90
Автомобил: Audi A6 02
Двигател: 19 TDI AVF 131

Re: Спешно савет за Passat B5.5 2.0 130

Мнениеот yordanski90 » Нед 29 юни 2014 23:58

Здравей колега! Нов съм в форума, но го следя от доста време все пак само VW съм имал до сега :smile
От 5 дена съм горд собственик на Passat B5.5 2.0i 115hp. Търсех си ТДИ, но просто такъв изпадна. Предвид перфектното състояние в което е колата прегълтнах бензиновия двигател. Та сега да започна с твоите въпроси:
1. Да нормално е лампите които споменаваш да светят при контакт и след заплаване на мотора да угаснат и при мен е така :th_up
2. За този шум не знам какво да ти кажа, моя двигател е като часовник - пали с половин оборот, работи тихо и спокойно при ускорение също се справя добре. Ако не се оправи, това няма да е на добре.
3. За спирачките - да здравички са. При силно натискане колата намаля супер бързо, а при натискане до край(да се включи АБСа спира буквално за няколко метра. ( от 80 до 0 спирам за 2-3 коли разтояние като на края леко се пусна АБСа).
Това е което мога да ти кажа и да ти помогна от личен опит, аз също търсех дизел заради предимствата на дизела. Бензиновия двигател също си има такива: по-евтрина подръжка, поради по лекото тегло на бензиновия агрегат по малко износване на ходовата част. Разхода обаче ще ти е от 10 нагоре според карането и градските условия. Това е с което мога да помогна :wink

Потребителски аватар
Maste-pro
Автомобил:
Двигател:

Re: Спешно съвет за Passat B5.5 2.0 130

Мнениеот Maste-pro » Пон 30 юни 2014 13:10

Благодаря tи колега. досега съм карал само дизели и ми беше малко странно да правя оглед на бензинов dvigatel. 4естит ти пасатор :icon_razz Като подадеш рязко газ чувал си звук като поемане на голямо количество въздух?

По компетентните могат ли да споделят дали този двигател АЛТ има някакви марку4и като на турбо двигателите и от там да засмуква въздух?

На колко хиляди се сменят оригиналните (1вите) ремъци и ролки? Иz нета се поразрових, някой казват на 100 000 км а някои 110 000мили което е равно на по4ти 170 000 км? Много странен двигател! Никъде няма писано за обслуйването , освен 4е е маслояд.

P.s На колко градуса трябва да стои температурната стрелка и за колко време е нормално колата да си направи работния температурен обем при нормалко каране и 20-25 градуса по целзий?

Потребителски аватар
lz2aii
Автомобил: VW Passat B 5.5
Двигател: AVB 1.9 TDI 2002

Re: Спешно съвет за Passat B5.5 2.0 130

Мнениеот lz2aii » Пон 30 юни 2014 13:26

Maste-pro написа:... Иначе работи си нормално двигателя, но като форсирах от ауспуха праскаше смес от вода и масло + това се чуваше някакъв шум от двигателя и аз не знам какъв, може би наподобяващ на леко стържене...

Колега, без да разбирам кой знае колко от автомобили смятам, че не е редно да пръска вода и масло от ауспуха. Хайде водата може да си я обясним - събрана в гърнетата от преди това, конденз от студените все още тръби на ауспуха, но на маслото мястото му хич не е там. Това съпроводено с шум и стържене от мотора хич не ми допада. Има ли пара от кюнеца? Остави я да поработи на място, докато се загреят достатъчно тръбите и виж ще има ли пак вода. Без да те ангажирам с мнението си, смятам, че не е редно да прави така.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”