Пиша по-скоро за някое мнение от колеги, които карат конкретните коли.
Та ситуацията е следната. Преди 4 години си купих чрез познат човек проверен Пасат 5.5, 1.9тди, автоматик, комби. За 4 години му направих около 35 000км, освен консумативи нищо не съм правил, колата ми харесваше много. Но преди около месец го откаднаха

Та конкретно какви са ми колебанията:
Категорично искам да е автоматик, други специални изисквания нямам.
Явно 1.9тди ги крадат много, но пак бих си взел такъв. Ако ще е Пасат 5.5 съм се насочил към 1.9тди или 1.8Т. Проблема е, че като гледам обявите, по-читавите 5.5 държат цени около 8 000 лева, това ми се струва множко за 12-13 годишна кола. А и за един месец не съм видял нито един 1.8Т автомат да се продава. Да продължавам ли да търся 1.8Т, има ли въобще такива коли по пазара? Или от 5.5 да си взимам 1.9тди. Пак ще е на 300-400-500к км, ама там поне съм карал такъв и ще ми е по-лесно да го тествам...не знам..
По-важния въпрос за мен е, да отделям ли повече пари, примерно 10-12 000, и да си взема Пасат 6 2.0fsi? Четох много мнение във форума, но повечето са стари и от типа "един човек казал на мой познат...". Та затова питам, ако има някой, който кара такъв мотор от известно време - сполучлив ли е, скъп ли е за обслужване, как е като разход и динамика? Вярно ли, че трябва да се кара само с А98? Газ е ясно, че няма да слагам, четох за газ и fsi... Заслужава ли си този мотор или да търся нещо друго? Мога ли да намеря за до 12 000 читав бензин с DSG? За DSG нямам въпроси, там е ясно, че може да се дадат много пари за ремонт, ама то и за обикновен автомат е така, а кеф цена няма

Общо взето искам да си взема що-годе читава и комфортна семейна кола. 5.5 ме устройваше напълно, но дилемата е да минавам ли на 6 или да оставам на 5.5? Сега очаквам подобно пространство и возия. Карам колите по 5-6 години...важно е да уточня - карам до 10к км на година, 3-4к в София, 5-6к извънградско.
Като алтернатива за сега гледам - Мазда 6 2004-2005-та, Тойота Авенсис 2003-2004-та, ама Тойотите държат свръх високи цени за над 10 годишни коли. Ауди А4, но там автоматика е само мултитроник, такъв няма да взема. Ако взимам Ауди ще е куатро с типтроник, но там са само 3.0 мотори, скъпи за обслужване и харчат доста, но ще е кеф да се карат

Това е за сега, оказва се, че май е доста трудно да се избере читава семейна кола, около 10 годишна...като чета, като цяло май качеството си пада значително с по-новите коли...
Благодаря предварително, на тези, които ще изкажат мнение.