Регистрация на кола с двигател уж без номер, който има номер

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Регистрация на кола с двигател уж без номер, който има номер

Мнениеот myrshavija » Съб 31 яну 2015 9:27

Става въпрос за случая, когато в талона пише "БЕЗ НОМЕР", но на двигателя номер си има и той се вижда прекрасно. Съвсем накратко - за тези, на които не им се чете - от вносителя се взема официален документ, в който е описано, че автомобилът с еди коя си рама е излязъл от завода с еди кой си номер на двигателя. С този документ в КАТ се регистрира колата вече с номер на двигателя в талона(ако съвпадат, разбира се).

Пиша темата, защото се оказа, че не е нещо рядко срещано, а дали ще имате проблеми при регистрацията зависи само от това на колко точно мързеливи служители ще попаднете в КАТ. При първоначалната регистрация в България колата е записана "БЕЗ НОМЕР", защото в документите, с които колата е внесена, номер на двигателя не е записан. Версията на КАТ Велито Търново, където започва конкретният случай, е "Щом в документите е без номер на двигателя, значи номер няма и нас не ни интересува какво пише на мотора" - при положение, че този номер присъства в талона и могат да те направят сам да си говориш другарите милиционери, ако има несъответствия, това е безотговорност, заслужаваща само бой с пръчка. След разговор с няколко служители в КАТ научих, че това не е единичен случай, както те се изразиха - "в провинцията".
На канала попаднах на много свестен служител, за разлика от това, което наблюдавах по съседните канали - високомерни и уморени от живота мъже на видима възраст между 30 и 60г. След като установи разминаването, викна началника, който учтиво ми обясни, че имам два варианта - да се върна в КАТ Велико Търново, където "да си оправят документите" или да представя документи, че двигателят е сменен - договор от морга или копие от талона на бракувана кола. В този момент аз изобщо не съобразих, че в КАТ Велико Търново не биха могли да направят нищо, което не биха могли да направят в КАТ София. А вторият вариант, предложен от "началника" с четири звезди ми звучеше точно като измама, защото двигателят не е сменян. Чичото на канала дръпна началника настрана и нещо си говориха двамата, след което дойде при мен и каза "Каквото ти е казал началникът, това е." - мога само да се чудя дали е "лобирал" просто да ме пуснат да мина, да ми впишат номера в документите или пък да "почерпя", аз предпочитам да си смиля, че е някое от първите две. Като излязох от КАТ, се обадих на продавача във ВТ, той ходи до техния КАТ, където му казали нещо от рода на "софиянци се правят на интересни, ние нищо не можем да направим" и добавили да взема документ от вносителя на Ауди с кой точно двигател е излязла колата от завода и да ходя да я регистрирам в КАТ. Следва поредната "забавна" случка - звъня в Порше София Запад - да, можели да издадат такъв документ срещу 60лв, но колегата, който го може не бил на работа и да отида в понеделник(действието се развива в четвъртък). И понеже не ми се чакаше до понеделник, на следващия ден отново отидох в КАТ, за да питам "началника" дали ще ми регистрират колата с този документ от 60лв(нарочно наблягам на цената), вместо да ме разкарва до Велико Търново. След като 10 минути го чаках да се появи, което е ОК, се наложи още около 35 минути да го чакам да ми обърне внимание, защото беше зает с "гражданката" и обикаляне наоколо. Смятам, че щеше да му отнеме по-малко време да ме пита какво искам и да прецени дали да ми отговори на въпроса веднага или да ми каже да чакам, вместо три пъти да ми обяснява, че е зает с "гражданката" и да чакам още малко, но ... хора всякакви. Не го дочаках, защото имах друга работа. После ходих до Порше София Изток, където казаха, че не могат да ми дадат нужния документ и ме препратиха към Порше БГ в Бизнес Парка в Младост 4. Там любезна девойка за 10-на минути ми даде листа, на който пише, че колата ми е излязла от завода точно с този номер на двигателя и забележете - безплатно и с усмивка. Петък следобед - обратно в КАТ - оказва се, че третият вариант - с документа от Ауди, който вариант тактично беше пропуснат от "началника" на предния ден, е ОК и ще ми регистрират колата. И точно преди "началникът" да хукне нанякъде същият любезен служител на канала го придърпа да впише това, че представям още един документ за регистрацията и да се подпише, което той направи с огромна досада и пуфтене.

И накрая - сверявайте ВСИЧКИ данни от талона и договора, когато купувате автомобил! А и всичко останало.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Re: Рагистрация на кола с двигател уж без номер, който има н

Мнениеот hooligan_sk » Съб 31 яну 2015 10:48

Добре е да се знае! Администрацията явно продължава да блести с плиткоумие. :arrow

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Чет 05 фев 2015 16:19

изчетох цялата тема и накрая не разбрах за какво ауди става въпрос :c010

stoyan0304
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoyan0304 » Пет 06 фев 2015 9:36

Точно аз съм търчал за същия проблем. Колата сеат толедо 94 година, 1.8 90 коня газ бензин. Купих го от Велико Търново и на талона ми пишеше в графа номер на двигател: БЕЗ НОМЕР. Колата беше сменила две регистрации в българия, габрово и търново, но като я взех аз от Шумен, отивам в кат, ония търкат със една шкурка и намират номера на двигателя, хората дето са на канала. От там човека ми нарина всички документи в ръцете и каза: „върви при началника”. Той каза имам два варианта да търся документ че този двигател е монтиран на това купе с тази рама. Аз му викам не съм монтирал двигателя нощес и да идвам ся да я регистрирам. Да търся представителство от официален вносител. Каза най близо е варна. От там газ във варна като преди се обадих на представителството на фолксваген там и ги питах ако отида ще ми издадат ли въпросната бележка. 10 часа в кат Шумен, 11 във варна за бележката и от там 11:50 в кат Шумен, и номерата веднага на колата.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”