Питане за ФВ Пасат Б5,5.

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
martineZk0
Автомобил:
Двигател:

Питане за ФВ Пасат Б5,5.

Мнениеот martineZk0 » Съб 07 фев 2015 13:19

Здравейте колеги,
извинявам се първо ако темата се дублира, защото по ключови думи в търсачката се рових но неможах да открия желаната информация.

Въпросите са ми е следните:
1. Спрял съм не са Пассат Б5,5 с бензинов мотор 2.0 116коня 85КВ Автоматик "01N" на 120хл. км пробег, интересуваме вашето мнението за мотора и особено за скоростната кутия (това е чист автомат с 4скорости)?;

2. Съответно другият пасат е Б5,5 2.0 131коня 96КВ или Ауди А4 131коня 96КВ бензин, с ръчна скоростна кутия(5 скорости), 130хил.км пробег, интересуваме вашето мнение за този мотор и кутия?

Автомобилите са с реални километри. Имайте предвит че съответния автомобил които ще си купя ще бъде каран 90% извънградски цикъл. Спрял съм се на бензинов мотор тъй като желая по-малко проблеми да имам съответно с турбини течове на масла и т.н. Тези мотори са ЕВРО4, което съответно за мен е по-нисък данък, не живея в България, а в Австрия и пътувам често до Северна Германия.
И за последно най-нелепото и смешно е че работя като Механик в официален сервиз на Ауди и ФВ в Австрия, но за съжаление хората тук тези автомобили са ги забравили и се кара само ново и 90% дизел, нямам допир с тези бензинови мотори и този тип автоматик. Да, разбира се имам достъп до всички налични програми компютри и техники (ЕЛЗА, ВАС и т.н.), но разбира се информацията от опит е много по-добра от тази на лист хартия. От колегите си австрийци нямам никаква информация, защото тук ако се кара бензин той е повече от 4 цилиндъра и 2000куб,см, а и нямам адекватни отговори от тях. Аз желая единствено да си купя нормален автомобил с малко проблеми да ми върши работа, разходът също не ме интересува, ще карам само на магистрала, ходова част също, тъй като тук ходова част не се ремонтира, екстри прочие също не ме интересуват.

Моля ви за съвети относно двата ми въпроса и ви благодаря за бъдещите отговори.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Re: Питане за ФВ Пасат Б5,5.

Мнениеот Zdravko Zankov » Съб 07 фев 2015 13:29

Тия,с по 130кс директно ги забрави.
Горят масло още от бебешка възраст.
Аз съм със 115кс,и мойта пипа маслото,но напролет ще бутам главата.
Иначе е прост мотор,един ремък върти всичко-алтернатор,водна помпа,климатик.
Аз карам почти 100% извънградско и съм доволен от вървеж и разход.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Съб 07 фев 2015 21:36

Предполагам, че този, който гледаш е с код на двигателя AZM (2.0 8V 85 kW - 115 к.с.).

Този двигател е доста стара разработка на VAG, който се монтира от 1991 г. чак до 2007 г в различни автомобили на концерна. Естествено с различни кодове на двигателя, но по същество е един и същ - най-вероятно с различна електроника. Според мен един от най-успешните и здрави двигатели на VW, също така доста подходящ за газифициране. (Въпреки това има и оплаквания от колеги, че също като 130 к.с. харчи масло)

Според мен автоматикът не носи никакви плюсове при магистрално каране и води единствено до по-висок разход на гориво. Все пак на магистралата включваш 5-та (или 6-та) предавка и караш без да превключваш - никаква разлика дали си с автоматик или не.

130 к.с. мотора потърси по ключова дума "маслояд". Ето тема за него: http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=87&t=366847

martineZk0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот martineZk0 » Нед 08 фев 2015 10:23

Благодаря за отговорите, да моторът е AZM, но ако е маслояд какво подяволите да си взема на ФВ с бензинов мотор някой 6так или W8 :D прекалено са големи разходите за тях…:( интересуваше ме информация и за кутията, но явно никой не е карал с такава. Знам че не би имало особена голяма разлика при магистрално каране автомат и ръчна, но 7 години карам само с ръчна и искам да се прехвърля на автомат за малко повече комфорт.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”