Покупка на VW Golf 5 1.9 TDI DSG

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
djvisage
Автомобил:
Двигател:

Покупка на VW Golf 5 1.9 TDI DSG

Мнениеот djvisage » Сря 15 апр 2015 10:04

Здравейте, рядко пиша тук затова предварително се извинявам ако съм объркал раздела.
Решил съм да сменя старата барака (Ford Galaxy 1.9 TDI) с Golf 5 1.9(105hp) TDI DSG. Първоначално се спрях на 2.0(140hp),но в последствие ми казаха че били много проблемни. Та бихте ли споделили какво точно трябва да гледам при покупката и като цяло какво мислите за този автомобил. Също така DSG - то добра скоростна кутия ли е тъй като това ще ми е първия автоматик.

Поздрави
Михаил Станков

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Re: Покупка на VW Golf 5 1.9 TDI DSG

Мнениеот hooligan_sk » Сря 15 апр 2015 14:18

Стандартна диагностика с VCDS - основно се гледа дали дюзите не дават отклонения и дали турбината не прави пикове. DSG е хубава скоростна кутия, докато е здрава. Проблемите не са никак редки. :th_up

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Покупка на VW Golf 5 1.9 TDI DSG

Мнениеот dobrin » Съб 02 май 2015 2:04

Далеч не всички 2.0 TDI за проблемни. Основно на по-старите 16 клапанови главите понякога се пукат. Някои 140 к.с. и всички 170 к.с. са със Сименс електроника. Те подлежат на сервизна безплатна смяна на дюзи (аз съм ги сменил точно така на моя Голф). При някои по-стари 140 к.с. има проблем с шестограм и балансиращите валове на маслената помпа, като в следствие на износване на целия механизъм или отделни негови части се получава лошо мазане, в следствие на което започват проблеми с турбината и т.н. по-сериозни. Трябва да се установи на време и да се подмени с нов, което не е евтино. Напоследък сменят този механизъм със стария вариант от 1.9 TDI, което е добро решение и не е толкова скъпо като оригиналната касета, която е към 2000 лева.
При DSG превключването трябва да е плавно, без тласъци, особено при превключване надолу от трета на втора и от втора на първа. Проблемите най-силно се изразяват при загряло масло на скоростите - най-често при много топло време и след известно каране.
При всички 170 к.с. има филтър за твърди частици, който при предимно градско каране без излизане навън от време на време може да се запуши. При нужда се премахва в действителност и софтуерно. Докато не създава проблеми обаче според мен няма нужда да се маха. Има и добавки за почистване на Bardahl например - ефективни са, но естествено всичко зависи от степента на запушване. Да чукам на дърво, с моя не съм имал никога проблеми.
1.9 е по-безпроблемния двигател, но и доста по-маломощен. Всичко е въпрос на обстойно гледане и малко късмет.
Успех в търсенето!

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”