Здравейте, Колеги,
В момента съм за няколко месеца в Германия с цел обучение в университет.
Тук съм с Колега от България и сме решили да направим екскурзия в по-големите градове на Германия. За целта планираме да се придвижваме с автомобил. Общото планирано разстояние е около 4000 km за около 15 дни.
Моля, бихте ли могли да ме посъветвате кой е по-подходящият вариант в този случай:
1. да наемем кола под наем, като ориентировъчната цена, която намерих, е близо 450 евро за този период;
2. да купя по-евтин автомобил тук и да се придвижваме с него;
3. друго.
За 2.: по принцип преди да замина се бях спрял на автомобил комби VW Passat B4, 1.8, 90 к.с. с обикновена АГУ. Друг подходящ вариант би била Skoda Octavia 1, отново комби, дизел 1.9 l, 90 к.с.
Поради тази причина аз предполагам, че мога да купя подобен автомобил тук, но на по-добра цена и с по-добра поддръжка, но това са само предположения.
Доколкото разбрах, препоръчително е автомобилът да е със зелен плакет, тоест да е категория Euro 4.
Причината е, че с него ще трябва да можем да се придвижваме и в по-големите градове.
Обаче подобно сертифициране е сравнително трудно за дизелови автомобили - трябва да са след 2006 г., тоест са и по-скъпи (http://www.bmub.bund.de/themen/luft-laerm-verkehr/luftreinhaltung/umweltzonen-umweltplakette/umweltzone-feinstaubplakette-was-muessen-fahrzeughalter-aus-dem-ausland-beachten-bulgarisch/).
За бензинови автомобили изглежда това ограничение не е толкова строго.
Следователно клоня към бензинов автомобил, по възможност с газова уредба.
В случай, че препоръчате 2., то има ли запознати как стои въпросът с временната регистрация на колата тук? Ние ще се прибираме в България в началото на септември тази година.
В момента се намираме в Darmstadt 64285. За автомобил тук съм склонен да отделя до около 2000 евро с всички съпътстващи процедури.
Благодаря Ви предварително!
Поздрави,
Николай
Покупка на автомобил в Германия или rent a car?
Re: Покупка на автомобил в Германия или rent a car?
Не виждам каква база за сравнение имат 500 евро без никакви ангажименти да се наслаждавате на разходката, или главоболия със стара кола, потенциални разходи и разправии, притеснения, че и 4 пъти по-голяма парвоначална инвестиция, която може и да не си върнеш.
- Кайзен
- Автомобил:
- Двигател:
450€ наем + 300€ гориво (грубо сметнато).
Защо не с влакове и градски транспорт? Има много добри оферти на Deutsche Bahn, като влаковите билети важат и за градските автобуси/S- und U-Bahn. Щом искате да си правите екскурзия, то се предполага, че ще има наличен (градски) транспорт до всички необходими точки.
Защо не с влакове и градски транспорт? Има много добри оферти на Deutsche Bahn, като влаковите билети важат и за градските автобуси/S- und U-Bahn. Щом искате да си правите екскурзия, то се предполага, че ще има наличен (градски) транспорт до всички необходими точки.
Привет,
Идеята да сме автомобил е, че най-вероятно още един познат на моя Колега ще се присъедини. Така пътуването вероятно ще излезе е по-евтино на човек и може би ще е по-удобно, отколкото с обществения транспорт.
А доколкото зная, до някои забележителности около градовете (например крепости, паметници и замъци) няма удобен обществен транспорт.
Бихте ли могли да ме ориентирате за приблизителна цена, ако се ползва Deutsche Bahn, и за евентуалния вид на картата/абонамента?
Благодаря!
Поздрави,
Николай
Идеята да сме автомобил е, че най-вероятно още един познат на моя Колега ще се присъедини. Така пътуването вероятно ще излезе е по-евтино на човек и може би ще е по-удобно, отколкото с обществения транспорт.
А доколкото зная, до някои забележителности около градовете (например крепости, паметници и замъци) няма удобен обществен транспорт.
Бихте ли могли да ме ориентирате за приблизителна цена, ако се ползва Deutsche Bahn, и за евентуалния вид на картата/абонамента?
Благодаря!
Поздрави,
Николай
- anger
- Автомобил: GTE GMK7 und Tiguan MK2 TDI
- Двигател:
Rent-a-car си е чиста работа за километрите, които смятате да минете. 4000 км са нищо, изобщо не се рентира да купуваш нещо специално за целта. А и покупката ще е свързана с по - сериозен разход откъм прехвърляне, данъци, ГО и всички последващи и нужни ремонти за какъвто и да е автомобил.
Хубаво разгледай фирмите за коли под наем - имат отлични предложения за уикенд пакет или пък понеделник - четвъртък. Можеш така да си планираш нещата (при това онлайн), че да идеш до определен град, да оставиш автомобила, оттам да вземеш друг, да се придвижиш до друго място и така... Има огромен избор на предлагане на автомобили с неограничен пробег. Все пак с бан би ти излязло по - евтино, но я нямаш тази мобилност, която гониш.
Един съвет - в Германия е много разпространено "митфарцентрале" - така можеш да взимаш хора с теб, да си плащат за превоза и да си балансираш джобните :)
Имай предвид, че повечето (ако не и всички) компании за rent-a-car имат депозит, т. е. блокират ти сума от порядъка на 200 евро за 2 месеца, след което ти ги връщат.
Давам ти реален пример: Наемам Hertz - уикенд пакет за Форд Фиеста (беше на 4000 км, милото)- 61 евро с всичко, неограничен пробег, 200 евро депозит, Koln Hbhf, митфарцентрале 2 девойки - 40 евро си платиха до Хановер, след това обратно, колата оставих на летище Кьолн/Бон и оттам самолета за Италия. Реално ми излезе 20 евро без горивото.
Мисля си, че никак не ти е нужно да купуваш кола, по - скоро под наем :)
Хубаво разгледай фирмите за коли под наем - имат отлични предложения за уикенд пакет или пък понеделник - четвъртък. Можеш така да си планираш нещата (при това онлайн), че да идеш до определен град, да оставиш автомобила, оттам да вземеш друг, да се придвижиш до друго място и така... Има огромен избор на предлагане на автомобили с неограничен пробег. Все пак с бан би ти излязло по - евтино, но я нямаш тази мобилност, която гониш.
Един съвет - в Германия е много разпространено "митфарцентрале" - така можеш да взимаш хора с теб, да си плащат за превоза и да си балансираш джобните :)
Имай предвид, че повечето (ако не и всички) компании за rent-a-car имат депозит, т. е. блокират ти сума от порядъка на 200 евро за 2 месеца, след което ти ги връщат.
Давам ти реален пример: Наемам Hertz - уикенд пакет за Форд Фиеста (беше на 4000 км, милото)- 61 евро с всичко, неограничен пробег, 200 евро депозит, Koln Hbhf, митфарцентрале 2 девойки - 40 евро си платиха до Хановер, след това обратно, колата оставих на летище Кьолн/Бон и оттам самолета за Италия. Реално ми излезе 20 евро без горивото.
Мисля си, че никак не ти е нужно да купуваш кола, по - скоро под наем :)
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Ако закупиш автомобил може да се прибереш с него в България в последствие и да го продадеш тук като по този начин ще си избиеш и част от парите за пътуването до тук.
Друг е въпроса, че не зная колко пари ще ти струва този автомобил докато дойде време да пътуваш към БГ. 2000 евро не са достатъчен бюджет за покупка на надежден автомобил според мен.
П.П. От друга страна разгледах Октавия и попаднах на тази. Изглежда тя си има зелен стикер.
Друг е въпроса, че не зная колко пари ще ти струва този автомобил докато дойде време да пътуваш към БГ. 2000 евро не са достатъчен бюджет за покупка на надежден автомобил според мен.
П.П. От друга страна разгледах Октавия и попаднах на тази. Изглежда тя си има зелен стикер.
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
dando написа:...Бихте ли могли да ме ориентирате за приблизителна цена, ако се ползва Deutsche Bahn, и за евентуалния вид на картата/абонамента?...
Цените на Дойчебан не са от приятните. При разстояния от стотина километра от град до град можеш да смяташ съвсем грубо по 50 евро на билет. Има, разбира се банкарти 25 и 50, които намаляват цената на нормалния билет с толкова процента(25 или 50) за една година. 50 за студенти по спомен струва около 120-130 евро. Пак не излиза особено евтино де...Има и банкарта 100, срещу 4000 евро се сдобиваш с привилегията да не плащаш билети една година, независимо къде и колко пътуваш

P.S.
http://www.bahn.de/p_en/view/index.shtml
- Кайзен
- Автомобил:
- Двигател:
dando написа:А доколкото зная, до някои забележителности около градовете (например крепости, паметници и замъци) няма удобен обществен транспорт.
Ако кажеш къде ще ходиш и какво искаш да посетиш - може да ти се помогне.
За билетите, ето ти оферти:
http://www.bahn.de/p/view/angebot/regio/qdl.shtml?dbkanal_007=L01_S01_D001_KIN0001_top-navi-flyout_angebote-qdl_LZ01
http://www.bahn.de/p/view/angebot/regio/laender_tickets.shtml?dbkanal_007=L01_S01_D001_KIN0001_top-navi-flyout_angebote-lt_LZ01
http://www.bahn.de/p/view/angebot/regio/schoenes_wochenende_ticket.shtml
И много добра оферта за Probe BahnCard 25 1+4:
http://www.bahn.de/p/view/bahncard/ueberblick/probebahncard.shtml
Ако си добавиш разходите по паркирането на колата (на някои места 4€/час) няма да ти излезе много приятна крайната сметка.
Vlad777 написа:Ако закупиш автомобил може да се прибереш с него в България в последствие и да го продадеш тук като по този начин ще си избиеш и част от парите за пътуването до тук.
Привет,
Благодаря!
За жалост късно виждам линка и обявата не е активна все още.
Иначе идеята ми бе именно такава: като се прибера в България, имам желание да си купя автомобил (в първото мнение посочих евентуални модели, от които се интересувам).
Запитах се дали няма да е по-изгодно да купя от тук колата - така ще е по-евтин и пътят до България (на около половина, отколкото със самолет), щя можем да я ползваме за екскурзията и може би ще е в по-добро състояние, отколкото ако я купя у нас.
За сметка на това, някои модели в България изглеждат по-евтини, отколкото са тук.
Но административният въпрос с прехвърляне, данъци и прочие остава също на преден план.
Поздрави,
Николай
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Щом искаш да си купуваш кола, а така или иначе си в Германия, по-добре си купи от там.
Това с цените не е точно така, защото и там можеш да купиш бензинова октавия 1 за под 1000 евро. Дори може да е на под 200000 км.
Като си дойдеш тук ще й сложиш газов инжекцион за 800 лв и си ОК
Това с цените не е точно така, защото и там можеш да купиш бензинова октавия 1 за под 1000 евро. Дори може да е на под 200000 км.
Като си дойдеш тук ще й сложиш газов инжекцион за 800 лв и си ОК
Привет,
Благодаря! В случай, че:
• си харесам някоя Skoda Octavia комби 1.6 101 к.с. бензин около 2000 г.;
• тя има валиден преглед TÜV (или HU+AU) за периода, в който ще съм в Германия;
• аз съм на 22 г. и имам книжка от 4 години без произшествия или нарушения, но не съм имал автомобил, регистриран на свое име,
подобни допълнителни разходи ли да очаквам:
• преглед в сервиз и диагностика - около 40 евро;
• данък около 60/3=20 евро;
• застраховка ГО около 470/3~160 евро (тази за 470 евро е според калкулатора най-евтина - при Bavaria Direkt за една година, но със "сезонни номера" - тук може би бъркам)
• транзитни номера (табелите): около 40 евро
• административна такса за издаване на транзитни номера: ~30 евро?
По-горе съм счел периода, в който ще съм тук. Валидността на временните номера може да е между май и септември - 4 месеца, нали?
Между другото, огледах и за Opel Astra G 1.6 75 к.с. бензин, отново комби, поради препоръка от познат
Благодаря!
Благодаря! В случай, че:
• си харесам някоя Skoda Octavia комби 1.6 101 к.с. бензин около 2000 г.;
• тя има валиден преглед TÜV (или HU+AU) за периода, в който ще съм в Германия;
• аз съм на 22 г. и имам книжка от 4 години без произшествия или нарушения, но не съм имал автомобил, регистриран на свое име,
подобни допълнителни разходи ли да очаквам:
• преглед в сервиз и диагностика - около 40 евро;
• данък около 60/3=20 евро;
• застраховка ГО около 470/3~160 евро (тази за 470 евро е според калкулатора най-евтина - при Bavaria Direkt за една година, но със "сезонни номера" - тук може би бъркам)
• транзитни номера (табелите): около 40 евро
• административна такса за издаване на транзитни номера: ~30 евро?
По-горе съм счел периода, в който ще съм тук. Валидността на временните номера може да е между май и септември - 4 месеца, нали?
Между другото, огледах и за Opel Astra G 1.6 75 к.с. бензин, отново комби, поради препоръка от познат
Благодаря!
- Кайзен
- Автомобил:
- Двигател:
Моят коментар по точките:
• преглед в сервиз и диагностика - около 60.00€. Препоръчвам http://www.tuev-sued.de/auto-fahrzeuge/bewertungen-gutachten-zertifikate/auto-privat-check
• Kfz-Steuer/Jahr: 118.00 €
• застраховката много оптимистично си я сметнал
• транзитни номера не ти трябват - пътувай до България със сезонните и пререгистрирай в БГ. Сезонните номера имат валидност от 2 до 11 месеца.
• преглед в сервиз и диагностика - около 60.00€. Препоръчвам http://www.tuev-sued.de/auto-fahrzeuge/bewertungen-gutachten-zertifikate/auto-privat-check
• Kfz-Steuer/Jahr: 118.00 €
• транзитни номера не ти трябват - пътувай до България със сезонните и пререгистрирай в БГ. Сезонните номера имат валидност от 2 до 11 месеца.
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
chef_ss написа:Моят коментар по точките:...
1.Застраховката...не много, ами направо неземно оптимистично...

2.На кое викате -транзитни номера? Ако на червените, тяхното предимство е, че с изтичането на валидността им ти отпада всякакъв ангажимент. Докато, ако си пътуваш със сезонни и така я пререгистрираш в България после трябва да се върнеш с номерата и документите на колата в Германия да си я отрегистрираш, иначе продължават да си текат данък и застраховка

- Кайзен
- Автомобил:
- Двигател:
За мен транзитни номера са само Ausfuhrkennzeichen / Zollkennzeichen. В Германия под червени номера се разбира рег. номера за автотърговците.
Ако си купи МПС и го регистрира със сезонни номера с валидност от май до септември, не се дължи нито данък, нито застраховка от 01.10 в Германия, ако автомобила бъде прегеристриран или продаден до 30.04 на следващата година. Българския КАТ трябва по служебен път да върне номерата и другите необходими документи в Германия. Друга възможност е отписване на автомобила по интернет.
Само не ми е ясно има ли автора на темата регистрация в Германия (Meldebestätigung des Einwohnermeldeamtes) и банкова сметка, от която ще се изтегли данъка.
Ако си купи МПС и го регистрира със сезонни номера с валидност от май до септември, не се дължи нито данък, нито застраховка от 01.10 в Германия, ако автомобила бъде прегеристриран или продаден до 30.04 на следващата година. Българския КАТ трябва по служебен път да върне номерата и другите необходими документи в Германия. Друга възможност е отписване на автомобила по интернет.
Само не ми е ясно има ли автора на темата регистрация в Германия (Meldebestätigung des Einwohnermeldeamtes) и банкова сметка, от която ще се изтегли данъка.
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
chef_ss написа:За мен транзитни номера са само Ausfuhrkennzeichen / Zollkennzeichen. В Германия под червени номера се разбира рег. номера за автотърговците.
Тия червени не ги броим, щото си ги ползват само джамбазите.
chef_ss написа:Ако си купи МПС и го регистрира със сезонни номера с валидност от май до септември, не се дължи нито данък, нито застраховка от 01.10 в Германия, ако автомобила бъде прегеристриран или продаден до 30.04 на следващата година. Българския КАТ трябва по служебен път да върне номерата и другите необходими документи в Германия.
Компютрите на българския Кат все още работят под ДОС. Пет пъти бих премислил, преди да повярвам, че ще изпратят всичко, което трябва , където трябва и в някакъв разумен срок.
chef_ss написа:Друга възможност е отписване на автомобила по интернет.
То лесно, ама... QR код, да речем ще го има в новите талони, само, че ето тук забелязвам още един проблем:
... Nur wer bereits einen neuen Personalausweis hat, kann die Möglichkeit zur Abmeldung seines Fahrzeuges im Internet nützen. Denn die Identität des Fahrzeughalters wird durch den neuen Personalausweis auf den Seiten des Kraftfahrzeug Bundesamtes überprüft...
Върни се в “Избор и покупка на автомобил”