90hp написа: майсторите
Ей тая думичка трябва да я забравиш, че съществува и едва тогава старата кола ще ти излиза по-евтино за каране и поддръжка от нова от магазина.
И аз карам двойка, 1,6 бензин (ама дали помни мириса на бензина е друга тема), взех го за 500лв преди 5 години и съм му навъртял 100 000км. Обслужване с големия чук за няколко дни и 2лв за части (един чувал стари, но оригинални маркучи от вторични за газовата щото предишните (някакви нови ментета) явно са чакали да го купя и да протекат). Още си е с оригиналния ангренаж и прочее. За части съм дал около 200лв. За 6 нови гуми около 250лв. Може и да пропускам нещо. За маслото няма да казвам. И за филтрите няма да казвам. Доста от километрите ги навъртам в София. Имам и много офроуд (жесток офроуд, включващ влачене по корем с гуми потънали в дълбоки коловози на горски път вързан с верига за дърво и аз навивам веригата). Товаря го зверски, примерно преди половин година 3 курса Самоков - Ямбол с товар от по почти 1тон. И колкото и да не ти се вярва голфа не ще да се строши и е безотказен. И освен това рекорда за най-икономична кола май също е мой (2,87кг метан/100км). Предишния ми голф се радваше да същата поддръжка и експлоатация, но го изяде ръждата, двигателят му още си ми стои.
Ама аз си правя всичко, знам си му болежките и ги отстранявам своевременно, поне тези, които са важни. Един ден ремонти на всеки няколко месеца са достатъчни. Предстои ми скоро да правя съединителя, смятам да инвестирам в "новия" съединител сумата от 0лв и този съединител ще изкара не по-малко от нов за 500лв. Ама аз знам, че така популярния "съединител комплект" всъщност не е комплект и точно затова пробегът му е драстично намален.
Закъсвал съм на пътя само заради дълбока кал, забравени фарове, свършило гориво или сцепени маркучи и изтекла вода. Веднъж за палец, но бях на 2км от нас, и освен това имах нов палец в жабката търпеливо чакал 250 000км (беше в жабката на предишния ми голф, като го купувах). Дори да бях в гората и да нямах палец знам как да го вържа с тел и пак да потегля.
Ако ще ползваш услуги на майстори си вземи нова кола от магазина.