Малко помощ при избор на първи автомобил

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
mnnedialkov
Автомобил:
Двигател:

Малко помощ при избор на първи автомобил

Мнениеот mnnedialkov » Нед 11 окт 2015 2:28

Тъй като смятам, че не трябва да влагам сериозен бюджет за първа кола, съм отделил около 3000-4000лв. и търся възможно най-доброто откъм двигател.
(тъй като ще изграждам навици, мисля, че една сапунерка е по-удачният избор, отколкото да дам 8000-11000лв. за автомобил, който за година ще го направя на трошка, докато се уча).
Та... много марки, много модели, много двигатели и още повече екстри :banghead
И според бюджета, са все модели до 2002-2003, като някак си не искам да са под 2000-1999!?
Ето на кои модели съм се спрял:
- Fiat Punto 1.2 8v;
- Ford Focus;
- Mazda Demio;
- Peugeot 206;
- VW Golf 4;
- Honda Civic VII

Основно държа на нисък разход на гориво, ниски експлоатационни разходи и единствено на това, отговоря Fiat-а(ПОНЕ на теория). Прост двигател и уникален разход от 6л. на 100км. градско и то на бензин. А аз м/удругото не искам и да слушам за газ, метан или дизел...

Ако разума казва Пунтото, то най ми харесват седаните на BMW E36(макс до 115кс.). Най-вече ми допада дизайна им, а следващите от Е46 ми се виждат грознички!? Според Вас, прекалено чупливи ли са и дали не са прекалено своенравни(моделите до 115к.с) за новак като мен?!
Щях да добавя и Toyota Yaris P1, но като видях, че я правят в Франция и се отказах... :biggrin Също и Kia Picanto, но размерът на багажника е малък, дори и за мини кола.
Но сега сте Вие:
1) кое е по-подходящо за прохождаш шофьор, като основно ще се кара в града;
2) кое по-малко се чупи :mhihi;
3) кой модел от горепосочените бихте ми предложили и след това, кой точно агрегат;
4) ако някоя друга колица се сещате, пишете.
Мерси предварително за отзовалите се!

Последна промяна от mnnedialkov на Нед 11 окт 2015 13:56, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Mario951
Автомобил:
Двигател:

Re: Малко помощ при избор на първи автомобил

Мнениеот Mario951 » Нед 11 окт 2015 10:45

Тъй като смяташ да караш само на бензин 1-ва кола с ниски разходи бих ти препоръчал (като аз не съм имал) Civic 6-то поколение, за агрегат 1.4 моторите или 1.5 Vtec мотора. Елементите от окачването са по-скъпички, не са като на Голф 3, но пък за мене бензиновите им агрегати са ненадминати от тези години. Пунтото също носи много на бой и е евтино найстина за каране. БМВ не е за 1-ва кола, иначе е страхотен автомобил, но разхода на гориво е доста голям а и задното предаване е предпоставка за беля при млад шофьор в зимни условия. За Focus и Peugeot не си ли говорим за дизелови агрегати не мисля, че трябва да са на масата.

Да видим и други колеги какво ще кажат, но вече като покараш и като видиш разходи това-онова в реални условия може и за газ да си поговорим и за дизел да си поговорим.... :wink

За мене реално погледнато вземай там някаква кола за 2-3 бона, натрупай опит и вече като се чувстваш по-уверен давай повече пари за движимо имущество :beer

drotomir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот drotomir » Нед 11 окт 2015 11:17

За 6 в града от 1.2 мотор просто забрави , карал съм клио 1.2 почти 10 години и минималния разход през лятото с много пестеливо каране е около 8/100 , зимата пък 1000000% си на 10/100 , освен ако не живееш в малко градче с 1-2 светофара.

Потребителски аватар
agumba
Автомобил: Honda Civic 7ма генерация
Двигател: 1600 VTEC 110 hp

Мнениеот agumba » Нед 11 окт 2015 11:24

Забрави за голф, ако искаш нисък градски разход! За другите не знам, но типично градски коли са корсата, полото, фиестата, меривата, че и смарта, и техни аналози! Ама, ако си голям човек, с висок ръст, не стават, трудно ще ги караш, сгънат на 3!

Потребителски аватар
mnnedialkov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mnnedialkov » Нед 11 окт 2015 11:31

За тези модели от BMW E36 със по-ниските конски сили(до 115к.с), са само с предно предаване... Само тези с около и над 140к.с са с задно!
А, за точно това Пунто лично съм видял, че държи такъв разход. Мой роднина имаше такъв до скоро, но говорим за градско в средно голям град(Ст. Загора), иначе като бяхме в София с тази кола, разхода скочи до 7-7.5л. на 100 градско.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 11 окт 2015 11:36

Сестра ми кара Матиз, но на метан. Доста е доволна от разхода като пари. Ако не ти е проблем и можеш да се вмъкнеш удобно в такава въшка - защо не. Цените дори на ОРИГИНАЛНИТЕ части са смехотворни. Шарнирите са на цената на тези на Голф Мк2 и то оригиналните (мъжа й я поддържа/ремонтира и купува частите), ставаше дума за 10-на лева, ремъците и те са на смешни цени. Аз съм я карал до 130 вдигнах, повече ме достраша, но сестра ми разправя, че като идва на гости в Стара Загора от Пловдив по магистралата под 120 не падала с нея :mhihi Нея малко не я слуша главата, така че съм склонен да й повярвам. Като цяло е доста бюджетен автомобил и е идеален за жена (която ходи често до МОЛ-а или по магазините да харчи парите на мъжа си) или начинаещ шофьор - студент или човек, който гони ниски експлоатационни разходи при голям пробег особено градско. Новите гуми за подобна кола и то хубавите - говоря за Конти, Мишлен и т.н. са под 100 кинта бройката, а средната хубост - Ханкук, Фулда и т.н. са хептен без пари направо :mhihi Тайно се надявам да се реши да похарчи лев и да си купи по-скъпа кола (като знам колко пари за дрехи и обувки е смляла,сигурно с парите можеше да си купи Пасат 6-ца :mhihi), а тая да ми я подари за втора да я ломя из града (а джетичката да си я прибера в гаражчето на сухо и топло и да я вадя само за уикенда тъй да се каже) :11
Относно разхода - на мен лично не ми се вярва автомобил с тегло около или над тон да гори 6/100 бензин граско, без значение кубатурата му. При коли от сорта на Матиз, Лупо и други такива е малко по-вероятно разходът да НЕ е много над 6/100.

drotomir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот drotomir » Нед 11 окт 2015 12:18

матиз на метан , с това варелче пътуването извънграда сигурно е по дискомфортно от пътуване с мотопед , изпреварванията са направо чудесни дълга права поне 1 км за да успееш и най накрая тоя дето го изпреварваш трябва да не кара с повече от 80-90 км/ч.
Иначе скромното моторче по каталог го дават на около 5-6 извънграда и поне 8/100 в града , чудесен разход за 50 коня моторетка то и затова е нужно да се газифицира че да караш мотопед с разход на голям автомобил не се издържа.

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonym0us » Нед 11 окт 2015 12:30

"ДеУ Матиз" или "Деу Ланос" това са живи асматици! Просто са си родени мъртви! Много ме набива на смях, като почне да ме изпреварва такси с такова животно. Имам чувството, че биелата ще излезе от мотора, да види кой аджеба натиска толко газта. А за Метан, да не говорим какъв спреляк е! Ако е 1.6 мотора, и е на реални километри може да се каже, че върви. На колегата сестра му, може и да кара с такива скорости, ама докато набере тази скорост по магистралата, сигурно се гримира през това време :mhihi
Хубави коли, но само за градско. Мен лично не ме кефят.
А колегата от изброените по-горе, да избере по-икономичната. А икономичен бензин, няма. Виж за дизел, може да се загледа за Корса 1.7 cdti. Това върви на изпарения, и е много пъргавко. :c020

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 11 окт 2015 12:59

Човекът пита за градска кола, на извънградско според мен също не става, но може да те придвижи от т.А до т.Б ако не си състезател. Ако колата се кара само студена, която и да купи все няма да му гори малко. Има много ако-та в уравнението. Само му предлагам бюджетен вариант, нищо повече. Давам за пример Дачия Сандеро 1.2, от която имаме няколко служебни - това нещо не гори под 9 градско в Стара Загора, при все че се кара позагряла все пак - карат се целодневно по 8 часа на ден. 6/100 е мираж за бензинова кола в градски условия според мен.
Сега се сетих и за един мой колега, който миналата година си купи Хонда Джаз 1.2, а тази година й сложи ГИ. Доста интересни числа като разход ми е казвал, а той не вярвам да лъже, просто не е такъв. Но пък си погорва масълце милата... досипва често по литърче :redface

Последна промяна от stefan4o на Нед 11 окт 2015 13:16, променено общо 3 пъти.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Нед 11 окт 2015 13:00

и според мен такъв от 6/100л в града е мираж и аз мисля по скоро 8л а зимата над 10л иначе определено японските са по-икономични но и по-скъпи за поддръжка аз може би бих взел хондата ако ще се кара на бензин
бих добавил това http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11443887641564767&slink=aug4qc

Потребителски аватар
Mario951
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Mario951 » Нед 11 окт 2015 13:15

mnnedialkov написа:За тези модели от BMW E36 със по-ниските конски сили(до 115к.с), са само с предно предаване... Само тези с около и над 140к.с са с задно!

Кой пък те излъга за това :eek БМВ от скоро имат някакви смешни 2-ри серий с предно, 90те години даже и кошмари не са имали, че ще изкарат кола с предно задвижване.

Потребителски аватар
Rat Fink
Автомобил:
Двигател: 1 8t AUM 2 3DISI

Мнениеот Rat Fink » Нед 11 окт 2015 16:34

drotomir написа:матиз на метан , с това варелче пътуването извънграда сигурно е по дискомфортно от пътуване с мотопед , изпреварванията са направо чудесни дълга права поне 1 км за да успееш и най накрая тоя дето го изпреварваш трябва да не кара с повече от 80-90 км/ч.
Иначе скромното моторче по каталог го дават на около 5-6 извънграда и поне 8/100 в града , чудесен разход за 50 коня моторетка то и затова е нужно да се газифицира че да караш мотопед с разход на голям автомобил не се издържа.

Какви изпреварвания какви скорости над 80-90км/ч ви гонят не мога да разбера.... как изобщо ги мислите тези неща, че някой ще изпревярва над 80-90км/ч с матиза...

А по темата - Поло SDI, г радски разход - 5,5 до 6л/100км

http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11437512162589650&slink=aujse2

Потребителски аватар
Lonely-Wolf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lonely-Wolf » Нед 11 окт 2015 16:43

Имахме преди време "матиз" беше 800кубиковия и повярвай ми можеше да се изпреварва с него :mhihi ,доста бях учуден но факт. И също си мислех че като се пусне климатика тръгва назад :mhihi ,но уви вървеше :th_up

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Нед 11 окт 2015 18:28

Ford Focus 1,6 - 100bhp. Разхода е приличен, поддръжката поносима и е най-кола от тези. Също Алмерата горе. Тя е по-здрава, но пък поддръжката не е толкова символична. :th_up

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Нед 11 окт 2015 19:27

От твоите линкове - ЦЪК. Даже и лети джанти има, така че ще си баровец. :mhihi
Или вземаш някоя сапунерка и си ти. :cool

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”