Първа кола - VW Polo 1.6i Mk3 1999
Първа кола - VW Polo 1.6i Mk3 1999
Здравейте колеги.
Предстои ми да взема книжка и да си купя първият автомобил (по добре късно от колкото никога). Реално съм си подготвил 10к лв (само за колата) и се бях прицелил в нещо по ново - след 2005 година, но днес излезе много интересна оферта.
Близки семейни познати имат нужда бързо да си продадат колата защото заминават в чужбина. Автомобила е Поло 1.6i (без газово) от 1999 с 4ри врати, на скоро докаран на собствен ход от Испания. Нямам идея дали е версията със 75кс или тази със 100кс, до колкото разбрах е хечбек не комби. По принцип не бих обмислил такова предложение но цената е много привлекателна а именно 500лв за автомобила. Ясно е че ще се кара на сервиз да го огледат (след като видя някакви снимки първо защото съм в друг град и няма начин да се прибера) но баща ми който е гледал колата казва че ще трябва да се вземат нови гуми и да се смени масло и ремъци. Ръжда и такива неща нямало. Правя супер груба сметка - 500лв колата, 1000-1500 по обслужване и прехвърляне/регистрации и тн. Идеята е да няма нужда да й се правят ремонти поне 1 година. Няма да я газифицирам.
За какво ще ползвам колата (било тази или друга) 5-6 пъти в годината ще взимам София-Бургас и обратно, малко градско каране из София. Съмнява ме да мина 10к километра на година :D.
Въпросът ми е това Поло ще става ли за моите нужди, и тия 1500лв които смята за първоначалните ремонти, нови гуми и регистрации дали ще стигнат? На 26 години съм и не разбирам абсолютно нищо от коли и за това се чудя има ли смисъл този подход да взема тая кола да се понауча как се кара без притеснения и как се потдържа и да кажем след макс 1 година да си взема нещо по свястно.
Ще съм благодарен за всякакви мнения.
Предстои ми да взема книжка и да си купя първият автомобил (по добре късно от колкото никога). Реално съм си подготвил 10к лв (само за колата) и се бях прицелил в нещо по ново - след 2005 година, но днес излезе много интересна оферта.
Близки семейни познати имат нужда бързо да си продадат колата защото заминават в чужбина. Автомобила е Поло 1.6i (без газово) от 1999 с 4ри врати, на скоро докаран на собствен ход от Испания. Нямам идея дали е версията със 75кс или тази със 100кс, до колкото разбрах е хечбек не комби. По принцип не бих обмислил такова предложение но цената е много привлекателна а именно 500лв за автомобила. Ясно е че ще се кара на сервиз да го огледат (след като видя някакви снимки първо защото съм в друг град и няма начин да се прибера) но баща ми който е гледал колата казва че ще трябва да се вземат нови гуми и да се смени масло и ремъци. Ръжда и такива неща нямало. Правя супер груба сметка - 500лв колата, 1000-1500 по обслужване и прехвърляне/регистрации и тн. Идеята е да няма нужда да й се правят ремонти поне 1 година. Няма да я газифицирам.
За какво ще ползвам колата (било тази или друга) 5-6 пъти в годината ще взимам София-Бургас и обратно, малко градско каране из София. Съмнява ме да мина 10к километра на година :D.
Въпросът ми е това Поло ще става ли за моите нужди, и тия 1500лв които смята за първоначалните ремонти, нови гуми и регистрации дали ще стигнат? На 26 години съм и не разбирам абсолютно нищо от коли и за това се чудя има ли смисъл този подход да взема тая кола да се понауча как се кара без притеснения и как се потдържа и да кажем след макс 1 година да си взема нещо по свястно.
Ще съм благодарен за всякакви мнения.
- Bai Sando
- Автомобил: Audi A 3
- Двигател: 2000 TDI 2006г
Re: Първа кола - VW Polo 1.6i Mk3 1999
То това си е цена като за скрап.Взимай,ако не ти хареса ще си върнеш парите винаги.
Само не знам заради зора ли го продават толкова евтино или е тотал кочина от всякъде
Само не знам заради зора ли го продават толкова евтино или е тотал кочина от всякъде

И мен това ме притеснява, ама бащата каза че е добре. Така или иначе ще мине през сервиз-а на VW в Бургас да я погледнат преди да реша дали да купя, въпросът е да преценя дали да я пращам на сервиз въобще
Утре чакам снимки да я видя. Всъщност толкова стара кола дали има възможност за компютърна диагностика ?
Edit: Каек 75кс двигателя за междуградско? Може ли спокойно да се кара със 110-130 и пуснат климатик на магистралата, или ще издъхва?

Edit: Каек 75кс двигателя за междуградско? Може ли спокойно да се кара със 110-130 и пуснат климатик на магистралата, или ще издъхва?
- Bai Sando
- Автомобил: Audi A 3
- Двигател: 2000 TDI 2006г
Най вероятно ще е с 1.6 АЕЕ 75 к.с.Държи си спокойно 130.Имах голф с такъв мотор и съм го пържил със 150 по магистралата.Освен,че гори повече,друго нямаше.
Имат драми със дроселовите клапи.Ако се стигне да я гледате,закачете и една диагностика и виж дали има записани грешки за потенциометъра на дроселовата клапа.Виж я дали държи стабилни обороти на празен ход и дали не щракат повдигачите.
Имат драми със дроселовите клапи.Ако се стигне да я гледате,закачете и една диагностика и виж дали има записани грешки за потенциометъра на дроселовата клапа.Виж я дали държи стабилни обороти на празен ход и дали не щракат повдигачите.

Чак пък да го карате във Официалният сервиз за преглед.Спестете си тази излагация за кола струваща 500лв. 

- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Много бих искал да видя колата. За тази цена или е пълен скрап, или я продава някой филантроп, или няма такава кола. 

Bai Sando мерси много за преопоръките и инфото.
Иначе утре ще пусна снимки като ги получа.
Колкото до сервиза, бащата ще се занимава с това и той ще прецени къде по добре. В официалния сервиз би трябвало най добре да могат да го диатностицират. То остави 500лв колата, важното е после да не трябва да дам 5 пъти по толкова за да я карам
Иначе утре ще пусна снимки като ги получа.
Колкото до сервиза, бащата ще се занимава с това и той ще прецени къде по добре. В официалния сервиз би трябвало най добре да могат да го диатностицират. То остави 500лв колата, важното е после да не трябва да дам 5 пъти по толкова за да я карам

- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
Мене ако питаш, кола 99-та година за 500лв, освен ако няма някакви проблеми е малко съмнително. 
И да, ще даваш, ще даваш..Това са стари коли вече, имат си проблеми. Я съединителче, ремъче, накладки...Само да не гори масло.
...И да не е изгнила конструктивно... Не знам какво искаш от кола за 500лв и да не даваш и пари. Аз си взех Венто-то за 3 пъти по толкова и за година и кусур дадох още 700лв за ремонти.

И да, ще даваш, ще даваш..Това са стари коли вече, имат си проблеми. Я съединителче, ремъче, накладки...Само да не гори масло.

...И да не е изгнила конструктивно... Не знам какво искаш от кола за 500лв и да не даваш и пари. Аз си взех Венто-то за 3 пъти по толкова и за година и кусур дадох още 700лв за ремонти.

-
- Автомобил:
- Двигател:
Щом я дават за 500 лева значи е пълен дроб , един познат така си взе един ситроен с метанова уредба за 500 лева , то не бяха хвалби как вървяла и колко малко харчила , не се мина и 2-3 месеца и разбрах че колата е приключила в надин а уредбата е успял да продаде за 200 лева , т.е почти си избил парите.
- polovera_9n3
- Автомобил: VW POLO TDI
- Двигател: BNM 2007
Тая пролет комшия купи едно поло 97ма.1.4 за 400лв. боята му беше леш,ръжда нямаше никъде, гумите дроп. След години престой запали като кибрит. После го пребоядиса- сам той това работи. Продаде го за към 2 бона, и този, който го купи го пука от каране. супер доволен е... Та пусни 2 3 снимки да го видим това поло- ако не го искаш, за 500 лева аз бих го купил, ако не е пред разпад разбира се.
Колега от завода имаше такова 1.6 АЕЕ. тая кола с 15ски 205 гуми вървеше като луда на газ и на бензин. Но я даде на дядо му за малко, тоя нещо я застръга отдолу и колата се запали и изгоря до основи 

Пич, отиди и си огледай колата ти. Дори и нищо да не разбираш от коли, все пак може седалката да ти ръби, главата ти да опира в тавана, отзад нещо да скърца и да те дразни, то евтино евтино, ама хубаво и евтино няма. Пък и кола по снимки не се пазарува :)
- polovera_9n3
- Автомобил: VW POLO TDI
- Двигател: BNM 2007
Аз пък моята точно по снимки я купих- без ядове досега- вече 40 000 км. върви и не спира, не трака... Но аз я купих на едва 5 годинки...
Получих снимките, още не съм ги огледал обстойно защото съм на работа и за това само ги пускам тук набързо. Първото впечатление е че не изглежда чак толкова зле колкото очаквах. Довечера ще пиша повече.
http://imgur.com/a/mgQyJ
http://imgur.com/a/mgQyJ
- w_smith
- Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
- Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
- Контакти:
За тези пари е супер. Поначукана е оттук оттам, но .... виж предното изречение.
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
Опааа, няма български номера. Лошо. 

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”