Здравейте,
Изправен съм пред избор на автомобил за баща ми. Колебая се между тези 3 модела, като изизкванията са да е бензин, седан (хечбек) и да е в ниския данък.
Двигателите, които гледам са 1.6, 101 к.с.
Това, което съм проверил до момента в сайтовете за продажба на коли и в Горубляне е, че повечето Вектри с този мотор са внос от Германия или Австрия, а аз кола от там не искам.
VW Passat B5 с мотор 1.6 е маалко умряла работа, струва ми се. Не съм карал, но това което съм разбрал от хора, имали досег с такъв двигател е, че ако искаме да се движи нормално, трябва да се кара на едни 2-3к оборота, което не е ОК за мен.
Доскоро и А4 участваше в избора, но отпадна поради горните причини и поради факта, че отоново преобладават колите дошли от Германия.
За момента като че ли съм ориентиран към Фокуса. Доста добри отзиви съм чул/прочел за тази модификация. Потвърдено ми е от 3ма човека, че колата се движи доста добре с този двигатели. Няма евентуални големи разходи, които могат да й се случат. Частите за климатика са по-евтини от тези на VW и Audi.
Бюджета за автомобил е 3000 лв. Разбира се в някакъв момент ще бъде газифициран.
Моля за мнения от хора, имали опит с конкретните двигатели на въпросните гореописани коли.

Избор между Ford Focus MK1, Opel Vectra B и VW Passat B5
- crank1968
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Избор между Ford Focus MK1, Opel Vectra B и VW Passat B5
Пасата с 1.6 в каквито и обороти да е - си е мъка. Аз съм с 1.8 без турбо и ме дразни не знам какво ще е при 1.6... Ако търси пасат според мен 1.8т. Имам приятел с този двигател на Фокус МК1 и вървежа си е добър. За вектрата поне 1.8. Общо взето, ако има възможност да покара и 3те, за да прецени дали вървежа гo удовлетворява. Фокуса не е в класа на пасата и вектрата!
- Dagestan
- Автомобил: Toledo 1M2 и един Фокус
- Двигател: AGN 2000
Вектра Б 1.6 би бил моя избор от 3-те. Намират се за доста под 3000лв, двигателя е добър и напълно достатъчен, широка и удобна кола с евтина поддръжка. Ако намериш някоя без ръжда, я отнасяй веднага.
- predat0r
- Автомобил: Mercedes-Benz W203
- Двигател: C270CDI
Според мен 1.6 на Опела му идва слабичък. Ако не те притеснява високия разход на гориво това е твоята кола. Иначе е доста просторна вътре. Може да погледнеш и Астра Г (има по-голямо предлагане на пазара)
- Lupender
- Автомобил: Audi A4 B9
- Двигател: EA 288
Ако динамиката е важна, но има условие за 1.6, то Фокус-а е най-пъргав. Иначе Пасат-а си е най-кола от трите.
Той не търси динамика в колата. Но пък аз няма да му позволя да вземе някой мъртвец.
Въпроса е, че Вектрата наистина ще харчи повече (по данни от аутодата е с близо 300 кг по-тежка). Утре ще ходя да гледам една регистрирана и ще я покарам да видя как е положението с тоя двигател.
Колкото до Астрата - охвърли я като опция. Не му харесвала.
Въпроса е, че Вектрата наистина ще харчи повече (по данни от аутодата е с близо 300 кг по-тежка). Утре ще ходя да гледам една регистрирана и ще я покарам да видя как е положението с тоя двигател.
Колкото до Астрата - охвърли я като опция. Не му харесвала.
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
Преди години пътувах с въпросния Фокус, бях впечатлен от динамиката и изобщо ми се стори много сполучлив автомобил, дори с 4ма възрастни на борда. Но беше чисто нова кола, смятай колко отдавна е било. 

-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
Писал съм и друг път.
От изброените модели бих заложил на Фокус-а.
1.6/100кс е един безпроблемен мотор.
Вектра В,с 1.6 ЕКОТЕК,е най-големия маслар сред ЕКОТЕК.
Пасат В5,с 1.6 двигател?
Той Голф 4 едва движи.
От изброените модели бих заложил на Фокус-а.
1.6/100кс е един безпроблемен мотор.
Вектра В,с 1.6 ЕКОТЕК,е най-големия маслар сред ЕКОТЕК.
Пасат В5,с 1.6 двигател?
Той Голф 4 едва движи.
Днес пробвах Вектрата с тоя двигател и .. умряла работа.
След това се върнах при единия от Фокусите, които гледах в Горубляне, карах го и .. го капарирах.
След това се върнах при единия от Фокусите, които гледах в Горубляне, карах го и .. го капарирах.

- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
Честито на баща ти. 

- instantaccess
- Автомобил:
- Двигател:
Този мотор на Форд е известен с това, че се износва коляновия вал при трети основен лагер, при което валът получава аксиална хлабина от порядъка на 2-3мм., което е доста. Проверява се като се обслужва колата, когато е свален ангренажния ремък.
Миналата година дадох 1200лв. за ремонт на мотор и събиране от два мотора един за същия проблем.
Колянов вал /читав/ се намира много трудно, на цена която хич не е добра за ухото.
Колата е специализирана за управление от инвалид и са хвърлени доста пари за допълнителното устройство, иначе лично аз щях да пратя на скрап.
Успех, дано ти извадиш късмет!
Миналата година дадох 1200лв. за ремонт на мотор и събиране от два мотора един за същия проблем.
Колянов вал /читав/ се намира много трудно, на цена която хич не е добра за ухото.
Колата е специализирана за управление от инвалид и са хвърлени доста пари за допълнителното устройство, иначе лично аз щях да пратя на скрап.
Успех, дано ти извадиш късмет!
Фикуса е регистриран и се кара вече. Честито на баща ми.
Благодаря на отзовалите се!

Благодаря на отзовалите се!
- predat0r
- Автомобил: Mercedes-Benz W203
- Двигател: C270CDI
Нямали да е покажеш 

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”