Здравейте, колеги!
Да първо че съм горд собственик на пасат б3 1.6 карбуратор и съм много доволен от колата, но вече е на 27 години и ми се иска нещо по-ново.
Спрял съм се на б 5.5 и сякаш клоня към дизеловия мотор 131 к. С. Няколко въпроса обаче... 101 коня твърде малко ли са за това купе, има ли смисъл да гледам и такива? Голяма ли е разликата в разхода между 5 и 6 скоростна кутия? Каква е ролята на печката (гледам, че някои модели имат печка и може би за студените месеци това ще е от полза)? Какво мислите за тази кола?
http://m.mobile.bg/details/11453542312398282
Въпроси и съвети за Passat B5.5
- joro_kem
- VW експерт
- Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
- Двигател: AXR DFFA
Re: Въпроси и съвети за Passat B5.5
Имам кратки впечатления от 101 к.с. помпа-дюза на 5.5 комби - двигателят се справя много добре с тежкото купе. Предполагам, че 131 к.с. ще е доста по-добре, но вероятно като година и пробег ще е по-зле. Избери по-запазената.
- Dagestan
- Автомобил: Toledo 1M2 и един Фокус
- Двигател: AGN 2000
101к.с. в купето на Пасат Б5.5 ще вървят дооста повече отколкото върви сегашната ти кола. 131к.с. ще върви още повече.
При 1.9тди 131к.с. с 5-степенна скоростна кутия(код на двигателя AWX), двигателя има 285нм въртящ момент, с 6-степенна(код на двигателя AVF) има 310нм. В това се състои главната разлика.
При 1.9тди 131к.с. с 5-степенна скоростна кутия(код на двигателя AWX), двигателя има 285нм въртящ момент, с 6-степенна(код на двигателя AVF) има 310нм. В това се състои главната разлика.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря за отговорите. Сега четох една тема за проблеми при AVF мотора и малко се наплаших, но предполагам, че е нормално. Все пак става въпрос за стара кола. А бензиновите как са всъщност като вариант с газ?
- martinesto
- Автомобил:
- Двигател:
От бензиновите мотори на Б5.5 бягай от 2.0 115 и 2.0 130 к.с. Единият е 8 клапанов другия 20, ако не се лъжа. Двата мотора са маслояди и доста слаби за купето на Б5.5 особено, ако е комби. Шумни са и след 3 000 оборота става доста неприятно на дълъг път. Предимството им въпреки разхода на масло е че лесно се газифицирват.
Доказаният 1.8 Т 150 е най подходящата модификация и съотношение динамика, разход е прилично. Няма проблем да се газифицира, но инжекциона е малко скъп като цена, като не е болка за умиране. Приятен е за шофиране.Има доста изписано за него във форума.
Според мен за това купе считам, че дизела най добре. Карам 1.9 авф 131 к.с със 6 ск. и колата си набира прилично, разхода е около 6/100 дизел за 1,5 т купе е нормален. Не мога отрека, че поддръжката му не е евтина и като цяло си има своите проблеми и капризи, но в България втора ръка е така.
Успех !
Доказаният 1.8 Т 150 е най подходящата модификация и съотношение динамика, разход е прилично. Няма проблем да се газифицира, но инжекциона е малко скъп като цена, като не е болка за умиране. Приятен е за шофиране.Има доста изписано за него във форума.
Според мен за това купе считам, че дизела най добре. Карам 1.9 авф 131 к.с със 6 ск. и колата си набира прилично, разхода е около 6/100 дизел за 1,5 т купе е нормален. Не мога отрека, че поддръжката му не е евтина и като цяло си има своите проблеми и капризи, но в България втора ръка е така.
Успех !
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
За тоя шлеп мисля, че дизеловите моторизации са по-подходящи варианти от бензиновите. Иначе ще ти се вие свят от разход на газ
Избери по-запазеният дизел, не гледай 100, 130 или 150 коня, че и там някои от непредвидените ремонти са си все още цифра. Не искам да те разочаровам, но ако търсиш икономия, това не е твоята кола, особено ако ще я караш градско. Не ми се навлиза в дълги полемики, просто метни едно око в темите за разход на ПД.

- stoev87
- Автомобил:
- Двигател:
И аз не искам да влизам в полемики ама ми стана интересно затова дето ако си търсел икономия 1.9 TDI 101к.с PD не било твоята кола ?! Това сериозно ли го говориш колега или е шегичка ?
Щото аз не знам на това купе да съществува по-икономичен двигател ако щеш дори и по днешните стандарти... С други думи ако това не е икономично - тури му пепел ... ;)

- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
Той човека общо взето за икономия не пита, но ако търси икономичен автомобил с евтина подръжка определено това не е неговия автомобил 

- stoev87
- Автомобил:
- Двигател:
Но ако търси икономичен автомобил с поносима поддръжка - това е неговия автомобил :)
- 777
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Враца...
аз пък за пореден път ще се вкюча с различно мнение, и то от опит, защото повечето препредават инфо четено тук и там, чуто на мса и т.н.
3 години и 70хил км карам 2000сс 116к.с. AZM на газ, чудесно съотношение разход, динамика, градско пикови часове София, 12-13л/100газ, извънградско при 100км/ч - 7-8л/100км газ, 140-160км/ч ---10-11л/100км газ. не знам като пари с кой точно дизел от гамата ще го постигнеш. Подръжка - за 3 години, ангренаж 2 пъти , скоро предстои смяна на дискове, едно каре и 3 маншона, един кормилен накрайник. Всички плачат от разхода на масло, пак повтарям без да имат лични впечатления. Моя тече от няколко места, разхода ми градско на масло е нищожен, на магистрала като го газя на 1000км може да стигне до 300-500мл/1000км това ми е максимума. Да 3-5 литра от смяна до смяна не са малко , но това е положението. Ако това те събаря като разход на пари определено не си за кола, а за колело. Мотор не бих отворил за разход от 30лв масло на 10хил км. Перфектно се разбира с газифицирането, приятна голяма кола с чудно поведение на пътя, спокойно се возят 4 човека и багаж, не е бегачка, но за семеен човек не смятам , че е необходимо повече. Покрай мен който си е купил дизелов пасат си го е купил още веднъж от части, не коментирам колко се крадат дизелови пасати, защото съвсем ще се откажеж. Да чудесни мотори са, вървят много нямаш газова бутилка на мястото на гумата , но стигнеш ли до дюзи, турбо, егр, демферен маховик, който заминава доста по-често от на бензинов двг и ще ти стане мъчно.
3 години и 70хил км карам 2000сс 116к.с. AZM на газ, чудесно съотношение разход, динамика, градско пикови часове София, 12-13л/100газ, извънградско при 100км/ч - 7-8л/100км газ, 140-160км/ч ---10-11л/100км газ. не знам като пари с кой точно дизел от гамата ще го постигнеш. Подръжка - за 3 години, ангренаж 2 пъти , скоро предстои смяна на дискове, едно каре и 3 маншона, един кормилен накрайник. Всички плачат от разхода на масло, пак повтарям без да имат лични впечатления. Моя тече от няколко места, разхода ми градско на масло е нищожен, на магистрала като го газя на 1000км може да стигне до 300-500мл/1000км това ми е максимума. Да 3-5 литра от смяна до смяна не са малко , но това е положението. Ако това те събаря като разход на пари определено не си за кола, а за колело. Мотор не бих отворил за разход от 30лв масло на 10хил км. Перфектно се разбира с газифицирането, приятна голяма кола с чудно поведение на пътя, спокойно се возят 4 човека и багаж, не е бегачка, но за семеен човек не смятам , че е необходимо повече. Покрай мен който си е купил дизелов пасат си го е купил още веднъж от части, не коментирам колко се крадат дизелови пасати, защото съвсем ще се откажеж. Да чудесни мотори са, вървят много нямаш газова бутилка на мястото на гумата , но стигнеш ли до дюзи, турбо, егр, демферен маховик, който заминава доста по-често от на бензинов двг и ще ти стане мъчно.
- vankatagb
- Автомобил: Vw Passat B 5.5
- Двигател: AZM 2001
Четейки отговорите разбирам, че и тази тема ще премине в двубой дизел/бензин с техните подраздели конски сили и мощност........колегата автор на темата нека реши първо дали да е бензин или дизел и после вече да търси по-запазения модел, това за мен е водещото, защото ако вземе трошляк, колкото и малък да му е разхода, спестените пари от гориво ще отиват в ремонти и загуба на време и нерви. Като разбира се и късметът има огромна роля, все пак говорим за коли на 14+ години. Аз карам Пасат б5.5 115к.с. с газ и съм доволен и от вървеж и от разход, както в града(Бургас), така и извън града. Важното е колега да знаеш какво искаш и това да търсиш, всяка кола си иска поддръжка за да си спокоен на пътя. 

- forski
- Двигател:
- Контакти:
И приказки за разход от 5/100 просто ги подмини с усмивка, и си сложи още два литра отгоре 

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
stoev87 написа:И аз не искам да влизам в полемики ама ми стана интересно затова дето ако си търсел икономия 1.9 TDI 101к.с PD не било твоята кола ?! Това сериозно ли го говориш колега или е шегичка ?
Ако за теб 9-10 литра нафта градско е шегичка... Щото да слезеш от кола, дето гори 13 газ градско и да се качиш на по-нова с разход 8-10 нафта, може да не му стане хубаво

Да речем, че баща ми кара такава от времето, когато бяха по 20 бона (купиха я 2007г.) и имам някакви наблюдения, не си ги смуча от пръстите

- forski
- Двигател:
- Контакти:
Ако не попадне на добър автомобил, разхода на гориво ще му е най малкия проблем 

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”