Прехвърляне на автомобил на инвалид и нотариус

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
dando
Автомобил:
Двигател:

Прехвърляне на автомобил на инвалид и нотариус

Мнениеот dando » Вто 26 юли 2016 9:08

Здравейте,

Предстои ми покупка на автомобил втора ръка.
Колата е регистрирана в Смолян на името на жена с инвалидна степен, а синът ѝ има пълномощно да я кара и продава, съответно той е продавачът. Преди да я "дари" на майка си през нотариус той е бил собственикът.

Знам, че едно от изискванията за прехвърляне на автомобил при нотариус, е документ (квитанция) за платен пътен данък за годината.
Проблемът е, че жената, бидейки инвалид, не заплаща такъв данък, и съответно такава квитанция липсва.

1. Как можем да прехвърлим колата във възможно по-кратък срок (до 2 дни), без да се налага да се ходи до Смолян или някой от там да ходи до общината и да ни праща бележката? Продавачът разполага с документ, че жената е със степен инвалидност.

2. В случай, че такава бележка е необходима при повечето нотариуси, то бихте ли могли да ми препоръчате някой нотариус в София, който не изисква такъв документ за прехвърлянето, а може да се обоснове на документа за степен инвалидност?

3. Ако и тук отговорът е отрицателен, то бихте ли могли да ми препоръчате някой нотариус в София, който е изпитан и работи и в събота?

4. Къде бихте препоръчали да се направи застрахователна оценка на колата, съгласно копие от нейния талон? Мислех да попитам в SDI. Колата е Skoda Octavia 1, 1999 г., 1,8 l, 125 к.с.

Благодаря Ви предварително!

Поздрави,
Николай

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Re: Прехвърляне на автомобил на инвалид и нотариус

Мнениеот groznika » Вто 26 юли 2016 9:29

Най-добре се обади в някоя кантора (която смяташ да ползваш) и се консултирай с тях.

Потребителски аватар
Pif75
Автомобил: VW Passat Alltrack
Двигател:

Re: Прехвърляне на автомобил на инвалид и нотариус

Мнениеот Pif75 » Вто 26 юли 2016 10:08

Здравей,

Трябва ти документ от общината, че инвалида не дължи данъци и решението от ТЕЛК.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”