Здравейте,
Предстои ми покупка на автомобил втора ръка.
Колата е регистрирана в Смолян на името на жена с инвалидна степен, а синът ѝ има пълномощно да я кара и продава, съответно той е продавачът. Преди да я "дари" на майка си през нотариус той е бил собственикът.
Знам, че едно от изискванията за прехвърляне на автомобил при нотариус, е документ (квитанция) за платен пътен данък за годината.
Проблемът е, че жената, бидейки инвалид, не заплаща такъв данък, и съответно такава квитанция липсва.
1. Как можем да прехвърлим колата във възможно по-кратък срок (до 2 дни), без да се налага да се ходи до Смолян или някой от там да ходи до общината и да ни праща бележката? Продавачът разполага с документ, че жената е със степен инвалидност.
2. В случай, че такава бележка е необходима при повечето нотариуси, то бихте ли могли да ми препоръчате някой нотариус в София, който не изисква такъв документ за прехвърлянето, а може да се обоснове на документа за степен инвалидност?
3. Ако и тук отговорът е отрицателен, то бихте ли могли да ми препоръчате някой нотариус в София, който е изпитан и работи и в събота?
4. Къде бихте препоръчали да се направи застрахователна оценка на колата, съгласно копие от нейния талон? Мислех да попитам в SDI. Колата е Skoda Octavia 1, 1999 г., 1,8 l, 125 к.с.
Благодаря Ви предварително!
Поздрави,
Николай
Прехвърляне на автомобил на инвалид и нотариус
- groznika
- Автомобил: Bora 1.8T
- Двигател: AUM
Re: Прехвърляне на автомобил на инвалид и нотариус
Най-добре се обади в някоя кантора (която смяташ да ползваш) и се консултирай с тях.
- Pif75
- Автомобил: VW Passat Alltrack
- Двигател:
Re: Прехвърляне на автомобил на инвалид и нотариус
Здравей,
Трябва ти документ от общината, че инвалида не дължи данъци и решението от ТЕЛК.
Трябва ти документ от общината, че инвалида не дължи данъци и решението от ТЕЛК.
Върни се в “Избор и покупка на автомобил”