Здравейте
Моля за информация как може да се случи регистрацията на МПС (в случая кемпър <3.5т) в България (в случая в Бургас).
МПСто е с холандски номера, по документи собственост на мой приятел с българско гражданство, живеещ в Холандия.
Талона на МПСто е един, с чип и с размерите на кредитна карта, и е в мен. На талона е изписано името и адреса на моя приятел.
МПСто трябва да се регистрира в Бургас на името на купувач, като при регистрацията ще присъствам аз и купувача.
Кой ще бъде най-лесния начин за регистрация в КАТ:
пълномощно от собственника на МПСто, упълномощаващо ме да продам МПСто на 3то лице - на какъв език? нотариално заверено? копия на лични карти?
или
договор за покупко-продажба между мен и собственника на МПСто, като аз става новия собственник (но предполагам в Холандия, тъй като е с холандски номера) - на какъв език? нотариално заверен? шаблон или свободен текст?
Има и нещо специфично - техническия преглед (APK) на МПСто в Холандия не е минат, което значи че е невалидно за движение в Холандия. Това ще повлияе ли по някакъв начин на регистрацията в България?
Бонус въпрос: Някой знае ли фирма (в идеалния случай в Бургас), предлагаща помощ при регистрация в КАТ?
Благодаря предварително на отзовалите се!
Регистрация на МПС с холандски номера в България
- mopowah
- Автомобил: 2021 VW ID3 Pro Performance Max
- Двигател:
Re: Регистрация на МПС с холандски номера в България
Дали някой с опит може да потвърди каквото пише този потребител в Offroad форума:
http://www.offroad-bulgaria.com/showthr ... ost2543255

http://www.offroad-bulgaria.com/showthr ... ost2543255

- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Докато автомобилът е с холандска регистрация договорът/пълномощното не е необходимо да минава през нотариус. Малко сложна е ситуацията, понеже ти се явяваш един вид посредник и за да не мрънкат в КАТ трябва да има документ за придобиване от теб с подпис на стария собственик и документ за продажба от теб на новия собственик...повечето хора си чистят проблема с един директен договор между стария и новия собственик, но ти си решаваш. Това, че няма холандски преглед е без значение, без друго при регистрацията ще ти "направят"
ГТП, щеш или не щеш.
П.С. Ето тук може да се изпечата договор на холандски, ако държиш на достоверността :
http://ww2.autoscout24.nl/as24_service_contract.pdf

П.С. Ето тук може да се изпечата договор на холандски, ако държиш на достоверността :
http://ww2.autoscout24.nl/as24_service_contract.pdf
- mopowah
- Двигател:
Много благодаря за отговора и линка към договора.
До колкото разбирам с холандски договор между стария и новия собственик, с място на сделката Холандия, и притежание на регистрационния талон на МПСто, би трябвало да няма проблеми при регистрацията в България, без договора да е преведен и нотариално заверен в България и без да присъства стария собственик, който е български гражданин.
Дано да съм разбрал правилно и да го регистрираме
До колкото разбирам с холандски договор между стария и новия собственик, с място на сделката Холандия, и притежание на регистрационния талон на МПСто, би трябвало да няма проблеми при регистрацията в България, без договора да е преведен и нотариално заверен в България и без да присъства стария собственик, който е български гражданин.
Дано да съм разбрал правилно и да го регистрираме

- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
mopowah написа:...без договора да е преведен...
За това не мога да гарантирам. По закон при внос от ЕС няма нужда от превод, в софийския КАТ например го знаят и отдавна не изискват такъв, но от познат чувах, че на места в провинцията катаджиите си живеят още в каменната ера и се случва да се заяждат

- mopowah
- Двигател:
icoico написа:mopowah написа:...без договора да е преведен...icoico написа:...По закон при внос от ЕС няма нужда от превод...
Значи остава да се намери кой е закона и да бъде цитиран при отказ за регистрация.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”