Предстои ми да ми вземат служебния автомобил Тойота Корола 2014 1.6vvti 132 и ще ми осигурят т.н. car allowance някаква сума от порядъка на 500-600 на месец (все още не знам каква ще е), като пред мен стои избора да ходя по командировки ежеседмично из страната с опел корса ц 1.3cdti на 230к км, с късото междуосие и ниската сигурност + карта за пътна помощ и една торба ядове, напрежение, спасителни акции, висене по майстори, както е било досега с автомобилите ми втора употреба или да закупя нов автомобил от бюджетен клас, който да ми осигури спокойствие и съхранение на нервната система за няколко години напред. Планирам да го задържа за в бъдеще и да си остане мой като му изтече лизинга. Не ме притеснява обезценяването, като знам че аз съм си го пипал, превключвал, обслужвал и карал.
Харесал съм на първо място Peugeot 301 1.2 VTi 82hp или 1.6 blueHDi 100hp. Разликите в цените според оборудването, което искам е към 2000лв повече за дизела (26000/28000лв). Имате ли опит с тези двигатели, на служебни автомобили и нещо друго? Аз каквото успях да намеря в интернет за двата е че са на PSA надеждни са, дават ниски разходи, реално от спритмонитора бензина средно 5,5-6л/100км смесен, дизела 4,5-5л/100км смесен. Единствено за дизела ме притесняват системите подобряващи екологията - FAP, DPF + Adblue, турбина, демпфер+ съединител, като потенциални проблеми (скъпоструващи. Имате ли представа колко километра пробег горе долу издържат тези системи без да създават ядове - ако е над 150к то ме устройва (съединителя го изключвам - когато свърши тогава)? На 1.2 става газова.
На второ място съм харесал Skoda Rapid Spaceback 1.0 TSI 110hp - цена на оборудването, което искам е 28500лв. За нея също този еднолитров "миксер" ме притеснява от това какво съм чел във форума за предните поколения двигатели - дали е потенциално проблемен? Разхода ще е пак 5,5-6л/100км смесено, не става газ (става ама от мн. скъпата

Мислих и вариант за нещо втора употреба като VW Golf 1.6 bifuel на към 120к км за към 12-14 000лв ама не знам какво ще уцеля и да не се почнат пак едни филми. Също ме притеснява останалия ресурс на двигателите на употребяваните автомобили. Среден и висок клас автомобили втора ръка (пасат, бмв-та 3ки, 5ци, Екласи, и т.н.) не ме интересуват, защото няма да мога да ги обслужвам качествно и с части на ниво.
Да кажа сега за динамиката и изпреварванията - каръл съм и много мощни автомобили и много слаби, спокоен водач съм и ако трябва да поизчакам зад някой повечко време ама хич не ме притеснява. Карам с 90км/ч основно, по магистралата със 115-120км/ч. Обичам да карам икономично и да постигам ниски разходи

Годишния ми пробег е към 10-20к км (зависи) за служебни нужди и към 10-15к км за лични, като ако взема нов то ще се започне едно обикаляне по европата

Та ако споделите нещо по темата ще съм благодарен!