Съвет за заместник на Passat B5.5

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
s.feradov
Автомобил: VW Golf Variant
Двигател: CFH 2012

Съвет за заместник на Passat B5.5

Мнениеот s.feradov » Нед 12 май 2019 20:56

Здравейте!

От скоро в главата ми се върти идеята да подменя сегашното возило с по-ново. В момента карам VW Passat B5.5 AVF мотор (2003). Като цяло, не мога да се оплача от колата - вози достатъчно комфортно, разходът е приемлив, достатъчно голяма е за нуждите ми и има необходимата мощност при изпреварване. За съжаление, колата вече мина над 15 години и тъй като е по-постен модел, смятам че е време да я сменя с нещо по-ново.

Проблемът тук е, че на пазара се намират всякакви автомобили, с всякакви разнородни цени за един и същ модел и ми е малко трудно да преценя кои коли се "класират".

Бюджетът, с който разполагам е доста гъвкав поради ред причини, но като цяло колата ще се взима на лизинг и ориентировачно мога да кажа сума около 16 000 - 17 000 с регистрация и първоначални обслужвания. Предполагам, че това означава около 12 000 - 13 000 чиста стойност на автомобила при покупка.

В момента изминавам около 15 000 километра на година, като тази специално съм навъртял около 24 000 поради множество обиколки из страната. Може да се каже, че в бъдеще, средните километри на година ще стигнат 20 000. Работата ми е сравнително близо, така че колата не изминава всекидневно много километри градско и доста често се случва двигателят да не успее да достигне оптимална работна температура преди крайната дестинация. Не робувам на марки, но като цяло (видимо) VAG групата ме привлича една идея повече.

По принцип съм привърженик на дизеловите агрегати по една или друга причина, но приемам всякакви варианти с бензинови мотори. Газ няма да се слага в никакъв случай, дори и колата да гори 1л/100км. Имам доста горещи (в буквалния смисъл) преживявания заради некадърни майстори на газови уредби и не искам да стъпвам по този път отново.

Навигация, DVD, всякакви LCD екрани не са ми чак толкова необходими. Единствено ще е плюс колата да има bluetooth/handsfree за да мога да свързвам телефона. Допълнителни мултимедии и прочие не ме интересуват - предпочитам да се наслаждавам на пътя.

Основните неща, които изисквам са:

1. Автоматична скоростна кутия
2. Темпомат
3. Парктроник
4. Комфорт по време на шофиране
5. Сравнително лесни за намиране части, за които не е необходимо да се чака със седмици (не знам дали има такива европейски модели все още)

Педант съм на тема поддръжка на автомобил, особено за неща, които не трябва да се отлагат - особено ходова част. В този смисъл, колкото по-безпроблемен е автомобилът, толкова по-добре. Знам, че перфектен автомобил няма и колата си е на късмет като цяло, но искам да знам, че на теория автомобилът няма някакви сериозни "фабрични" болежки.

Мисля, че може да се открие нещо подобно на пазара в момента и ще съм благодарен за съдействие от ваша страна.

На линия съм за допълнителни въпроси! :)

Потребителски аватар
jordan17772
Автомобил: Golf IV 105ps + Passat B6 200ps
Двигател: BCB + CAWB

Re: Съвет за заместник на Passat B5.5

Мнениеот jordan17772 » Нед 12 май 2019 21:58

Карал съм Авенсис и съм бил много доволен от комфорта при Toyota Avensis 2.2 D-4D 150 Hp Automatic, Комби. Според мен единственият логичен ъпгрейд за 13 бона и още 3 да го напудриш.

Потребителски аватар
hvp800
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ

Мнениеот hvp800 » Нед 12 май 2019 23:11

Тойота Авенсис , дизел , автоматик ......ти да видиш :no

Потребителски аватар
nikolay_ss
Автомобил: Touareg 7P6
Двигател:

Мнениеот nikolay_ss » Пон 13 май 2019 10:46

Аз вече станах малко пристрастен и към мерцедес, но спрямо критериите които имаш за тези пари можеш да се огледаш за фейсова Е класа или някоя А6. Не си споделил като мощност какво търсиш, но и двата модела разполагат с голям диапазон от мотори. Конкретно части за Е класа има много и то на доста прилични цени. Ето ти едно примерно търсене да видиш какво се предлага https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?a ... w06h2&f1=1

s.feradov

Мнениеот s.feradov » Пон 13 май 2019 12:50

Благодаря за мненията!

Разглеждах и посочената по-горе Тойота, но нещо не ме грабна, независимо, че повечето са сравнително добре обурудвани. Все пак не съм се качвал в такава, така че не мога да кажа нищо със сигурност.

Относно мощността - сегашният ми автомобил (131к.с.) е достатъчно мощен, но с лек резерв да кажем, че диапазона 130-170к.с ще ми бъде напълно достатъчен. Не съм състезател и бързина ми трябва само и единствено, когато попадна в трафик и искам да го изпреваря по-бързо.

Благодаря за препоръките за Мерцедес. Не изглеждат лоши колите. Как са с поддръжката (ценово) спрямо VAG групата, при равни други условия и двигатели в този диапазон? По принцип, харесвам доста Audi A6 въобще като визия и возия, но повечето са с 3.0TDI, който не желая поради ред причини (скъп, особено ако не се случи на бройка и по-високи разходи за поддръжка като цяло). Ако има алтернативни двигатели, които са изпитани и нямат болежки, то ще се радвам да споделите.

Благодаря отново!

Потребителски аватар
stanlley
Автомобил: VW Passat 6 Skoda Superb
Двигател: CBAB 2010 AVF 2005

Мнениеот stanlley » Пон 13 май 2019 13:55

Привет,
Миналата година и аз бях във същата ситуация.
Имах лична Шкода Супърб 1.9/131, 2005 автоматик и реших, че е време за смяна.

Гледах пак за Шкода Октавия или Супърб, само че търсех комби и горе долу същите неща като теб.
Поради ред причини не можах да си намеря читава Шкода и си взех Пасат Б6 2.0/140 CR DSG6 комби.

Това което ми харесва при Пасат Б6:
- мотора е много пъргав в ниските обороти
- много добра динамика и разхода на гориво - извън градско около 6 и градско около 9 в София
- съвременен интериор и достатъчно екстри
- мулти волана и перата за смяна на предавки - много удобно за извънградско и по-динамичен трафик
- лесно се намират части и цените за ремонти и обслужване са ок
- DSG - много бързо и плавно превключва предавките нагоре.

Това което НЕ ми харесва на Пасат Б6:
- твърдо окачване. В сравнение с Пасат 5.5 и Супърб-а - нищо общо. Вози доста по-дървено.
- DSG - малко е странна в пълзящ трафик и задръстване
- има доста диоди по стоповете, които горят и не се ремонтира лесно и се сменят целите стопове
- има DPF - за късо градско каране не е ок. За момента нямам проблеми но идва момента с запушването на филтъра и честите регенерации
- ЕГР, Дюзи са потенциални предпоставки за скъпи ремонти

Моят съвет е, ако си решил да останеш в семейството на Пасат - Б7 2.0TDI, DSG6, 140/170hp
Vw според мен нямат бензинов мотор, който да ти препоръчам, по твоите критерии.

Успех с търсенето.

s.feradov

Мнениеот s.feradov » Вто 14 май 2019 7:44

Здравейте!

@stanlley, изключително много благодаря за мнението. B6 2.0 CR в момента ми е един от фаворитите за смяната, предвид сумата и екстрите, които мога да намеря в колите. Относно DPF-а - като гледам, една огромна част от дизеловите автомобили са такива, така че без него така или иначе може трудно да се мине. На сегашния ми автомобил е премахнат от предишния собственик и заради това нямам опит с въпросните регенерации. За сметка на това се обади променливата геометрия на турбината заради дълго застояване в града.

Бърз въпрос за да съм сигурен, че гледам правилните автомобили - CR бяха двигателите след 08.2018, нали така?

Като цяло търсенето се ограничи доста от първоначалното, като съм се насочил към B6 или E320 (колегата ми даде доста добра информация на лично, за което съм изключително благодарен). Относно Audi - двигателите на B6 съвпадат ли с тези на A4 от съотвените години или има различия? Почти съм убеден, че A4-ката е по-малка в сравние с Passat-а, но ако някой има наблюдения, ще съм благодарен за информация и за това. :)

Поздрави и успешен ден!

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 14 май 2019 8:30

s.feradov написа:
Бърз въпрос за да съм сигурен, че гледам правилните автомобили - CR бяха двигателите след 08.2018, нали така?

Доста по-рано от 2018г се монтират КР мотори.
s.feradov написа: Почти съм убеден, че A4-ката е по-малка в сравние с Passat-а, но ако някой има наблюдения, ще съм благодарен за информация и за това. :)

Поздрави и успешен ден!

Б5 и Б5.5 са на същата, но с удължено междуосие платформа, като на А4 и са малко по-големи от него, да. Супърб пък е по-голям от Пасат, ползва малко по-голямата платформа, ако говорим за първото поколение.
Като цяло е въпрос на избор - дали Пасат Б6 или Супърб второ поколение, еднакви като концепция автомобили са.

s.feradov

Мнениеот s.feradov » Вто 14 май 2019 8:47

stefan4o написа:Доста по-рано от 2018г се монтират КР мотори.

Тук е моя грешка. Имах предвид 2008 година, специално за модел B6 на Passat. :)

stefan4o написа:Б5 и Б5.5 са на същата, но с удължено междуосие платформа, като на А4 и са малко по-големи от него, да. Супърб пък е по-голям от Пасат, ползва малко по-голямата платформа, ако говорим за първото поколение.
Като цяло е въпрос на избор - дали Пасат Б6 или Супърб второ поколение, еднакви като концепция автомобили са.

Леко съм ви объркал, за което се извинявам. Имах предвид сравнение между B6 и съотвените варианти на Audi A4 от същите години. Благодаря все пак за информацията!

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 14 май 2019 8:54

Може да погледнете в уикипедиа размерите и мерките на колите, за които питате. PQ46 е платформата, върху която стъпват Пасат Б6 и Ауди А4. Леко удължена, спрямо тази за компактния клас коли. Пасатчето е с малко по-голямо междуосие, и малко по-голямо като габарити от А4. Разликата е в мултилинк окачването отпред при Ауди и надлъжно разположеният мотор.

Потребителски аватар
stanlley
Автомобил: VW Passat 6 Skoda Superb
Двигател: CBAB 2010 AVF 2005

Мнениеот stanlley » Вто 14 май 2019 9:39

Комън рейл двигателите влизат след 2008. Познават се по това, че са вече с 4 букви. Помпа дюзата са с кодове: BMP,BMR,BKP, А комън рейлите са: CBAB, CBBB, CFHC...
Пасат, А4, Октавия и Супърб от сходни години са с еднакви двигатели, т.е. ако гледаш А4 с мотор, с код CBAB, то той е същият, като във VW и Skoda.
Смятам, че Пасат е една идея по просторен от А4, особено на задната седалка. Супърб 2 пък е неприлично просторен автомобил.

Първите модели на 2.0 ТДИ комън рейл имат проблем със шестостена на маслената помпа, който трябва да е решен след началото на ноември 2009.

Ако трябва да съм честен Е320 ще е много по-приятен автомобил от Пасат Б6. Просто са различен тип коли.
Знанията ми за Мерцедес са много ограничени. Като цяло са им проблемни ламарините и платките на автоматичните скоростни кутии. Не знам как стои въпроса с части, обслужване и т.н.

Моят съвет е да направиш пробно шофиране на моделите (вземи назаем от приятел или се повозете заедно), които си харесал за да се ориентираш кое ти пасва най-добре, като динамика и комфорт, за да няма изненади след покупката.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Вто 14 май 2019 9:47

2.0TDI CR в Пасат Б6 се монтира точно от 08.2008г. Един такъв Пасат е несравнимо по-евтин за притежаване от W211, A6 4f или E60. Това са автомобили от Е сегмент, в случая с 6цил мотори - няма как да е друго яче.

ПС: В А4 Б8 моторите са надлъжни и не са идентични с тези в Пасат, Супърб 2 и тн. Близки по спецификация, но с други кодове и не взаимо заменяеми.

Mishonti
Автомобил: C220
Двигател: CDI 2007

Мнениеот Mishonti » Вто 14 май 2019 17:47

Както колеги написаха вече по-горе, с този бюджет спокойно можеш да си вземеш Е класа W211 фейслифт с доста добро ниво на оборудване, 320cdi е добър вариант при дизела и 200 компресор при бензиновите. Само че бензинови с този мотор почти няма за момента или не са хубави.
Истината е че, Пасат/Октавия/А4 и тнт не могат ни най-малко да се доближат до комфорта на Е класата. Като обслужване не мисля, че има кой знае каква разлика в цените.
Но за това ти трябва да се качиш във всяка една, да покараш и да усетиш в коя се чувстваш най-добре.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Вто 14 май 2019 18:29

Не се лъжете, W211 не е достъпен автомобил - нищо евтини няма при него. Както и при алтернативите му. Доста мераклии стрелят на късмет - да изкара 50-60К само с обслужване и се продава. На повечето не им излиза сметката. Тези коли са бъкани с хубавини и са в онази фаза от живота си, когато се чупят редовно и все нещо има за правене. И аз исках W212, но си карам Пасата... и закупуването е най-малкия проблем. Обслужване на ангренаж + всички течности, автомат, диф и спирачки са едни 4000лв. Когато("ако" е малко вероятно) задницата клекне, особено при W211 е купон да се хване и да се отремонтира. И тн и тн.

Mishonti
Автомобил: C220
Двигател: CDI 2007

Мнениеот Mishonti » Вто 14 май 2019 20:55

Факт е, че 211ките клякат отзад, но се оправят лесно. Не говоря за въздушните.
При тези суми за автомобил човек спокойно може да си потърси и избере запазен екземпляр на реални километри.
Личното ми наблюдение от Е200 компресор преди фейса е съвсем различно - говоря за на баща ми колата. Не е толкова скъп за поддръжка, нито нещо толкова сериозно му се е чупило. Аз не знам кои пък са тези безпроблемни и здрави Пасати, при които също заминава една торба пари за обслужване, ремонти и тнт. И при Б6цата все има нещо да се чупи...Друг е въпроса, че за 13-5К може да се намери Б7 макар и малко по-постен, но вече всеки сам си преценя.
Не ме разбирайте погрешно, харесвам Пасатите много, но Е класата.. е друго ниво.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”