Съвет за закупуване на Passat B8 бензин

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
enis.ismail
Автомобил:
Двигател:

Съвет за закупуване на Passat B8 бензин

Мнениеот enis.ismail » Пет 25 окт 2019 8:57

Здравейте,

Дойде време да сменям старата кола и се оглеждам за нещо в класа на Пасат. Алтернативи са ми Мазда 6 и Мондео. Търся само бензинови, понеже минавам максимум 15 хил. км. на година и няма особен смисъл от дизел.

Търсих във форума, но не открих да се обсъжда по-подробно Passat B8, освен първите теми отпреди 3-4 години от излизането на модела.
Та какво ви е мнението за 1.4 TSI двигателя при ръчни скорости (не искам DSG)? Слаб ли идва за това купе, има ли някакви известни проблеми? За съжаление много рядко се намира с по-големия двигател, а бюджета ми е 25-30 хил. лв.
Въпреки че годишният ми пробег е малък, 70% от него е на магистрала. Как се държи този двигател при скорости между 130-150 и какъв разход дава като се кара в ограниченията? Най-дразнещото нещо в сегашната ми кола (Мазда 3) е, че на 140 държи 4000 оборота и става доста шумна.

Имате ли някакви впечатления за силни и слаби страни в сравнение с Мазда 6 или Мондео? Като цяло най ми се иска да е Мазда 6 като че ли, но за тези пари бензинови почти няма. Пазарът е залят с коли от САЩ/Канада, но те не са опция за мен.

Благодаря предварително.

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Re: Съвет за закупуване на Passat B8 бензин

Мнениеот Чудомир » Съб 26 окт 2019 1:30

Моделът е сравнително нов и няма много такива във форума. Специално за този двигател пиши едно лично съобщение на nii
memberlist.php?mode=viewprofile&u=945

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Съб 26 окт 2019 10:28

6 степенната ръчна скоростна кутия е еднаква откъм предавателни отношения от 1.4 до 2.0ТСИ, като самите мотори нямат никаква разлика в звука. Така че, комфорта е еднакъв при поддържане на извънградска скорост. Доускорението и изпреварванията са отделна тема. Също, кой ти кара Б8 ръчка (освен по задължение) и как се препродава това нещо после... съвсем друга тема. :th_up

Потребителски аватар
enis.ismail
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enis.ismail » Съб 26 окт 2019 16:15

Самият аз си търся ръчка. :-)
Карам основно извънградско, а там автомат не ми е много нужен. А и нямам опит с коли от VAG групата и честно казано съм малко резервиран към DSG. Накратко не ми се влиза в тоя филм.

Днес гледах един Пасат, който доста ми хареса. Този 1.4 двигател има ли проблем с горене на масло или нещо друго? Двигателят почти не се чуваше че работи, дори почти не усещах кога се включва старт-стопа. И като динамика ми хареса, достатъчен е за моите нужди. На какво да обърна внимание, ако отида пак да го гледам?

Взех VIN. Къде мога да проверя историята докато е била в Германия, или поне оборудването? Тук не знам къде е поддържана, забравих да попитам.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Съб 26 окт 2019 19:41

Деликатно подай 20лв на служител във оторизиран сервиз на Фолксваген. И ще получите информация.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Сря 30 окт 2019 17:23

Информация може да се получи и без тези 20 лева. Хората са доста отзивчиви. Ако пък автомобилът се закара там за проверка е най-добре - ще ти дадат много по-лесно всякаква информация. Двигателят си е ОК, но аз бих избрал 2.0 ТДИ със 150 к.с. - 15 000 км. са си добър пробег и дизелът има смисъл, поне според мен. Аз бих препоръчал автомат - ДСГ си е ОК, а удобството е несравнимо. Като добавим, че има и възможност за ръчно превключване, не знам как още се купуват ръчки за ежедневна употреба.
За 30к бензинов автомобил би следвало да е със сравнително нисък пробег, така че не виждам традиционно някакви сериозни проблеми, особено за проверени автомобили.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Сря 30 окт 2019 21:07

Специално при тези бензини, ръчката не е лоша идея, ако можеш да я понесеш. Тези мотори до 250нм са куплирани с DSG тип DQ200 със сухи съединители, която при всичко над 70-80 000км пробег си е руска рулетка.

Потребителски аватар
enis.ismail
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enis.ismail » Чет 31 окт 2019 8:49

Здравейте отново.

Утре ще купувам Пасата, който бях харесал. ComfrotLine, 1.4 150 к.с., ръчка. Както казах, с DSG не ми се рискува на кола без гаранция (на 70 хил. км. е), а и ръчката ми хареса как сменя. Не вися по задръствания и т.н., така че не ми е проблем.

Този двигател подходящ ли е за remap? Нещо съвсем safety искам, просто да има повечко динамика. Без смяна на съединители, кулери и т.н. Не намерих във форума някой да го е правил на такъв двигател.

Потребителски аватар
alpinab
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alpinab » Чет 31 окт 2019 9:31

Хайде и аз да дам мойте 5 ст. по темата.

Колега преди да стовариш солидна сума пари за кола с нелогичен мотор в нея добре помисли. Още не си я купил и се питаш, за ремап ала бала. 1.4 както и да се върти локума е малък мотор за това купе. Да кажем "малкият мотор" на жаргонно. Като човек карал Пасат с "малкия мотор" ти казвам вземи си логичният мотор за купето 1.8 ТСИ(ако си зорлия да караш бензинка). Всеки ден в колата ще се кефиш, че си избрал него а не 1.4. Аз не съм зорлия, спортист, състезател по шосетата ама да караш малкият мотор не е ок. Винаги се сещаш, че можеше да е друга бира. Да не говорим, че потегляне по светофар или просто при градско каране на голяма кола с малко моторче е гадна работа.
Защото в ниските об. няма литрова мощност и му е тежи купето. 250нм изобщо не са много за Пасат. Може би Октавия, която е 15см по-къса и около 250 кг по лека, ще е чуства по-добре с 1.4.

А щом мислиш за репам, значи имаш и друга тънка мисъл в главата, не е само стигане от точка А->Б. Има бая клипчета как върви тази кола. Да, ако я жулиш до червената зона, върви до към 140, после е мъртвец сравнена с 2ка/150 или 1.8ТСИ.

Потребителски аватар
enis.ismail
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enis.ismail » Чет 31 окт 2019 9:50

За съжаление работата тук е свързана с финанси (каква изненада :)). Иначе бих си купил с 280 кончета. Старата ми кола е атмосферка на газ с 150 к.с., от които не се знае колко са живи. Дори и тя ме устройва като вървеж, а тази се държи доста по-добре. Нямам намерение да хвърча по магистралите. Идеята за ремап ми идва от това, че просто "е възможно", а не защото ми дойде слаба колата. Ако беше така, щях да търся друго. Дори не съм го решил все още дали ще го правя. Можем да го наречем просто мерак, защото досега винаги съм карал атмосферки и ремапа никога не е бил опция.

За съжаление ми предстоят по-големи и важни покупки в бъдеще, така че, колата която търся е:
- Да стигна от точка А до точка Б, но да не е съвсем мъртвец;
- Да ме изкара 6-7 години, без да я мисля дали няма да изгние преди това - основният проблем на сегашната ми кола и причината, поради която се отказах вече от нея;
- Да е в по-горния сегмент и да е по-голяма от сегашния ми хечбек. В момента почти нямам багажник.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт

Мнениеот Zdravko Zankov » Чет 31 окт 2019 11:16

При подходящият човек този мотор става 180кс. Без излишни изродщини.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 31 окт 2019 18:24

Понеже писа за размер на багажника, имай предвид, че макар седанът да е с добър като обем багажник, отворът е сравнително малък и неудобен за товарене. Обем има, но не могат да влизат големи вещи, включително някои детски колички.

Потребителски аватар
enis.ismail
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enis.ismail » Пет 01 ное 2019 17:30

Развръзката - взех го Пасата.

Надявам се всичко да е наред занапред и да не създава проблеми. :)

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт

Мнениеот Zdravko Zankov » Пет 01 ное 2019 21:04

Честито!

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES