Здравейте,
от търсения в интернет попаднах на този форум. Прочетох няколко теми и реших да попитам тука за моя случай.
Семеен съм, с малко бебе и искаме да си купим автомобил. Откакто съм взел шофьорска книжка карах и то преди около 4 години служебен ситроен берлинго.
Не си падам по комбитата, защото не се чувствам уверен, че мога да карам толкова голяма кола. Ориентирал съм се към хечбек, 90кс, 4 врати, до 4000 лв., от 2005 нагоре. Ще се кара предимно в града и понякога на екскурзии, до селото на родителите на жена ми. Все още ли е истина приказката, че френските коли много се чупях и не са толкова здрави като немските? Каква кола бихте ми препоръчали?
От наученото от мен разбрах, че е добре да проверим колата преди закупуването в сервиз, но аз нямам такива познати. Бихте ли ми препоръчали някой сервиз/майстор/ в град Велико Търново?
Благодаря ви предварително.
Избор на първа семейна кола
-
- Автомобил: Kia Ceed x-ecutive
- Двигател: 1600 126 hp 2010 year
Re: Избор на първа семейна кола
Немските коли от тези години(хечбеци за по 4 к) ...аз не знам да имат толкова славата на здрави коли. Според мен хората ги купуват ,защото лесно се подържат в Бг и защото са що годе практични , функционални ..а някои от тях и готини.
Не става ясно дали си се ориентирал към дизел или бензин. Според мен си за бензин (добре е да става и на газ) или си за някое по старо дизелче , което да не го мори градското каране. Ще рече без dpf , без променлива геометрия и т.н..
Препоръчвам Toyota Corolla e12(02-07г.) 1.4 d4d ,90 коня. Този двигател според мен има някои предимства спрямо 1.9 tdi. Без демпферен маховик е , знаичтелно по- тих и сякаш пали по- безпроблемно при ниски температури. Няма ги тези драми с дюзите , като при останалите дизели на Toyota. Колата е маневрена , управлява се много леко и е компактна като размери , но в същото време багажника и ще събере детска количка. В този клас вероятно е и с най подходящото окачване за селски пътища..)))
Не става ясно дали си се ориентирал към дизел или бензин. Според мен си за бензин (добре е да става и на газ) или си за някое по старо дизелче , което да не го мори градското каране. Ще рече без dpf , без променлива геометрия и т.н..
Препоръчвам Toyota Corolla e12(02-07г.) 1.4 d4d ,90 коня. Този двигател според мен има някои предимства спрямо 1.9 tdi. Без демпферен маховик е , знаичтелно по- тих и сякаш пали по- безпроблемно при ниски температури. Няма ги тези драми с дюзите , като при останалите дизели на Toyota. Колата е маневрена , управлява се много леко и е компактна като размери , но в същото време багажника и ще събере детска количка. В този клас вероятно е и с най подходящото окачване за селски пътища..)))
gogogo79 благодаря за съветите, но как да разбера дали е със или без демпферен маховик, dpf, променлива геометрия?
- group®
- Темерут
- Автомобил: Passat B8 Alltrack
- Двигател: DFCA
Принципно се насочваш към определени модели, после разглеждаш двигателите и започваш да четеш за тях.
Така разбираш кои, какво представляват.
Включително дали са с демпфер, DPF и т.н.
Можеш да погледнеш тази тема - viewtopic.php?f=87&t=478851
Тя води и към други теми с информация. Стреми се да даде насоки как да процедираш.
Така разбираш кои, какво представляват.
Включително дали са с демпфер, DPF и т.н.
Можеш да погледнеш тази тема - viewtopic.php?f=87&t=478851
Тя води и към други теми с информация. Стреми се да даде насоки как да процедираш.
- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
Ivkoni_7 написа: gogogo79 благодаря за съветите, но как да разбера дали е със или без демпферен маховик, dpf, променлива геометрия?
Корола 1.4 D4D е без демпферен маховик, и дюзите подлежат на рециклиране. Ако ще търсиш Корола това е правилният и дизелов, и бензинов мотор 1.4
Бихте ли ми дали линк към някаква такава кола с мотор 1.4 че не мога да намеря. Скъпи ли са частите королата?
не знам с колко багаж пътуваш, каква количка ползвате, кошарка возите ли и тн. но королката е голям компромис от към багажник.
https://m.mobile.bg/details/11563829296619321
хем си карал такава и си свикнал, хем има достатъчно място, хем с тези врати е много удобна за обслужване на детето. Части евтини, икономични мотори.
https://m.mobile.bg/details/11563829296619321
хем си карал такава и си свикнал, хем има достатъчно място, хем с тези врати е много удобна за обслужване на детето. Части евтини, икономични мотори.
-
- VW експерт
- Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
- Двигател: AVF
Хечбека на Корола след 2006г остава под името Аурис. Същата техника. Корола остава името на модела за седан, комби и ван.
Не ги знам много, но при всичко японско(независимо къде се прави) ръждата е проблем, да се внимава с нея.
Не ги знам много, но при всичко японско(независимо къде се прави) ръждата е проблем, да се внимава с нея.
- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
Споко, не при всичко японско ръждата е проблем 

- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Бензин, дизел? Газ?
Щом си семеен с дете, не отписвай комбитата.
Щом си семеен с дете, не отписвай комбитата.
Последна промяна от muns61 на Вто 26 ное 2019 21:17, променено общо 1 път.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Ако ще возите и количка - търсете седан, комби.
- group®
- Темерут
- Автомобил: Passat B8 Alltrack
- Двигател: DFCA
Като минал по този път, ще кажа, че багажник/комби/голяма кола са силно надценени неща при едно дете.
Цялата дандания е за 1 година, 1 море и евентуално още някоя почивка, където ще идеш с бебе.
После става и започва да ходи гадинката
А количката отпада.
Кошара - зависи къде и как ходиш на почивка, ама е една чанта.
Все тая - идеята ми е, че запасяване с голяма кола не е най-важното нещо за детето.
п.с. виж кат станат 3 броя ... да го мислиш
Цялата дандания е за 1 година, 1 море и евентуално още някоя почивка, където ще идеш с бебе.
После става и започва да ходи гадинката

А количката отпада.
Кошара - зависи къде и как ходиш на почивка, ама е една чанта.
Все тая - идеята ми е, че запасяване с голяма кола не е най-важното нещо за детето.
п.с. виж кат станат 3 броя ... да го мислиш

- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Комбито не е задължително да е голямо.
- silent
- Автомобил:
- Двигател:
Всичко опира до конкретни нужди...има хора които за един уикенд товарят половината къща и половината гардероб....аз съм мързелив не ми се товари и разтоварва и за това вземам най необходимото малко багаж и повечко пари...
и багажника на голф ми е достатъчен...така че както колегата е споменал детето не е фактор...
Потвърждавам че Королата не е върха на сладоледа и си е народна кола но е здрава и непретенциозна и дори на бензин разхода в парично изражение не е фрапантен....

Потвърждавам че Королата не е върха на сладоледа и си е народна кола но е здрава и непретенциозна и дори на бензин разхода в парично изражение не е фрапантен....
-
- Автомобил: Passat B5 1999
- Двигател: 1.9 TDI AFN
Потвърждавам, че 1 дете без проблем се гледа и с малък хеч. Обаче ако са 2 броя и са с малка разлика - Пасат комби се доказва, като перфектна семейна кола. Имам и двете и правя разликата.
Върни се в “Избор и покупка на автомобил”