Стара кола без ремонти всеки месец - има ли такова нещо?

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
ludmil
Автомобил: VW Passat B3
Двигател: RP 1990
Контакти:

Стара кола без ремонти всеки месец - има ли такова нещо?

Мнениеот ludmil » Пон 12 окт 2020 19:43

Здравейте!
Карах 15 години един Опел Кадет 1.3 карбуратор и лоша дума не мога да кажа за него - били сме по морета, хижи, планини, по какви ли не пътища и места. Прост двигател, лесен за ремонт и евтина поддръжка. За тези 15 години съм дал не повече от 1000 лв. общо за ремонти по него.

Живеем на място извън града, където колата е необходимост, а не лукс. Разчитайки на "немската мисъл" преди 4 години взех един Пасат комби Б3 1.8моно 90коня на газ.

Оказа се, че болното му място е, че прегрява двигателя. Смених всичко де що може да се сетите - нов радиатор, водна помпа, термостат, термо-ключ на радиатора, термо сензор, маркучите и дори пластмасовата решетка отдолу. И пак грее. :scare3 Очевидно това е някаква фабрична недомислица на VW.

От прегряване се скапа оригиналния двигател, след неуспешен ремонт го смених с друг, втория започна да надува маркучите след по-малко от 2 години каране. Последва смяна на радиаторче на парното, ремонт на глава, вървя няколко месеца добре и сега пак отново започна да прекъсва и губи вода. :scare3 По мои сметки, сумарно колата ми струва 160-200 лв. всеки месец, при каране не повече от 300 км. на месец. Наистина е непосилно за семейния ни бюджет от около 500 лв. месечно. Въобще, за мен прехваленият VW се оказа едно голямо разочарование - отпред празно, а двигателя набутан под стъклото, така че нито да можеш да достигнеш и да бръкнеш, нито да видиш нещо. За най-елементарни неща, като смяна на термостат трябва да разглобиш сума ти неща - хидравлична помпа, да махаш ремъци и т.н. Така и не видях къде е немската мисъл в тази кола.

Въобще, питам се, какво е решението, какво бихте направили на мое място? Живеем на място, където без кола не може.
Започнах отново да си мисля за някакъв Опел - Астра комби, със стария КАДЕТ-ски двигател или нещо такова.

Последна промяна от ludmil на Пон 12 окт 2020 19:50, променено общо 1 път.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Re: Стара кола без ремонти всеки месец - има ли такова нещо?

Мнениеот Zdravko Zankov » Пон 12 окт 2020 19:49

Колега,не знам дали ме помниш,но смятам че нещо не е наред. Или майстора, който е правил колата, или новия/стар двигател е бил прегряван,и сега му е дошло времето. Поне купето ти е свястно. Тия опели,знаеш...

Потребителски аватар
ludmil
Контакти:

Мнениеот ludmil » Пон 12 окт 2020 19:55

Zdravko Zankov написа:Колега,не знам дали ме помниш,но смятам че нещо не е наред. Или майстора, който е правил колата, или новия/стар двигател е бил прегряван,и сега му е дошло времето. Поне купето ти е свястно. Тия опели,знаеш...

Да, няма ръжда и само това ме спира да я пратя на вторични :scare3

След прегряването главата я прави един колега тук от форума, много си игра, нови клапани, напасване и т.н. И в града ходя при най-добрия майстор, който мога да намеря - записва се месец напред при него.
Просто не знам вече какво да правя. Пак да сменям двигател? Каква е гаранцията, че няма и той да прегрее?

Потребителски аватар
BeNjI14
Автомобил: Vw Polo mk4 Facelift
Двигател: AWY BMD 2006

Мнениеот BeNjI14 » Пон 12 окт 2020 19:58

По добре Вектра Б комби или Пасат Б5 комби или каквото ти върши работа и двете не са скъпи наи вече вектрата и колега грешката ти е газта икономията винаги излиза после през носа на човек не взимаи кола на газ това е карано карано та са му ебали мамата.

Потребителски аватар
ludmil
Контакти:

Мнениеот ludmil » Пон 12 окт 2020 20:03

BeNjI14 написа:По добре Вектра Б комби или Пасат Б5 комби или каквото ти върши работа и двете не са скъпи наи вече вектрата и колега грешката ти е газта икономията винаги излиза после през носа на човек не взимаи кола на газ това е карано карано та са му ебали мамата.

Aбе и Кадет-а го карах на газ толкова години, мотора все още не гори масло. Но прав си - навремето 2001-ва си беше кола на 10 години, направо нова!

За вектра Б това ми звучи доста страховито: http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Bo ... 1946038630

Последна промяна от ludmil на Пон 12 окт 2020 20:09, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Пон 12 окт 2020 20:07

Имам колега с пасат б3- покъса се от ремонти -накрая за скрап. Имам и друг колега със същата кола и същия мотор-вече 9-10 г. си джътка без проблеми. Явно много зависи на какво ще попаднеш.Върни се като искаш към астрата-ако я намериш без ръжди и с ''простия'' мотор с моноинжекция.Аз също съм карал кадет и бях много доволен- мотор 1,8- изключително издържлив...,но накрая го грабна ръждата...Знам само ,че на тия пасати е много важен ножа отдолу на бронята/маската. Гледам някои режат горе ламарината и правят ''бъбреци'' подобни на бмв -тата,като така явно се надяват да подобрят охлаждането.

Последна промяна от Водния дух1 на Пон 12 окт 2020 20:13, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пон 12 окт 2020 20:08

Вектра Б означава да купиш всепризнат масларник, който най вероятно също ще е за ремонт на двигателя, с не много ясен краен резултат. За ръжда няма да говорим!
Общо взето при избор на толкова стара кола никой не може да ти помогне.
Един съсед продава Голф 3 1.4 мотор, никога не е имал газ, купето е здраво, лети джанти и люк.
Иска му 1100лв. Мога да ти го снимам утре ако имаш интетес. Няма климатик! Регистриран, кара го от години.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Пон 12 окт 2020 20:18

Моя е на 380х...1.8 90к.абс....не е пипан мотора...никога не е загрявал...с оригинална водна помпа е....с ориг. комутатор и бобина и безинова помпа....чака да ходи за скраб...заради ръждата....най безпроблемната кола която съм имал...споменах някои неща които са болежки за стара кола но не и при моята...просто твоят пасат има проблем а не конкретния двг или модел...имам и 5.5 определено не го обичам и не те съветвам да си го причиняваш в контекста на казаното от теб...

Последна промяна от silent на Пон 12 окт 2020 20:23, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пон 12 окт 2020 20:22

Има много такива...ама минават по 3-4 000 км. на година ,някой и по-малко :mhihi

Потребителски аватар
ludmil
Контакти:

Мнениеот ludmil » Пон 12 окт 2020 20:23

Zdravko Zankov написа:Колега,не знам дали ме помниш,но смятам че нещо не е наред.

Сега се сетих! Вие ме дърпахте във Враца, когато угасна насред гората. Оказа се изгорял комутатор.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Вто 13 окт 2020 10:06

Няма такъв филм колега, всичко се държи на кътни зъби по тези коли и е изцяло въпрос на късмет. Не съществува 30 годишен модел, за който да се знае, че го купуваш за 2000лв и само караш. Ако имаше - всички щяхме да караме от него. :th_up

Stivi написа:Има много такива...ама минават по 3-4 000 км. на година ,някой и по-малко :mhihi

Аз имах такава А3ка 1.8Т до скоро. И след 2,5г само каране, новият й собственик вкара 2500лв за да се приведе във вид. Но си знаеше всичко и я получи като цяло безплатно. :mhihi

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Вто 13 окт 2020 10:14

Точно този двигател (1.8 моно, 90кс с код ABS) е евтин и елементарен за поддръжка. Отделно, че е здрав. Подозирам, че имаш проблем с охлаждането който не е отстранен и от там идват драмите.

Та правилният двигател и купе си избрал за безпроблемна експлоатация, ама ми звучи като да си изтеглил много къса клечка...

Всъщност като се замисля това е B3, не B4. Та може и да е предшественик на ABS-a.

Последна промяна от brum на Вто 13 окт 2020 10:17, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
alpinab
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alpinab » Вто 13 окт 2020 10:14

С риск допускам, че ей този екземпляр на мк2:

https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?a ... 3649633616

Ще може и да се кара без да се прави всеки месец.

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Вто 13 окт 2020 10:37

ludmil написа:И в града ходя при най-добрия майстор, който мога да намеря - записва се месец напред при него.

Как става номера всеки месец ремонт за 150-200лв и записване за месец напред. Да не си на абонамент (готов записан)? Струва ми се, че е време да пробваш с друг майстор. И всичките тези сменени неща с чисто нови ли са сменяни или втора употреба?

Потребителски аватар
tomata
Автомобил: VW Passat B5 Alhambra
Двигател: AWT AWC

Мнениеот tomata » Вто 13 окт 2020 10:38

Пасат Б5 не е за хора с ниски заплати...ремонтираш предница за 1000лв, удряш по-голяма дупка и хоп нови 200лв.., защо не се насочиш към голф 3 или голф 3 комби бензиновите версии 1.6, 1,8 или 2,0 115кс

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”