Покупка на VW Tiguan 2.0

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
pegasys
Автомобил:
Двигател:

Покупка на VW Tiguan 2.0

Мнениеот pegasys » Нед 20 юни 2021 15:23

Здравейте, като повечето в този раздел на форума и на мен ми предстои закупуването на нов автомобил. Вече няколко месеца разглеждам сайтове и обяви за да се спра на нещо, което да е близо до това, което искам и харесвам и все повече клоня към VW Tiguan 2.0.
Първоначално разглеждах няколко модела, които както външно така и отчасти по параметри отговаряха на това което търся:
- Nissan X-trail
- Hyundai Tucson
- Hyundai Santa fe
- VW Tiguan
- VW Touareg
След преглед на доста оферти в България и навън все повече клоня към VW Tiguan, модел след 2016 г.
Бюджета с който разполагам и бих отделил е около 35-38 000 лв. и доста от офертите за VW Tiguan са в този диапазон, но във всяка от тях все нещо липсва. Спрял съм се и на няколко по конкретни оферти, говорил съм и с вносители на автомобили от Германия и Швейцария, като за цена до около тази сума може да се внесе уж нормален, запазен автомобил.
Никога не съм ползвал VW Tiguan и цялата налична информация която имам е набавена от интернет и сайтове за тях, но все пак имам още доста въпроси, за които нямам пълна или достатъчна информация. Двоумя се и между дизел и бензин, но все повече клоня към бензин с изминаване на около 8-10-12 000 на година – основно градско шофиране.
Повечето автомобили VW Tiguan в този ценови диапазон на пазара са с километри около 150 000 – та въпроса ми е дали двигателите им ще могат да издържат поне още 100 000 пробег, защото автомобила се купува поне за 5-6 години напред. Ако няма да могат, какво биха били основните му проблеми – предполага се че тепърва ще започнат всичките ремонти и смени по двигател и ходова част.
Автомобилите които разглеждам са пълни с всякакви екстри:
Асистенти и сензори /за ленти, потегляне по наклон, за паркиране, за разпознаване на умората, за дистанция, парктроник, за дъжд/, Навигационна система, Темпомат, Хендсфри, Камера за заден ход, Бордкомпютър. Слот за SD карта, USB, Мултифункционален волан, ESP, ASR, ABS, Имобилайзер, Мултифункционален дисплей, Гласов контрол, Виртуален кокпит и др.
И въпросите, които се сещам за всички тези неща е дали те също ще работят нормално след изминатите километри, кои от тях ще имат проблеми. Харесва ми доста виртуалния кокпит за шофьора, но дали при него ще има проблеми и няма просто да изгасне и да се наложат скъпи ремонти – надявам се да има специалисти, които да могат да ремонтират всички тези неща при нужда.
Дали влагането на такава сума пари в подобен автомобил би си струвала с тези изминати километри – защото на външен вид са едва ли не нови. Всичко което чета е че новите автомобили, не са като по-старите генерации и няма как да издържат и изминат 250 000 – 300 000 км, а в този случай се получава точно това. Има едни 150 000 или по-малко но тепърва ще се използва и тръгваме към 200 000.
Като гледам въпросите и неяснотите са ми доста повече, но се надявам да има по-информирани от мен, които да могат да ме насочат и посъветват дали си струва купуването на такъв автомобил.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Покупка на VW Tiguan 2.0

Мнениеот stefan4o » Нед 20 юни 2021 16:22

Няма как някой да ви каже и да ви обещае, че дадена кола ще издържи определени километри, каквото и да значи това...
Погледнете и обяви от собственици, ако има такива, поне ще знаете, какво купувате. А тези на 150 000км, може да се окажат, че са на два пъти по толкова.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Нед 20 юни 2021 16:50

Екстрите или ще работят или не. За относително нов автомобил за проблеми извън смяна на масло/окачване, общо взето се ходи при дилъра. По отношение на влагането на такава сума, няма как някой от тук да ви даде правилен съвет, защото има прекалено много променливи. Ако ще теглите кредит, за да се сдобиете с този автомобил под презумция ,че е нов и няма да влагате пари освен за гориво и масла, по-добре се откажете. Ако си вземате този автомобил с налични пари с презумция да карате "почти" нова кола и при нужда и някакви малки проблеми, да се ремонтира - е разумен избор. Това един автомобил колко ще издържи, до по-голяма степен зависи от начина на експлоатация и стила на шофиране. Дори и да се случи нещо с автомобила, общо взето всичко се оправя и ремонтира. Това е автомобил за който трябва да имате заделени средства. Това не означава, че е лоша кола. Просто не е точно в стил купуваш и забравяш. За тигуан от 2016 нататък трябва да се говори с дилъра защото имаше recall по отношение на сигурността при удар.

pegasys
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pegasys » Нед 20 юни 2021 17:00

Мерси за бързите отговори, мисълта ми беше не някой да ми гарантира пробег или нещо др., а да сподели впечатления от автомобила. Далеч съм от мисълта, че ще го купя и ще го ползвам без проблеми и ремонти, но основно ме интересуват по-големи и важни такива, чийто ремонт ще струва доста.
Относно начина на покупка - автомобила ще се купува с налични средства - в брой и няма да е на кредит, не че това има някакво значение относно здравината и експлоатацията му.
Не шофирам рисково и нямам проблеми със стаж зад гърба си съм от 1998 г., като ще се ползва за семеен автомобил.
За екстрите повече се чудя, дали при повреда ще има кой да ги отстрани, те предполагам също ще работят до определен период.
За проблема със сигурността при удар имате предвид 2016-2017-2018 г. или?
Тези автомобили, които са на пазара в момента - точно им е изтекла гаранцията по години или километри и след това вече риска не е ли на новия собственик.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 20 юни 2021 17:30

За екстрите и ремонтите не го мислете - ще се намери кой да направи колата. Въпросът е, да имате парички в джоба. Другото си е на късмет. Кое, колко ще работи - Божа работа.

thanis

Мнениеот thanis » Нед 20 юни 2021 17:52

От 2016 нагоре има различни дребни проблеми, които касят безопасността при удар. Възможност да се строши гърба на седалката / колани / еърбеци. Новите от 2019 имат възможен проблем с резервоарите, да са монтирани от по-тънък материал. Също така сгрешени бушони при първоначален монтаж. Тези всичките неща се проверяват само при дилър при конкретна рама. Защото това касае определени бройки и проблемите варират по години. Това не означава, че автомобила е калпав. Просто са елементи, които е хубаво да се проверят и да се отстранят от дилъра преди да закупите автомобила. Основните потенциални проблеми на тези автомобили са с DSG Кутията, но не са неща - които да няма кой да ремонтира.

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Нед 20 юни 2021 17:55

Никой не си дава последните парици за пораснал Голф с определен набор от екстри, над 200 коня мотор и т.н.
Въпроса е по-скоро има ли смисъл да се дадат още малко пари за екземпляр на по-малко километри, ако има вероятност да се дадат сходни пари за ремонти в следващите 100К километра. Като обикновенно към тая сметка не слагаме разправиите по ремонтиране (а може би трябва). Разликата във вероятностите при двата варианта е важна, но и зависи кой колко разчита на късмета си.

pegasys
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pegasys » Нед 20 юни 2021 18:17

Аз това и се замислям, но повече от 40 000 лв. не ми се дават за автомобил, при положение, че пак ще е същия, но примерно с 30 - 40 000 надолу в километража. Да това са около 3 мои години шофиране, но дали ако е 100 000 или 150 000, които да са реални ще има фрапантна разлика?
А как стои въпроса с доставката на автомобила от Германия или Швейцария примерно?
И от двете места хора които се занимават с внос на автомобили се хвалят, че нямат нищо общо с тези предлагани на нашия пазар. Тези при нас предполагам са купени на около 200 000 км, свалени са до приемливи граници и в същото време е вдигната цена с 4-5000 лв. нагоре.
За сега имам оферта за 36 000 лв. за автомобил от Швейцария на 150 000 непроверени километри намиращ се вече тук и друго обещание за автомобил до 100 000 км. за около 38 000 лв. със същите параметри директно търсен и докаран от там за мен.

thanis

Мнениеот thanis » Нед 20 юни 2021 18:50

Какво по-точно те интересува с доставката? Платформите се поръчва и ти я носят. Цените според зависи но е около 1000лв май. Да ти пратят VIN Номерата за проверка.

pegasys
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pegasys » Нед 20 юни 2021 19:04

Това, което ми обясняват е че избират няколко модела по предложените от мен критерии и ми пращат снимки и видео от автомобила. Ако се прецени, че е ОК ще направят по подробна проверка по него за проблеми, повреди и километри и ако всичко е ОК ще ми бъде доставена до мен. Вземат и някакъв процент от сумата с която може да бъде намалена цената. Ще поразровя още и явно покупката ще е на късмет, ако реша да е от там, макар че гарантират, че автомобила ще е в добро състояние, което аз съм прегледал и одобрил.
Сега единия автомобил, който съм харесал е в гр. Бургас, а това е на около 500 км. от мен и не ми се пътува до там само за да я видя, а отделно поне още един път за да се провери и вземе, но пък и без обикаляне и проверки няма да стане.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Нед 20 юни 2021 19:10

Не зная кой ти е казал за такива цени при такива километри за такъв автомобил, но след бързо търсене за Volkswagen Tiguan 2.0 TSI до 100 000км излизат интересни обяви.
Пример: https://www.autoscout24.de/angebote/vol ... =182018804
Спокойно може да се договори за € 17.000

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anz ... 3-216-1379
Спокойно може да се договори за € 16.400

Доставката до БГ е още 400-500€.

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Нед 20 юни 2021 19:33

Тоя първия с Равенсбургската регистрация е какъвто се търси, но втория от ибей е всъщност предишния модел. Май имаше нещо да са се позастъпили във времето на производство, или просто е регистриран по-късно отколкото е произведен.
Има и друг момент, че в случая се търси и с определени екстри, които вероятно показаният няма.

pegasys
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pegasys » Нед 20 юни 2021 19:39

Втората обява е за автомобил, който е предния модел, него въобще не го гледам.
Първата обява е за търсения модел, но е за доста орязана версия и без виртуалния кокпит, без камера, подгрев на седалките, Евро 5, не 6 /не знам защо/ и др.
Аз също преглеждам тези сайтове и следя офертите, но цените са им около 18 000 - 20 000 €. Даже с лек коментар пак ще е нужно още разходи по самата покупка от там, оглед + доставка и може би други такси.

Потребителски аватар
jordan17772
Автомобил: Golf IV 105ps + Passat B6 200ps
Двигател: BCB + CAWB

Мнениеот jordan17772 » Нед 20 юни 2021 21:53

На твое място ще обиколя месните дилъри и ще чакам предложения на нещо излязло от лизинг и гаранция.

pegasys
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pegasys » Нед 20 юни 2021 22:43

И това е вариант (макар че или ще имаме доста навъртени километри или висока цена за по-малък пробег), но в този случай ще трябва да чакам неопределено време за конкретен модел или да се задоволя с каквото има налично, а то и сега го има с повече километри на по-ниска цена.
От няколко опции все ще трябва да избера една и това е, но реално не получих отговор дали самия автомобил е нормален като избор и дали си струва цената?

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”