Съвети за покупка на Touareg.

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
delyan_damyanov
Автомобил:
Двигател:

Съвети за покупка на Touareg.

Мнениеот delyan_damyanov » Чет 05 авг 2021 13:50

Здравейте колеги! Голяма дилема имам, която вече над половин година не мога да реша, но поне вече се ориентирах към марка и модел.
Искам да купя втори автомобил, който да е хем семеен, хем жената да го кара. Имам служебен Дачия Лоджи.
Билколечител съм и се налага да ходя в гората, разбирайте планината, за билки. Няма да карам някакъв супер мега офроуд, но поне да ме измъква от леки ситуации от които Лоджито не може, то горското като види малко кал и ми вика "неща". Иначе Лоджито минава през сериозни участъци, но да е сухо или поне да няма кал. А иначе съм решил за тежките терени да си взема АТВ или някой кросов, поне за мен не е оправдано да троша автомобил, след като и с мотор мога да си свърша работа. Пък и ще мога да минавам навсякъде.
Спрял съм се на няколко джипа и единият е Туарег. Решил съм да е бензин, като за годината няма да се минават повече от 10 - 15000 км, основно жената ще го кара и като сме семейно някъде си. Доста четох и пак имам чувството, че не съм прочел всичко. Визуално ми харесва първата генерация, но ще търся нещо от края на производството към 2006. Препоръчват ми да търся от фейса нататък, но фейса не ми харесва, отвън, а следващите които ми харесват са над бюджета. Бюджета е към 15000 лв, като първото обслужване може и да не е към него, предполагам е към 2-3 к, всички масла, филтри, верига/ангренаж, спирачки и т. н., гумите отделно ще ги вземам.
Някакви съвети да ми дадете, не разбирам много, но все пак мога да видя като има теч на масло, шумове и т. н. Иначе ще я закарам на сервиз да я прегледат, а което мога сам да си правя ще си го правя, което е за сервиз, там ще ходя.
Иначе съм си харесал този: https://m.bazar.bg/obiava-33596292/vw-t ... limatronik
Имам въпрос и за ДВГ-тата. По ТТД 4,2та гори с литър над 3,2ката. Предполагам обслужването ще е доста сериозно, но все пак колеги които имат с този двигател, ако може да споделят.
Друг въпрос е с окачването т. Е. шасито, достатъчно здраво ли е за моята цел? Да не се налага да сменям често носачи, шарнири и подобни, все пак няма да карам по камънаци. Там където ходим има асвалт или в най-лошия случай макадам. Е, има тук там е някой участък с камък, но не е нещо фрапантно. Дачията си минава без проблем и окачването не се е разхлопало, но при нея носачи те са метални, а не алуминиеви. Имах една Вектра ОПС модел и носачи те се разбиваха за отрицателно време и то само от лошите пътища. Проблемът при нея беше спортното окачване и шарнирите бяха капсуловани за носачите. Предполагам при Туарег няма да е така, поне не съм чел нищо по темата. Четох че при МЛките на Мерцедес носачите са алуминиеви и се налагало често да се сменят.
Друг въпрос е СК. Решил съм да е автоматика и поне на книжка знам, как да я тествам, но въпреки това ще моля в сервиза да я тестват. Как са автоматите? Какво да гледам, с какво да внимавам при обслужване?
Това е за сега. Ако се сетя нещо пак ще питам.
Сетих се, че за препоръчване джипа да бъде на пружини. Какво да гледам, знам какво е пружина и амортисьор, но това с възглавницата съм виждал на мерцедес или Роувър, едно като гумен цилиндър. Предполагам е някаква гумена част надута с въздух и монтирана някъде около амортисьорите или на самите тях, или на мястото на пружините. Лаик съм и за това питам.
Иначе за протокола. Другите джипове които гледам са Гранд Черокито 3та генерация, Ауди Q7 но е под сериозен въпрос заради обслужването, Киа Соренто, Волво ХС70 или ХС90. От всички Туарега ми харесва най-много с голям просвет, стабилен, поне визуално, не съм карал до сега и ме кефи външно.
Поздрави!

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Re: Съвети за покупка на Touareg.

Мнениеот forski » Пет 06 авг 2021 10:11

Колега, поради каква причина искаш да ходиш в гората с Туарег, след като цената само на единия носач ти е цената на цялото задвижване преден, заден диференциал, и раздатка на едно Сузуки Витара/Гранд Витара например. Части които ги има във всяка морга, и всеки един полу кадърен майстор може да ти ги смени.
Отговорът на твоя въпрос е че с една кола не става, и ако автомобила е добър и пригоден за извън пътя, то той не е особенно подходящ за асфалт, и обратното!
Купуваш едно дърто желязо с което да си вършиш работата в гората, а на жена ти един лъскав паркетник с който да те вози, и всичко ще бъде наред :biggrin

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Пет 06 авг 2021 10:26

Туарег и Q7 са доста жалка картинка извън пътя 4.2 гори с 2-3 литра повече от 3.2. Проблеми бол. Това са автомобили, които никога няма да са съвсем наред и винаги нещо ще излиза. Не става въпрос да не са в движение, но се приготви да си абонат по сервизите през няколко месеца за различни неща, ако искаш всичко да ти е наред. Тежки, масивни, технологички, но на много годинки и километри вече и с бог знае каква история.

Не ме разбирай грешно, чудесни автомобили са когато са изправни и всичко им е наред и са предимно и основно за асфалт и това, че са 4х4 да не те подлъгва. Просто на тези години, е изключително голям риск. Принципно си в горната граница на бюджета, но просто имай едно наум и винаги дръж поне 1500лв заделени за "непредвидени" неща.

Киа-та е дървена и не е много ок на тия години, след това значително се подобряват.

Волвото е хубаво, ама пак не става за черно, както и там нещата пак са леко скъпички.

От тия за черен път, черокито най-добре. Иначе както колегата каза, защо не погледнете някоя витара или CR-V ?

За твоите нужди даже според мен не е необходимо 4х4, а по-скоро леко шаси + голям пътен просвет /магистралното каране страда от това/

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Пет 06 авг 2021 10:36

Моя съвете е Grand Cherokee или Land Rover Discovery в този бюджет има доста интересни бройки, гледам че показания Touareg е с газ, на Grand Cherokee има страхотни двигатели за газифициране и знаеш, че караш наистина проходим джип. Конкретния туарег от обявата е меко казано бутафорен, 233хил км, салона напукан като на дърт индианец петите. Волана с някакви кожи ръчен труд, таблото от дясно не знам еър бег ли му е гърмял или се е нацепило от нещо но аз лично бих го пропуснал точно този барутарник...

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пет 06 авг 2021 10:56

Необходим ли е такъв голям туч за събиране на билки?

Потребителски аватар
Piqndurnik
Автомобил: Passat Variant
Двигател: CBAB 2010

Мнениеот Piqndurnik » Пет 06 авг 2021 12:51

За извън пътя - Unimog.

Потребителски аватар
vladtod®
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот vladtod® » Пет 06 авг 2021 13:18

delyan_damyanov написа: Проблемът при нея беше спортното окачване и шарнирите бяха капсуловани за носачите. Предполагам при Туарег няма да е така, поне не съм чел нищо по темата. Четох че при МЛките на Мерцедес носачите са алуминиеви и се налагало често да се сменят.
!

Носача е лят чугун , с капсолован шарнир. Ако не ползваш отстъпки около 4 Броя Алеко Константинов.
Прикачени файлове
asa.jpg
asa.jpg (14.91 KиБ) Видяна 2548 пъти

Потребителски аватар
Rat Fink
Автомобил:
Двигател: 1 8t AUM 2 3DISI

Мнениеот Rat Fink » Съб 07 авг 2021 7:36

Здравей, аз имам Соренто 1-ва ген от години. Много здрав джип, на рама е, Тод, бавни, постоянно 4х4, носи на бой, обуто е с General Grabber AT3 и минава почти навсякъде - не тежък офроуд, но реки си прекосява спокойно, кал, трева, камънак, черни пътища, пясък. Цените на частите са супер евтини. Всичко по колата е достъпно и лесно за ремонт, дори сам човек може да си прави някои неща. Двигателя е 2.5д 140кс и не съм имал проблеми, но си слагам бардали. Харчи 9 смесено. Може да се спи в него спокойно. Не бих го сменил скоро. По магистралата си вози спокойно с 140. Сравнено с парите които ще дадеш по Туарези и Алудита само за покупка ще си го обслужваш 10 години.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”