Сравнение между Passat Variant B8 4*4 Highline /ALLTRACK и KIA Sorento 2.2D 6AT (2015)

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
signal_handler
Автомобил:
Двигател:

Сравнение между Passat Variant B8 4*4 Highline /ALLTRACK и KIA Sorento 2.2D 6AT (2015)

Мнениеот signal_handler » Пет 15 яну 2021 9:46

Здравейте,

бих искал да помоля за помощ за сравнение между PASSAT VARIANT B8 4*4 Highlline /ALLTRACK B8 4*4 Highline и KIA SORENTO 2.2D 6AT (2015). В момента съм още на фаза плануване, но след 2-3 месеца ще почна да тествам активно. Целта на задачата е да си взема проверен употребяван автомобил с достатъчно голям багажник и вътрешно място за снежни човеци. Средният ръст на фамилията е 180см. От КИА съм харесал следното нещо:https://kia.bg/second_hand/view/585/2_2d_6at_4x4___6_1_mesta/
За пасатите имам референтна спецификация на ниво Highline с всички добри глезотии - автоматик, haldex, адаптивно окачване и светлини, подгревачки, асистенти за паркиране, адаптивен темпомат и подобни.
Моля за мнение за преимуществата и недостатъците на трите посочени автомобила, както и груба калкулация на сервизната поддръжка. Благодаря предварително!

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Re: Сравнение между Passat Variant B8 4*4 Highline /ALLTRACK и KIA Sorento 2.2D 6AT (2015)

Мнениеот Vlad777 » Пет 15 яну 2021 9:54

разликата между Passat b8 4motion и B8 Alltrack не е голяма. Alltrack има пластмасови вежди на калниците, както и е по-висок с 25 mm. Препоръчителен двигател е 2.0 TDI 190 hp

Доста информация има събрана в тази тема: https://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?f=6&t=484276

Аз лично като човек, който кара Passat B8 4motion с доста добро оборудване, като я видях тази КИА от снимките и ми се струва, че е от миналото десетилетие... Ето го и него

signal_handler
Автомобил:
Двигател:

Re: Сравнение между Passat Variant B8 4*4 Highline /ALLTRACK и KIA Sorento 2.2D 6AT (2015)

Мнениеот signal_handler » Пет 15 яну 2021 10:21

Благодаря за препоръките!
Ще устискам още 2 месеца и после почвам да обикалям дилърите. КИА-та ще я тествам основно за спорта.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Пет 15 яну 2021 10:22

На мен киата ми харесва, но не знам нищо за техниката и.
Струва ми се невъзможно сравнението между СУВ и комби?!
Не знам дали си карал?
Сувът ще ти даде повече простор, висока позиция и обзор, повече спокойствие/комфорт по дупки и бордюри.
Комбито си е магистрална кола. Повече комфорт ще имаш по пътищата и завоите.
За в града предпочитам СУВ, но е важен и стил на каране. Аз шофирам нервно и кола е по-подходяща за мен.
Оттук трябва да започнеш с решението.

Иначе за Alltrack или не - освен това на Владо, олтрака има защита под цялата кола (противно на вярванията е добра), някой сантиметър просвет, по-големи гуми и повече възможност за още по-големи (ако ти трябва).
Олтрака има и режим оффроуд, който дава предимство пред нормалния пасат 4х4.
Другото са козметики.
Недостатък на олтрака е, че е по-скъп. В стандартното оборудване не влизат много екстри. Затова и се намира трудно такъв с всичко хубаво, което прави В8 съвременен автомобил.

Поддръжката на В8 не е никак евтина, но за момента са здрави. Всъщност всяка съвременна кола с евро6 и много екстри, не е евтина.
Това води до извод, че не трябва да се пестят пари при началната покупка. Колата трябва да има история.

В тази тема съм извел някои неща за олтрак и модела изобщо - viewtopic.php?f=83&t=483568

signal_handler
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот signal_handler » Пет 15 яну 2021 10:34

За момента не съм карал SUV. В случая определящото е съпоставимата цена по остатъчна стойност, която мога да си позволя. Стилът ми на каране е спокоен и уравновесен. Карам предимно градско, но искам да имам по-висока проходимост като тръгна по планински пътища.
В момента съм на Лачети 2.0 дизел на 12 години с Евро4. Като си съпоставя маниера на поддръжка спрямо това което Passat B8 изисква, цената не ме плаши. За мен е важно здравината и надеждността, а те си имат цена.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 15 яну 2021 10:44

signal_handler написа:искам да имам по-висока проходимост като тръгна по планински пътища.
Тогава със сигурност е по-добре да гледаш Alltrack и в никакъв случай R-Line пакета при нормалния Passat, защото при него предната броня е доста ниско.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Пет 15 яну 2021 10:57

То и на Олтрака бронята е забита, спрямо просвета, но се оправя с лифт/нивелиращ кит (в моята тема има линк към австралийски форум и там пише за него).

Аз живея в планината и съм карал малко оффроуд, та 'планински пътища' не ми говори нищо :Mr Green Fun

Сув-ът си е Сув и е някъде между джип и кола.
Олтрака си е малко вдигнато комби и е някъде между Сув и кола.
В допълнение - багажникът на Сув е с голямо предимство пред този на комби, дори и по данни да е по-малък.

signal_handler
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот signal_handler » Пет 15 яну 2021 11:14

group® написа:То и на Олтрака бронята е забита, спрямо просвета, но се оправя с лифт/нивелиращ кит (в моята тема има линк към австралийски форум и там пише за него).

Аз живея в планината и съм карал малко оффроуд, та 'планински пътища' не ми говори нищо :Mr Green Fun

Имам в предвид пътищата по Родопите и черните такива водещи към разни полянки и къмпинги. Да стигна до колата и после ще си :beer :banghead :bishop

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 15 яну 2021 11:30

За багажника не съм съгласен. При тази KIA обемът е 605 литра, а при Passat-a е 650 литра (1780 литра с пуснати задни седалки).

Освен, че е по-малък като обем, при Kia-та е и с по-малка товарна площ и обемът идва от по-голямата височина.

При Пасат също така има 2 нива на багажното отделение, като под капака при мен седят огромно количество неща, които си возя с мен в колата. Така над капака ми е свободно за багаж. При Киа там има разгъващи се трети ред седалки, които ако не ползваш са голяма загуба на място.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Пет 15 яну 2021 11:51

При повечето сувове обемът над щората е почти колкото на сами багажник. При пасата е под 1/3та.
3ти ред седалки се маха лесно и пак го имаш това пространство, ако има нужда.

офф: навремето така Добрин ми обясняваше, че пасатът му има повече обем от ленд круизера ми. Докато го видя :icon_lol

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 15 яну 2021 12:00

Land Cruiser 100 има 1300 литра багажник и 2200 литра с пуснати седалки. Вътре ще влезе цяла Киа - няма как да си вадиш изводи за Киа-та по него...

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Пет 15 яну 2021 12:03

Спамим темата вече.
Моя не беше 100.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пет 15 яну 2021 12:58

Това с литрите багажник ми стана интересно . Аз все го знаех, че е около 500 литра .
П.п. намерих едно инфо, не знам вярно ли е , че е 475л , но... остава си едно съмнение https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/t ... vergleich/

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Пет 15 яну 2021 13:12

Данните при повечето са до щората.
Обемът над щората е бонус. Същото важи за обема при свалени седалки - мери се до прозорци някъде. Дали има изискване за позицията на предните седалки, не знам.
Затова когато имаш по-висока кола (сув), е очевидно, че имаш и повече бонус обем.

Имам спомен за тема Сув и лека кола, но не я намирам или се лъжа.

Потребителски аватар
katmai
Автомобил: VW Passat B8 Alltrack
Двигател: 2000 BiTDI CUAA

Мнениеот katmai » Пет 15 яну 2021 13:50

Много забавно, защото и аз точно такива въпроси си задавам като автора на темата. За мен Сорентото изглежда много добре и такива твърдения ,че изглеждало като от предишното десетилетие са малко пресилени, особено пък ако го сравняваш с консервативния дизайн а VW. Като цяло аз имам усещането, че олтраците са по-качествени, по-добре шумоизолирани, карал съм и б7 олтрак и б8 олтрак. Гледах че такова Соренто може да се наеме като рент-а-кар и да се пробва, ама 300 лв(за два дни) за едното рацъкване ми идват в повече. Още преди месеци направих една картинка с цел да питам всякакви познати, кое изглежда по-добре и всички казаха Сорентото.

Иначе съвета към автора ми е да разгледа и в Германия за Соренто. Там има доооста по-голям избор. Аз бях спазарил даже едно на 60 000 км, платинум изпълнение на цена от 20 000 евро, което в сравнение с това от оказиона на Киа си е много по-добре. Проблема е че с тоя ковид се затрудни придвижването и се отказах.
vs.jpg

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”