Здравейте.
През последните седмици ми се случи да усетя остра нужда от автомобил. Живея в Нидерландия. Първоначално направих nяколко огледа на Golf 6 1.2 tsi и 1.4 tsi и Audi A3 8p със същите мотори Евро 5. Докато се случваха въпросните огледи обаче , на един приятел в съседния град му се счупи турбото точно на Golf 6 1.4 tsi. Сметката , която плати в тукашния сервиз беше 1 700 евро. Предвид бюждета , който си бях определил ,тази случка някак си ме отказа да се занимавам с tsi двигателите. Започнах да гледам Golf и А3 със 102 коня мотора. Цените , които държат тези коли с този мотор за мен са изненадващо и неоправдано високи. Leon се намира на по- нормални цени с този мотор , но за мен тази кола , като интериор е твърде голям компромис.
Настроих търсачката на следните параметри. Произход – Нидерландия. Оставащ преглед – над 6 месеца , пълна сервизна , климатик , 4 врати , бензин , ръчка ,хечбек до 5 к евро и започнах да гледам Fiat Bravo и Lancia Delta с 1.4 tjet , Civic 1.8 , Kia Ceed 1.6 и Hyundai i30 1.6 .
От колите , които прегледах , най – ми хареса ето тази
Киа Сийд , 1.6 бензин , 126 коня , 2010 година ,289 к километра , един собственик. Почти не видях протрито и изтъркно , ръжда и т.н. Всички , копчета работеха , нямаше шчупена жабка или подлакътник за разлика от някои ВАГ коли , които гледах в този ценови диапазон. Цената за която се споразумяхме е 3 250 евро. Дал съм депозит и си чакам документа от общината с който ще мога да регистрирам колата на мое име. Колата е за смяна на масло до 26.10.23 година или до достигане на пробех 304 к (което събитие настъпи първо) и е с валиден технически преглед до 25.11.23. Тези дати са ми важни , защото предполагат посещение на тукашен сервиз (обстоятелство , което бих искал да избегна)..а аз съм планирал до есента да съм се върнал в България с колата и да си я направя Българска...)))
Не я купувам от автокъща и нямам право на гаранция или на връщане , което си е поемане на риск.
Нещата , които ме притесняват и за които бих сикал да попитам са следните:
1) Много ли е вероятно на този висок пробег да харчи масло ? Ако да , евентуално колко на 10 к км?
2) В случай ,че се наложи ремонт на този двигател , скъпо ли излиза ?
3) Какви са симптомите ,че веригата е за смяна? Държа да отбележа ,че когато запалих колата студена не чух никакъв необичаен звук (но и не съм експерт по въпроса). Преглеждах сервизната история , но да си призная не успях да се ориентирам за всяка една от драсканиците на техния език.
4) Реглаж на клапани , поради липса на хидравлични компенсатори. В случай ,че въпросната процедура не е извършвана за последните 100 к км , какви са рисковете за автомобила?
5) Доколко истина има в това ,че тези коли имат проблем с резервоарите . Направени тънки и раждясват?
Капарирана Kia Ceed 1 , facelift , 1.6 бензин , 126 конски сили. Мнение за модела и някои въпроси ?
- Ивайло Димов
- предупреждение за БАН
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: 1800 -20V -AGN -1999
Re: Капарирана Kia Ceed 1 , facelift , 1.6 бензин , 126 конски сили. Мнение за модела и някои въпроси ?
За тази цена си струва колата ,не е много захабен салона .Това дали гори масло е труден въпрос едва ли може някой да ти каже .За веригата ,кола на 300 хил...за дс спиш спокойно си я обслужи,клапаните са ясни всеки сервиз ще ти я обслужи ,елементарно е .Резервоарите им верно са тенеке и гният .
Киа и Хюндай са корейския вариант на Дачия,евтини ,непретенциозни ,лесни за обслужване и с поносима поддръжка.
Киа и Хюндай са корейския вариант на Дачия,евтини ,непретенциозни ,лесни за обслужване и с поносима поддръжка.
-
- Автомобил: Kia Ceed x-ecutive
- Двигател: 1600 126 hp 2010 year
Re: Капарирана Kia Ceed 1 , facelift , 1.6 бензин , 126 конски сили. Мнение за модела и някои въпроси ?
Още няколко снимки
Последна промяна от gogogo79 на Нед 19 фев 2023 18:24, променено общо 1 път.
-
- VW експерт
- Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
- Двигател: AVF
Само че мотора на Дачия от тия години е стара концепция на Рено, и е много по-кораво желязо, плюс това е предвиден да се ремонтира. Докато при корееца на около тия километри му е ресурса на мотора, а официално не е предвиден ремонт. Не, че не ги правят, набиват се нови ризи, бутала на номинал... и каквото излезе - https://youtu.be/NhwZ2zLCIkQ
Принципно при тия с Евро 5, катализатора е близо в изпускателния колектор, и често парчета от него влизат в цилиндрите и ги износват(дефект).
Клапаните се проверяват на 90 хиляди километра, но реглажа им не е баш елементарен, щото иска махане на разпределителните валове- подбират се цели нови повдигачи по размер(така е на доста мотори след някои години, но на практика често се шлайфат старите откъм клапана).
Принципно може да се даде втори живот на този мотор, но в Западна Европа не би било икономически изгодно. Та дано те слуша до прибиране в България.
Принципно при тия с Евро 5, катализатора е близо в изпускателния колектор, и често парчета от него влизат в цилиндрите и ги износват(дефект).
Клапаните се проверяват на 90 хиляди километра, но реглажа им не е баш елементарен, щото иска махане на разпределителните валове- подбират се цели нови повдигачи по размер(така е на доста мотори след някои години, но на практика често се шлайфат старите откъм клапана).
Принципно може да се даде втори живот на този мотор, но в Западна Европа не би било икономически изгодно. Та дано те слуша до прибиране в България.
-
Благодаря за споделените мнения. Шофирал съм Дачия Логан от тези години ,че и по – нова. Моето мнение е , че не е сравнима със Сийд като усещане и комфорт. Не мисля,че Дачия от тези години е подходяща за лична кола или поне не ми допада. Бях склонен да гледам Меган 3 та генерация с бензинов VVT , но като цяло не липсват негативни мнения за Меган 3 и като интериор и екстериор не впечатлява.
-
Все си мисля ,че тоя мотор няма да е точно от категорията на ремонто непригодните....Иначе , аргументи да споря с Цецо нямам , както нямам и познанията му. Когато съм си в България , имам навика докато ползвам такси да се заговарям с шофьора за колата му. Това са хора , които много карат и определено знаят как се подържа дадена кола и колко им струва... Повече от веднъж ми се е случвало да попадна на такава Киа с пробег над 300 к и то на газ и не са се оплаквали.
-
- VW експерт
- Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
- Двигател: AVF
Аз доколкото схващам се търси нещо да върши работа за нисък бюджет. Затова отбелязах нещо по-надеждно и с по-голям ресурс, а иначе за комфорта сигурно е така. Примерно същата Киа но с 2,0 бензин е доста по-корава, мотора е стара концепция, ремонтируем, а и кара по половин милион. Клапаните също му се регулират по-лесно(с пулове), а ангренажа е с ремък. Лошото е, че тоя мотор отпада към 2010г, защото покрива само Евро 4.
В случая само си коментирам, ясно, че колата е взета почти. И дано не създава ядове, докато си дойдеш в България(тук вече е по-лесно).
...
За таксиджиите съм съгласен, ама те са със следващата Киа Сийд, с 1,4 -100к.с. който все едно точно за тях е правен. Той вече си е и с хидравлични компенсатори на клапаните, както и някои по-стари мотори на Хюндай-Киа(доста от тях лицензни от Митсубиши).
В случая само си коментирам, ясно, че колата е взета почти. И дано не създава ядове, докато си дойдеш в България(тук вече е по-лесно).
...
За таксиджиите съм съгласен, ама те са със следващата Киа Сийд, с 1,4 -100к.с. който все едно точно за тях е правен. Той вече си е и с хидравлични компенсатори на клапаните, както и някои по-стари мотори на Хюндай-Киа(доста от тях лицензни от Митсубиши).
-
Зная ги тези с 2.0 мотора , 143 коня. Те са в повечето случаи с най- много екстри , кожен салон , автомат и др... Въобще не изпадна такава обява, явно са редки.Имаше в Германия такава обява... обаче тук има някакъв данък , когато внесеш кола втора употреба и искаш да я регистрираш, нещо като нашата еко такса , но по- скъпо..))) Масово предлагането е 1.4 109 и 90 коня.
Киа Сийд 2 ра генерация с тоя двигател 99 коня , масово са ниското ниво на оборудване . Отделно от това 99 коня на малко по- голяма кола...
Отделно от това е темата с цените на бензиновите автомобили втора употреба... Бях си сложил в наблюдаваните обяви едно Audi A3 1.8 turbo 2001 ва година, 4 врати на същите километри 300 к и на цена 3 к евро , в добро състояние по снимков материал. Наблюдавах я тази обява , просто от любопитство дали ще се продаде. Е продаде се !
Киа Сийд 2 ра генерация с тоя двигател 99 коня , масово са ниското ниво на оборудване . Отделно от това 99 коня на малко по- голяма кола...
Отделно от това е темата с цените на бензиновите автомобили втора употреба... Бях си сложил в наблюдаваните обяви едно Audi A3 1.8 turbo 2001 ва година, 4 врати на същите километри 300 к и на цена 3 к евро , в добро състояние по снимков материал. Наблюдавах я тази обява , просто от любопитство дали ще се продаде. Е продаде се !
- vasko__2
- Автомобил:
- Двигател:
Същата със същия двигател на 300 000км вече- масло харчи 0.5-1.0л на 10 000км. Не повече.Веригата няма проблеми засега,Резервоара й е перфектен.Веднъж реглаж на клапани- с пулове е .Веднъж ремонт окачване , рейка(пластмасова втулка)- нищо скъпо.Две вътрешни карета и едно външно.Сега вози като нова.
- Ивайло Димов
- предупреждение за БАН
Цецо ,сравнението с Дачия е заради цялостната концепция на автомобила ,ниския ценови клас ,достъпен ,с поносима като цена поддръжка
.
Пътна полиция има дадоха второто поколение ,но с 1.6 CRDI.

Пътна полиция има дадоха второто поколение ,но с 1.6 CRDI.
-
Aз , продължавам да не виждам общото между двете марки. Киа е бранд , който произвежда модели като Stinger . Или да кажем нещо по- евтино X Ceed. Koй Румънски модел се доближава по нещо до X Ceed. Кой модел на Дачия е сравним с Niro , като технологии.. За мен Киа са сравними с марки като Шкода и Тойота например.
- Ивайло Димов
- предупреждение за БАН
Пробвай да поддържаш Шкода или Тойота от 2010 ,бензинови от годините на твоята която ше взимаш ;).Не става въпрос само да я купиш с определен набор от оборудване ,корейците и румънците са позиционирани в държави от бившия соц и таргет клиентите им са хора от тези държави със средни доходи .Достъпен нов автомобил
.Не случайно са масов автомобил за такси :)

-
Ивайло Димов написа:Пробвай да поддържаш Шкода или Тойота от 2010 ,бензинови от годините на твоята която ше взимаш ;).Не става въпрос само да я купиш с определен набор от оборудване ,корейците и румънците са позиционирани в държави от бившия соц и таргет клиентите им са хора от тези държави със средни доходи .Достъпен нов автомобил.Не случайно са масов автомобил за такси :)
Уважавам мнението ти ...въпреки,че е различно от моето. Ако трябва да съм честен, пробвал съм доста коли от Ц сегмента от тези години. Шкода не мисля ,че изобщо имат модел от тези години. Относно подръжката на Шкода , ако се подбере с 1.4 tsi и 7 степенно dsg силно вярвам ,че подръжката ще е в пъти по - евтина от Киа- та ! Рапид е малко по - късно. Октавия не ме интересува в какъв сегмент го слагат , няма ощо с Голф- хечбек. Бил съм собственик на Аурис 09 година 132 коня бензин. Никак не съм очарован от Тойотата. Счупи ръчна скоростна кутия и никак не ми допадна тази кола интериорно. Всичко се захабява на до 120 к км пробег волана се изтърква , топката на скоростния лост се бели , кожата на скоростния лост се напуква , евтина, тънка, изкуствена. Пласмасата по таблото си е изменила цвета...Самия скоростен лост е позициониран неестествено високо . Вместо подлакътник , имаш една пласмасова кутия , която не върши никаква работа...Няма къде да оставиш бутилка с вода или телефон. Някой ,ако продължава да си мисли,че това са всички възможни недоразумения в модела, да погледне какъв е обема на багажника при хибридната версия....
- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
това ако са обслужванията прави впечатление че първите или не са отразени или са започнали от 86к, като следващото е след 40к км след това 30к после след 20к падат на 10к даже и под
, освен това последното масло е 10w60
при положение че фабрично са с 5w30
п.п по спомен мисля че интервалът за смяна на масло в представителството в България им беше 15к км
, освен това последното масло е 10w60
при положение че фабрично са с 5w30
п.п по спомен мисля че интервалът за смяна на масло в представителството в България им беше 15к км
Последна промяна от tdi fen на Нед 12 фев 2023 13:26, променено общо 1 път.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Обикновено смяната към по-"гъсто" масло напомня за нещо....
Върни се в “Избор и покупка на автомобил”