Здравейте,
Пускам нова тема, че старата е вече...стара ;-)
Съкратих списъка с потенциални нови коли до 3. Трябва да реша до края на тази седмица.
Octavia Facelift 2024 1.5 TSI ръчка за 52 298 лева, Golf Facelift 2024 1.5 TSI ръчка за 61,000 лева и SUV Karoq 1.5 TSI ръчка за 60,156 лева.
Предимството на двете шкоди е че в пакетите идват с Matrix фарове. Голфа пък вози по-меко и сигурно ще държи по-добре цена във времето.
Моля за съвет какво да взема.
Мерси!
М.
Golf FL vs. Octavia FL vs. Karoq FL
- mukot
- Автомобил: VW T-roc FL + Honda Civic Sport
- Двигател: DXDB - 2023 + eHEV - 2024
Re: Golf FL vs. Octavia FL vs. Karoq FL
На подобен въпрос преди време Джеръми Кларксън беше отговорил: Който те кефи повече. 

Аз бях пред подобна дилема преди година.Даже имам тема. Само че разликата в цената тогава между Октавия Комби и Голф Комби беше около 3-4х.лв. в полза на Октавията обаче пък получих многораменно задно окачване в Голфа за разлика от гредата в Октавията. Матричните фарове не са панацея и ако не караш особено много нощем не трябва да са аргумент. При подобна разлика в цената вероятно аз бих избрал Октавия.
Сув на предно мен не ме блазни и за мен има само негативи но това е мое виждане.
Сув на предно мен не ме блазни и за мен има само негативи но това е мое виждане.
Skoda Octavia. Golf-a за тези пари не си заслужава. Karoq е по-смотан T-Roc
- fur1ous
- Автомобил:
- Двигател: CFMA
Karoq изобщо не смятам да я коментирам.
Относно Октавията.
https://www.carwow.co.uk/skoda/octavia#gref
Това може би отговаря на въпроса ти.
За теб не знам, но за мен лично тишината е много голям фактор при избора на кола ако ще се ползва и извънграда. За това си заслужава да се даде малко отгоре.
Друго не искам да казвам, че и без това никога не съм харесвал шкодилак.
Относно Октавията.
https://www.carwow.co.uk/skoda/octavia#gref
What's not so good:
VW Golf is comfier and quieter
Това може би отговаря на въпроса ти.
За теб не знам, но за мен лично тишината е много голям фактор при избора на кола ако ще се ползва и извънграда. За това си заслужава да се даде малко отгоре.
Друго не искам да казвам, че и без това никога не съм харесвал шкодилак.
-
- Автомобил: Kia Ceed x-ecutive
- Двигател: 1600 126 hp 2010 year
Изобщо не е вярно ,че Голфа ще пази по- добре цена. Карока ще пази най- добре цена, тоест ще се обезценява най - малко с годините. Причината е ,че всеки вече иска СУВ и когато има търсене цените остават високи.
- mitko66
- Автомобил: MK8 eTSI DSG
- Двигател:
с риск да съм леко офтопик - погледи сеат.бг - Леон има много добри цени за налични автомобили 1.5 и 2.0 TSI (ръчна и автомат) между 51 и 55 хиляди лева в зависимост от оборудването (това за ниво FR). Аз Лично не бих се колебал за 53-55 да взема 2.0 тси с ДСГ в Леон. Колта ми харесва отвън (даже най-много от аналозите) и отвътре, техниката е същата, материалите подобни.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Leon не е ли на по-малка база от тази на Голф и Октавия, или се бъркам?
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
Леон комби е същото като Голф комби и Октавиа комби.
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
Karoq е най-удобния формат за ежедневен автомобил. Това дето всички вече искали SUV - факт е. И са напълно прави.
ПС: зарежи ръчката, това е грешка както и да го въртиш.
ПС: зарежи ръчката, това е грешка както и да го въртиш.
- fur1ous
- Автомобил:
Моля да не бъркаме Crossover със SUV.
Crossover-а е една пълна измишльотина, нищо повече от повдигнато шаси на нормална кола.
Karoq-та си е чист Crossover.
Crossover-а е една пълна измишльотина, нищо повече от повдигнато шаси на нормална кола.
-
- Автомобил: Passat B8-5
- Двигател: 150 TDI 7DSG
В допълнение и разхода на гориво е по-висок при crossover и в завоите е по-нестабилен.За мен си заслужава единствено само ако е 4х4.
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
fur1ous написа:Моля да не бъркаме Crossover със SUV.
Точно за това е перфектен. Повдигната позиция на седене, увеличен клиренс за някой бордюр, по-голям обем в купето от голф хеч, компактни габарити. Ама щял да харчи 0,5л повече, ама щял да се накланя в завойте повече. На никой не му дреме, хората искат да им е удобно.

А пък колега, ако ми дадеш конкретна дефиниция до къде е Crossover и от къде е SUV, цена няма да имаш... Доста пъти съм се чудил през годините и google все не успява да ми помогне. :(
-
- Автомобил: Kia Ceed x-ecutive
- Двигател: 1600 126 hp 2010 year
Не е толкова въпроса в терминологията . 4 по 4 едва ли някой би отказал..,но е факт и ,че малките градски повдигнати коли(без 4 по 4) се харчат здраво . Примерно при дамите в повечето случаи , наистина не им дреме дали ще е 4 по 4. И още нещо , последния тренд е не просто да е СУВ (Кросоувър)...а да е купеобразно такова (скосена задна част) x6 , taigo , x ceed , arkana и др.
- fur1ous
- Автомобил:
hooligan_sk написа:fur1ous написа:Моля да не бъркаме Crossover със SUV.
Точно за това е перфектен. Повдигната позиция на седене, увеличен клиренс за някой бордюр, по-голям обем в купето от голф хеч, компактни габарити. Ама щял да харчи 0,5л повече, ама щял да се накланя в завойте повече. На никой не му дреме, хората искат да им е удобно.![]()
А пък колега, ако ми дадеш конкретна дефиниция до къде е Crossover и от къде е SUV, цена няма да имаш... Доста пъти съм се чудил през годините и google все не успява да ми помогне. :(
Какъв бордюр, къде ще ти се наложи?
На тротоара не се паркира.
По голям обем спрямо голф хеч, но е по дълга karoq-та, та за това.
Да в завойте ще се накланя повече и съответно шанса за преобръщане е по-голям.
Разликата между Crossover и SUV съм я написал горе.
Crossover-a си е кола, просто е висока всичко което е на платформа за кола е кола, ако ще половин метър клиренс да има.
SUV-a (Sport Utility Vehicle) се изгражда върху други платформи които не са приложими за лека кола.
Audi A4 Allroad има същия клиренс като тая Karoq, пък си се води лек автомобил.
Върни се в “Избор и покупка на автомобил”