Мнение за Киа Оптима 2.0Т, 2016 - 2018 г.

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнение за Киа Оптима 2.0Т, 2016 - 2018 г.

Мнениеот Asko VW » Нед 19 яну 2025 12:57

Здравейте колеги,

Интересно ми е, какво ви е мнението за Киа Оптима, 2016 - 2018 г., 2.0Т, 245 к.с, GT, с автоматична кутия, като цяло.
Ако някой има наблюдения, информация за двигателя, кутията, слаби страни, проблеми и т.н.
Както и по-конкретно за тези две обяви:
https://www.mobile.bg/obiava-1173702161 ... -optima-gt
https://www.mobile.bg/obiava-1172284958 ... ma-gt-2-0t
В обявите на 7 Карс (в мабиле и на техния сайт) има допусната грешка (надявам се не умишлена), че колата е с 8-степенен автомат, но след проверка на дадения VIN се потвърди информацията от аутодата за този модел, че си с 6-степенен двоен съединител.

Предварително благодаря за отделеното време, на тези които ще решат да споделят полезна информация.

Потребителски аватар
williams_vn
Автомобил: opel astra H-OPC - lada 2103
Двигател:

Re: Мнение за Киа Оптима 2.0Т, 2016 - 2018 г.

Мнениеот williams_vn » Нед 19 яну 2025 22:18

записвам се за темата че маи ми харесаха тия кии
и май по скоро нещо такова ако питаш мен че другите не стават за газова уредба
https://www.mobile.bg/obiava-1171353392 ... k7-3-0-lpg

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Пон 20 яну 2025 8:44

Не съм сигурен дали важи за тези двигатели, обаче имаше огромен скандал с Hyundai / Kia оттатък океана, заради сериозни проблеми с харч на масло от бензиновите модели след 2017 г. и силнонепрепоръчително след 2020 г.
Хубаво е да се провери :th_up
Отделно, тия които вкарват директно от Корея, много оплаквания има за върнати км - колите са били таксита, мисля.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Пон 20 яну 2025 9:59

Харчи колкото 2.0ТСИ (разбирай 9-10 смесено), върви една идея по-малко, нищо че е с повече к.с. Има си всички нужни екстри. Харч на масло при всеки модерен турбиниран бензинов двигател е възможен.

Иначе въпрос на вкус, Киа не са лоши коли просто не са за снобари. Кутията като цяло не е много силна и може да дразни една идея повече от колкото DSG. Иначе всичко друго си се гледа като нормален автомобил дали работи.

Оптимата си е магистрална кола. По-голяма е от Пасат, по-широка е от Пасат, по-ниска е от Пасат. Имат около 250кг разлика в зависимост от оборудването, затова върви една идея по-малко от колкото еквивалентен Пасат.

2.0Т си има възможност за потенциални проблеми по карантията (бутала, сегменти, колянов вал)

Принципно тия дето са били таксита от Корея основно май бяха 2.4 атмосферката и след фейса 2.0 пак атмосферен основно седани. 2.0Т комби можеш да си 99% сигурен, че не е била такси.

Пасата при gen 3 на 2.0TSI си става с комбинирана портова инжекция заедно с директно. Киата е само директно, което от своя страна може да доведе до нагари и загуба на мощност и трябва да се следи.

Киа К7 е принципно над Оптима и няма еквивалент за европейския пазар. K5/Optima са уж едно и също в зависимост от пазара. Тази К7 от обявата на колегата си е с фабрична газова.

Основен принцип при избор на скъп автомобил извън гаранция е да имаш възможност къде да я оправяш, ако и стане нещо. Не толкова дали е с 5-10 хил лв по-евтина от друга марка. Киа след 2014 година рязко вдигат качеството (разбирай здравина) на колите и след 2019 вдигат вътре качеството (разбирай вътре по интериор и материали).
Дизелите и бензините са си средностатистически здрави, не горят най-малко, не вървят най-много, не са най-здравите. Общо взето баш по средата от към всичко. Масово ако е автомат с два съединителя е сух и това води своите недостатъци след себе си. Класическите автомати са си бавни за "чички". Ръчните кутии са приятни за смяна, но не са направени да си състезател.

Окачването е добро като цяло за нашите ширини. Единствено съм със смесени чувства от представителствата им. КМБ в София съм доста доволен, останалите представителства в страната е голям хазарт да ти свършат работа, ако има проблем. За масло и филтри всички сменят, въпроса е ако имаш специфичен проблем, дали ще ти свършат работа.

Тъй като масово се кара "немско" в България, понякога можеш да имаш проблем и да трябва да търсиш решение в чужди форуми и места.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Пон 20 яну 2025 10:04

Точно този мотор който харчи масло е
В този канал https://youtube.com/@kpowertuning?si=mRIQk1JsTjPx8P7h пишеш G4KH и ще видиш десетки видеа с основен ремонт на този мотор лично за мен лукс и Киа са взаимоизключващи неща все едно луксозна Дачия според мен по-добре да се търси някоя изпитана марка

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Съб 25 яну 2025 10:40

Благодаря за отзивите.
По отношение на К7, трябва да призная, че не бях запознат със съществуването на този модел :smile . Поразгледах го в мобилето, а по случайност видях такава тази седмица и на улицата. Изглежда добре, добре оборудвани са, а и фабричната газова не е за подценяване, но ми идва ненужно голяма, а освен това е седан (не съм фен на седаните). Отделно, че не са предлагани на европейския пазар, което може да създаде затруднения при намиране на определени части, а може и на сервизи за ремонт. Оптимата ми допада повече като размер и това, че има комби вариант, какъвто заглеждам. Плюс е, че си има европеки, т.е. се предполага, че обслужването и ремонтите ще са по-лесни спрямо К7.
По отношение на мотора G4KH, поразрових се в нета и намерената информация е не особено обнадеждаваща, не че е много като цяло.
Продължавам да размишлявам :smile , за сега не съм на зор.
П.П. Мислех да ида да видя бялата (от първия линк), но е продадена.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”