Избор на семеен автомобил до 15-18 000 лв.

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
tndrrr
Автомобил: VW Golf IV 2000
Двигател: 1.9 TDI AGR

Избор на семеен автомобил до 15-18 000 лв.

Мнениеот tndrrr » Нед 16 фев 2025 22:38

Здравейте,

Ще помоля за предложения и насоки при избора на семеен автомобил - седан/комби, СУВ или Ван след 2009/2010 година. Задължително да е автомат и за предпочитание бензин, защото годишният ми пробег е 8-10 000км., като 90% е градско. Досега съм карал само дизел, но мисля, че просто се губи смисъла от дизелов автомобил при такъв пробег.

Естествено, след като имам регистрация тук, съм фен на ВАГ групата, но доколкото съм запознат, комбинацията на TSI + "сухо" DSG е крайно несполучлива и съответно трябва да се пренасоча към друга марка автомобил.

Ще съм благодарен, ако споделите кои бензинови мотори и автоматични кутии на други марки са сполучливи и си заслужава да ги погледна.

Благодаря предварително!

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Re: Избор на семеен автомобил до 15-18 000 лв.

Мнениеот thanis » Нед 16 фев 2025 22:57

https://www.mobile.bg/obiava-2173410913 ... t-skyaktiv

Нещо ей такова търсиш. TSI + DSG не е чак толкова лоша комбинация, просто трябва да си подготвен. Там по спомен с продухване на кутията при сухите съединители се прави псевдо профилактика.

Това градско поне за 6-7 километра в посока ли говорим или не ? TSI също не му е много приятно на дистанция под 3-4км.

Освен, че искаш да е автомат и бензин и евентуално седан/комби/сув нещо друго търсиш ли в колата или каквото изпадне ?

Също така, щом ще си 90% градско, има ли причина да отпадне хечбека, като вид купе ? Примерно имаш доста деца и/или домашни любимци ?

Най-накрая този бюджет е само за кола или за всичко (обслужване, регистрация, някакви дребни ремонти ако трябва, гуми и т.н.)

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Пон 17 фев 2025 9:35

Здравей,
моето мнение също е, ако твърдо си решил да е бензин, да се насочиш към японската секта - мазда, хонда. Тази мазда на мен ми се вижда изключително тясна вътре, но имат и по-големи модели. Аз бих гледал и хондите във всякакви разновидности, зависи според нуждите. Естествето трябва да се внимава с ръждата при японките.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Пон 17 фев 2025 10:09

И моето предложение е за Хонда акорд или cr-v

Потребителски аватар
tndrrr

Мнениеот tndrrr » Пон 17 фев 2025 10:53

thanis написа:https://www.mobile.bg/obiava-21734109133421826-mazda-cx-3-2-0-sport-skyaktiv

Нещо ей такова търсиш. TSI + DSG не е чак толкова лоша комбинация, просто трябва да си подготвен. Там по спомен с продухване на кутията при сухите съединители се прави псевдо профилактика.

Това градско поне за 6-7 километра в посока ли говорим или не ? TSI също не му е много приятно на дистанция под 3-4км.

Освен, че искаш да е автомат и бензин и евентуално седан/комби/сув нещо друго търсиш ли в колата или каквото изпадне ?

Също така, щом ще си 90% градско, има ли причина да отпадне хечбека, като вид купе ? Примерно имаш доста деца и/или домашни любимци ?

Най-накрая този бюджет е само за кола или за всичко (обслужване, регистрация, някакви дребни ремонти ако трябва, гуми и т.н.)

1. Относно Мазди-те, там се бях спрял да разглеждам CX-5 1-ва генерация модела, но нямам абсолютно никакви отзиви за нея, а и бензиновите леко отиват над бюджета.
2. За пробега, грубо около 5км. ми е в едната посока. Това е разстоянието ми до работа. Съответно, петък, събота и неделя понякога се въртят малко повече километри.
3. А, относно какво търся в колата - задължително да има подгрев на седалки, мултиволан, парктроник и е желателно да има и мултимедия. Не търся най-базовото като оборудване.
4. Хечбек не търся, защото ми идва малко. С дете на 6 месеца съм, съответно в багажника винаги има количка. В момента карам е46 комби и ми е малко. Също така и отвътре като пространство на задните седалки също е доста тесничко.
5. Този бюджет е само за колата. Идеята ми е, ако не излязат някакви скъпи ремонти, да мога да се вместя в 20-22 000 лв с покупката и обслужването.

vanesto написа:Здравей,
моето мнение също е, ако твърдо си решил да е бензин, да се насочиш към японската секта - мазда, хонда. Тази мазда на мен ми се вижда изключително тясна вътре, но имат и по-големи модели. Аз бих гледал и хондите във всякакви разновидности, зависи според нуждите. Естествето трябва да се внимава с ръждата при японките.

tdi fen написа:И моето предложение е за Хонда акорд или cr-v

Именно, основно към момента гледам Хонда CR-V 3-та генерация. Най-вече заради славата на здравите японски бензинови мотори, но и при това CR-V както и Мазда CX-5 нямам отзиви от първа ръка и заради това се допитвам до Вас.

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Пон 17 фев 2025 11:21

И двете стават, атмосферни бензинки без турбо, въпросът е да намериш читав екземпляр, на малко км. Маздата я дават малко по-икономична, но не очаквай някаква голяма динамика в тези тежки купета. Кумът ми кара СХ-5 от около година и е доста доволен засега.

Потребителски аватар
tdi fen

Мнениеот tdi fen » Пон 17 фев 2025 11:21

Cx 5 не съм чул лоши отзиви но бюджета според мен е 20+ к за подобна

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Пон 17 фев 2025 11:36

При тези обстоятелства, гледаш за запазено CR-V 3-та генерация. Ако муцуната не те дразни, колата е комфортна и с приличен багажник. Не е прекалено голяма и не би следвало да имаш проблеми за паркиране. R20A2 мотора е приятен за каране и автомата им е нормален. Ще имаш висок разход на гориво над 11-12 литра средно за такива разстояния и толкова тежка кола. Стават на газ, само по спомен трябваше да се регулират клапаните на 40-50хил км.

Подгрева на седалки ще е труден малко, но си заслужава компромиса за останалата част от колата. Винаги ако ти е драма, можеш да си намериш афтър маркет китове със захранване от запалка (грозно и бутафорно е, но върши работа)

Маздата, ако ще е CX-5 според мен излиза извън бюджета. Тя е по-премиум вътре, но и цените са и по-високи. Разлика в горивото ще има в полза на маздата, но примерно 1-2 литра. Skyactiv-G моторите са приятни за каране също.

Щом ще се дават такива пари, задължително да се занесе кола в сервиз за обстоен преглед.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Пон 17 фев 2025 11:39

Според мен в тоя бюджет се насочи към комби, Е46 комби просто е с малък багажник, под 450 литра.
Относително новите комбита, т.е след 2010-2012, в тоя клас имат по почти 600 литра багажник това е с над 30% повече.

Като пример пускам една, тази трябва да е с мокри съединители, конкретно тоя леон е с 587 литра багажник, може да разгледаш и октавия и vw passat и тн., като цяло ако искаш мокри съединители трябва да гледаш от 2.0 нагоре, или 1.8 4x4.

https://www.mobile.bg/obiava-1173736733 ... -avtomatik

Конкретно тия 1.8 TSi, не са лоши мотори. Пък и са още с чугунен блок.

CR-V-то е с алуминиев блок примерно, третото поколение, точно което ти предлагат R20A, което лично за мен си е минус.

Потребителски аватар
tdi fen

Мнениеот tdi fen » Пон 17 фев 2025 12:14

ако намериш volvo xc 60 3.2 мотора силно го препоръчвам много здрав и безпроблемен много важно с висока сигурност не е особено икономичен ама за по 5 км на ден не мисля ,че ще проблем разхода ,но по нашите географски ширини са предимно от Канада и Америка

Потребителски аватар
tndrrr

Мнениеот tndrrr » Пон 17 фев 2025 12:37

tdi fen написа:Cx 5 не съм чул лоши отзиви но бюджета според мен е 20+ к за подобна

thanis написа:При тези обстоятелства, гледаш за запазено CR-V 3-та генерация. Ако муцуната не те дразни, колата е комфортна и с приличен багажник. Не е прекалено голяма и не би следвало да имаш проблеми за паркиране. R20A2 мотора е приятен за каране и автомата им е нормален. Ще имаш висок разход на гориво над 11-12 литра средно за такива разстояния и толкова тежка кола. Стават на газ, само по спомен трябваше да се регулират клапаните на 40-50хил км.

Подгрева на седалки ще е труден малко, но си заслужава компромиса за останалата част от колата. Винаги ако ти е драма, можеш да си намериш афтър маркет китове със захранване от запалка (грозно и бутафорно е, но върши работа)

Маздата, ако ще е CX-5 според мен излиза извън бюджета. Тя е по-премиум вътре, но и цените са и по-високи. Разлика в горивото ще има в полза на маздата, но примерно 1-2 литра. Skyactiv-G моторите са приятни за каране също.

Щом ще се дават такива пари, задължително да се занесе кола в сервиз за обстоен преглед.

Да, определено CX-5 е по-добрата визуално, но надхвърля бюджета. За подгрева при CR-V, мисля, че няма да е проблем с намирането, защото повечето на обяви са с подгрев.
Относно разхода, няма да е такава драма, защото е46д 150к.с ми дава 10-12 разход :mhihi Ако взема чист бензин, газ сигурно няма да му сложа, тъй като едва ли ще успея някога да избия инвестицията, но ако намеря такава с поставена газ, заслужава ли си да я гледам или има шанс да е "милионник"?

tdi fen написа:ако намериш volvo xc 60 3.2 мотора силно го препоръчвам много здрав и безпроблемен много важно с висока сигурност не е особено икономичен ама за по 5 км на ден не мисля ,че ще проблем разхода ,но по нашите географски ширини са предимно от Канада и Америка

XC60 на Волво също го гледах, но и той надхвърля бюджета, за съжаление...

fur1ous написа:Според мен в тоя бюджет се насочи към комби, Е46 комби просто е с малък багажник, под 450 литра.
Относително новите комбита, т.е след 2010-2012, в тоя клас имат по почти 600 литра багажник това е с над 30% повече.

Като пример пускам една, тази трябва да е с мокри съединители, конкретно тоя леон е с 587 литра багажник, може да разгледаш и октавия и vw passat и тн., като цяло ако искаш мокри съединители трябва да гледаш от 2.0 нагоре, или 1.8 4x4.

https://www.mobile.bg/obiava-1173736733 ... -avtomatik

Конкретно тия 1.8 TSi, не са лоши мотори. Пък и са още с чугунен блок.

CR-V-то е с алуминиев блок примерно, третото поколение, точно което ти предлагат R20A, което лично за мен си е минус.

По принцип, първоначалното ми желание и кола която се вписва идеално в моите изисквания е Пасат Б7. Дори, ако в краен случай трябва да взема дизел, то със сигурност ще е Б7.
А, относно бензина при Пасат-а, както каза ти, само 2.0tsi е с 6-степенно, "мокро" DSG. При него обаче за какво трябва да гледам като го купувам? Как стоят нещата с горенето на масло? Мотора с верига или с ремък е? Като цяло, ако може малко повече информация за него.

Потребителски аватар
paagrio
Автомобил: голф 1K
Двигател:

Мнениеот paagrio » Пон 17 фев 2025 13:18

Хубаво си се насочил към малките джипове. Внимавай с комбитата че това което за нас е мечтана семейна кола на запад вероятно е било рентакар или такси. За миниванове и разни зафири с трети ред седалки пък да не говорим, на такива совалки от летището до хотелския комплекс поне 300 000 километра назад ще им върнат нашите измамници.
Двигателят за толкова градско трябва да е бензинов, защото дизелови заводски без ДПФ почти няма в този диапазон а си е пълен мазохизъм да му трепериш и угаждаш и като го изпереш след година пак да трябва да го хвърляш и изолираш.
Има определени марки и модели които много рядко се избират за служебни но при всички положения когато харесате някоя кола разпитай хубаво за произхода, а после разпитай други хора за конкретния търговец, при кои бояджии и сервизи си води новия внос и т.н. все нещо полезно ще изскочи. Ако те е срам да досаждаш или те мързи след време ще трябва пак да обикаляш да питаш но с развалена нова кола с лошо прикрити проблеми.
Виж и в чуждите сайтове за продаване на коли, ако средната цена е 10 000 евро а тук на място ти я продават за 16 700 лева с включени транспортни разходи и печалба, сещай се колко тежко е катастрофирала или наводнена. Читавите коли салонджиите ги вкарват рядко и само за себе си понеже от опит знаят че никой тук няма да им плати реалната цена.
Подгрева на седалките дори да го има като опция на стара кола не е сигурно колко са здрави реотаните след хилядите лакти и колена по автомивките и сервизите.

Потребителски аватар
tonkogtd
Автомобил: Golf GTD Polo GTI
Двигател: JR-1991 BJX-2006

Мнениеот tonkogtd » Пон 17 фев 2025 13:27

При Пасат Б7 1.8TSI и 2.0TSI не са много за предпочитане.
Сеат Леон 1.8TSI,за който качи линк колегата,е от моторната серия EA888 Gen.3.
1.8TSI 4x4 се вгражда при А3 8V,Голф 7 Alltrack,Шкода Октавия 3,Сеат Леон 3 X-PERIENCE.Те са със 6-степенната кутия DSG DQ250.
Кода на мотора е CJSB.

Spikul

Мнениеот Spikul » Пон 17 фев 2025 13:34

Ако ще е японско SUV, по-добре да е Субару отколкото Мазда или Хонда. Нито една от последните две марки не могат да се похвалят с читаво 4х4, за разлика от Субаруто. Последните им бензинови турбо мотори за Форестър са сравнително читави, но не стават за газ. Обаче нито Хондата, нито Маздата имат задоволителна динамика, сравнение със Субару.
Форестър 3-та генерация мисля е до 2011 г. и е с неубиваем автомат от Тойота. Следващата генерация е с вариатор, но казват, че е доста по-здрав от този на Ауди.

Потребителски аватар
tdi fen

Мнениеот tdi fen » Пон 17 фев 2025 13:52

honda има и 2.4 релно е малко по-мощен разхода не е много по-голям ,може да погледне и ix35 kia sportage но и те са от 18 к лв и нагоре освен това са с дирекстно впръскване

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”