Панорамен люк - плюсове и минуси
Панорамен люк - плюсове и минуси
Често се среща т.нар. панорамен люк, макар че по-скоро е стъклен покрив. Доколко това е добра екстра или потенциален проблем поне при по-стари коли? Чувал съм, че често има проблем със щората, която го закрива. При някои изпълнения тя е на дупки, което е повече сенник, отколкото затваряне на панорамата. Стъклото предполагам е закалено и понася градушки.
- dontaskdontsay
- Автомобил: Golf III 1.6 1994
- Двигател: ABU
Re: Панорамен люк - плюсове и минуси
Имам голф 5 комби с панорама но почти не съм го карал и не мога да дам кой знае какви отзиви. Да щората е на дупки и през нея минава светлина така че това може би да се води за минус.
Колкото до проблема със щората, не е толкова страшно.
Аз си поръчах моята от Алиекспрес за 20лв и за няколко часа я смених. За първи път подменях такава щора но в youtube има доволно видеа показващи как става номера. Дори не ми се наложи да свалям целия таван.
Предполагам лятото ще е приятно да се кара с отворена панорама но за сега не съм имал удоволствието и не мога да изкажа мнение.
Колкото до проблема със щората, не е толкова страшно.
Аз си поръчах моята от Алиекспрес за 20лв и за няколко часа я смених. За първи път подменях такава щора но в youtube има доволно видеа показващи как става номера. Дори не ми се наложи да свалям целия таван.
Предполагам лятото ще е приятно да се кара с отворена панорама но за сега не съм имал удоволствието и не мога да изкажа мнение.
- buller
- Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
- Двигател: 1_8T AWT
За мен това е най-голямата безмислица откъм скъпоструващите екстри, с които можеш да надградиш колата.
1. скърца от нов - заради усукванията
2. изисква ежегодно почистване и смазване
3. рискове от протичане, особено ако стои отвън
Като цяло съм любопитен кой и какви доводи би дал в подкрепа на панорамните тавани
Аз съм имал една кола с шибидах, който почти не се ползваше, а накрая се и счупи (водачите).
1. скърца от нов - заради усукванията
2. изисква ежегодно почистване и смазване
3. рискове от протичане, особено ако стои отвън
Като цяло съм любопитен кой и какви доводи би дал в подкрепа на панорамните тавани

Аз съм имал една кола с шибидах, който почти не се ползваше, а накрая се и счупи (водачите).
- fur1ous
- Автомобил:
- Двигател: CFMA
Имал съм 5 коли, различни години, 3 от тях VAG с панорами, шибидах и тн.
Нито една не скърцаше!
За другите 2 точки съм съгласен, въпреки че аз не съм ги почиствал и смазвал, но не съм и задържал колите с години..
Също така не ми е протичал никога, но на приятел протече, на голф 6, но се оправи лесно. При него също няма скърцания.
Ако си имал скърцания, си е бил по скоро единичен случай при теб.
За мен екстрата е хубава. Бих си взимал пак.
Едното ми ауди беше с мрежа, да ти кажа пак си беше ок.
Най-хубавото е,че влиза светлина.
Иначе аз рядко го отварях целият, по скоро си го отварях нагоре.
Нито една не скърцаше!
За другите 2 точки съм съгласен, въпреки че аз не съм ги почиствал и смазвал, но не съм и задържал колите с години..
Също така не ми е протичал никога, но на приятел протече, на голф 6, но се оправи лесно. При него също няма скърцания.
Ако си имал скърцания, си е бил по скоро единичен случай при теб.
За мен екстрата е хубава. Бих си взимал пак.
Едното ми ауди беше с мрежа, да ти кажа пак си беше ок.
Най-хубавото е,че влиза светлина.
Иначе аз рядко го отварях целият, по скоро си го отварях нагоре.
И моето мнение, че по-скоро не става за нашите условия шибидахът. Зимата и лятото е абсурд да се ползва, а пролетта и есента става в определени условвия. Аз лично съм го ползвал изключително рядко, на колите на които съм имал. Не ми е съдавал проблеми, но предпочитам тапициран таван, отколкото шибидах. Да не говорим, че ако го отвориш по магистрала шуми, а в София влиза цялата мизерия директно в купето.
- group®
- Темерут
- Автомобил: Passat B8 Alltrack
- Двигател: DFCA
MMX написа:Доколко това е добра екстра ....
2 бона струва - да поръчаш, да се ремонтира ...
Не взех кола на по-малко километри, защото нямаше панорама.
Чаках си тази.
И не съжалявам.
И следващата ми ще има.
Въпрос на вкус.
Ако е люк - да, ако е покрив - на кантар.
Всички коли са задължени да си издържат тежестта при обръщане и реално, покрива, че е 80% стъкло не пречи. Градушка надали ще го строши.
Иначе какво означава по-стари коли ? Визираш 2000 година 2010 или 2020 грубо казано.
Като всяко нещо, ако не е ползвано и обслужвано, може да се счупи и ако си N-ти собственик си е разход.
Както груп казва- въпрос на вукс е.
Всички коли са задължени да си издържат тежестта при обръщане и реално, покрива, че е 80% стъкло не пречи. Градушка надали ще го строши.
Иначе какво означава по-стари коли ? Визираш 2000 година 2010 или 2020 грубо казано.
Като всяко нещо, ако не е ползвано и обслужвано, може да се счупи и ако си N-ти собственик си е разход.
Както груп казва- въпрос на вукс е.
- dontaskdontsay
- Автомобил: Golf III 1.6 1994
- Двигател: ABU
Както каза thanis, всяко нещо си иска поддръжка. Така както си поддържате двигателя, ходовата част и т.н., така и панорамата си изисква поддръжка. Поддръжката е елементарна и може би затова и често се пренебрегва. Има едни водачи за смазване и да се почистят отводнителните канали.
Тук имаше една друга тема за панорамите в която се обсъждаше смазването им. Малка тубичка с грес но със специален накрайник с който се бърка и се смазват водачите. Хората които си бяха закупили въпросния инструмент за смазване се брояха на пръстите на едната ръка. После защо имало проблеми.
Колкото до скърцането, при мен също всичко е наред. Никога не съм го чул да скърца. Друг е въпроса че след смяната на щората ми подрънква една ламарина над задните седалки и ще трябва да го погледна когато имам време.
Общо взето готино е да го има, особенно ако има деца, отзад и им е весело. А пък на комбито като му паднат седалките и сложиш един матрак си става перфектно легло за двама с хубава гледка към звездите
Тук имаше една друга тема за панорамите в която се обсъждаше смазването им. Малка тубичка с грес но със специален накрайник с който се бърка и се смазват водачите. Хората които си бяха закупили въпросния инструмент за смазване се брояха на пръстите на едната ръка. После защо имало проблеми.
Колкото до скърцането, при мен също всичко е наред. Никога не съм го чул да скърца. Друг е въпроса че след смяната на щората ми подрънква една ламарина над задните седалки и ще трябва да го погледна когато имам време.
Общо взето готино е да го има, особенно ако има деца, отзад и им е весело. А пък на комбито като му паднат седалките и сложиш един матрак си става перфектно легло за двама с хубава гледка към звездите

- Lupender
- Автомобил: Audi A4 B9
- Двигател: EA 288
Панорамата е хубаво нещо, но иска периодично почистване и смазване. Имал съм кола с отваряема панорама и един път не искаше да се затвори (много беше сензитивна, при най-малка съпротива отказваше механизма), ако завали дъжд в този момент е кофти. Моята шумеше при по-високи скорости (над 160) заради фугите.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Значи тази екстра, да имам стъкло на тавана в колата, я искам точно толкова, колкото да имам три цилиндъра под капака ! Трябва да е единствената останала кола в продажба, за да си я купя 

- fur1ous
- Автомобил:
- Двигател: CFMA
Не че нещо ама да кажеш "не го искам" без аргументи е все едно да кажеш "не ям гъби" без да обясниш защо.
Аз вместо само да мрънкам мога да се аргументирам защо ми харесва
Прави купето по-светло и приятно.
Създава усещане за повече пространство.
Добавя стойност при препродажба.
Аз вместо само да мрънкам мога да се аргументирам защо ми харесва
Прави купето по-светло и приятно.
Създава усещане за повече пространство.
Добавя стойност при препродажба.
Ако не бяха дупките, можеше да мине за приемлива екстра. Но с дупки означава да ти пече главата при голямо слънце дори като е пусната щората. Съответно и като стои паркирана на слънце сигурно прибавя 4-5 градуса отгоре.
- alpinab
- Автомобил:
- Двигател:
За мен панорамата е антиекстра, която трябва да отсъства. Дори при опъната щора ми пече на главата (ФВ панорама, на други марки може да е различно). За мен е в противовес на разбиранията ми за комфорт в един автомобил. Обичам плътна сянка особено лятото.
Иначе седи готино, спор няма.
Иначе седи готино, спор няма.
- MamaMy
- Автомобил: Galaxy
- Двигател: AUY 2003г
Според мен панорамния покрив е бледа имитация на кабриото. Ползваш го 5 пъти в годината, а като остареят механизмите и уплътненията си биеш главата в стената и търсиш силикон да го фугираш.
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Аз ползвам панорамата почти всеки ден дори и през зимата, стига да не вали. Като вали само повдигам задната част. Лятото когато не пече прекалено силно. За мен си е много добра екстра и като съм свикнал с нея бих си търсил следващата кола отново с панорамен таван.
Потенциален проблем при по-стари коли - да. Може да тече, да се развали отварящия механизъм, да се запушат отводнителните тръбички и др.
Потенциален проблем при по-стари коли - да. Може да тече, да се развали отварящия механизъм, да се запушат отводнителните тръбички и др.
Върни се в “Избор и покупка на автомобил”