Съвети за покупка на VW Touran ll 2.0TDI 150/190hp

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
madzho
Автомобил:
Двигател:

Съвети за покупка на VW Touran ll 2.0TDI 150/190hp

Мнениеот madzho » Вто 08 апр 2025 23:48

Здравейте!

Карах курсовете на Голф.
Учих се на газифицираната Ибиза на баща ми.
Първата ми кола беше "любимата" на всички бяла Астра/дизел.
Сега карам бензиново Мицубиши Outlander 4х4.

Поради неправилна преценка на нуждите ми, продавам Мицубишито, защото не мога да му смогна на разхода от 15/100 софийско градско с чист бензин, а 4х4 не ми трябва. :banghead

Насочил съм се към добрия, стар VW за следваща семейна кола, тъй като очакваме нов член в семейството. Целим да закупим атомобил на до 8 години (от 2017 насам), който да ни служи вярно следващите 10ина години, а бюджетът е 25-27хил. лв. за покупката.

Молбата ми към вас, като експерти в сферата, е да ми дадете мнение за Touran ll 2.0TDI 150 или 190к.с. Прочетох всичко налично за този мотор, но във връзка с Пасат Б8, а такава кола не ми върши работа.

Искам малко по-висока кола откъм клирънс, а багажника на Touran-а със сигурност е и по-голям. Пътуваме често София - Пазарджик и София-Варна, та икономията на извънградско също ми е важна.
Ходим и на къмпинг в Родопите, така че не трябва да е "долепена" до земята, със сигурност.

Интересува ме: :question
1. 150кс и 190кс - има ли разлика в разхода между двата варианта?
2. 150кс е "скопен" от по-голямата мощност или 190кс е всъщност засилена 150-ка?
3. Какъв е реалният разход в софийския трафик при тези два мотора на Touran ll?
4. Има ли специфични слаби места в новите Touran-и, за които трябва да се оглеждам при покупка (ръжда например)?
5. Ръчна или автоматична скоростна кутия е по-здравият вариант? (карал съм само ръчни и никога не съм имал проблеми с трансмисия, масла, обслужвания, та затова пак ми се иска ръчка, но ако е трошлива ще се насоча към автомат.)
6. Ако някой има актуална информация за основните цени около ремонт/поддръжка на такъв автомобил, ще ми бъде изключително полезно да науча повече. (накладки, дискове, ролки, ремъци, масла, филтри, амортисьори, съединител)

Това са основните ми питания, които биха разяснили много неясноти в главата и портфейлът ми. :biggrin Уви, моите познания стигат до старите 2.0тди 140кс, а те вече не се слагат, ми се струва.

Благодаря предварително на отзовалите се и шофирайте разумно и безаварийно! :th_up

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Re: Съвети за покупка на VW Touran ll 2.0TDI 150/190hp

Мнениеот Vlad777 » Сря 09 апр 2025 11:40

В бюджет до 12500 евро в Германия има само няколко оферти за Туран 2017 г. 2.0 TDI на под 200 000 км. В случай, че не си тежък комарджия е добре да прескочиш най-евтините коли.

За читав Туран 2.0 TDI от 2017 г. си проготви около 17000 евро, което прави бюджет от 35000 лв с докарването. Другото са компромиси, превъртяни километражи и проблеми.

В този бюджет смятам за много по-добър избор Golf 7 комби 2.0 TDI 150.

При всеки случай обаче ако караш много градско ще има занимавка с DPF-a

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Сря 09 апр 2025 12:19

https://www.dasweltauto.at/vehicle/522201959 Ето това е някаква отправна точка за реална кола.

Бюджета е прекалено нисък за реална кола.

Щом ще се взема за дълго време, по-добре вдигнете малко, за да можете да избирате от читави екземпляри.

Тук в България, не че е невъзможно, но е много вероятно колата да е на над 300 хил км връщана и/или с удари оправяна.

Въпрос на личен избор е, дали това са критични проблеми, но каквото и да избереш от България, задължително в сервиз преди покупка и по възможност в дилър на VW за проверка. Един Carvertical и другите му производни, като услуга също върши работа, преди да тръгнете на оглед.

Ако продавача не дава VIN и няма опция, за преглед в сервиз (който не е на негов баджанак на 200метра от автокъщата) не бих рискувал с такива суми за такава кола, защото просто последващата загуба може да е голяма и реално това не е много желан автомобил и е възможно трудно да бъде продаден.

Както и няма понятие реален разход в софийски трафик. Има значение от къде минаваш и колко км общо се кара градско на студен мотор, защото от Обеля до Бизнес парка по околовръстното е едно, от Обеля до Студентски град през центъра е друго. Или иначе казано, в зависимост от маршрута ти, градското може да варира от 5-6 литра до 12-13 литра.

Новите дизели никак не обичат кратки разстояния по ред причини, Adblue, Euro 6, DPF, EGR, приоритет за затопляне на купето и т.н. Ако караш под 3км градско - всички дизели ще ти горят много.

Ако годишните километри са под 15тина хиляди, помисли за бензин, защото малкия бензин спрямо 2.0 150 коня дизел се върти около 1 литър на 100км разлика, но няма да мислиш за DPF и Adblue, EGR

На година са около 350лв разлика горивото от финансова гледна точка. Но ще ти отвори избора за повече коли без да е съществен компромис.

Ако минавате над 20тина хиляди и нагоре и искате 10 години да я карате колата, дизел 100% просто предвиждате касичка за евентуалните скъпи проблеми покрай мотора, които ще настъпят.

Автомат срещу ръчка в най-общия случай ръчката е по-здрава, но за кола в стил на туаран е по-вероятно да намираш DSG-та. Трябва да се прави обслужване на DSG-то на 60тина хиляди километра и да се молиш да не се сменят съединителите и да се счупи мехатроника. Вече са достатъчно популярни и има сервизи в България, където могат да ремонтират, просто е неприятно, но не е края на света - АКО дойде голям ремонт.

Също така, шасито на туаран не е предивдено за динамика и ако няма да дърпаш ремаркета, 150 си му е достатъчен. Иначе е по-скоро засилена 150-ка големия мотор от колкото скопена 190-ка

Туарана много натоварен си кляка доволно, т.е. в проходите и планините пак трябва да си внимателен, както с лека кола.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Сря 09 апр 2025 12:32

Тъй като се търси дизел и в този бюджет според мен по-добре стария модел от последните според мен не проблем градското ако веднъж седмично за уикенда да се пътува извънграда

madzho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот madzho » Сря 09 апр 2025 19:17

Благодаря за мненията, господа! Много съм объркан от това, че трябва да завишим бюджета толкова много. Няма как да се случи това, защото не съм Рокфелер и нямам финансова възможност да отделя една торба пари за втора употреба кола.

Картинката е следната:
Висок съм 2м. Искам да сядам на малко по-високо в колата си. Трябва ни багажник и икономия за пътуване, ръчка, без 4х4, с нормална поддръжка. Целим дългогодишна употреба с минимални разходи по над 25хил.км на година.

Моля ви, дайте ми съвет към какво да се насоча, защото преминах през всичко вече... [Skoda Scout, Dacia Lodgi и Logan, Hyundai Tucson, Renault Grand Scenic, Passat Alltrack, Volvo XC60 и XC70, Kia Niro, Kia Sportage, Kia Sorento]

За Волво поддръжката е доста скъпа, имали сме семейна такава. Надеждни са, но развали ли се - боли, а и големия мотор гори яко.
За Kia - или малък багажник при Ниро, или висок разход при другите.
За Шкода - спира ме, че пак нямам пари за читава бройка, а и в България няма никакво предлагане.
Dacia Lodgy- имали много шум по време на движение над 100км/ч. Не мога да го издържа това. Старата ми Астра свистеше доста и не е никак приятно.
Hyundai - малък багажник, но адски икономична.

Незнам вече какво да търся, отчаях се доста... помагайте с идеи.

Благодаря предварително на отзовалите се!

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Чет 10 апр 2025 9:18

Колега, щом планираш да ползвате колата към 10г и сумарно над 200 000км, тук има смисъл да се замислиш за чисто нов автомобил. Dacia Lodgy отговаря максимално на условията, като до 130 км/ч, акустичния комфорт е приемлив. Туран на под 8г и с ясна история/приемлив пробег, струва горе долу колкото въпросното Lodgy в магазина.

Потребителски аватар
tdi fen

Мнениеот tdi fen » Чет 10 апр 2025 10:47

Загледах ги според мен може да вземеш някой и новият модел около 12 к евро
https://link.mobile.de/Vb8d8TbJwzsv78gq8
https://link.mobile.de/6M9SYcy6442pxjfF6
https://link.mobile.de/MHEvhhu64Tv6LrDMA

madzho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот madzho » Пет 11 апр 2025 18:00

Момчета, какво ви е мнението за 1.6 моторите на Туран 2? Бива ли ги или са слаби за тази кола? Защото от тях има доста бройки и май мога да се класирам за читав индивид на малко километри.

Потребителски аватар
tdi fen

Мнениеот tdi fen » Пет 11 апр 2025 18:15

За мен е слаб иначе в новия модел са що годе добре

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Пет 11 апр 2025 18:20

За километрите годишно, където ще се ползва колата 1.6 ще ти се стори все едно е 1.0 атмосферка на клио. Ще можеш да сложиш евтина газова и дотам. Извънградско до Пазарджик ще е поносимо, но пътя до Варна ще ти се стори мъчение.

Принципно това е мотор за много непретенциозни хора и динамика не може да се говори. Ако го натовариш с 5 човека + багаж + климатик ще си връщаш често предавки и изпреварванията на междуградски път ще са само в участъци с по 1км път напред.

Възможно е да горят масло и е безсмислено да се кара само на бензин. Това е мотор за газ и ниски разходи и дотам, всичко друго са негативи.

EDIT: колегата Zdravko Zankov ме поправи правилно, реших че мислиш за 1.6 бензин на туаран 1. Ако става дума за туаран 2 1.6дизел - пак не върви и ще е тегаво натоварен на макс, иначе се търкаля нормално. Не трябва да гори масло и разхода няма да е съществено по-нисък спрямо 2.0

Последна промяна от thanis на Пет 11 апр 2025 21:24, променено общо 1 път.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Пет 11 апр 2025 20:31

Що си мисля, че колегата визира 1.6 ТДИ? А не бензинов двигател.

madzho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот madzho » Пет 11 апр 2025 23:05

thanis написа:EDIT: колегата Zdravko Zankov ме поправи правилно, реших че мислиш за 1.6 бензин на туаран 1. Ако става дума за туаран 2 1.6дизел - пак не върви и ще е тегаво натоварен на макс, иначе се търкаля нормално. Не трябва да гори масло и разхода няма да е съществено по-нисък спрямо 2.0

Да, извинявам се, не поясних. Говоря за ТДИ-то, защото бензина наистина би бил отчайващо слаб за такава тежка кола. 1.6 бензинов голф хеч бих купил на жената за градска кола, но за семеен автомобил като Турана, не става.

Днес ходих да гледам една Дачия Lodgy Степуей в Омникар 1.5 дизел. Голямо магаре е, ама е толкова вдървена отвътре, че тръпки ме побиват. Затова отворих mobile.de да проверя 1.6TDI Touran II. Не мога.... психиката ми не проумява фактът, че за 25хил. лв. ще получа 8 годишни скърцащи Дачия пластмаси от най-ниско качество. Затова съм склонен и на 10 годишна кола вече, но да не е Дачия. :screwy

Touran I има ли определен мотор, който му стои добре и има нормален вървеж? Да поясня - не искам изтребител, а нормален автомобил за семейството си. 2015-2016 старото 2.0 ТДИ, със старата маска би бил подходящ, според мен. Какво бихте ме посъветвали за такъв, ако имате мнение?

Благодаря на отзовалите се! :th_up

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Съб 12 апр 2025 16:27

1.6 ТДИ/115кс доволно влачи Т Рок на предно. Ръчна кутия.

Потребителски аватар
yms
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yms » Нед 20 апр 2025 17:45

madzho написа:Благодаря за мненията, господа! Много съм объркан от това, че трябва да завишим бюджета толкова много. Няма как да се случи това, защото не съм Рокфелер и нямам финансова възможност да отделя една торба пари за втора употреба кола.

Картинката е следната:
Висок съм 2м. Искам да сядам на малко по-високо в колата си. Трябва ни багажник и икономия за пътуване, ръчка, без 4х4, с нормална поддръжка. Целим дългогодишна употреба с минимални разходи по над 25хил.км на година.

Моля ви, дайте ми съвет към какво да се насоча, защото преминах през всичко вече... [Skoda Scout, Dacia Lodgi и Logan, Hyundai Tucson, Renault Grand Scenic, Passat Alltrack, Volvo XC60 и XC70, Kia Niro, Kia Sportage, Kia Sorento]

За Волво поддръжката е доста скъпа, имали сме семейна такава. Надеждни са, но развали ли се - боли, а и големия мотор гори яко.
За Kia - или малък багажник при Ниро, или висок разход при другите.
За Шкода - спира ме, че пак нямам пари за читава бройка, а и в България няма никакво предлагане.
Dacia Lodgy- имали много шум по време на движение над 100км/ч. Не мога да го издържа това. Старата ми Астра свистеше доста и не е никак приятно.
Hyundai - малък багажник, но адски икономична.

Незнам вече какво да търся, отчаях се доста... помагайте с идеи.

Благодаря предварително на отзовалите се!

Ако държиш да е VAG за тези пари , разгледай Шкода , Сеат или увеличи годините .

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”