Избор на кола на носеща рама

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
iron4o10
Автомобил:
Двигател:

Избор на кола на носеща рама

Мнениеот iron4o10 » Съб 24 яну 2026 19:50

Здравейте колеги,

миналата година си търсех кола след като си продадох пасата. След доста търсене накрая взех една кола и след 5 дена един ме удари на червен сфетофар, последва болница кола платена от застрахователя и т.н. Понеже ми трябваше кола с парите изплатени от застраховката си купих един голф комби 2019-та 2.0 TDI 150 коня от порше върнат от лизинг. До тук добре голфа е малко тесничък, но пък е икономичен и за 8-10к километра му смених само едни тампони на носачите и антифриз понеже имаше силикат.
Тоест с една дума става, но мен ме тревожи софийският трафик и хората каращи с телефон в ръка със 70-80 км/ч без да гледат пътя.
Искам да сложа повече козове на моя страна като маса, височина и т.н. а другото е Божа работа.

И така понеже от физиката в 7-ми клас знам, че масата си е маса с цел безопасност на семейството(бяхме само с жената при при удара) мисля да продам голфа и да си взема танк на колела. Това, което ми казват познати е че ако си взема кола на шаси тип Land Cruiser, но от по-новите, на които шасито им било проектирано при удар да поема ще съм доволен. Гледах разни видеа според, които колите на купe имат доста повече мачкащи и ударопоемащи части от тези на шаси и уж са по безопастни за пътниците вътре, но някак си физиката от 7-ми клас ми нашепва "маса".

И така ще се радвам да споделите съвети за кола със следните параметри:

1. Максимално сигурна за пътниците спрямо останалите леки коли и СУВ-те(ясно е че бетоновоза винаги ще бъде по-голям и по-тежък).
2. Минимум багажник колкото пасата, за предпочитане вътрешно преостранство като на шарана или алхабрата.
3. Бюджет колкото 2 голфа, демек 25 000-30 000 евро.
4. Двигател за предпочитане ако може на газ ако не дизел(но със голям ресурс и дюзи носещи на ремонт).
5. Година на производство, колкото по-ново за точки 1-4 по-добре.

Гледах обявите за Land Cruiser, но там всички по-нови са дизелови, иначе като големина, височина и обем е добре. Със сигурност ще има по-добра возия от голфа. Аз и без това средна скорост на мастрилата с голфа правя 90км/ч, та може би разхода ще е по 2, вместо 4/100 ще е 8/100 нафта.

Благодаря предварително.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Re: Избор на кола на носеща рама

Мнениеот tdi fen » Съб 24 яну 2026 20:06

Lexus gx 460 по луксозен бензинов Land cruiser но трябва да го докарат от Америка

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Съб 24 яну 2026 20:26

Тойота Секвоя, Ленд Круйзър 150 или 200. Крузър може и под марката Лексус, както се спомена.
Първото няма дизел, и е леко големшко за европейските паркинги.
Ако не е зора да е на отделна рама, някой Мерцедес GL, или ако има пари, от по-новите му наследници - GLE.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Съб 24 яну 2026 21:07

Ако става дума могат да се изброят доста но все са us market
Toyota 4 runner , Nissan Armada, Infinity qx 56 или 80
п.п ако се търси нещо с по-нормални размери бих гледал Lexus GX или Toyota 4runner

chifut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chifut » Нед 25 яну 2026 9:22

Според мен се вози в метрото. Разбирам травмата ти, но масата и рамата не са решаващ фактор. Има толкова неизвестни променливи които могата да променят всичко че подобен аргумент при избор на автомобил не би бил водещ за мен.

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Нед 25 яну 2026 11:53

И аз разбирам гледната ти точка и причините за нея, НО същата тази физика, която споменаваш, ни учи, че всяко нещо си има предимства и недостатъци. Голямата маса и размери създават усещане за сигурност и при сблъсък с по-малък автомобил/обект понякога действително я осигуряват. Но, голямата маса, особено качена на кокили, си има и тъмната страна, която се проявява когато се опиташ да я спреш или да и смениш посоката на движение или и двете едновременно, особено в екстремна ситуация. Тогава осъзнаваш, че нещата не са толкова розови и безопасни. Просто инерционните сили си действат и се опитват да запазят посоката и скоростта на движещото се тяло. Колкото по-голяма е масата му толкова по-големи са инерционните сили. Предвид горното и по-голямата височина на СУВ-овете, те са по-склонни към накланяне, загуба на контрол и преобръщане, дори без сблъсък. При сблъсък пък, вероятността нещо да се подпъхне от долу и да те обърне също е по-голяма спрямо стандартен автомобил. При движение по път с мантинели и удар в тях (поради някаква причина), със стандартен автомобил шанса да останеш на платното върху колелата е доста по-висок, със СУВ съществува значителна опасност да се озовеш в драките по покрив. Имай предвид, че преобръщането е един от най-лошите сценарии за пришествие, като може да причини сериозни травми дори и при ниска скорост.
Лично мое мнение (което не налагам на никого) е, че едно голямо комби (от сорта на А6, Е-клас и т.н.) осигурява много по-балансирана форма на защита/безопасност. От една страна имаш по-големи пространства и деформационни зони, които да оберат енергията на удара (както при СУВ), от друга страна ниския център на тежестта прави автомобила по-стабилен и управляеми и по-малко склонен към преобръщане.
За мен най-сигурния начин да не пострадаш при инцидент е да не попадаш в такъв, съответно "козовете в ръкава" трябва да са насочени на там, а ако все пак се случи, смятам, че едно голямо съвременно комби осигурява прилична защита. Разбира се абсолютна сигурност няма, трябва си и малко помощ с висше.
Ако все пак решиш да се насочиш към голям СУВ, препоръчвам нещо на самоносеща конструкция със съвременно и адекватно окачване, което да осигурява някаква прилична стабилност. Тези на рама (особено по-бюджетните) са с конструкция/окачване и съответно пътно поведение, като от миналия век.
Извинявам се на всички, които съм отегчил с този твърде дълъг пост.

iron4o10
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iron4o10 » Нед 25 яну 2026 12:03

cecoa1 написа:Тойота Секвоя, Ленд Круйзър 150 или 200. Крузър може и под марката Лексус, както се спомена.
Първото няма дизел, и е леко големшко за европейските паркинги.
Ако не е зора да е на отделна рама, някой Мерцедес GL, или ако има пари, от по-новите му наследници - GLE.

Секвоята си е големичка, Ленд крузера като големина ми е максимума. Мерцедес GL и аз четох във офроуд форума, че е със здрави ламарини и конструкция. Не искам да е на рама задължително, просто така ме посъветва един приятел офроудър. Аз затова и питах вие какво мислите дали рамата е решаваща или не за безопастност. Доколкото знам колите рама са с произход военни модели, които са били бързи и лесни за производство, но дали са по-сигурни на база модерните технологии не мога да кажа(затова и се съветвам с вас).

tdi fen написа:Ако става дума могат да се изброят доста но все са us market
Toyota 4 runner , Nissan Armada, Infinity qx 56 или 80
п.п ако се търси нещо с по-нормални размери бих гледал Lexus GX или Toyota 4runner

И аз гледах Lexus GX V8-мак, доколкто знам знам става на газ, за Toyota 4runner нищо не знам.

chifut написа:Според мен се вози в метрото. Разбирам травмата ти, но масата и рамата не са решаващ фактор. Има толкова неизвестни променливи които могата да променят всичко че подобен аргумент при избор на автомобил не би бил водещ за мен.

Колега айде по-сериозно, питам конкретни въпроси ти ми казваш вози се в метрото. По-добре ако имаш време и възможност обясни за "неизвестни променливи които могата да променят всичко" без да ми ратягаш лакърдии. То и жена ми мислеше, че в градският е най-безопастно докато някъв бастун не се заби с кола в рейса и не затри хората. Така, че ако имаш аргументи моля сподели ги, както писах не съм сигурен дали рамата е по-сигурна от съвременните мачкащи/поемащи удар материали.

Asko VW написа:И аз разбирам гледната ти точка и причините за нея, НО същата тази физика, която споменаваш, ни учи, че всяко нещо си има предимства и недостатъци. Голямата маса и размери създават усещане за сигурност и при сблъсък с по-малък автомобил/обект понякога действително я осигуряват. Но, голямата маса, особено качена на кокили, си има и тъмната страна, която се проявява когато се опиташ да я спреш или да и смениш посоката на движение или и двете едновременно, особено в екстремна ситуация. Тогава осъзнаваш, че нещата не са толкова розови и безопасни. Просто инерционните сили си действат и се опитват да запазят посоката и скоростта на движещото се тяло. Колкото по-голяма е масата му толкова по-големи са инерционните сили. Предвид горното и по-голямата височина на СУВ-овете, те са по-склонни към накланяне, загуба на контрол и преобръщане, дори без сблъсък. При сблъсък пък, вероятността нещо да се подпъхне от долу и да те обърне също е по-голяма спрямо стандартен автомобил. При движение по път с мантинели и удар в тях (поради някаква причина), със стандартен автомобил шанса да останеш на платното върху колелата е доста по-висок, с СУВ съществува значителна опасност да се озовеш в драките по покрив. Имай предвид, че преобръщането е един от най-лошите сценарии за пришествие, като може да причини сериозни травми дори и при ниска скорост.
Лично мое мнение (което не налагам на никого) е, че едно голямо комби (от сорта на А6, Е-клас и т.н.) осигурява много по-балансирана форма на защита/безопасност. От една страна имаш по-големи пространства и деформационни зони, които да оберат енергията на удара (както при СУВ), от друга страна ниския център на тежестта прави автомобила по-стабилен и управляеми и по-малко склонен към преобръщане.
За мен най-сигурния начин да не пострадаш при инцидент е да не попадаш в такъв, съответно "козовете в ръкава" трябва да са насочени на там, а ако все пак се случи, смятам, че едно голямо съвременно комби осигурява прилична защита. Разбира се абсолютна сигурност няма, трябва си и малко помощ с висше.
Ако все пак решиш да се насочиш към голям СУВ, препоръчвам нещо на самоносеща конструкция със съвременно и адекватно окачване, което да осигурява някаква прилична стабилност. Тези на рама (особено по-бюджетните) са с конструкция/окачване и съответно пътно поведение, като от миналия век.
Извинявам се на всички, които съм отегчил с този твърде дълъг пост.

Благодаря ти колега, ето това беше наистина ценна информация. Аз нямам идея големият СУВ/ДЖИП да го водя извън пътя, така че ми е излишна височината над 15-16 см клирънс. Миналата година си взех шкода скаут, която след като оправиха пътя до село се оказа, че и голфа ми върши работа като клирънс а той е 14-15 см. Тоест голямо комби на предно с 15 см клирънс ми е достатъчно. Какво мислиш в такъв случай за шкода супърб или кодиак(лошото е че там няма ни един читав мотор и трябва да се примиря с това което имам в голфа сега 2.0 ТДИ 150 коня а на него ще му е тежичко като го напълним).

chifut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chifut » Нед 25 яну 2026 12:05

Не се извинявай.На100% споделям написаното.Имам над 150х.на Форд рейнджър. 2600кг. с рама. Пътното поведение е ужасно сравнено с автомобил. Голям не маневрен.Труден за паркиране в градски условия. Гори не върви, не спира. Стабилност по лоши пътища ужасна. Тръгне ли няма връщане в пътя. Ок е за овчари да събират сено по пасищата. Чудя се колко трябва да си малоумен късопишец да се завреш подобно чудо в София.
Виждам че колегата е писал едновременно с мен. Много сериозно съм написал това с метрото. Стигне ли дотам човек да си задва подобнни и въпроси по-добре да слиза от колата. Уплашени неверени хора зад волана са опасни за всички.

iron4o10
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iron4o10 » Нед 25 яну 2026 12:14

Съгласен съм с аргументите, гледах краш тестове снощи между дискавъри и рено, реното беше много по-смачкано, но пътниците вътре бяха незасегнати. Докато диското беше по-малко смачкано, но пътницте бяха поели удара по-тежко. По-добре голямо комби или шаран/алхамра отколкото военнене СУВ на рама, който е трудно управляем. Давайте идеи и съвети в тази насока, може и извън марката, макар че аз съм си вагинозависим, но ве пак ако има нещо по-добро...

Потребителски аватар
w_smith
Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
Контакти:

Мнениеот w_smith » Нед 25 яну 2026 13:01

Волво V90 Cross country.

Потребителски аватар
Asko VW

Мнениеот Asko VW » Нед 25 яну 2026 13:01

Ами аз съм споменал някои, които според мен осигуряват добра защита, като А6 и Е-клас.
Споменатия от теб Супърб също е добър и разумен автомобил, по мое мнение. Бърз поглед в нашето мобиле показва, че за около посочения от теб бюджет има голям избор от екземпляри от Superb III (facelift) Combi, някои дори в ниво Laurin & Klement, което е много яко. Посоченото поколение предлага широк избор от двигатели/мощности, както при дизелите, така и при бензините, по нещо за всеки вкус/нужда.
За ориентир по отношение на задвижванията може да ползваш Аутодата ( https://www.auto-data.net/bg/skoda-supe ... ation-7144 ) и ако си харесаш някакво да видиш как върви като цени (в мобилето) и дали ти утърва, съответно тук (и в Шкода форума) да се обсъдят конкретни варианти и екземпляри.

П.П. Да и Волво, сега като го спомена колегата, все пак са една от водещите в безопасността марки.

iron4o10
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iron4o10 » Нед 25 яну 2026 18:43

Asko VW написа:Ами аз съм споменал някои, които според мен осигуряват добра защита, като А6 и Е-клас.
Споменатия от теб Супърб също е добър и разумен автомобил, по мое мнение. Бърз поглед в нашето мобиле показва, че за около посочения от теб бюджет има голям избор от екземпляри от Superb III (facelift) Combi, някои дори в ниво Laurin & Klement, което е много яко. Посоченото поколение предлага широк избор от двигатели/мощности, както при дизелите, така и при бензините, по нещо за всеки вкус/нужда.
За ориентир по отношение на задвижванията може да ползваш Аутодата ( https://www.auto-data.net/bg/skoda-supe ... ation-7144 ) и ако си харесаш някакво да видиш как върви като цени (в мобилето) и дали ти утърва, съответно тук (и в Шкода форума) да се обсъдят конкретни варианти и екземпляри.

П.П. Да и Волво, сега като го спомена колегата, все пак са една от водещите в безопасността марки.

Да, но така като гледам Супърб-а и Алхамбрата, че и Волвото V90 са взе дизели по-новите. Няма възможност за газифициране, така като чета с новите бензинови мотори. Аз карах 10 години пасатор 1.8Т на газ и забелязах, че при всички колебания на горивата газта си оставаше горе долу еднаква като цена. Проблема сега не ми е толкова в цената на нафтата а в качеството и и ремонтите след това. Реално и голфа ми гори 4-5/ на 100 извънградско и 6-7/100 градско, но като се сложат всичките ремонти по печката все едно гори двойно, та някак си си мисля че газта особенно за по-големи коли е по-добре. Отделно чета че от следващата годиан вкарват поредната еко-глупост, която ще ускъпи нафтата с 20-25 цента на литър, та малко ми е нафтата втори избор. Пасатора за 10 години смених 2 пъти свещи само и веднъж ангренажен комплект и всички ремъци и ролки и това беше(бобините всичките си работеха без проблем).

Потребителски аватар
Asko VW

Мнениеот Asko VW » Нед 25 яну 2026 19:50

За съжаление това е суровата действителност на настоящето. Новите автомобили са по-сложни, а от там по-чупливи и по-скъпи за ремонт и поддръжка, както дизелите така и бензините. И на мен ми липсва здравината и евтината поддръжка на предишния ми Пасат Б4 (1.9 ТДИ, 90 к.с), но това е положението, нищо не може да се направи, ако искаш да караш автомобил се примиряваш с тези разходи. Но пък погледни го от добрата страна, новите коли са значително по-безопасни от старите.
Между другото и новите бензини (с директно впръскване) могат да се газифицират, само че е доста по сложно и съответно скъпо. Могат да станат доста бели, за това трябва да се прави от опитни и разбиращи специалисти. Освен това, заедно с газта някои дърпат и по малко бензин. Предвид всичко това рентабилността на газификацията е силно дискусионна, освен ако не се въртят много километри, с които да се избие инвестицията.
Това е положението :beer

П.П. През последните години основните проблеми на бензините с директно впръскване се поизчистиха (до колкото е възможно), същевременно те са по икономични от старите бензини, като сложиш малко по-ниската цена на бензина спрямо дизела, може би малко по-малките разходи за обслужване, спрямо дизела и липсата на проблеми с ДПФ и ЕГР при движение в града и кратки разстояния, бензинката вероятно ще ти стъпва като общ разход на км, горе долу като дизела. Съответно ако се кара предимно градско или смесено около 50/50, бензина е по-добрия вариант от дизела, дори без газ.

iron4o10
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iron4o10 » Нед 25 яну 2026 20:39

Да, за съжаление е така. Гледам тези версия 3 на 1.8 ТСИ са чугунени блокове, но само това знам. Това, което ме блазни в Алхамбрата например е че отзад са 3 отделни седалки. Имам нужда отзад да мога да сложа 2 детски столчета и един възрастен , което не знам дали ще е удобно в супърб-а.

Потребителски аватар
Asko VW

Мнениеот Asko VW » Нед 25 яну 2026 21:13

В Супърба не можеш да сложиш на задната седалка две столчета и един възрастен. Той е с размерите на Пасат. Дори да е дребен този човек, в средата от зад ще е някакво изтезание, дори някак си да се натъпче. Не мисля, че има европейско комби, в което това да е възможно. Принципно столчетата са отзад, човеците отпред, постоянно въртящи се като шугави на зад :mhihi
Ако искаш да реализираш твоята схема гледай минивановете.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”