Новите модели на VW

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
vandu
Автомобил:
Двигател:

Новите модели на VW

Мнениеот vandu » Сря 21 яну 2026 13:06

Случайно ми попадна ревю на новият модел T-roc и видях че скоростният лост са го преместили зад волана на мясторо на лоста за чистачки, а лоста за чистачки са го сложили при този за мигачите. Ръчките отиват в историята и променят централната конзола, която е много изчистена.
Някой тествал ли е тези нови модели? Струва ми се доста неудобно при паркиране ако трябва да местиш няколко пъти напред назад.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia + Peugeot 308 T9 SW
Двигател: AQY 2001 + Pure Tech 2017

Re: Новите модели на VW

Мнениеот Zdravko Zankov » Сря 21 яну 2026 13:11

Не е ли само при автоматика по този начин?

vandu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vandu » Сря 21 яну 2026 13:28

Zdravko Zankov написа:Не е ли само при автоматика по този начин?

Вече няма с ръчни. Поне аз така разбрах.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Сря 21 яну 2026 13:44

Просто става както при ID серията. Свиква се иначе.

Zdravko - става въпрос за новия фейс и няма да има T-Roc с ръчна кутия

Потребителски аватар
zdravkop64
Автомобил: Mercedes W213
Двигател: E 400 V6

Мнениеот zdravkop64 » Сря 21 яну 2026 14:18

vandu написа:Случайно ми попадна ревю на новият модел T-roc и видях че скоростният лост са го преместили зад волана на мясторо на лоста за чистачки, а лоста за чистачки са го сложили при този за мигачите. Ръчките отиват в историята и променят централната конзола, която е много изчистена.
Някой тествал ли е тези нови модели? Струва ми се доста неудобно при паркиране ако трябва да местиш няколко пъти напред назад.

В Мерцедес отдавна няма лост за скоростите такъв, какъвто го познаваме, поне при Е и еС класа, така че това не е някакво чудо невиждано. Просто сега са се усетили от WV, че така е по- удобно. Моята Е класа W213 е без лост за скоростите долу на централната конзола, а е на мястото на лостчето за чистачки. Удобно е, движенията стават толкова леко и плавно, вместо да ръгаш и да натискаш бутони като на Пасати Б6 и Б8, каквито съм имал. Изобщо не е неудобно, а напротив, много е улеснено.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Сря 21 яну 2026 14:23

Работата ми е такава, че всеки ден карам по няколко автомобила и определено лоста за скоростите на мерцедес от дясно на волана ми е най-удобен , дори за множество маневри напред назад при паркиране ми е много по-удобен от пасата ми. Виж за скорости с въртящия се джойстик или с бутони за натискане за всяка отделна предавка не мога да кажа нищо хубаво, направо ме влудяват, изключително дразнещи и неудобни са ми , гледам какво натискам, накъде въртя и цялата ми концентрация заминава с това да гледам какво натискам и/или въртя

Потребителски аватар
zdravkop64
Автомобил: Mercedes W213
Двигател: E 400 V6

Мнениеот zdravkop64 » Сря 21 яну 2026 14:53

DoH_KuXoT написа:Работата ми е такава, че всеки ден карам по няколко автомобила и определено лоста за скоростите на мерцедес от дясно на волана ми е най-удобен , дори за множество маневри напред назад при паркиране ми е много по-удобен от пасата ми.

Поздравления за коментара. :th_up Напълно съм съгласен и го казвам от личен опит, както и ти, разбира се.

vandu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vandu » Сря 21 яну 2026 16:36

Лоста наистина не е най-удобното нещо. На последното кади е заменен с "пи*ка" и ми е супер удобно.

Kolyo B8
Автомобил: Passat Variant B8FL DSG7
Двигател: DTSB

Мнениеот Kolyo B8 » Сря 21 яну 2026 19:28

От Passat B9 и в другите нови модели на VW лоста за скорости е на мястото на лоста за чистачки. Дали е удобно - да удобно е! Въртиш напред: движиш се напред, въртиш назад: движиш се назад. Гасиш двигателя и автоматично застава в позиция Р - не е нужно да натискаш бутон Р..
Целия кокпит във всички нови модели е еднотипен - не можеш да се ориентираш къде си (за това в десния ъгъл на таблото е изписан модела :mhihi )
Ето снимка на лоста за скорости и лоста за мигачи/чистачки. При лоста за мигачи става малко пренаселено
3.jpg

2.jpg

Много неща вече липсват или не са толкова удбони както в предишните поколения.
Няма аналогови табла - вече е само дигитал.
Няма ръчни кутии - вече е само автоматик
Камерата за заден ход вече не е скрита в емблемата и постоянно се цапа, но има допълнителна система за миене на камерата и светеща предна и задна емблема :mhihi
На новите дигитални кокпити например няма показане за общ пробег и дневен пробег - всичко това се достъпва през медията.
За мен лично Passat B8 и B8.5 са повече автомобил от В9 .Също и за Т-Roc. Новият сравнен с FL, не е нещо повече освен ако не се прехласваш по големи медии.
Извинявам се за лиричното отклонение

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Съб 24 яну 2026 10:42

Това дали скоростния лост е долу или горе, според мен няма никакво значение и е въпрос на навик особено при автоматиците и лични предпочитания при ръчките (които вече отпадат). В случая важи поговорката, че всичко ново в добре забравено старо. Автомобилите от 60-70 те години често бяха с горно разположен скоростен лост (а и някои от 80-те), после повечето производители го свалиха долу.
От друга страна струпването на толкова функции (мигачи, фарове и чистачки) на лявото лостче ми се вижда доста претрупано и не до там функционално.
Гледайки снимките не можах да разбера как се активира единично пускане на чистачките (само едно движение за почистване) и съответно поставянето на чистачките в сервизно положение, което в старите модели става с натискане на лоста за чистачките на долу. Някой може ли да каже?

gadnyara
Автомобил: Golf7 GTE 2017 + MB S205 2020
Двигател:

Мнениеот gadnyara » Съб 24 яну 2026 11:58

Да, точно това с чистачките е неудобството на изнесения горе скоростен лост.

Винаги когато натискам бутона за стъкломиене, си мисля дали не "флашнах" отсрещните. Много по-интуитивно и без възможност за грешка е да дръпнеш или натиснеш лоста за чистачките, за да получиш миене или кратко забърсване.

За мен е единствен недостатък. В българските условия не малък.

Но пък и разбирам производителите - много, много рядко ми се налага да ползвам течности като съм по пътищата в Западна Европа.
А скоростен лост задължително поне един път на пътуване се включва.

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Съб 24 яну 2026 12:49

Ми Фолксваген са собственик на Скания. А в Скания скоростите и чистачките са така от над 20 години.

Kolyo B8
Автомобил: Passat Variant B8FL DSG7
Двигател: DTSB

Мнениеот Kolyo B8 » Съб 24 яну 2026 13:27

Asko VW написа: не можах да разбера как се активира единично пускане на чистачките (само едно движение за почистване) и съответно поставянето на чистачките в сервизно положение

За единично пускане се натиска страничния бутон на лостчето, за пръскане и забърсване бутона се задържа. За сервизно положение - през медията

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”